Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ «θα πρέπει να μπορεί να προχωρήσει στην ανανέωση της παράταξης»
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το κόμμα είναι σε κώμα
  • [03] Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Ρόιτερς: Το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό είναι αποδεκτό
  • [04] Εκτεταμένες έρευνες, για τον εντοπισμό του 33χρονου που σκότωσε τη σύζυγό του
  • [05] Ένοπλοι σκότωσαν διοικητή της Τροχαίας και τον οδηγό του, στην Αίγυπτο
  • [06] Ο στρατός της Ν. Κορέας θεωρεί κατασκευασμένο το βίντεο της πυραυλικής δοκιμής στη Β. Κορέα
  • [07] «Το 2030 η δεκαετής επιβίωση στον καρκίνο του μαστού θα φτάσει το 100%»
  • [08] Τι θα δούμε στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας τους πρώτους μήνες του 2016
  • [09] Η Κνωσσός άκμασε και μετά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ «θα πρέπει να μπορεί να προχωρήσει στην ανανέωση της παράταξης»

    «Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι η ΝΔ. Και όλοι μαζί θα πειθαρχήσουμε στη βούληση των ψηφοφόρων», λέει για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τονίζει ακόμη ότι «όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση της παράταξής μας» και «θα δώσουμε τη μάχη στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, κοντά στους πολίτες, για να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί νέα αδιέξοδα».

    Ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «και στον δεύτερο γύρο οι φίλοι της ΝΔ θα επιβεβαιώσουν κατά πλειοψηφία την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ «θα πρέπει να μπορεί να συνθέτει απόψεις και προτάσεις», «να προχωρήσει στην εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης, σε ιδέες και πρόσωπα, με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες», και «να διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος».

    Σημειώνει ακόμα ότι εφόσον την Κυριακή το βράδυ είναι ο νικητής, θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές σε δύο άξονες. Σε θεσμικό επίπεδο, σημειώνει, «θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να ασκήσουμε άμεσα με δυναμικό και αξιόπιστο τρόπο τον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση». Σε κομματικό επίπεδο, συμπληρώνει, «θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη διεξαγωγή του συνεδρίου μας», μέσα από το οποίο η βάση της ΝΔ θα αποφασίσει «πώς θα προχωρήσουμε την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, ώστε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία».

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το κόμμα είναι σε κώμα

    Δεν υπήρχε ποτέ θέμα διάσπασης στη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega. Το ζήτημα δεν είναι η ενότητα, αλλά ποιος μπορεί ανανεώσει τη ΝΔ, να την ξανακάνει μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής στον αυριανό β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς «το ρεύμα είναι με τη δική μου υποψηφιότητα» και δεσμεύτηκε να αλλάξει οργανωτικά τη ΝΔ, με αξιοποίηση των στελεχών του κόμματος με βάση τον προσανατολισμό της νέας ηγεσίας. «Δεν έχω την υποχρέωση να συνεργαστώ με όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αν καταφέρω να εκλεγώ θα έχω ισχυρή εντολή να ανανεώσω τη ΝΔ» και «το δίλημμα είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως μερικές φορές αισθάνεται ότι «το κόμμα είναι σε κώμα»

    Απαντώντας σε σχόλια ότι αν εκλεγεί θα το εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι η ΝΔ γίνεται ένα κόμμα πιο νεοφιλελεύθερο, είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανησυχεί πολύ αν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ». «Μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές κρίνονται στον μεσαίο χώρο» και «ο δικός μου πολιτικός λόγος είναι μετριοπαθής και μπορεί να φέρει στη ΝΔ πολίτες οι οποίοι δεν την ψηφίζουν και τοποθετούνται πολιτικά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που νικήσω» σημείωσε.

    Επίσης, απαντώντας στα περί «οικογενειοκρατίας» αναφέρθηκε στην προσωπική του διαδρομή, «είμαι στη ΝΔ από 15 ετών, έχω δώσει τις δικές μου μάχες», τόνισε και είπε πως θεωρεί συγκριτικό πλεονέκτημα το ότι έχει εργαστεί 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

    [03] Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Ρόιτερς: Το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό είναι αποδεκτό

    Aξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν πως το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι αποδεκτό, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστωτές, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, έθεσαν την 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το δρόμο για τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους.

    «Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, ενδεχομένως να καθυστερήσει λίγο», υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν πως το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό είναι αποδεκτό, αλλά παραμένει ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

    «Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη δομή της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα; Χρειάζεται να έχουμε περισσότερα αριθμητικά και τεχνικά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», τόνισε άλλος αξιωματούχος.

    Όπως πρόσθεσε, ενώ ουσιαστικά δεν είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείων και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται.

    [04] Εκτεταμένες έρευνες, για τον εντοπισμό του 33χρονου που σκότωσε τη σύζυγό του

    Περισσότεροι από 50 αστυνομικοί στον νομό Χαλκιδικής, και με τη συνδρομή συναδέλφων τους από όμορους νομούς, συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 33χρονου Αλβανού, που φέρεται ότι το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου, σε σπίτι στην Ορμύλια Χαλκιδικής, σκότωσε την 41 ετών εν διαστάσει σύζυγό του, άρπαξε το ένα από τα δύο ανήλικα παιδιά τους και εξαφανίστηκε.

    Χθες η αστυνομία, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκιδικής και προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες με τη συνδρομή των πολιτών, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 33χρονου, ο οποίος αναζητείται ως δράστης της ανθρωποκτονίας. Οι πολίτες μπορούν να καλούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς 23710-21621, 23710-21642, 23710-21668 του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, ενώ διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπήρξε κάποια σημαντική αξιοποιήσιμη πληροφορία από τις κλήσεις των πολιτών.

    Εξάλλου, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αλβανικές, για το ενδεχόμενο ο φερόμενος ως δράστης να διέφυγε ή να προσπαθήσει να διαφύγει στην Αλβανία.

    [05] Ένοπλοι σκότωσαν διοικητή της Τροχαίας και τον οδηγό του, στην Αίγυπτο

    Ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση που δέχτηκαν ενώ κατευθύνονταν με αυτοκίνητο στη δουλειά τους, στα δυτικά του Καΐρου, ανακοίονωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.Ο συνταγματάρχης, που ήταν διοικητής της Τροχαίας, και ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα, μπήκαν στο στόχαστρο αγνώστων που πυροβόλησαν εναντίον τους και τους σκότωσαν μέσα στο αυτοκίνητο.

    Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για πολλές παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη χερσόνησο του Σινά όπου εδρεύει η οργάνωση αυτή. Το ΙΚ έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για τη συντριβή, στα τέλη Οκτωβρίου, ενός αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι.

    [06] Ο στρατός της Ν. Κορέας θεωρεί κατασκευασμένο το βίντεο της πυραυλικής δοκιμής στη Β. Κορέα

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι το νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Πιονγκγιάνγκ και υποτίθεται ότι δείχνει μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου υποβρύχιας εκτόξευσης (ΒΠΥΕ) είναι κατασκευασμένο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Την Παρασκευή η Κεντρική Τηλεόραση της Βόρειας Κορέας πρόβαλε το βίντεο της δοκιμής αυτής που φέρεται ότι έγινε τον Δεκέμβριο.«Θεωρούμε κατασκευασμένο το βίντεο του ΒΠΥΕ που μεταδόθηκε από τη Βόρεια Κορέα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.

    [07] «Το 2030 η δεκαετής επιβίωση στον καρκίνο του μαστού θα φτάσει το 100%»

    Για τις νέες θεραπείες που παρατείνουν την επιβίωση, και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διπλασιάζουν, ακόμα και σε δύσκολες μορφές του καρκίνου, μίλησε στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.

    Ο γνωστός χειρουργός, διευθυντής Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» αναφέρθηκε εκτενώς στη ραγδαία εξάπλωση της υγρής βιοψίας, η οποία γίνεται με λήψη αίματος και προβλέπει την υποτροπή της νόσου, ενώ χαρακτήρισε την παχυσαρκία ως επόμενη πανδημία, μετά το κάπνισμα, η οποία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τον καρκίνο.

    Σε σχέση με το τσιγάρο και τον καρκίνο του πνεύμονα δήλωσε: « Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι θεωρήθηκε ως κατάλληλη, κι εγκρίθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές της Αμερικής και άλλων χωρών, η χρήση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης, για τον προληπτικό έλεγχο, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, σε βαρείς καπνιστές, άνω των 50. Αυτό ήταν μία σημαντική πρόοδος, λόγω της σχέσης του τσιγάρου με τον καρκίνο του πνεύμονα, καθότι ο καπνιστής έχει 20% περισσότερες πιθανότητες να πάθει καρκίνο».

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι ο καρκίνος θα μετατραπεί σιγά-σιγά σε χρόνια νόσο, που δεν θα απειλεί άμεσα τη ζωή των ανθρώπων. «Η πρόοδος που σημειώνεται στον καρκίνο είναι πρόοδος αργή μεν, αλλά σταθερή. Κάθε χρόνο γίνονται σταθερά βήματα που βελτιώνουν την επιβίωση, βελτιώνεται η μοίρα των ανθρώπων που είχαν προχωρημένο στάδιο καρκίνου. Όσον αφορά δε την πρόοδο στον καρκίνο του μαστού, τα τελευταία 50 χρόνια έχει μία γραμμική αυξητική πορεία. Αν συνεχίσει αυτή την τάση, που δεν υπάρχει κανένας λόγος, να μην την συνεχίσει, το 2030 η δεκαετής επιβίωση θα φτάσει το 100%».

    [08] Τι θα δούμε στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας τους πρώτους μήνες του 2016

    Μπορεί το 2015 να μας άφησε με περισσότερες από 200 παραστάσεις να παίζονται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας, όμως και τη νέα χρονιά νέες, ενδιαφέρουσες και ανατρεπτικές προτάσεις με εμβληματικά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου φιλοδοξούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων.

    Με αφορμή μια θρυλική ταινία του βωβού κινηματογράφου, μια νέα σκηνοθέτης και ένας θίασος πρωταγωνιστών παρουσιάζουν από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ένα βωβό μουσικοθεατρικό έπος γύρω από το δίπολο «αδιαλλαξία vs αλληλεγγύη». Σταθερή στη στήριξή της στους νέους δημιουργούς, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, δίνει βήμα στην Ιώ Βουλγαράκη, η οποία καταθέτει τη δική της πρόταση, ορμώμενη από τη «Μισαλλοδοξία» («Intolerance»), τη μνημειώδη σπονδυλωτή, βωβή ταινία του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ. Ένας δεκαμελής θίασος (Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης, Εύη Σαουλίδου, Ναταλία Τσαλίκη, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.) και ένα κουαρτέτο, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, συμπράττουν μαζί της σε αυτό το θέαμα πολιτικής, κοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας που θέτει το ερώτημα: «"Εμείς" ή οι "άλλοι" πάντα. Μα γιατί "πάντα";».

    [09] Η Κνωσσός άκμασε και μετά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού

    Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η Κνωσσός, κατά τη διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (μεταξύ 1100 και 600 π.Χ.), είχε ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις παλαιότερων ανασκαφών. Με άλλα λόγια, το περίφημο κέντρο της Εποχής του Χαλκού και της ακμής του Μινωικού Πολιτισμού (3500-1100 π.Χ.), όχι μόνο επανέκαμψε μετά την κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος γύρω στα 1200 π.Χ., αλλά αναπτύχθηκε γρήγορα και άκμασε ως ένα κοσμοπολιτικό κέντρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

    Τα παραπάνω γνωστοποιεί το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στην ιστοσελίδα του (http://www.uc.edu/news/NR.aspx?id=22648), πληροφορώντας, επίσης, ότι ο Αντώνης Κοτσώνας, επίκουρος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, θα μιλήσει για τις έρευνες πεδίου που διενεργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αστικού Τοπίου της Κνωσσού (Knossos Urban Landscape Project) κατά την 117ή ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών, που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο αυτές τις ημέρες (7-10 Ιανουαρίου 2016).

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ερευνητές μελετούν τα κατάλοιπα της Κνωσσού για περισσότερο από 100 χρόνια, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην αστική ανάπτυξη της πόλης μετά την είσοδό της στην Εποχή του Σιδήρου (γύρω στον 11ο αι. π.Χ.), η οποία ακολούθησε την κατάρρευση των αιγαιακών ανακτόρων της Εποχής του Χαλκού. Μέσω του ερευνητικού προγράμματος Knossos Urban Landscape Project, την τελευταία δεκαετία έχει περισυλλεγεί μεγάλος αριθμός κεραμικής και αντικειμένων που χρονολογούνται στην Εποχή του Σιδήρου, ενώ τα αρχαία κατάλοιπα καλύπτουν μία εκτεταμένη περιοχή που μέχρι πρόσφατα ήταν ανεξερεύνητη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 January 2016 - 11:32:32 UTC