Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό
  • [02] Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ
  • [03] Με την απολογία του επιχειρηματία Ευ. Γιαννουσάκη συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση «Noor 1»
  • [04] Αγγ. Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι ευάλωτη απέναντι στην προσφυγική κρίση
  • [05] Ισπανία: Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών επαναλαμβάνει ότι δεν θα στηρίξει τον Μ.Ραχόι
  • [06] Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου για τις προκλήσεις του 2016
  • [07] Ο ευρωβουλευτής της Ομάδας Σοσιαλιστών Ν. Ανδρουλάκης για τις προκλήσεις του 2016
  • [08] ΙΣΑ: Χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία
  • [09] Παραιτήθηκε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δ. Εϊπίδης

  • [01] Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

    «Είχαμε μια αναλυτική εποικοδομητική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μας ενημέρωσε για την πρόταση της κυβέρνησης στους Θεσμούς σχετικά με την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου» δήλωσε μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της ΚΟ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

    Πρόσθεσε ότι «αυτή η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια».

    «Από την συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών» ανέφερε η κ. Θεοπεφτάτου.

    Στην δήλωσή της, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η επιδίωξη μας είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών».

    [02] Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ

    Ως το κρίσιμο στοίχημα για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στο χάρτη των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, χαρακτηρίζουν παράγοντες της λιμενικής αγοράς, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου, για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

    Η διαδικασία θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία των δύο ξένων εμπειρογνωμόνων.

    Παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει γνωστοποιήσει τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στην Morgan Stanley στο Λονδίνο, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μοναδική προσφορά που έχει στα χέρια του Ταμείο, είναι αυτή της κινεζικής COSCO.

    Ο έτερος βασικός διεκδικητής η Δανέζικη Maersk, φέρεται να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι δεσμευτικές προσφορές του οποίου θα υποβληθούν σε τρεις μήνες.

    [03] Με την απολογία του επιχειρηματία Ευ. Γιαννουσάκη συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση «Noor 1»

    Συνεχίστηκε η δίκη για την μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» με την απολογία του επιχειρηματία Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

    Στην αρχή της απολογίας του, ο κ. Γιαννουσάκης ισχυρίστηκε πως έχει πει και θα συνεχίσει να λέει μόνο αλήθειες, ενώ ανέφερε ότι δέχεται απειλές στη φυλακή, χωρίς να κατονομάσει από ποιους - σημείο όπου παρενέβη η εισαγγελέας και του είπε ότι αοριστολογεί. Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι γνώριζε την όλη επιχείρηση της μεταφοράς ηρωίνης, αλλά δεν αναμείχθηκε σε καμιά περίπτωση. Είπε ακόμη ότι οι χρηματοδότες εκμεταλλεύτηκαν μια αδυναμία του, την οποία δεν αποκάλυψε.

    Τέλος, ο κ. Γιαννουσάκης είπε ότι δεν ήξερε κανέναν από το πλήρωμα του «Noor 1». Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα με την συνέχεια της απολογίας του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

    [04] Αγγ. Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι ευάλωτη απέναντι στην προσφυγική κρίση

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρώπη είναι «ευάλωτη» απέναντι στην προσφυγική κρίση, καθώς δεν έχει ακόμη τον έλεγχο της κατάστασης στον βαθμό που θα ήθελε.

    «Τώρα, εξαίφνης, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη και είμαστε ευάλωτοι, όπως όλοι διαπιστώνουμε, επειδή δεν έχουμε ακόμη την τάξη και τον έλεγχο που θα θέλαμε», δήλωσε η Μέρκελ σε μια συνάντηση επιχειρηματιών στην πόλη Μάιντς.

    Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ακόμη πως το ευρώ «συνδέεται άμεσα» με την ελευθερία κίνησης των προσώπων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως: «Κανείς δεν πρέπει να υποδύεται ότι μπορείς να έχεις κοινό νόμισμα χωρίς να μπορείς να περνάς τα σύνορα εύκολα».

    [05] Ισπανία: Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών επαναλαμβάνει ότι δεν θα στηρίξει τον Μ.Ραχόι

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει την επανεκλογή του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό "μεγάλου συνασπισμού", έπειτα από τις εκλογές του περασμένου μήνα που στέρησαν την απόλυτη πλειοψηφία από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

    Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι δεν θα ενώσει τις δυνάμεις του με οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο σύμπραξης με το κόμμα Podemos, που θεωρεί ότι η Καταλονία πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα εάν θα παραμείνει ή όχι στην Ισπανία.

    [06] Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου για τις προκλήσεις του 2016

    Με τρία μεγάλα θέματα είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη το 2016, το οποίο θα είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της:: την προσφυγική κρίση, την απειλή του Brexit και τη συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη η οποία προκαλεί φυγόκεντρες δυνάμεις και ενισχύει την ακροδεξιά.

    Και τα τρία αυτά προβλήματα θέτουν το υπαρξιακό ζήτημα στην ΕΕ, αν μπορεί να παραμείνει ενωμένη.

    Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε.

    Ως προς την προσφυγική κρίση και την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, φαίνεται ότι έχει δοθεί μεγαλύτερο βάρος σ? αυτό, για να αποκρυφτούν ευθύνες που βρίσκονται αλλού. Οι πραγματικές αιτίες είναι οι πόλεμοι και οι κοινωνικές ανισότητες που προκαλούν κύματα πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

    Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί αλλά δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σ? αυτά.

    Η Τουρκία που πήρε τα λεφτά, δεν τηρεί καμιά από τις υποσχέσεις της, ούτε ως προς την αντιμετώπιση των διακινητών, ούτε ως προς την συμφωνία επανεισδοχής.

    [07] Ο ευρωβουλευτής της Ομάδας Σοσιαλιστών Ν. Ανδρουλάκης για τις προκλήσεις του 2016

    Δύο βασικές προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας τους επόμενους μήνες στο πεδίο των σχέσεων της με την Ευρώπη: το δημοσιονομικό και το μεταναστευτικό. Στο πρώτο, έπειτα από μια απόλυτα χαμένη χρονιά, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις συνέπειες των επιλογών της. Το καλό σενάριο είναι να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο. Αφού έχει προηγηθεί η φυγή των 50 Δις. από το τραπεζικό σύστημα, οι επιπλέον οφειλές 15 Δις προς το δημόσιο και η, με δυσμενέστατους όρους, ανακεφαλαιοποίηση.

    Ωστόσο, η ανοιχτή πρόκληση της νέας χρονιάς είναι το μεταναστευτικό. Φυσικά και πρέπει να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική προστασία των προσφύγων όπως προβλέπει το εθνικό και διεθνές δίκαιο και οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ουμανισμού.

    Η Ελλάδα, όπως και όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη βρέθηκαν εντελώς ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και την έκταση του ζητήματος όταν αυτό εκδηλώθηκε. Η Ελληνική κυβέρνηση όμως υιοθέτησε ως επίσημη πολιτική την απραξία εφαρμόζοντας μια πολιτική ανοιχτών συνόρων για όλους, και πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

    Σήμερα, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν αρχίσει να κλείνουν τα σύνορα τους. Σχεδόν καθημερινά περιορισμοί τίθενται στους αριθμούς προσφύγων που είναι διατεθειμένες να φιλοξενήσουν, φράχτες ανορθώνονται και νέοι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών καθιερώνονται. Ταυτόχρονα οι επιθέσεις στο Παρίσι ενίσχυσαν την ανασφάλεια και υπαγόρευσαν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Υπό την πίεση και ανοιχτά ξενοφοβικών κομμάτων η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν τίθεται ξανά στο τραπέζι. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα που επωάζει δυσοίωνες εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ενοποίηση της Ευρώπης εάν επικρατούσαν οι προοδευτικές ιδέες. Δυστυχώς όμως, όπως είδαμε και στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Πολωνίας, οι δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού και της συντήρησης επεκτείνουν συνεχώς το πεδίο τους. Κανονικά όλα αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να προβληματίζουν βαθύτατα την κυβέρνηση.

    Έχοντας λοιπόν την εμπειρία των τελευταίων ετών πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να πάρει το μήνυμα ότι η χώρα για να σταθεροποιηθεί πολιτικά και οικονομικά χρειάζεται σχεδιασμό, πρόγραμμα, συνεννόηση και σύνθεση και όχι τυφλό κομματισμό που δίχασε και υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Η επικράτηση της στασιμότητας και της φιλοσοφίας του μη χείρον βέλτιστον δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο.

    [08] ΙΣΑ: Χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία

    Δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν σήμερα χωρίς θεραπεία στο "Λαϊκό" νοσοκομείο καθώς έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του, αλλά και άλλων δημόσιων Νοσοκομείων, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που κάνει λόγο για πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων, στα δημόσια νοσοκομεία.

    «Σήμερα στο νοσοκομείο "Λαϊκό", παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Επίσης ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το νοσοκομεία "Ανδρέας Συγγρός", από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά φάρμακα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια, για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους» , αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ.

    Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι αυτό ήταν ανακριβές καθώς «διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για το μήνα Ιανουάριο».

    Ο ΙΣΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών, όπως αναφέρει.

    [09] Παραιτήθηκε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δ. Εϊπίδης

    Παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Εϊπίδης. Σε ανοιχτή επιστολή του σήμερα, ο Δημήτρης Εϊπίδης αναφέρει ότι «ύστερα από 24 χρόνια εργασιακής σχέσης αλλά και σχέσης ζωής με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αισθάνομαι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω από έναν θεσμό, με τον οποίον μοιράζομαι δεσμούς και αναμνήσεις ζωής. Ήρθε η στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά, με την ελπίδα και την ευχή ότι στη διάρκεια αυτών των ετών έχω καταφέρει να τους μεταλαμπαδεύσω το πάθος μου για το σινεμά και την εμπειρία μου στη διοργάνωση ενός διεθνούς ακτινοβολίας φεστιβάλ κινηματογράφου».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2016 - 23:32:25 UTC