Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πρώτες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης
  • [03] Η Eldorado Gold αναστέλει εργασίες στα ορυχεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα
  • [04] Εβδομήντα υποψήφιοι στην τελική ευθεία για τις υποτροφίες της Γ. Αγγελοπούλου στο Ίδρυμα Κλίντον
  • [05] Έκρηξη στον πλατεία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης
  • [06] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • [07] Οι Έλληνες στην Αίγυπτο. Από την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο 1937-1962, του Άγγελου Νταλαχάνη
  • [08] Παραιτήθηκε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δ. Εϊπίδης
  • [09] Το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists-Foot Soldiers of Democracy»

  • [01] Οι πρώτες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου η ΚΟ της ΝΔ σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους αναχωρώντας από τα γραφεία του κόμματος.

    Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα και η συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε προτεραιότητά του είναι η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ.

    Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι ισχύει η δέσμευσή του για αναγέννηση της ΝΔ μέσα σε 111 ημέρες και εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του κόμματος θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη διενέργεια συνεδρίου.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα τακτικό συνέδριο.

    Με τον κ. Μητσοτάκη επικοινώνησε το πρωί ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόλ και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.Σύντομα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει και το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο ως είθισται θα είναι στην Κύπρο.

    Νωρίτερα μήνυμα ανανέωσης της ΝΔ, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύντομη τελετή παραλαβής-παράδοσης στα γραφεία του κόμματος.

    Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στον Γιάννη Πλακιωτάκη ευχαρίστησε τον ίδιο για το έργο του, αλλά και όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και τους εθελοντές, επισημαίνοντας πως το κόμμα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

    «Θα ανανεώσουμε τη ΝΔ με σεβασμό στην ιστορία, αλλά και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Χρέος όλων μας είναι η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Κανείς δεν περισσεύει, αλλά χρειάζεται και διεύρυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 173.297 ψήφους και ποσοστό 52,43% ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε 157.224 ψήφους και ποσοστό 47,57%.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης

    Αναδιανομή πλούτου, εγγυημένες συντάξειςκαι πάταξη της φοροδιαφυγής είναι οι βασικοί άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» τον Κώστα Μπλιάτκα, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και τόνισε ότι η βασική φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης είναι να παρέμβει και να δημιουργήσει κοινωνική δικαιοσύνη, μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

    «Δεν μπορεί μόνο οι μισθωτοί να σηκώνουν το βάρος του ασφαλιστικού» είπε και χαρακτήρισε το ασφαλιστικό "άλυτο πρόβλημα", αν δεν υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.

    «Προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματαΒ· να εξυπηρετήσουμε τον άνεργο και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά και επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι θα περικοπούν οι συντάξεις.

    »Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης. Το έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους και ο πρωθυπουργός» ο κ. Κατρούγκαλος.

    [03] Η Eldorado Gold αναστέλει εργασίες στα ορυχεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα

    Η καναδική εταιρεία ορυχείων Eldorado Gold είπε χθες ότι αναστέλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα.

    Η Eldorado ανέφερε ότι αναστέλλει την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Έχει σταματήσει κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες αλλά θα μπορούσε να τις ξαναρχίσει στο μέλλον, πρόσθεσε. Η εταιρεία επίσης μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.

    [04] Εβδομήντα υποψήφιοι στην τελική ευθεία για τις υποτροφίες της Γ. Αγγελοπούλου στο Ίδρυμα Κλίντον

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τις υποτροφίες της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Ίδρυμα Κλίντον, που συνεχίζεται φέτος για τέταρτη χρονιά. Οι 70 φοιτητές και φοιτήτριες, των οποίων οι ομαδικές και ατομικές προτάσεις (39 τον αριθμό) στο Πρόγραμμα Angelopoulos-CGIU προκρίθηκαν κατά το πρώτο στάδιο αξιολόγησης - από το σύνολο των 108 που υποβλήθηκαν αρχικά από 250 ενδιαφερόμενους - καλούνται από την ΕπιτροπήΑξιολόγησης να υποστηρίξουν προφορικά τα σχέδια πρωτοβουλιών τους.

    Επίσης οι υποψηφίοι καλούνται να υποβάλουν ένα αρχικό business plan σχετικό με την ανάπτυξη και την εφαρμογή της πρότασής τους, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτόνομης συνέχισης της πρωτοβουλίας τους, πέρα από την αρχική οικονομική στήριξη που θα λάβουν από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Angelopoulos-CGIU.

    Από τα 39 projects η Επιτροπή Αξιολόγησης, αποτελούμενη από τους καθηγητές Ναπολέοντα Μαραβέγια, Θοδωρή Πελαγίδη, Γιάννη Τούντα και από την τ. Associate Dean του Kennedy School of Government στο Χάρβαρντ, Ms. Holly Sargent, θα επιλέξει εκείνα που θα λάβουν τελικά μέρος στις εργασίες του Clinton Global Initiative University, οι οποίες θα διεξαχθούν φέτος στο Berkeley της Καλιφόρνιας.

    [05] Έκρηξη στον πλατεία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή τηςΚωνσταντινούπολης.,Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάναχμετ όπου έγινε η έκρηξη.

    Πολλοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την ισχυρή έκρηξη, στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της έκρηξης και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδονται από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, η έκρηξη πιθανότατα να έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας. Η Χουριέτ επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα που φέρεται να είδε έναν άνθρωπο να φορά ζώνη με εκρηκτικά.

    [06] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος

    Σε ηλικία 74 ετών πέθανε o σκηνοθέτης Nίκος Παναγιωτόπουλος, ο δημιουργός που από τις πρώτες του ταινίες «Τα χρώματα της Ιριδας» (1974) και «Οι Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» (1978) συνέδεσε, στη μεταπολίτευση, τον ελληνικό κινηματογράφο με τις αναζητήσεις του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και ιδιαίτερα του γαλλικού νέου κύματος.

    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πέθανε λίγες εβδομάδες μετά την προβολή της νέας ταινίας του «Η κόρη του Ρέμπραντ».

    Γεννήθηκε το 1941 στη Μυτιλήνη. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και στο Παρίσι. 'Εζησε στη γαλλική πρωτεύουσα από το 1960 έως το 1973.

    Το 1973 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου έκτοτε έζησε και εργάστηκε. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

    Τιμητικά αφιερώματα στο σύνολο του έργου του έχουν οργανωθεί στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ της Μόσχας, της Λα Ροσέλ, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξναδρο για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Ανάμεσα στις ταινίες του «Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα» (1988), «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» (1993), «Ο εργένης» (1997), «Αυτή η νύχτα μένει» (1999), «Delivery» (2004) «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» (2006), «Αθήνα- Κωνσταντινούπολη» (2008), «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» (2010).

    Η παραγωγικότητα του δημιουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου επεκτάθηκε και στο συγγραφικό του έργο με το αυτοβιογραφικό «Από το καλάθι των αχρήστων»έως το πρόσφατο «Τίποτα», ένα στοχαστικό αφήγημα για τη σωματική και ψυχική φθορά που φέρνουν τα γηρατειά.

    [07] Οι Έλληνες στην Αίγυπτο. Από την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο 1937-1962, του Άγγελου Νταλαχάνη

    Τι ακριβώς συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και ο αιγυπτιακός ελληνισμός συρρικνώθηκε σε βαθμό αφανισμού; Γιατί οι Έλληνες της Αιγύπτου αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο της προκοπής τους; Έφταιξαν ο ανερχόμενος παναραβισμός και ο Νάσερ; Έφταιξε η ίδια η ελληνική παροικία; Ή μήπως επρόκειτο, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στην Ιστορία, για συνδρομή πολλαπλών παραγόντων; Τα ερωτήματα αυτά τέθηκανστην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρουσιάστηκε (11/1 )το βιβλίο του 'Αγγελου Νταλαχάνη «Οι Έλληνες στην Αίγυπτο. Από την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο 1937-1962», το οποίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

    Παρουσιάζοντας τα ερευνητικά συμπεράσματα του βιβλίου, ο Χρήστος Χατζηιωσήφ, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρατήρησε πως αποτελεί μύθο το ότι ο Νάσερ έδιωξε τους Έλληνες από την Αίγυπτο: «Ο Νάσερ δεν καταδίωξε τους Έλληνες. Η σοσιαλιστική του, όμως, πραγματικότητα έμοιαζε με κόλαση για τους επιχειρηματίες της ελληνικής παροικίας, η οποία επιπλέον αρνιόταν να αλλάξει ρότα και να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα».

    [08] Παραιτήθηκε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δ. Εϊπίδης

    Παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Εϊπίδης. Σε ανοιχτή επιστολή του σήμερα, ο Δημήτρης Εϊπίδης αναφέρει ότι «ύστερα από 24 χρόνια εργασιακής σχέσης αλλά και σχέσης ζωής με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αισθάνομαι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω από έναν θεσμό, με τον οποίον μοιράζομαι δεσμούς και αναμνήσεις ζωής. Ήρθε η στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά, με την ελπίδα και την ευχή ότι στη διάρκεια αυτών των ετών έχω καταφέρει να τους μεταλαμπαδεύσω το πάθος μου για το σινεμά και την εμπειρία μου στη διοργάνωση ενός διεθνούς ακτινοβολίας φεστιβάλ κινηματογράφου».

    [09] Το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists-Foot Soldiers of Democracy»

    Ένα χρόνο μετά την αιματηρή επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists - Foot Soldiers of Democracy» (Caricaturistes - Fantassins de la Democratie) την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

    Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας Stephanie Valloatto, που έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών 2015, ακολουθεί τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Plantu της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, καθώς διασχίζει τον κόσμο για να συναντήσει 12 κορυφαίους πολιτικούς σκιτσογράφους με ένα κοινό γνώρισμα: διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης.

    Οι σκιτσογράφοι προέρχονται από εντελώς διαφορετικές χώρες όπως Γαλλία, Τυνησία, Ρωσία, Αμερική, Μπουρκίνα Φάσο, Κίνα, Αλγερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βενεζουέλα, Ισραήλ και Παλαιστίνη. Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά όλοι οι σκιτσογράφοι έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: ευφυΐα, οξυδέρκεια, χιούμορ και την ικανότητα να εκφράζουν κάτι με ένα σκίτσο, που άλλοι δεν μπορούν να πουν με λόγια.

    Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την Πολιτική Γελοιογραφία στην Ελλάδα. Καλεσμένοι είναι οι Έλληνες γελοιογράφοι: Στάθης Σταυρόπουλος (Real News), Ανδρέας Πετρουλάκης (Καθημερινή), Σπύρος Ορνεράκης, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup, Το Ποντίκι) και Μιχάλης Κουντούρης (Εφημερίδα των Συντακτών).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 January 2016 - 9:32:26 UTC