Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ θα κληθεί να απαντήσει στα επίδικα και όχι να μένει σε μια αδιέξοδη καταγγελία
  • [03] «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε»
  • [04] Απάντηση Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη για τη μείωση των τιμών
  • [05] Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου για τις προκλήσεις του 2016
  • [06] Ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας Σοσιαλιστών Ν. Ανδρουλάκης για τις προκλήσεις του 2016
  • [07] ΙΣΑ: Χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία
  • [08] Παραιτήθηκε ο Διεθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης
  • [09] Το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists-Foot Soldiers of Democracy»
  • [10] Μουσείο Γαστρονομίας φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας
  • [11] Το τελευταίο αντίο στην Άννα Συνοδινού
  • [12] Ο Άντι Μάρεϊ βοηθάει παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία με κάθε άσο που πετυχαίνει
  • [13] ΑΕΚ: Η «εξαφάνιση» των αρχηγών και ο αφελληνισμός της ομάδας

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, θα βρεθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- το ασφαλιστικό, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να εισηγείται το θέμα και να απαντάει σε ερωτήσεις/τοποθετήσεις βουλευτών.

    Ενημέρωση για τη συζήτηση που θα γίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αναμένεται να κάνει, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

    Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με συνεργάτες του και μέλη της κυβέρνησης.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου αλλά και οι συντονισμένες κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για το ασφαλιστικό και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

    [02] Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ θα κληθεί να απαντήσει στα επίδικα και όχι να μένει σε μια αδιέξοδη καταγγελία

    Με την εκλογή αρχηγού, η ΝΔ αναγκαστικά θα κληθεί να απαντήσει πάνω στα επίδικα και όχι να μένει σε μια ανέξοδη καταγγελία χωρίς να προτείνει τίποτα, όπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, τόνισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον Real fm .

    Το βασικό ζήτημα είναι, προσέθεσε η κ. Σβίγκου, ποια θα είναι η πολιτική στρατηγική και ποιος θα είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της ΝΔ, καθώς είναι ένα κόμμα που έχει συντριβεί κοινωνικά από την κυβερνητική διαχείριση και την πρόσδεσή του στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

    Επισήμανε πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι εκφράζει το σκληρό νεοφιλελεύθερο μπλοκ, τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις, όπως για παράδειγμα για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, θέσεις και απόψεις, όμως, που έχουν απορριφθεί από τον ελληνικό λαό που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το δεύτερο θέμα που έθεσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ποια θα είναι η σχέση της ηγεσίας της ΝΔ με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, η οποία και στήριξε στον β' γύρο τον κ. Μητσοτάκη. Η πτέρυγα αυτή, τόνισε, δεν μπορεί να συμβαδίσει με το ευρωπαϊκό προφίλ που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, οπότε μένει να δούμε ποιο θα είναι τελικά το πολιτικό στίγμα της νέας ηγεσίας, αλλά και πώς θα καταφέρουν στη ΝΔ να συμβιβάσουν τις διάφορες απόψεις.

    [03] «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε»

    Οι φράσεις «Δυστυχώς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι» και «δεν είμαστε εμείς γι αυτή τη δουλειά», χαρακτήρισαν την κατάθεση στην δίκη της Χρυσής Αυγής του αστυνομικού της ΔΙΑΣ Ανδρέα Μπιάγκη που όπως και συνάδελφοι του που έχουν καταθέσει ήδη για τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δήλωσε πεπεισμένος πως έκαναν «ότι καλύτερο μπορούσαμε».

    Ο αστυνομικός ,όπως και οι συνάδελφοι του δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση το επίμαχο βράδυ και αν έκαναν όσα έπρεπε ώστε να αποφευχθεί το τραγικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες απάντησε πως «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι».

    Η δίκη διακόπηκε για αύριο αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων της υπεράσπισης αλλά και πολλοί από την Πολιτική Αγωγή δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην 48ωρη αποχή των δικηγόρων επισημαίνοντας πως είναι θέμα ηθικής τάξης να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό. Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα δήλωσαν πως θα ζητήσουν άδεια ώστε να παραστούν στην δίκη. Έτσι είναι πιθανό αύριο η διαδικασία να διακοπεί για την Παρασκευή.

    [04] Απάντηση Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη για τη μείωση των τιμών

    Ο Αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί με απάντησή του, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, υπογραμμίζει το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ?ότι στην Ελλάδα προχωρά η μείωση τιμών που είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την καλύτερη κατανομή των επιπτώσεων της οικονομικής προσαρμογής?. Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος καταγράφει την πρόοδο στην Ελλάδα αφού επιβεβαιώνει πως στα πλαίσια του νέου προγράμματος που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ?οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών προϊόντων?. Επιπλέο,ν η Κομισιόν διαμέσου του Επιτρόπου της επισημαίνει ότι η προσπάθεια και οι μεταρρυθμίσεις όπως συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2015, οφείλουν να συνεχιστούν. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως ?στο μέλλον, οι αρχές προτίθενται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, μεταξύ άλλων με την άρση των υπόλοιπων εμποδίων στον ανταγωνισμό και με την απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων?.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, το ζήτημα της ακαμψίας των τιμών στις ελληνικές ολιγοπωλιακές αγορές σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

    Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ρωτάει την Κομισιόν για το ?πώς κρίνει την, εκ των πραγμάτων, πλήρη αποτυχία της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης των δύο Προγραμμάτων Προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα? ενώ παράλληλα ζητάει πληροφορίες για το αν η Κομισιόν ?θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση του υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού, και όχι στην αποδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων?.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Επιτροπή:

    Θέμα: Ακαμψίες τιμών σε ελληνικές ολιγοπωλιακές αγορές Σε πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας διαπιστώνεται ότι, λόγω των ολιγοπωλιακών δομών συγκεκριμένων αγορών και της μονοπωλιακής δύναμης των επιχειρήσεων, η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» δεν οδήγησε σε ανάλογη μείωση των τιμών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι, την περίοδο 2010-2013, παρά τη μείωση κατά 3,3% στο Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας, είχαμε αύξηση 2% στον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή και 3,3% στα περιθώρια κέρδους, για το σύνολο της οικονομίας, ενώ για τη Βιομηχανία, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3%, το περιθώριο κέρδους κατά 10,2% και οι μισθοί μειώθηκαν κατά 6,9%. Με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες «ακαμψίες» στις τιμές, και αντίστοιχα οι μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, παρουσιάζονται στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και ελληνικοί όμιλοι επιχειρήσεων, όπως στα βιομηχανικά προϊόντα, την εμπορία τροφίμων, τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ερωτάται η Επιτροπή: ? Πώς κρίνει την, εκ των πραγμάτων, πλήρη αποτυχία της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης των δύο Προγραμμάτων Προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα; ? Θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση του υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού, και όχι στην αποδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των παραγωγών προς όφελος των καρτέλ και των ολιγοπωλίων;

    H απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής Καίριας σημασίας σκέλος της οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα είναι να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις οικονομικές συνθήκες και την παραγωγικότητα. Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα προχωρά η μείωση τιμών που είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την καλύτερη κατανομή των επιπτώσεων της οικονομικής προσαρμογής. Το επίπεδο τιμών για την ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε αισθητά από το 2011 και μετά. Το 2014, αν και το επίπεδο τιμών στη ζώνη του ευρώ ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, στην Ελλάδα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Επίσης, όπως προκύπτει από διεθνείς συγκρίσεις, μετά την εκδήλωση της κρίσης η Ελλάδα βελτίωσε το επιχειρηματικό περιβάλλον, όμως οι επιχειρήσεις στη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περισσότερους κανόνες και περιορισμούς (μεταξύ άλλων εκείνους που περιορίζουν τον ανταγωνισμό) από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της αλλά το 2014 εξακολουθούσε να υστερεί κατά ένα τρίτο περίπου σε σχέση με τις βέλτιστες επιδόσεις. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης σταθερότητας για την Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών προϊόντων. Τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές ενέκριναν σειρά μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος. Στο μέλλον, οι αρχές προτίθενται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, μεταξύ άλλων με την άρση των υπόλοιπων εμποδίων στον ανταγωνισμό και με την απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων.

    [05] Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου για τις προκλήσεις του 2016

    Με τρία μεγάλα θέματα είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη το 2016, το οποίο θα είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της:: την προσφυγική κρίση, την απειλή του Brexit και τη συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη η οποία προκαλεί φυγόκεντρες δυνάμεις και ενισχύει την ακροδεξιά.

    Και τα τρία αυτά προβλήματα θέτουν το υπαρξιακό ζήτημα στην ΕΕ, αν μπορεί να παραμείνει ενωμένη.

    Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε.

    Ως προς την προσφυγική κρίση και την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, φαίνεται ότι έχει δοθεί μεγαλύτερο βάρος σ? αυτό, για να αποκρυφτούν ευθύνες που βρίσκονται αλλού. Οι πραγματικές αιτίες είναι οι πόλεμοι και οι κοινωνικές ανισότητες που προκαλούν κύματα πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

    Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί αλλά δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σ? αυτά.

    Η Τουρκία που πήρε τα λεφτά, δεν τηρεί καμιά από τις υποσχέσεις της, ούτε ως προς την αντιμετώπιση των διακινητών, ούτε ως προς την συμφωνία επανεισδοχής.

    [06] Ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας Σοσιαλιστών Ν. Ανδρουλάκης για τις προκλήσεις του 2016

    Δύο βασικές προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας τους επόμενους μήνες στο πεδίο των σχέσεων της με την Ευρώπη: το δημοσιονομικό και το μεταναστευτικό. Στο πρώτο, έπειτα από μια απόλυτα χαμένη χρονιά, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις συνέπειες των επιλογών της. Το καλό σενάριο είναι να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο. Αφού έχει προηγηθεί η φυγή των 50 Δις. από το τραπεζικό σύστημα, οι επιπλέον οφειλές 15 Δις προς το δημόσιο και η, με δυσμενέστατους όρους, ανακεφαλαιοποίηση.

    Ωστόσο, η ανοιχτή πρόκληση της νέας χρονιάς είναι το μεταναστευτικό. Φυσικά και πρέπει να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική προστασία των προσφύγων όπως προβλέπει το εθνικό και διεθνές δίκαιο και οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ουμανισμού.

    Η Ελλάδα, όπως και όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη βρέθηκαν εντελώς ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και την έκταση του ζητήματος όταν αυτό εκδηλώθηκε. Η Ελληνική κυβέρνηση όμως υιοθέτησε ως επίσημη πολιτική την απραξία εφαρμόζοντας μια πολιτική ανοιχτών συνόρων για όλους, και πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

    Σήμερα, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν αρχίσει να κλείνουν τα σύνορα τους. Σχεδόν καθημερινά περιορισμοί τίθενται στους αριθμούς προσφύγων που είναι διατεθειμένες να φιλοξενήσουν, φράχτες ανορθώνονται και νέοι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών καθιερώνονται. Ταυτόχρονα οι επιθέσεις στο Παρίσι ενίσχυσαν την ανασφάλεια και υπαγόρευσαν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Υπό την πίεση και ανοιχτά ξενοφοβικών κομμάτων η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν τίθεται ξανά στο τραπέζι. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα που επωάζει δυσοίωνες εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ενοποίηση της Ευρώπης εάν επικρατούσαν οι προοδευτικές ιδέες. Δυστυχώς όμως, όπως είδαμε και στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Πολωνίας, οι δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού και της συντήρησης επεκτείνουν συνεχώς το πεδίο τους. Κανονικά όλα αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να προβληματίζουν βαθύτατα την κυβέρνηση.

    Έχοντας λοιπόν την εμπειρία των τελευταίων ετών πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να πάρει το μήνυμα ότι η χώρα για να σταθεροποιηθεί πολιτικά και οικονομικά χρειάζεται σχεδιασμό, πρόγραμμα, συνεννόηση και σύνθεση και όχι τυφλό κομματισμό που δίχασε και υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Η επικράτηση της στασιμότητας και της φιλοσοφίας του μη χείρον βέλτιστον δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο.

    [07] ΙΣΑ: Χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία

    Δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν σήμερα χωρίς θεραπεία στο "Λαϊκό" νοσοκομείο καθώς έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του, αλλά και άλλων δημόσιων Νοσοκομείων, όπως καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που κάνει λόγο για πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων, στα δημόσια νοσοκομεία.

    «Σήμερα στο νοσοκομείο "Λαϊκό", παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Επίσης ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το νοσοκομεία "Ανδρέας Συγγρός", από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά φάρμακα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια, για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους» , αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ.

    Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι αυτό ήταν ανακριβές καθώς «διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για το μήνα Ιανουάριο».

    Ο ΙΣΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών, όπως αναφέρει.

    [08] Παραιτήθηκε ο Διεθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης

    Παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Εϊπίδης. Σε ανοιχτή επιστολή του σήμερα, ο Δημήτρης Εϊπίδης αναφέρει ότι «ύστερα από 24 χρόνια εργασιακής σχέσης αλλά και σχέσης ζωής με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αισθάνομαι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω από έναν θεσμό, με τον οποίον μοιράζομαι δεσμούς και αναμνήσεις ζωής. Ήρθε η στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά, με την ελπίδα και την ευχή ότι στη διάρκεια αυτών των ετών έχω καταφέρει να τους μεταλαμπαδεύσω το πάθος μου για το σινεμά και την εμπειρία μου στη διοργάνωση ενός διεθνούς ακτινοβολίας φεστιβάλ κινηματογράφου».

    [09] Το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists-Foot Soldiers of Democracy»

    Ένα χρόνο μετά την αιματηρή επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists - Foot Soldiers of Democracy» (Caricaturistes - Fantassins de la Democratie) την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

    Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας Stephanie Valloatto, που έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών 2015, ακολουθεί τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Plantu της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, καθώς διασχίζει τον κόσμο για να συναντήσει 12 κορυφαίους πολιτικούς σκιτσογράφους με ένα κοινό γνώρισμα: διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης.

    Οι σκιτσογράφοι προέρχονται από εντελώς διαφορετικές χώρες όπως Γαλλία, Τυνησία, Ρωσία, Αμερική, Μπουρκίνα Φάσο, Κίνα, Αλγερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βενεζουέλα, Ισραήλ και Παλαιστίνη. Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά όλοι οι σκιτσογράφοι έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: ευφυΐα, οξυδέρκεια, χιούμορ και την ικανότητα να εκφράζουν κάτι με ένα σκίτσο, που άλλοι δεν μπορούν να πουν με λόγια.

    Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την Πολιτική Γελοιογραφία στην Ελλάδα. Καλεσμένοι είναι οι Έλληνες γελοιογράφοι: Στάθης Σταυρόπουλος (Real News), Ανδρέας Πετρουλάκης (Καθημερινή), Σπύρος Ορνεράκης, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup, Το Ποντίκι) και Μιχάλης Κουντούρης (Εφημερίδα των Συντακτών).

    [10] Μουσείο Γαστρονομίας φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας

    Την πρόθεση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη Μουσείο Γαστρονομίας, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της, Γιώργος Μαστροδημήτρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη διοργάνωση του Ετήσιου Συμποσίου απόψε το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

    Ήδη, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας, που καθημερινά, από τις 18 Οκτωβρίου 2015, μαγειρεύει περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, αναζητεί τον χώρο που θα στεγάσει το Μουσείο, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    [11] Το τελευταίο αντίο στην Άννα Συνοδινού

    Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου και απλός κόσμος αποχαιρέτησαν στο Κοιμητήριο του Βύρωνα την μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Άννα Συνοδινού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με την ελληνική σημαία, η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

    Αρχοντική, σεμνή, παθιασμένη με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 και πλέον χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Άννα Συνοδινού «έσβησε» σε ηλικία 89 ετών την περασμένη Πέμπτη (7/1) στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στην Κυψέλη που νοσηλευόταν εδώ και πολύ καιρό.

    Σπουδαία τραγωδός, ηθοποιός με σπάνιο μέταλλο φωνής που έβγαινε από τα βάθη της ψυχής της, προσωπικότητα χαρισματική, γυναίκα με ισχυρή θέληση και πείσμα, όσο λίγοι, η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της όχι μόνο τη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή. Με την «αναχώρησή της» το ελληνικό θέατρο δεν χάνει μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριές του, αλλά και μία ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα που έγραψε τη δική της ιστορία και μέσα από τη πολιτική της δραστηριότητά προσέφερε στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

    [12] Ο Άντι Μάρεϊ βοηθάει παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία με κάθε άσο που πετυχαίνει

    Η UNICEF ανακοίνωσε ότι ο Άντι Μάρεϊ έχει βοηθήσει να συγκεντρωθούν περισσότερες από 83.000 λίρες για παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία, με το να δωρίζει χρήματα για κάθε άσο που πετυχαίνει μέσω της πρωτοβουλίας του "Andy's Aces". Ο Βρετανός τενίστας, ο οποίος είναι Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη, είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα δώριζε 50 λίρες για κάθε άσο που θα πετύχαινε έως το τέλος του 2015.

    «Θυμάμαι που παρακολουθούσα τις ειδήσεις το περασμένο καλοκαίρι και αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω κάποια από τα εκατομμύρια παιδιών, των οποίων οι ζωές έχουν γυρίσει ανάποδα από την κατάσταση στη Συρία» τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο 28χρονος Σκοτσέζος.

    Η UNICEF ανακοίνωσε ότι τα χρήματα που συγκέντρωσε ο Μάρεϊ μπορούν να παρέχουν κουβέρτες σε περισσότερα από 16.000 παιδιά.

    [13] ΑΕΚ: Η «εξαφάνιση» των αρχηγών και ο αφελληνισμός της ομάδας

    Πάνω από 15 χρόνια έζησε στην Αγγλία ο Γκουστάβο Πογέτ και εκεί διαμορφώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου η προπονητική φιλοσοφία του. Εκεί, όπου ο αρχηγός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας αποτελεί ιδιαίτερη υπόθεση με έντονο συμβολισμό. Γι' αυτό και μια από τις πρώτες κινήσεις του Ουρουγουανού, όταν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα για να αναλάβει την ΑΕΚ (30/10/2015), ήταν να επιλέξει τους δικούς του αρχηγούς. Έτσι, ανακοίνωσε ότι οι νέοι «κάπτεν» της ΑΕΚ θα είναι οι Μάνταλος, Αραβίδης, Κολοβέτσιος και Γιόχανσον. Τι απέγιναν όμως οι παλιοί;

    Τρεις παίκτες είχαν αναλάβει στην αρχή της σεζόν, με τον Τραϊανό Δέλλα να επιβραβεύει ουσιαστικά την παλαιότητα και να ορίζει αρχηγούς κατά σειρά τους Δημήτρη Ανάκογλου, Βαγγέλη Πλατέλλα και Μιγκέλ Κορδέρο. Τέταρτος ήταν ο Πέτρος Μάνταλος, ενώ προς το τέλος της περσινής σεζόν είχε δοθεί το περιβραχιόνιο και στον Άνταμ Τζανετόπουλο, καθώς στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται το μέλλον της ΑΕΚ.

    Ο Πογέτ δεν καθαίρεσε απλώς τους δύο πρώτους αρχηγούς. Τους εξαφάνισε! Ο Ανάκογλου είναι στη λίστα των «ανεπιθύμητων» με μηδενική παρουσία, ενώ ο Πλατέλλας υπολογίζεται μεν, δεν αγωνίζεται δε κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητά την καλύτερη λύση για το μέλλον του. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν παίκτη που ξεκίνησε τη σεζόν ως αρχηγός και MVP της πρεμιέρας με τον Πλατανιά, κλήθηκε στην εθνική Ελλάδας και γενικά βρισκόταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Μέχρι που ήλθε ο Πογέτ και από τότε βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας με μόλις μία συμμετοχή στην ενδεκάδα και δύο ως αλλαγή στο πρωτάθλημα. Τουλάχιστον ο Πλατέλλας έχει παίξει βασικός και σε δύο αγώνες κυπέλλου, δηλαδή είναι σε πολύ πιο ευνοϊκή θέση από τον Άνταμ Τζανετόπουλο. Ο νεαρός αμυντικός έχει αγωνιστεί στα ίδια ματς κυπέλλου με τον Πλατέλλα (εναντίον της Λάρισας και του Πανελευσινιακού) και πέραν τούτου, ουδέν! Όσον αφορά τον Κορδέρο, προοριζόταν εξ αρχής για αναπληρωματικός των Γιόχανσον, Σιμόες και έχει αγωνιστεί μόλις 200 λεπτά στη φετινή Super League.

    Το κακό είναι πως οι τρεις ποδοσφαιριστές που έχασαν τη θέση τους είναι Έλληνες, ενώ οι αντικαταστάτες τους ξένοι. Από πλευράς αποτελεσμάτων ή αγωνιστικής ποιότητας η ΑΕΚ δεν έχει παρουσιάσει έως τώρα θεαματικές διαφορές, συνεπώς το μόνο που έχει αλλάξει είναι η απώλεια της «εθνικής ταυτότητας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2016 - 17:32:28 UTC