Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί: «Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν»
  • [02] Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [03] Στροφή στην «πράσινη» οικονομία με αφορμή και το νέο ΕΣΠΑ, αναγγέλλει o Αλ. Χαρίτσης
  • [04] Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του ενός από τα δύο θύματα στην περιοχή Κατοχή Μεσολογγίου
  • [05] Ομπάμα : Συνταγματικά ορθές οι θεσμικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής
  • [06] «Απελπισμένο τέχνασμα» χαρακτηρίζει ο Ντ. Κάμερον το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους
  • [07] Εβδομήντα ταινίες στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας
  • [08] Στην Αθήνα η Βανέσα Ρεντγκρέιβ
  • [09] «Ποδαρικό» της Λυρικής με Μαντάμα Μπαττερφλάι
  • [10] Διπλωματικός πόλεμος εξαιτίας της κρίσης Ιράν - Σ. Αραβίας

  • [01] Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί: «Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν»

    «Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν και όσα έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι είναι πραγματικά μια επιτυχημένη πορεία», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele.

    «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμιση του», τόνισε ο Μοσκοβισί .

    [02] Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνει 3-4 βασικές αρχές, θα είναι απλοποιημένος σε σχέση μέχρι σήμερα γραφειοκρατία και κυρίως θα βάλει τέλος στο λάθος των προηγούμενων καθεστώτων, όπου δεν διασφαλίζονταν οι πόροι και έτσι τελικά συσσωρεύονταν χρέη του Δημοσίου προς επενδυτές, σύμφωνα με το πλαίσιο που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο":

    Είπε ακόμη ο υπουργός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    -θα είναι απλός, με επαρκείς πόρους

    -θα δίνει έμφαση σε κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, όπως οι ειδικές κατηγορίες τουρισμού, η υψηλή τεχνολογία κτλ.

    -θα παρέχει όλα τα κίνητρα - πέραν της «κλασικής» χρηματοδότης μέσω επιδοτήσεων- με δυνατότητα δανειοδότησης από χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

    -θα εστιάζει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    -θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, με δημιουργία σταθερού (όχι μειωμένου) φορολογικού καθεστώτος για επτά χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της απόσβεσης

    Ο κ.Σταθάκης προσδιόρισε ως το τέλος Ιανουαρίου την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς τώρα το νομοσχέδιο είναι στην φάση της νομικής παρασκευής.

    Αναφερόμενος στο μέτωπο των δημοσιονομικών και της επιστροφής στην ανάπτυξη, ο υπουργός εκτίμησε ότι οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις, όπως δείχνουν και τα αυξημένα έσοδα του Νοεμβρίου, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να περιορίσει για το 2015 την ύφεση πολύ κάτω του 1%, έναντι του 2,5% που είναι η πρόβλεψη στη συμφωνία με τους δανειστές.

    Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το δρόμο για ταχύτερη επιστροφή σε θετικό πρόσημο ακόμη και εντός του τρέχοντος, πρώτου εξαμήνου του 2016.

    [03] Στροφή στην «πράσινη» οικονομία με αφορμή και το νέο ΕΣΠΑ, αναγγέλλει o Αλ. Χαρίτσης

    Εστίαση σε νέους, «πράσινους» τομείς της παραγωγής, που είτε έχουν υποβαθμιστεί είτε παραμένουν εν υπνώσει, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Greenagenda.gr.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, «στην Ελλάδα είχαμε παραμελήσει τη διάσταση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, αν και υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές ανάγκες και πολλές δυνατότητες». Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ σηματοδοτεί στροφή σε τομείς όπως η διαχείριση των αποβλήτων, ο ενεργειακός τομέας, οι τουριστικές υπηρεσίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και η ποιότητα ζωής στις πόλεις. Παράλληλα, «ανασχεδιάζονται τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και παρατείνεται η δράση τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ σχεδιάζονται νέα εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που δεν θα τα διαχειρίζονται οι συστημικές τράπεζες, αλλά νέοι φορείς, όπως η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

    Στην επιδίωξη της τόνωσης της «πράσινης επιχειρηματικότητας», προγραμματίζονται εντός του 2016 δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν υποέργα της περιόδου 2007-2013 (ολοκλήρωση υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων), ενώ άλλες είναι εντελώς καινούργιες και συνδέονται με τη διαχείριση αποβλήτων, την αποκατάσταση μονοπατιών τουριστικών προορισμών, τον εκσυγχρονισμό κατασκηνώσεων σε περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στις πόλεις.

    Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ

    Εξάλλου, η εφαρμογή των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, με την έκδοση των νέων προσκλήσεων. «Σε ό,τι αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία", έχουν προδημοσιευτεί 4 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επιδοτήσεις. Η προκήρυξη του α΄ κύκλου των προγραμμάτων με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ θα γίνει εντός του Ιανουαρίου, ενώ ο β' κύκλος θα προκηρυχθεί το Μάιο. Θα δοθεί τουλάχιστον δίμηνο περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης, ενώ επιλέξιμες θα είναι οι δαπάνες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης» αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας.

    «Υπάρχουν δύο προγράμματα όπου η χρηματοδότηση είναι 100%: Η "Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης", όπου ενισχύονται άνεργοι ή αυτοαπασχολούμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ για έργα προϋπολογισμού έως 25.000 ευρώ και η "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα", όπου ενισχύονται φυσικά πρόσωπα ή αυτοαπασχολούμενοι άνω των 25 ετών προκειμένου να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις στους κλάδους Αγροδιατροφής, Ενέργειας, Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Υγείας ? Φαρμάκων και Υλικών ? Κατασκευών, με προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ» υπενθυμίζει ο κ. Χαρίτσης.

    Τους εννέα αυτούς τομείς αφορά το πρόγραμμα για την «αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», και με το οποίο μπορούν να υποστηριχθούν έργα με προϋπολογισμό έως 200.000 ευρώ ? ενώ τον τουρισμό αφορά το πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών», που αφορά έργα προϋπολογισμού μέχρι 150.000 ευρώ.

    «Πέραν αυτών, εντός του Ιανουαρίου θα υπάρξουν και νέες δράσεις που θα αφορούν την ανάπτυξη clusters και λοιπών δομών εκκόλαψης επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας στους παραπάνω εννέα στρατηγικούς τομείς», ενώ άλλες δράσεις θα αφορούν την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων σε επιχειρήσεις των τομέων αυτών.

    Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας δηλώνει πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκπόνηση ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των οικιών, αντίστοιχου εκείνου του «Εξοικονομώ κατ' οίκον», αλλά και «φιλικότερου προς τον πολίτη».

    [04] Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του ενός από τα δύο θύματα στην περιοχή Κατοχή Μεσολογγίου

    Οι σοροί του Γιάννη Κορδώση και του Βασίλη Γρατσάνη, 40 και 35 ετών αντίστοιχα, που αγνοούνταν από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, βρέθηκαν λίγο μετά τις 12:00 μέσα στο αυτοκίνητο που εντοπίστηκε νωρίτερα, σε αρδευτικό κανάλι, στην περιοχή Κατοχή Μεσολογγίου.

    Πυροσβέστες της 6ης ΕΜΑΚ επιχειρούν, προκειμένου να ανασύρουν τις σορούς των δύο ανδρών από το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ αναμένεται να φθάσει στην Κατοχή και ιατροδικαστής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ανασυρθούν οι σοροί θα γίνει η πρώτη μακροσκοπική εξέταση και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών, προκειμένου να γίνει νεκροψία-νεκροτομή, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 40χρονου και του 35χρονου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ολοκληρώσουν το έργο τους οι άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ, οι αστυνομικοί αναμένεται να κάνουν νέες έρευνες στην περιοχή.

    Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του ενός από τα δύο θύματα

    Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του Βασίλη Γρατσάνη, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής μαζί με τον Γιάννη Κορδώση και βρέθηκαν νεκροί σήμερα το πρωί σε αρδευτικό κανάλι, στην Κατοχή Μεσολογγίου.

    Ειδικότερα, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα πραγματοποίησε απόψε νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του Βασίλη Γρατσάνη και διαπίστωσε ότι ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό, ενώ έφερε μικρές εκχυμώσεις στις κνήμες.

    Επίσης, απόψε πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή και στη σορό του Γιάννη Κορδώση.

    Στο μεταξύ αύριο στη 1:00 μετά το μεσημέρι θα γίνει στα Πηγάδια Παλαιομάνινας η κηδεία του Βασίλη Γρατσάνη, ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 3:00 το μεσημέρι, θα γίνει στην Πεντάλοφο, η κηδεία του Γιάννη Κορδώση.

    Όσον αφορά στις έρευνες, για το πώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι άνδρες κατέληξε στο αρδευτικό κανάλι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έσκασε το λάστιχο της αριστερής μπροστινής ρόδας.

    [05] Ομπάμα : Συνταγματικά ορθές οι θεσμικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την βεβαιότητα του πως οι θεσμικές του πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής είναι συμβατές με το συνταγματικό δικαίωμα οπλοκατοχής και δήλωσε πως οι εκτελεστικές του δράσεις θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε πως τα μέτρα δεν θα επιλύσουν κάθε βίαιο έγκλημα, ούτε θα αποτρέψουν κάθε μαζική ένοπλη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δυνητικά μπορούν να σώσουν ζωές.

    Ο Ομπάμα, που έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο να καταστήσει αυστηρότερους τους νόμους περί οπλοκατοχής, έχει εκφράσει την απογοήτευση για την αδράνεια του Κογκρέσου στο θέμα και εξετάζει τρόπους μείωσης της ένοπλης βίας, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

    [06] «Απελπισμένο τέχνασμα» χαρακτηρίζει ο Ντ. Κάμερον το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους

    Ένα βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο οποίο πρωταγωνιστούν ένα αγόρι να φορά στρατιωτική στολή και ένας μεγαλύτερος σε ηλικία μαχητής με καλυμμένο το πρόσωπό του, που μιλούν με βρετανική προφορά, είναι μια «απελπισμένη» προπαγάνδα από μια οργάνωση που χάνει συνεχώς έδαφος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

    Το βίντεο, η γνησιότητα του οποίου δε μπορεί να διασταυρωθεί από ανεξάρτητη πηγή, καταγράφει επίσης την εκτέλεση πέντε ανδρών που κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Δύσης.

    Ο μασκοφόρος άνδρας απειλεί τον Ντέιβιντ Κάμερον και υπόσχεται ότι το Ισλαμικό Κράτος κάποια στιγμή στο μέλλον θα κατακτήσει τη Βρετανία, ενώ κατόπιν πυροβολεί έναν από τους φερόμενους ως κατασκόπους στο κεφάλι.

    Το υλικό ξύπνησε τις μνήμες του «Τζιχάντι Τζον», του Βρετανού μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίστηκε σε πολλά βίντεο με εκτελέσεις ομήρων προτού σκοτωθεί ο ίδιος σε μια αεροπορική επιδρομή πέρυσι.

    «Πρόκειται για ένα απελπισμένο τέχνασμα από μία οργάνωση που στην πραγματικότητα διαπράττει απόλυτα ποταπές και αποτρόπαιες ενέργειες και οι άνθρωποι μπορούν να το δουν αυτό για μία ακόμη φορά σήμερα» επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    «Πρόκειται για μία οργάνωση που διαρκώς χάνει έδαφος... η Βρετανία δεν θα φοβηθεί ποτέ από αυτού του είδους την τρομοκρατία, οι αξίες μας είναι τόσο ισχυρότερες από τις δικές τους. Ενδεχομένως θα χρειαστούμε πολύ χρόνο αλλά θα (στο τέλος) εκείνοι θα ηττηθούν».

    [07] Εβδομήντα ταινίες στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας

    Ένα πανόραμα 70 ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας πενταετίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Άργος, Σκάλα Λακωνίας, Αμαλιάδα) με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια του φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό.

    Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Frode Storaas από τη Νορβηγία και ο Martin Gruber από τη Γερμανία, εθνολόγοι - σκηνοθέτες στο πλαίσιο αφιερώματος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και οι Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό και Hugo Mata από το Σαλβαδόρ στο πλαίσιο αφιερώματος στο ιβηροαμερικάνικο ντοκιμαντέρ.

    Ακόμη, θα παρουσιασθεί και η πρώτη καθαρά μεσσηνιακή παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «It?s all Jazz to me» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Λιαράκου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Μάνη και τη Νορβηγία με θέμα την ιστορία μουσικών της τζαζ που συμμετέχουν στο φεστιβάλ τζαζ που γίνεται στην Καρδαμύλη εδώ και 3 χρόνια.

    Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: σεμινάρια οπτικής ανθρωπολογίας από τους Frode Storaas και Martin Gruber που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτισμικής Διαχείρισης και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό (Σάββατο 23, Δευτέρα 25 & Τρίτη 26 Ιανουαρίου - Χώρος Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ (Κυριακή 24 Ιανουαρίου - Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου), αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη με την προβολή 6 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης (Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου) και σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Θύελλα» Νίκο Καλλαρά (Χώρος Καλλιτεχνικό Στέκι, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Ιανουαρίου).

    [08] Στην Αθήνα η Βανέσα Ρεντγκρέιβ

    Καθώς το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην προσφυγική κρίση, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η πολυβραβευμένη Βρετανή ηθοποιός, γνωστή και για την πολιτική και ακτιβιστική της δράση, εξέφρασε τη διάθεση και τη θέληση να γνωρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να επισκεφθεί τους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα διοργάνωσε φιλανθρωπικές παραστάσεις στο Λονδίνο για την συγκέντρωση χρημάτων για τους πρόσφυγες.

    Αύριο Τρίτη, στις 13.30, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, θα επισκεφθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα.

    Την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, στις 19:00, συνοδευόμενη από τον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Μάρτιν Σέρμαν, θα παρακολουθήσει την παράσταση «Σμύρνη μου, αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, που ανεβαίνει για δεύτερη διαδοχική χρονιά από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος). Η τραγωδία της Σμύρνης, πιστεύει η Βρετανή ηθοποιός «θα έπρεπε να είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη για να αφυπνίζει συνειδήσεις και να μην ζούμε παρόμοιες τραγωδίες».

    Η Β. Ρεντγκρέιβ, είναι η μόνη Βρετανή ηθοποιός που έχει βραβευτεί με Όσκαρ, Έμμυ, Τόνι, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild Award, βραβείο Φεστιβάλ Καννών και BAFTA.

    [09] «Ποδαρικό» της Λυρικής με Μαντάμα Μπαττερφλάι

    Με τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Μπαττερφλάι για τον Αμερικανό υποπλοίαρχο Πίνκερτον, ξεκινά η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) τις παραστάσεις της για το νέο έτος.

    Η διάσημη όπερα « Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, με τις υπέροχες άριες και την δραματική θεατρικότητα ανεβαίνει από την ΕΛΣ στο Μέγαρο Μουσικής στις 17, 20, 22, 23, 24 και 27 Ιανουαρίου. Σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς του Νίκου Σ. Πετρόπουλου και μουσική διεύθυνση των Λουίς Φερνάντο Μαλέιρο και Ηλία Βουδούρη.

    «Μελετώντας σε βάθος την όπερα του Πουτσίνι προκειμένου να σκηνοθετήσω το έργο για την Εθνική Λυρική Σκηνή», σημειώνει ο Νίκος Πετρόπουλος, μια σημαντική λεπτομέρεια έγινε απόλυτα σαφής στο μυαλό μου: Η όπερα αυτή δεν θέλει μια «γιαπωνέζικη» προσέγγιση, στο ύφος του Θεάτρου Νο, αλλά μια καθαρά «δυτική» αντιμετώπιση, γιατί το έργο αυτό είναι ουσιαστικά η δυτική ματιά σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ού αιώνα...

    [10] Διπλωματικός πόλεμος εξαιτίας της κρίσης Ιράν - Σ. Αραβίας

    Τον τερματισμό όλων των αεροπορικών συνδέσεων και των εμπορικών δεσμών με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, σηματοδοτώντας το βάθεμα της ρήξης στις σχέσεις του Ριάντ και της Τεχεράνης, ενώ απαίτησε το Ιράν να «συμπεριφερθεί σαν φυσιολογική χώρα» για να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Τζουμπέιρ κατέστησε την Τεχεράνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ το Σάββατο, τον οποίο ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας χαρακτήρισε τρομοκράτη.

    «Δεν υπάρχει καμιά κλιμάκωση από μέρους της Σαουδικής Αραβίας. Οι κινήσεις μας είναι όλες σε αντίδραση» στις ιρανικές κινήσεις, υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ριάντ. «Είναι οι Ιρανοί που πήγαν στον Λίβανο. Είναι οι Ιρανοί αυτοί οι οποίοι έστειλαν την Δύναμη Κουντς και τους Φρουρούς της Επανάστασης μέσα στη Συρία», συνέχισε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ, αναφερόμενος σε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

    Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, οι Ιρανοί προσκυνητές θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στην Μέκκα και την Μεδίνα για προσκύνημα.

    Η Σαουδική Αραβία διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή, μετά τις εφόδους Ιρανών διαδηλωτών σε διπλωματικές της αποστολές στο ιρανικό έδαφος, εξοργισμένοι για την εκτέλεση 47 ανθρώπων στο σουνιτικό βασίλειο, μεταξύ των οποίων ήταν ο επιφανής σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ.

    Κατά τον Τζουμπέιρ το Ριάντ είχε δίκιο που εκτέλεσε τον Νιμρ διότι ο σιίτης ιερωμένος «υποκινούσε ταραχές, οργάνωνε πυρήνες, τους προμήθευε όπλα και χρήματα». «Θα έπρεπε να μας επικροτούν, όχι να μας επικρίνουν» για τις εκτελέσεις των 47, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας.

    Η εκτέλεση του αλ Νιμρ πυροδότησε την οργή των σιιτών και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ σε διακοπή των διπλωματικών σχέσων με το Ιράν προχώρησαν, επίσης το Μπαχρέιν και το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Το Μπαχρέιν κάλεσε τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά του εντός 48 ωρών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.

    Από την πλευρά του το Σουδάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν. «Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ ... η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Τέλος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα πως υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και πως επιβάλλουν περιορισμούς στον αριθμό των ιρανών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

    Εκκλήσεις της Δύσης για άμβλυνση των εντάσεων

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κιουν τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ ότι η απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν είναι εξαιρετικά ανησυχητική, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

    «Ο γενικός γραμματέας επέμεινε στο ότι η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ήταν απαράδεκτη, πρόσθεσε όμως πως η ανακοίνωση του Ριάντ περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη ήταν εξαιρετικά ανησυχητική», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Ντουζαρίτς.

    Έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν απηύθυναν σήμερα η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και οι ΗΠΑ.

    Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ριάντ και την Τεχεράνη να κάνουν τα πάντα «για την αποκατάσταση των σχέσεών τους» και προέβλεψε ότι "οι εξελίξεις" στη Σαουδική Αραβία θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα αυτή. «Καλούμε τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Να περιορίσουν την ένταση κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν και η γαλλική κυβέρνηση. «Χρειάζεται να επαγρυπνούμε γι'αυτό που συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ σε δημοσιογράφους. «Η Γαλλία καλεί και τις δύο πλευρές να περιορίσουν την ένταση», προσέθεσε.

    Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος καλεί, επίσης, τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας και (να τονίζουμε) την ανάγκη οι ιρανικές και οι σαουδαραβικές ηγεσίες να αποκλιμακώσουν από κοινού την κατάσταση. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην αναζωπυρώνουν περαιτέρω τις εντάσεις, που είναι αρκετά έντονες στην περιοχή», δήλωσε κατά την πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

    Όπως τόνισε ο Έρνεστ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογο του και οι διπλωματικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι σε επαφή με Σαουδάραβες αξιωματούχους για να διαβιβάσουν το μήνυμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 January 2016 - 23:32:26 UTC