Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Χρυσοβελώνη: Το φως των Θεοφανείων ας φωτίσει όλους μας για το καλό της χώρας μας
  • [02] Φ. Γεννηματά: Λιγότερα μεγάλα λόγια για να πετύχουμε περισσότερα
  • [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΝΑΤ από μέλη της ΛΑΕ και λιμενεργάτες
  • [04] Νέα επιδείνωση του καιρού απόψε
  • [05] Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη - Φοιτητής ανέσυρε πρώτος τον Τίμιο Σταυρό
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος: Η συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί
  • [07] Έρευνα στο γραφείο της ¶. Μέρκελ, δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο
  • [08] Τούρκος υπ. Μεταφορών: Παραβίαση των διεθνών κανονισμών, η άρνηση της Ρωσίας να χορηγήσει βίζες
  • [09] Το ΝΑΤΟ καλεί τη Βόρεια Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα
  • [10] Πέθανε ο Γάλλος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Πιερ Μπουλέζ
  • [11] Νέο ΔΣ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
  • [12] Πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά ο εορτασμός των Θεοφανείων
  • [13] Πρ. Παυλόπουλος: Το Φως της Χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης
  • [14] Θεοφάνεια στη Σμύρνη επισήμως, για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια
  • [15] IAEA: Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί «παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

  • [01] Μ. Χρυσοβελώνη: Το φως των Θεοφανείων ας φωτίσει όλους μας για το καλό της χώρας μας

    «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, μια λαμπρή γιορτή για τον ελληνισμό. Το φως των Θεοφανείων ας φωτίσει όλους μας για το καλό της χώρας μας. Η σημερινή ημέρα παρέχει στον καθένα μας την ευκαιρία να στοχαστεί, να φωτιστεί και να αναβαπτισθεί με όσα κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη, πιο δημιουργική, πιο αισιόδοξη» αναφέρει σε δήλωσή της η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

    «Σήμερα, που τελείται ο Αγιασμός των Υδάτων, ας σκεφτούμε τους ναυτικούς, που ταξιδεύουν μακριά από την πατρίδα μας, εκείνους που υπηρετούν στο Εμπορικό Ναυτικό, αλλά και το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Χρόνια πολλά, καλή φώτιση και υγεία σε όλους τους Έλληνες και προκοπή στην πατρίδα μας» καταλήγει η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

    [02] Φ. Γεννηματά: Λιγότερα μεγάλα λόγια για να πετύχουμε περισσότερα

    Την ευχή να φωτίσουμε την καθημερινότητα μας με αισιοδοξία, ελπίδα και σιγουριά για το αύριο του τόπου και των παιδιών μας, εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Δεξαμενή Αθηνών.

    «Να αναβαπτίσουμε τη σχέση της πολιτικής με τον πολίτη. Λιγότερα μεγάλα λόγια για να πετύχουμε περισσότερα», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

    [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΝΑΤ από μέλη της ΛΑΕ και λιμενεργάτες

    Δεκάδες μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), των λιμενεργατών, της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και μέλη του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας, πραγματοποίησα, από νωρίς το πρωί,συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έξω από το κτίριο του ΝΑΤ απέναντι από την Εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

    Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό είπαν «Όχι» στη μείωση των συντάξεων, στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

    Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι το κόμμα έχει διοργανώσει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον εορτασμό των Φώτων.Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι από τον εορτασμό των Φώτων έχουν δραπετεύσει οι κ.κ. Παυλόπουλος και Τσίπρας και πρόσθεσε ότι βλέπει με περίεργο τρόπο ότι έχει δραπετεύσει και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

    «Υπήρχε μια παράδοση εδώ στον Πειραιά ώστε η γιορτή των Φώτων να τιμάται με ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία. Σήμερα απουσιάζουν και δεν ξέρω αν έχουν σχέση με τη συγκέντρωση», ανέφερε.

    Σε ειδική αναφορά του για το λιμάνι του Πειραιά και την πορεία ιδιωτικοποίησης, έκανε λόγο για ξεπούλημα από την κυβέρνηση και για εθνικό έγκλημα για το οποίο, όπως υπογράμμισε, θα υπάρξουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

    Για το θέμα του ασφαλιστικού εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «έχει ανοίξει ένα σφαγείο για τις συντάξεις». «Πάμε σε συντάξεις πείνας, φτώχειας, ταπείνωσης και εξαθλίωσης» δήλωσε και ανέφερε ότι αυτό θα γίνει σε δύο δόσεις: «Στην πρώτη δόση θα κατακρεουργηθούν οι συντάξεις αυτών που θα βγουν από το 2016 και σε δεύτερη δόση οι συντάξεις που δίνονται σήμερα είτε είναι κύριες η επικουρικές».

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση αυτή συνεχίζει το έργο των προκατόχων της όχι μόνο των μνημονιακών αλλά και των προηγούμενων. Ότι δεν κατέφεραν να ολοκληρώσουν οι κ.κ. Σημίτης και Γιαννίτσης επιχειρεί να το ολοκληρώσει με μεθοδευμένο τρόπο ο Τσίπρας και ο Κατρούγκαλος και αυτό δεν θα το πετύχουν».

    [04] Νέα επιδείνωση του καιρού απόψε

    Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι περιφέρειες και οι δήμοι για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται απόψε.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ των Θεοφανείων μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 7 - 8 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα στα πελάγη 9 μποφόρ. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

    [05] Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη - Φοιτητής ανέσυρε πρώτος τον Τίμιο Σταυρό

    Παρά την πυκνή συννεφιά και την ομίχλη που «σκέπασε» από νωρίς τη Θεσσαλονίκη, ο εορτασμός των Θεοφανείων γιορτάστηκε με λαμπρότητα στην πόλη. Επίκεντρο της καθιερωμένης εορταστικής τελετής ήταν η παλιά παραλία, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων, παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη πολλών βουλευτών, εκπροσώπων τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

    Ο κ. Μπόλαρης, ευχήθηκε σε όλους «Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, με Υγεία» και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει μπει στο 2016. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι η χρονιά που η χώρα έχει την έξοδο από την κρίση. Σ' αυτήν είμαστε δεσμευμένοι, με εντολή του ελληνικού λαού, σ' αυτήν εμμένουμε με πολιτικές ανάπτυξης».

    Στην τελετή παρέστη κι ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον συνυποψήφιό του στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος Απόστολο Τζιτζικώστα.

    «Θέλω αυτή τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία να ευχηθώ σε όλες και σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και το ¶γιο Πνεύμα να δώσει σε όλους μας δύναμη και ευθυκρισία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε ερώτηση ενόψει του β' γύρου των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλησε να κάνει δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτά άλλη ώρα».

    «Αγιασμένος», όπως οι 20 "συναγωνιστές" του που βούτηξαν στα κρύα νερά του Θερμαϊκού, δήλωσε ο 20χρονος φοιτητής Βασίλης Κωνσταντινίδης, που κατάφερε πρώτος να ανασύρει τον Τίμιο Σταυρό. Ο -καταγόμενος από τη Δράμα- φοιτητής της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ), ευτυχής για το επίτευγμά του, ευχήθηκε «υγεία και ευτυχία» σ' όλο τον κόσμο, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν η πρώτη φορά που «βούτηξε» στη Θεσσαλονίκη, έχοντας «πιάσει» πρώτος το Σταυρό κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια στην ιδιαίτερή του πατρίδα.

    Νωρίτερα, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ¶νθιμου. Στη συνέχεια, σχηματίστηκε πομπή που κατευθύνθηκε, μέσω της οδού Αγίας Σοφίας, προς την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, όπου έγινε η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων.

    Ανάλογες τελετές Καθαγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας.

    [06] Δ. Αβραμόπουλος: Η συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί

    «Συμφωνήσαμε όλοι ότι η συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία». Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς μετανάστευσης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον και της Δανίας Ίνγκεν Σόλτσμπεργκ, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Όλε Σρέντερ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της καθώς και η απόφαση της Σουηδίας να εισάγαγει ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες των τρένων, λεωφορείων και πλοίων που έρχονται από τη Δανία.

    «Τα έκτακτα αυτά μέτρα συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο ελάχιστο επίπεδο και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η εισροή των προσφύγων πρέπει ωστόσο να «μειωθεί». Όπως υπογράμμισε, η μόνη λύση είναι «ευρωπαϊκή» και κάλεσε τα 28 κράτη-μέλη και τους εταίρους «εκτός ΕΕ» να «προστατεύσουν τα σύνορα, να σεβαστούν τους κανόνες και να διασφαλίσουν το μηχανισμό μετεγκατάστασης», σε «πνεύμα συνεργασίας».

    Η Δανή υπουργός, Ι. Σόλτσμπεργκ δεν απέκλεισε να λάβει η Δανία περαιτέρω μέτρα καθώς «δεν επιθυμεί να είναι ο τελικός προορισμός για χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες».

    Από την πλευρά του, ο Μ. Γιόχανσον σημείωσε πως η Σουηδία είναι η χώρα που δέχτηκε τους «περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους της». «Η Σουηδία έχει κάνει και κάνει ό,τι μπορεί, δεν μπορεί όμως να κάνει τα πάντα» δήλωσε ο Σουηδός υπουργός και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με «κοινή ευθύνη» από όλους και να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης.

    Τέλος, ο Όλε Σρέντερ δήλωσε πως το ?πρόβλημα στην Ευρώπη? είναι ότι δεν υπάρχει «λειτουργικό σύστημα ελέγχου των συνόρων ειδικά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα».

    [07] Έρευνα στο γραφείο της ¶. Μέρκελ, δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο

    Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφού ερεύνησε πέντε αντικείμενα που παραδόθηκαν στο γραφείο της καγκελαρίου ¶γγελα Μέρκελ στο κεντρικό Βερολίνο.Αξιωματικοί είχαν αποκλείσει την καγκελαρία καθώς οι υπουργοί συγκεντρώνονταν για μια πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκεί. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση ιδιαίτερα αυξημένου συναγερμού μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι που σκότωσαν 130 ανθρώπους.

    Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά και η αστυνομία ήρε τον αποκλεισμό της περιοχής αργότερα στη διάρκεια του πρωινού. «Οι ειδικοί δεν βρήκαν τίποτε ύποπτο», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.Είπε πως πέντε αντικείμενα ανοίχθηκαν χωρίς να διευκρινίζει αν επρόκειτο για δέματα ή επιστολές.

    [08] Τούρκος υπ. Μεταφορών: Παραβίαση των διεθνών κανονισμών, η άρνηση της Ρωσίας να χορηγήσει βίζες

    Η άρνηση της Ρωσίας να χορηγήσει θεωρήσεις διαβατηρίων (βίζες) στα μέλη του πληρώματος της αεροπορικής εταιρείας Pegasus αποτελεί ένα «αυθαίρετο» μέτρο και συνιστά παραβίαση των διεθνών κανονισμών πολιτικής αεροπορίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Η Pegasus που έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε χθες ότι ανέστειλε τις πτήσεις της προς και από τη Ρωσία ως τις 13 Ιανουαρίου καθώς οι αρχές της Μόσχας δεν χορήγησαν βίζα στα μέλη του πληρώματός της.Η Τουρκία θα ζητήσει μέσω των διπλωματικών διαύλων από τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τους «διεθνείς κανονισμούς», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    [09] Το ΝΑΤΟ καλεί τη Βόρεια Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

    Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόσθεσε τη φωνή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη διεθνή καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

    «Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με έναν πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο και να δεσμευθεί σε αξιόπιστες και πραγματικές συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η Πιονγγιάνγκ.«Προγραμματίζεται ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας να κληθεί, για τον λόγο αυτόν, στο υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως το βήμα αυτό είναι «ένα ισχυρό σημάδι, ακόμη και μια διαμαρτυρία».

    Η Μόσχα είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    «Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να μελετηθούν εκτενώς οι ενδείξεις όλων των σταθμών μέτρησης, περιλαμβανομένων και των σεισμολογικών, και να αναλυθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι αναφορές για τη δοκιμή (της βόμβας υδρογόνου) επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Πεσκόφ.

    [10] Πέθανε ο Γάλλος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Πιερ Μπουλέζ

    Ο Γάλλος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Πιερ Μπουλέζ πέθανε σε ηλικία 90 ετών χθες βράδυ στο Μπάντεν-Μπάντεν, στη Γερμανία, όπου κατοικούσε, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

    «Για όλους εκείνους που τον γνώρισαν και που μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη δημιουργική ενέργειά του, τις καλλιτεχνικές αξιώσεις του, τη διαθεσιμότητα και τη γενναιοδωρία του, η παρουσία του θα παραμείνει ζωντανή και ακατάσβεστη», αναφέρει η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Παρισιού.

    [11] Νέο ΔΣ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

    Στη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Πρόεδρος στο νέο ΔΣ του ΕΚΚ αναλαμβάνει ο Ιωάννης Λεοντάρης (επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και αντιπρόεδρος ο κριτικός κινηματογράφου Κωνσταντίνος Τερζής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση ελήφθη μετά «από έγγραφες καταγγελίες τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, οι οποίες οδήγησαν τελικώς στην παραίτηση τριών από τα επτά μέλη του, καθιστώντας τη λειτουργία του Οργανισμού εξαιρετικά προβληματική».

    Οι καταγγελίες αφορούσαν σε εμφανείς δυσλειτουργίες που παρουσίασε η διοίκηση κατά το διάστημα τής μέχρι σήμερα θητείας της, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ υπενθυμίζεται ότι το «το ΔΣ είχε οριστεί στις 19 Μαρτίου 2015 με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ξυδάκη»

    [12] Πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά ο εορτασμός των Θεοφανείων

    Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε στις 11:30 το πρωί στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ο εορτασμός των Θεοφανείων, με τη ρίψη του σταυρού, ανάμεσα στα τρία ναρκοθηρευτικά του πολεμικού ναυτικού «Καλλιστώ», «Ευνίκη» και Καλυψώ.

    ¶νδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών έπεσαν στα κρύα νερά του λιμανιού προκειμένου να πιάσουν το σταυρό. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, το σταυρό κατάφερε να ανασύρει από τη θάλασσα ο Δ.Π., μέλος των ΟΥΚ και πατέρας τριών παιδιών.

    «Αφιερώνω τη σημερινή ημέρα στα παιδιά μου και σε ένα συγγενικό μου πρόσωπο μικρό παιδάκι που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας - εύχομαι υγεία σε όλους και πάνω από όλα η σημαία ψηλά» τόνισε το μέλος των ΟΥΚ.

    Στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά, παρέστη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Β΄ Πειραιά Γιάννης Τραγάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος.

    Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση μετά από πολλά χρόνια, δεν κάλυψε τη δοξολογία. Σε αυτό το σημείο είπε ότι «ο κάθε Χριστιανός, είτε λαϊκός, είτε κληρικός, οφείλει να είναι άλας ζωντανό». «Το αλάτι», πρόσθεσε, «όταν πέφτει σε μια πληγή καίει».

    Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας σε δηλώσεις του είπε ότι «ο συμβολισμός της σημερινής ημέρας είναι έντονος και προφανής, το φως της αλληλεγγύης, το φως της συνεννόησης και της ανάτασης για νέες προοπτικές». Πρόσθεσε ότι «η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί τόσο μεγάλα βάρη και είναι έτοιμη και ενωμένη για μια νέα πορεία».

    «Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι μπορούν να ενωθούν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτής της περιόδου και να ανοίξουμε δρόμους για πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο», συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη είναι το όπλο για την ελληνική κοινωνία και η ελληνική κυβέρνηση δίνει σε αυτό πολύ μεγάλο βάρος».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Σεραφείμ απάντησε ότι «το μήνυμα είναι συνεννόηση και φώτα κάθε άλλο μήνυμα είναι έξω από την ημέρα».

    Ο βουλευτής Β' Πειραιά Γιάννης Τραγάκης με τη σειρά του ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά για μια καλή χρονιά και ευχήθηκε επίσης, σήμερα των Φώτων να μας φωτίσει όλους ο θεός.

    Είπε επίσης ότι ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήθελε να επισημάνει ένα γεγονός: «Έρχομαι εδώ στον Πειραιά επί σαράντα ολόκληρα χρόνια. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης και για πρώτη φορά δεν υπάρχει και η δημόσια τηλεόραση».

    «Αυτό ας σκεφθεί ο καθένας γιατί έγινε» τόνισε και συμπλήρωσε: «Για το μεν εκπρόσωπο της κυβέρνησης το καταλαβαίνω γιατί δεν ήθελε να ακούσει τις αποδοκιμασίες, από την ΕΡΤ όμως δεν περίμενα ποτέ ότι μία τέτοια ημέρα δεν θα κάλυπτε αυτό το σπουδαίο γεγονός για τον Πειραιά και την πόλη».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στις δηλώσεις του τόνισε ότι ο εορτασμός των Θεοφανίων ενώνει και δίνει μήνυμα φωτισμού και ενότητας του ελληνικού λαού.

    Ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλα τα κόμματα και η εξουσία και η κοινωνία.

    «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μόνος του μπορεί - κανείς δεν μπορεί - μόνο όλοι μαζί μπορούν και νικάνε - αυτό το μήνυμα το στέλνει η Ένωση Κεντρώων προς όλη την Ελλάδα από την Ορεστιάδα έως την Κρήτη» τόνισε ο κ. Λεβέντης.

    Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι τα Θεοφάνια είναι μία από τις σημαντικότερες και λαμπρότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και ο Πειραιάς κάθε χρόνο είναι το επίκεντρο των εορτασμών. Πρόσθεσε ότι το φως των Θεοφανείων στέλνει «το μήνυμα της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης και ότι θα πρέπει να συνθέσουμε διαφορετικές απόψεις και να γεφυρώσουμε διαφορετικές αντιλήψεις και να πάμε όλοι μαζί για λύσουμε τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα μας».

    [13] Πρ. Παυλόπουλος: Το Φως της Χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης

    Τα 'Αγια Θεοφάνεια (Φώτα), από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας που αναφέρονται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας στη Βάπτιση του Ιησού Χρηστού, γιορτάζονται σήμερα με επισημότητα και λαμπρότητα.

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, τελέστηκε στη Δεξαμενή Αθηνών ο αγιασμός των υδάτων.

    Την τελετή του αγιασμού παρακολούθησε πλήθος πιστών, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Παρούσα ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

    Τον σταυρό στα νερά της Δεξαμενής μετά τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη, έριξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος Αθηναίων. Την ευχή το φως της χριστιανοσύνης, το φως της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς να διαλύσει τα σκοτάδια που απειλούν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ξεχωριστή αναφορά στη χώρα μας για την οποία ευχήθηκε το φως της χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης και της ανέχειας που πλήττει την κοινωνία μας και ιδίως τους οικονομικώς ασθενέστερους συνανθρώπους μας και τη νέα γενιά.

    Στα σκαλοπάτια που οδηγούν στη Δεξαμενή Αθηνών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης. Το παρών έδωσαν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα.

    Στην Αθήνα, στη λειτουργία για τα Θεοφάνεια παρέστη νωρίτερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης ενώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την δοξολογία παρακολούθησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και εκπρόσωποι των κομμάτων ανάμεσα στους οποίους οι βουλευτές της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, Β. Κικίλιας, Θ. Φορτσάκης, οι κ.κ. Καρράς και Μ. Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και ο κ. Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι. «Πολλές αντοχές» ευχήθηκε στο δήμαρχο της Αθήνας η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στην τελετή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Παρέστησαν επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και πολλοί βουλευτές.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων στην παραλία του Φλοίσβου.

    Διαβάστε επίσης:Πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά ο εορτασμός των Θεοφανείων

    Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη - Φοιτητής ανέσυρε πρώτος τον Τίμιο Σταυρό

    [14] Θεοφάνεια στη Σμύρνη επισήμως, για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια

    Με ιδιαίτερη συγκίνηση και την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια επισήμως για πρώτη φορά στη Σμύρνη, 94 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή.

    Ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στην ιστορική προκυμαία «Quai» της Σμύρνης απέναντι από το υπό ανακαίνιση παλιό ελληνικό προξενείο, χοροστατούντος του πρώτου ορθόδοξου ιερέα της Σμύρνης πατήρ Κύριλλου.

    Νωρίς το πρωί στην Αγ. Φωτεινή, την εκκλησία που αποτελεί τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες από τα γειτονικά νησιά Χίος και Λέσβος, οι νεότεροι των οποίων «πάλεψαν» για τον σταυρό λίγο αργότερα.

    Με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνηση του για το «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός ευχαριστώντας τις Αρχές της χώρας πού επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει». Ευχαρίστησε τις Τοπικές Αρχές για την ασφάλεια και την βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση αυτής «της ιστορικής ιερής τελετής». Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο Σμύρνης Θεόδωρο Τσακίρη «που με περισσή αγάπη αγκαλιάζει την κοινότητα και την εκκλησία», τον βουλευτή και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πατέρα Λορέτζο, τον προϊστάμενο του καθεδρικού ναού των Καθολικών πατέρα Μαξιμιλιανό, τους κολυμβητές που ανέσυραν τον «σταυρό του μαρτυρίου, της Εκκλησίας και του γένους μας» στους οποίους ευχήθηκε «κάθε πρόοδο και προκοπή μαζί με όλους τους άλλους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται».

    Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στο ρου και στον χρόνο της ιστορίας και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να δηλώνει την παρουσία της και έστειλε σε όλους την «αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και την χαρά των προγόνων μας σήμερα».

    Ο εορτασμός είχε τελεστεί ανεπισήμως πριν λίγα χρόνια και το προσδοκώμενο όπως το εξέφρασε ο πατέρας Κύριλλος «είναι να καθιερωθεί ο εορτασμός των Φώτων στην παραλία, δηλαδή σε δημόσιο χώρο».

    [15] IAEA: Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί «παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

    Αν επιβεβαιωθεί ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, θα πρόκειται για «καταφανή παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μια πράξη «βαθιά λυπηρή», σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). «Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, είναι μια καταφανής παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι πολύ λυπηρή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμάνο.

    Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που έχει την έδρα της στη Βιένη, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «εφαρμόσει στο σύνολό τους όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της IAEA».Η IAEA δηλώνει «έτοιμη να συμβάλει σε μια ειρηνική επίλυση» του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας επαναλαμβάνοντας τις επιθεωρήσεις της μόλις «εξευρεθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 January 2016 - 13:32:26 UTC