Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του τόπου
  • [02] Λήγει η παράταση για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων
  • [03] Ν. Παρασκευόπουλος: Η Δικαιοσύνη «ζυγίζει» και πρέπει να βρούμε τη μέση οδό
  • [04] Το έθιμο της «Μπάμπως» αναβιώνει στον δήμο Βόλβης
  • [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, έξω από το Μαξίμου
  • [06] ΗΠΑ: Δύο πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή συνελήφθησαν για τρομοκρατία
  • [07] Η Ν. Κορέα επανέλαβε τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων στα σύνορα με Β. Κορέα
  • [08] Βιολίστρια βρήκε το αξίας 2,4 εκατ. ευρώ Στραντιβάριους της, που είχε ξεχάσει σε τρένο
  • [09] Γιατροί και νοσηλευτές τοποθετούνται σε ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία από τον Φεβρουάριο
  • [10] Πάνω από 200.000 επισκέπτες είδαν τις «Μαγεμένες»
  • [11] Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ηθοποιός Άννα Συνοδινού
  • [12] Αναβίωση του θεσμού της «Μικρής Λέσχης» στην Ταινιοθήκη
  • [13] Β. Μεϊμαράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχουν πρόθυμοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν μείζον πολιτικό πρόβλημα
  • [14] Ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2015 για το " Ελ. Βενιζέλος", με πάνω από 18 εκατ. επιβάτες
  • [15] ΣΕΒ: Σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας το 2016 υπό προϋποθέσεις

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του τόπου

    Τη σημασία της εξωτερικής πολιτικής για το μέλλον της χώρας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην τελετή της κοπής της βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.

    Απευθυνόμενος στη μεγάλη οικογένεια του υπουργείου, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε τη σημασία της συλλογικής δουλειάς και κάλεσε όλους να καταθέτουν τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες τους. «Παρά τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κάθε πρόταση, η κάθε νομική τοποθέτηση σε πολλές διευθύνσεις, όλα τα μικρά και καθημερινά, μπορούν να είναι πολύ σημαντικά και να συμβάλλουν στο μέλλον της χώρας. «Να σκέφτεστε ότι εξαρτάται από τη δική σας στάση και πρωτοβουλίες το μέλλον του τόπου και η καθημερινή διαβίωση των πολιτών του» ανέφερε.

    «Ο χρόνος που έρχεται θα έχει πολλές επιτυχίες για όλους μας. Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και τα δικαιώματα και τις δυναντότητες του τόπου» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

    [02] Λήγει η παράταση για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων

    Λήγει σήμερα Παρασκευή8 Ιανουαρίου η παράταση της προθεσμίας αγοράς τελών κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων που είχε δώσει στις 31 Δεκεμβρίου τοΥπουργείο Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι:

    1. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ.

    2. Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.

    3. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

    [03] Ν. Παρασκευόπουλος: Η Δικαιοσύνη «ζυγίζει» και πρέπει να βρούμε τη μέση οδό

    Σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά και πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες. Από τη μια το απόρρητο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων και από την άλλη το δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφεύγει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του.

    Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τον Χρήστο Μάτη, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μετά την ψήφιση της διάταξης από τη Βουλή για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.ά.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

    Όπως είπε ο υπουργός, στα παραπάνω ζητήματα πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση, "με κριτήρια στάθμισης" και υπογράμμισε ότι η αντίρρηση και η διαφωνία είναι δικαίωμα και άποψη επιστημονική. "Η νομική επιστήμη είναι μια επιστήμη της διαφωνίας. Εάν έχουμε μια δημόσια ανακοίνωση ενός οργανισμού και κάποιοι έχουν μια άποψη ότι είναι λάθος πρέπει να σωπαίνουμε, αν πιστεύουμε ότι είναι λάθος;" αναρωτήθηκε ο ο κ. Παρασκευόπουλος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

    "Πιστεύω ότι την άποψη που εξέφρασα ο ίδιος και εξέφρασε και το υπουργείο είναι ορθή. Έχουμε να κάνουμε με μια στάθμιση συμφερόντων συνταγματικών, είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό η απονομή της δικαιοσύνης, το δικαίωμα να μπορεί να πάει κάποιος στο δικαστήριο να βρει το δίκιο του" είπε και πρόσθεσε: "δεν άκουσα από τους εισαγγελείς όμως να αναφέρονται σ' αυτό το θέμα, στο ότι παρακάμπτεται η απονομή της δικαιοσύνης".

    [04] Το έθιμο της «Μπάμπως» αναβιώνει στον δήμο Βόλβης

    Το έθιμο της «Μπάμπως», που έχει ρίζες στα αρχαιοελληνικά Θεσμοφόρια και προέλευση την Ανατολική Ρωμυλία, αναβιώνει σήμερα, ανήμερα της Αγίας Δομινίκης, στο Σκεπαστό του Δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη.

    Είναι έθιμο αφιερωμένο στη γονιμότητα της γυναίκας, με επίκεντρο τη μαία του χωριού και τις παντρεμένες γυναίκες, όσες δηλαδή έγιναν ή πρόκειται να γίνουν μητέρες.

    Από τις 12 το μεσημέρι, οι παντρεμένες γυναίκες του Σκεπαστού ξεκινούν από το σχολείο συνοδεία μουσικών με προορισμό το σπίτι της Μπάμπως, δηλαδή της «μαίας» (ή της γηραιότερης) του χωριού.Σύμφωνα με το έθιμο, οι νεότερες γυναίκες (φέτος αντιπροσωπεύονται από δυο έγκυες κοπέλες), ζητούν μια εύκολη γέννα, ενώ η Μπάμπω στολίζει το φλάμπουρο -το λάβαρο της γιορτής- με λουλούδια (σύμβολα ομορφιάς και νεότητας) και καρπούς (σύμβολα γονιμότητας και του «καρπού» της κοιλιάς).

    Στη μία μετά το μεσημέρι ξεκινά το γλέντι στην πλατεία του χωριού, ενώ οι άντρες είναι αποκλεισμένοι από τα δρώμενα και το χορό καθώς η μέρα ανήκει στις γυναίκες και το γλέντι διαρκεί μέχρι το βράδυ.

    [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, έξω από το Μαξίμου

    Περίπου 100 άτομα έχουν συγκεντρωθεί από τις 7:45 το πρωί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ, οι οποίοι προχώρησαν στην κίνηση αυτή, χωρίς να ήταν προγραμματισμένη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νέο ασφαλιστικό. Οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά με τρία τουριστικά λεωφορεία, η διέλευση των οποίων επιτρέπεται στην οδό Ηρώδου του Αττικού.

    Μπροστά στο Μέγαρο όμως, τα λεωφορεία σταμάτησαν ξαφνικά και κατέβηκαν οι διαδηλωτές. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί εμπόδισαν τους συγκεντρωθέντες να προχωρήσουν προς το Μέγαρο, οι οποίοι αυτή την ώρα παραμένουν στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού.

    Σημειώνεται ότι στις 12:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ για το ασφαλιστικό, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

    [06] ΗΠΑ: Δύο πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή συνελήφθησαν για τρομοκρατία

    Δύο άνδρες από τη Μέση Ανατολή που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγες συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας στην Καλιφόρνια και στο Τέξας για υποστήριξη σε ομάδες ισλαμιστών μαχητών, ανέφεραν την Πέμπτη αξιωματούχοι των ΗΠΑ.Κανείς από τους δύο δεν κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την πραγματοποίηση επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας άνδρας κατηγορείται για υποστήριξη της οργάνωσης μαχητών «Ισλαμικό Κράτος» στο εξωτερικό. Και οι δύο κατηγορούνται για παροχή ψευδών πληροφοριών για τις σχέσεις τους με αυτό που χαρακτηρίζεται ως διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Περισσοτέροι από 75 κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν συλληφθεί οι οποίοι φέρεται πως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί από μουσουλμάνους μαχητές από το 2014.Οι δύο άνδρες, που συνελήφθησαν στο Σακραμέντο και στο Χιούστον, δεν εμπλέκονται σε μία συνωμοσία αλλά μπορεί να ήταν σε επαφή μεταξύ τους, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις δύο υποθέσεις.

    Και οι δύο άνδρες είναι Παλαιστίνιοι που γεννήθηκαν στο Ιράκ.

    [07] Η Ν. Κορέα επανέλαβε τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων στα σύνορα με Β. Κορέα

    Η Νότια Κορέα επανέλαβε σήμερα τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων στα σύνορα με τον Βορρά αντιδρώντας στην τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.«Οι μεταδόσεις επαναλήφθηκαν το μεσημέρι (03:00 ώρα Γκρίνουιτς, 05:00 ώρα Ελλάδας)» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου.

    Η επανάληψη αυτών των μηνυμάτων, που είχε προκαλέσει τον Αύγουστο απειλές για στρατιωτικά αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα, γίνεται καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει την κατάλληλη απάντηση στην ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, την Τετάρτη (προχθές), ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.Ισχυρά μεγάφωνα τοποθετημένα στα ισχυρά στρατιωτικοποιημένα σύνορα των δύο χωρών μεταδίδουν ένα ετερογενές μείγμα μουσικής ποπ, μετεωρολογικών δελτίων και πληροφοριών ή επικρίσεων του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

    Αυτή η μέθοδος ψυχολογικής προπαγάνδας ανάγεται στα χρόνια της ανοικτής σύγκρουσης των δύο στρατοπέδων (1950-53), όταν κινητές μονάδες με μεγάφωνα μετακινούνταν κατά μήκος μιας εξαιρετικά ασταθούς γραμμής μετώπου. Μπορεί να εμφανίζεται απηρχαιωμένη, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική.

    [08] Βιολίστρια βρήκε το αξίας 2,4 εκατ. ευρώ Στραντιβάριους της, που είχε ξεχάσει σε τρένο

    Μια νεαρή βιολίστρια που είχε ξεχάσει ένα σπάνιο, πανάκριβο βιολί Στραντιβάριους σε ένα τρένο κατάφερε να το ξαναβρεί, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Όταν αποβιβάστηκε από το τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μάνχαϊμ-Ζααρμπρίκεν (νοτιοδυτικά), η νεαρή μουσικός ξέχασε την Τρίτη το πολύτιμο μουσικό όργανο στον χώρο αποσκευών του βαγονιού της, περιέγραψε η ομοσπονδιακή αστυνομία σε ένα δελτίο τύπου.

    Αφού τους ενημέρωσε η ιδιοκτήτριά του, οι εργαζόμενοι άρχισαν να αναζητούν εναγωνίως το βιολί, το οποίο κατασκευάστηκε το 1727 στο ατελιέ του Αντόνιο Στραντιβάρι (1644-1737) και η αξία του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

    Το τρένο, που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Μάνχαϊμ, συνέχισε την πορεία του προς το Κόμπλεντς, έπειτα το Ζααρμπρίκεν όπου το βαγόνι προσδέθηκε σε ένα άλλο τρένο που επέστρεφε στο Μάνχαϊμ.

    «Ένα λεπτό πριν από την αναχώρηση του τρένου, η θήκη του βιολιού ανακαλύφθηκε στο τελευταίο τμήμα (του βαγονιού) και η μουσικός, ανακουφισμένη, το κράτησε και πάλι στα χέρια της μετά την επιβεβαίωση ότι πρόκειται πράγματι για ιδιοκτησία της» διευκρίνισε η αστυνομία.

    Περίπου 550 βιολιά του είδους αυτού από τα συνολικά 1.100 που είχαν κατασκευαστεί από τον διάσημο κατασκευαστή της Κρεμόνα υπάρχουν ακόμα σήμερα.

    [09] Γιατροί και νοσηλευτές τοποθετούνται σε ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία από τον Φεβρουάριο

    Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 8/01 από το υπουργείο Υγείας η διαδικασία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

    Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με το οποίο έχει ήδη γίνει συνεννόηση για επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε το προσωπικό να διοριστεί εντός του Φεβρουαρίου.

    Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι, αφενός να διασφαλιστεί η σημερινή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ και αφετέρου να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με ειδική μέριμνα για τις ΜΕΘ, ΜΑΦ.

    Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας τονίζει επίσης ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημερώνεται καθημερινά από το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ για τη λίστα αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ, και διαβεβαιώνει ότι η διαχείριση των αιτημάτων γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, με βάση τη σοβαρότητα των περιστατικών και με απόλυτη διαφάνεια.

    [10] Πάνω από 200.000 επισκέπτες είδαν τις «Μαγεμένες»

    Περισσότεροι από 200.000 πολίτες, επισκέπτες της πόλης και το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, επισκέφθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου την έκθεση αντιγράφων των θρυλικών γλυπτών των «Μαγεμένων», που ολοκληρώνεται απόψε στο Περίπτερο 3 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).Τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης) κοσμούσαν τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχαία Αγορά. Στις 4 Νοεμβρίου του 1864 αποκολλήθηκαν βίαια, φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο «La Truite» και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία από τον Γάλλο Εμάνουελ Μίλερ.

    Η αφαίρεση των περίφημων «Μαγεμένων» -γνωστών και ως «Καρυάτιδων» της Θεσσαλονίκης- ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή (με την άδεια των τότε οθωμανικών αρχών της πόλης). Έκτοτε τα πρωτότυπα αγάλματα φυλάσσονται στο Μουσείο του Λούβρου.

    Η επιχείρηση της επιστροφής των «Incantadas» (όπως ήταν στα σεφαραδίτικα ο τίτλος των «Μαγεμένων») άρχισε προ εικοσαετίας, αλλά τελικά επιτεύχθηκε χάρη στην πρωτοβουλία που ανέλαβε στις αρχές του περασμένου χρόνου η ΔΕΘ-Helexpo για την επιστροφή των αντιγράφων τους στη γενέθλια πόλη τους, με αφορμή τα 80ά γενέθλια του εκθεσιακού φορέα.

    Το κόστος για την κατασκευή τω αντιγράφων στο Μουσείο του Λούβρου και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη έφτασε στα 117.000 ευρώ.

    [11] Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ηθοποιός Άννα Συνοδινού

    Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 89 ετών, η σπουδαία ηθοποιός Άννα Συνοδινού, έχοντας διαγράψει μία σημαντική πορεία στο θέατρο, που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.

    Η Άννα Συνοδινού κόσμησε με την παρουσία της τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1974, με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ διετέλεσε για ένα διάστημα υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.

    Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, στις 12:00.

    Για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, τη διεθνούς φήμης τραγωδό που υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ηθοποιοί και σκηνοθέτες που την γνώριζαν και είχαν συνεργαστεί μαζί της.

    Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου στους οικείους της Άννας Συνοδινού

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους οικείους της 'Αννας Συνοδινού και τους εξέφρασε τα βαθειά του συλλυπητήρια για την απώλεια της.

    Ποίησε ήθος τόσο στην τέχνη όσο και στην πολιτική, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο της μεγάλης τραγωδού Άννας Συνοδινού, υπογραμμίζοντας ότι «η Άννα Συνοδινού τίμησε το ελληνικό θέατρο με κορυφαίες ερμηνείες και συνέπεια ποιώντας ήθος τόσο στην τέχνη της όσο και στην πολιτική».

    Ο πρωθυπουργός εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και στους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου.

    Δήλωση του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, για τον θάνατο της Άννας Συνοδινού

    «Μία μεγάλη Ελληνίδα, η Άννα Συνοδινού, έφυγε από κοντά μας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού διακρίθηκε όχι μόνο στη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή, όπου άφησε τεράστια κοινωνική προσφορά.

    «Τίμησε την παράταξή μας ως βουλευτής και υφυπουργός των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εισηγήθηκε προτάσεις για τους αδύναμους, την προστασία της τρίτης ηλικίας, της μητρότητας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τιμήθηκε με παράσημα της ελληνικής πολιτείας αλλά και ξένων κρατών.Η Άννα Συνοδινού υπηρέτησε τους αγώνες για τη δημοκρατία, την πατρίδα μας, την ελληνική κοινωνία. Η μνήμη της θα είναι αθάνατη», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Αρ. Μπαλτάς: Η Άννα Συνοδινού διέπρεψε με την επιβλητική της τεχνική στο θέατρο και κόσμησε τη Βουλή με το δημοκρατικό της ήθος

    [12] Αναβίωση του θεσμού της «Μικρής Λέσχης» στην Ταινιοθήκη

    Με το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες», που παρουσιάστηκε στο 37ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinema Du reel, εγκαινιάζεται στις 14 Ιανουαρίου, στο κτίριο της Τανιοθήκης στον Κεραμεικό, ο θεσμός της «Μικρής Λέσχης». Με την αναβίωση του θεσμού η Ταινιοθήκη ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, διοργανώνοντας δωρεάν προβολές για τα μέλη της.

    «Η επιλογή ταινιών από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1924 έως το 2012. Αντανακλά τη δημιουργία και εξέλιξη του αρχείου, ξεκινώντας από μια ενθουσιώδη ομάδα τη δεκαετία του ?50, με πρωτεργάτρια την Αγλαΐα Μητροπούλου, μέντορας της οποίας υπήρξε ο Ανρί Λανγλουά, φτάνοντας τον 21ο αιώνα ν' αποτελεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο εθνικό φορέα διαφύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς», σημειώνει η γγ του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας Μαρία Κομνηνού, επισημαίνοντας «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το Αρχείο λόγω της έλλειψης σταθερής κρατικής πολιτικής για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς, από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις».

    [13] Β. Μεϊμαράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχουν πρόθυμοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν μείζον πολιτικό πρόβλημα

    «Η πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει σε δυσαρμονία και σε αναντιστοιχία με την κοινωνική του βάση», δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος για την ηγεσία Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Προσθέτει, ωστόσο, ότι παρότι θα «υπάρξει ένταση με την κοινωνική του βάση, αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία». Εκτιμά δε ότι τα δύσκολα νομοσχέδια θα περάσουν από τη Βουλή, καθώς -όπως λέει- «από ό,τι βλέπω υπάρχουν και αρκετοί πρόθυμοι (σσ εκτός ΣΥΡΙΖΑ) που δεν θα ήθελαν να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα».

    Αναφερόμενος στην ενότητα του κόμματος, λέει ότι «η ενότητα δεν είναι πολιτική έννοια και δεν είναι και αυτοσκοπός. Και δεν βοηθάει να το συζητάμε και να το ξανασυζητάμε λες και δεν υπάρχει ενότητα». Αναφέρεται στη σχέση του με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, επιμένοντας στις αιτιάσεις του ότι «δεν κάνει γι αυτή την θέση, μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού», σημειώνει όμως ότι μέχρι το συνέδριο του κόμματος δεν προβλέπεται από το καταστατικό διαδικασία αλλαγής ή αμφισβήτησης του γραμματέα.

    Υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα του μέτρου, της μετριοπάθειας και της εθνικής συνεννόησης και έτσι θα πορευτεί υπό την δική του ηγεσία. Όσο για τις ακραίες φωνές «όποιος δεν πειθαρχήσει στις συλλογικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων τίθεται από μόνος του εκτός κόμματος».

    [14] Ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2015 για το " Ελ. Βενιζέλος", με πάνω από 18 εκατ. επιβάτες

    "Απογειώθηκε" το 2015 η επιβατική κίνηση στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, καταγράφοντας την καλύτερη ιστορική επίδοση αφού ξεπέρασε τους 18 εκατ. επιβάτες, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του αεροδρομίου.

    Ειδικότερα, το 2015 στο «Ελ. Βενιζέλος» η επιβατική κίνηση άγγιξε τα 18,1 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 2,9 εκατ. επιβάτες (+19%) την κίνηση του 2014 και κατά 1,55 εκατ. (+9,4%) την καλύτερη μέχρι σήμερα επίδοση που είχε σημειωθεί κατά το προ κρίσης έτος, 2007, όπως αναφέρουν στελέχη του αεροδρομίου.

    Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι επιβάτες εξωτερικού σημείωσαν τις ιστορικά υψηλότερες επιδόσεις με 6,4 εκατ. (+22,1%) και 11,7 εκατ. (+17,4%) αντίστοιχα. Η άνοδος αυτή αποτυπώνεται τόσο στους ξένους επισκέπτες που κατέγραψαν δυναμική άνοδο της τάξης του 26%, όσο και στους Έλληνες ταξιδιώτες που αυξήθηκαν κατά 11%.

    Κατά τη διάρκεια του 2015, στο αεροδρόμιο της Αθήνας δραστηριοποιήθηκαν εννέα νέες αεροπορικές εταιρείες και προστέθηκαν 10 νέα δρομολόγια, ενώ σημαντική υπήρξε και η αύξηση (+29%) των εξυπηρετούμενων προορισμών από εταιρείες χαμηλού κόστους. Οι θετικές αυτές εξελίξεις, σύμφωνα με το " Ελ. Βενιζέλος", οδήγησαν σε αύξηση των εβδομαδιαίων συχνοτήτων κατά 19%.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, το 2015 ήταν αξιοσημείωτη η συνολική αύξηση κατά 38% των μετεπιβιβαζομένων επιβατών. «Ιδιαίτερα εντυπωσιακή (+60%) ήταν η αύξηση των επιβατών που χρησιμοποίησαν την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό για να ταξιδέψουν μεταξύ διεθνών προορισμών, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της Αθήνας» σημειώνεται.

    [15] ΣΕΒ: Σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας το 2016 υπό προϋποθέσεις

    Το 2016 υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με την παροχή σημαντικής ρευστότητας από το κράτος προς την ιδιωτική οικονομία, με απαραίτητη προϋπόθεση την απαρέγκλιτη υλοποίηση του προϋπολογισμού, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο.

    Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, το 2016 θα αποδειχθεί «annus horribilis» (φρικτό έτος) για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς θα συνεχισθεί η συμπίεση του διαθεσίμου εισοδήματος λόγω υπερφορολόγησης, χωρίς την ελάφρυνση που θα επέφερε η εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

    «Τα καλά νέα και το στοίχημα για το 2016 είναι ότι, εάν επιταχυνθεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως και αναμένεται, τότε η χρηματοδότηση κατά το 2016 από τους θεσμούς, μπορεί να ανέλθει από περίπου 13 δισ. ευρώ, όπως έχει προγραμματισθεί, σε 17-18 δισ. ευρώ», αναφέρει ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με το δελτίο, το ποσόν αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων στα επιθυμητά επίπεδα (γύρω στα 5 δισ. ευρώ) και την εξόφληση όλων σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών (γύρω στα 7 δισ. ευρώ), ενώ το χρηματοδοτικό πρόγραμμα απαιτεί την εισροή και εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ μεταφερόμενο από το 2015 και 3,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα του 2016).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 January 2016 - 7:32:32 UTC