Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πρώτες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη
  • [02] Στη Μόσχα 14 και 15 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [03] Όλγα Γεροβασίλη: Ελπίζουμε η ΝΔ να βρει το πολιτικό της στίγμα
  • [04] Τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλο δέχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [05] Ανάκαμψη, υπό όρους, «βλέπει» ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ.Σάλλας
  • [06] Eνιαία ευρωπαϊκή στάση για το προσφυγικό, ζητά ο Γ. Μουζάλας
  • [07] Το γράμμα της μικρής Εβελίνας για τους πρόσφυγες
  • [08] Έκρηξη στην πλατεία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης
  • [09] Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε o Π. Σκουρλέτης στο Πρακτορείο 104,9 FM
  • [10] Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό
  • [11] Η Eldorado Gold αναστέλει εργασίες στα ορυχεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα
  • [12] Η Ford αξιοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

  • [01] Οι πρώτες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου η ΚΟ της ΝΔ σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους αναχωρώντας από τα γραφεία του κόμματος.

    Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα και η συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε προτεραιότητά του είναι η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ.

    Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι ισχύει η δέσμευσή του για αναγέννηση της ΝΔ μέσα σε 111 ημέρες και εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του κόμματος θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη διενέργεια συνεδρίου.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα τακτικό συνέδριο.

    Με τον κ. Μητσοτάκη επικοινώνησε το πρωί ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόλ και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.Σύντομα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει και το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο ως είθισται θα είναι στην Κύπρο.

    Νωρίτερα μήνυμα ανανέωσης της ΝΔ, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύντομη τελετή παραλαβής-παράδοσης στα γραφεία του κόμματος.

    Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στον Γιάννη Πλακιωτάκη ευχαρίστησε τον ίδιο για το έργο του, αλλά και όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και τους εθελοντές, επισημαίνοντας πως το κόμμα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

    «Θα ανανεώσουμε τη ΝΔ με σεβασμό στην ιστορία, αλλά και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Χρέος όλων μας είναι η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Κανείς δεν περισσεύει, αλλά χρειάζεται και διεύρυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 173.297 ψήφους και ποσοστό 52,43% ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε 157.224 ψήφους και ποσοστό 47,57%.

    [02] Στη Μόσχα 14 και 15 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Tη Μόσχα θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2016, ύστερα από πρόσκληση της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης,η οποία θα τον αναγορεύσει ως επίτιμο διδάκτορά της.

    Κατά την παραμονή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο κ.Παυλόπουλος θα συναντηθεί στις 15 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής ΟμοσπονδίαςΒλάντιμιρ Πούτιν.

    [03] Όλγα Γεροβασίλη: Ελπίζουμε η ΝΔ να βρει το πολιτικό της στίγμα

    Την ελπίδα η ΝΔ να βρει το πολιτικό της στίγμα και να συνεισφέρει δημιουργικά με προτάσεις και θέσεις στην κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, εξέφρασε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του Real. Κληθείσα να σχολιάσει την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και τις προοπτικές συνεννόησης της ΝΔ με την κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα του νέου προέδρου και εξέφρασε την ελπίδα «η ΝΔ να βρει το πολιτικό της στίγμα για να δούμε όλοι ποιος θα είναι ο τελικά ο τρόπος άσκησης πολιτικής εκ μέρους της».

    H κ. Γεροβασίλη παρατήρησε πως δεν ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η ΝΔ βρισκόταν σε διαδικασία ανάδειξης προέδρου, η οποία είναι μεν μια σεβαστή καθόλα διαδικασία, αλλά ήταν ένα σοβαρό ζήτημα, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το ρόλο να συνεισφέρει κρίνοντας και με προτάσεις, σε ένα γόνιμο διάλογο. Ανέφερε πως ο διάλογος, στη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου, περιορίστηκε στο ποιος θα είναι ο περισσότερο «κακός» απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και ποιος θα την απειλήσει περισσότερο. «Δυστυχώς ο διάλογος περιορίστηκε σε αυτό το κλίμα χωρίς να ακούσουμε πολιτικό λόγο επί της ουσίας» πρόσθεσε.

    [04] Τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλο δέχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν, δεν είναι νοητό, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης να τελεί υπό κατοχή. Πρέπει να τελειώσει». Υπογράμμισε, δε, το γεγονός ότι σε αυτόν τον αγώνα, οι κυπριακές δυνάμεις είναι ενωμένες για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση το κεκτημένο, θεσμικό και πολιτικό, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτό, όπως είπε, είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επίλυση και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από την επανένωση, θα πρέπει να έχει μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, και τότε ως κυρίαρχο κράτος δεν θα έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτά είναι αυτονόητα για τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας, γιατί είναι ζήτημα που ξεπερνάει κατά πολύ την Ελλάδα και την Κύπρο. Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ. Το ξέρετε ποια είναι η θέση της Ελλάδας».

    [05] Ανάκαμψη, υπό όρους, «βλέπει» ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ.Σάλλας

    Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το Β' εξάμηνο του έτους, υπό όρους, προβλέπει ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

    Προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη αποτελούν, όπως επισημαίνει ο κ.Σάλλας σε σχετική του δήλωση, η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αποφασιστική υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή εκτιμήσεις διάφορων οικονομολόγων και αναλυτών που μιλούν για αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές. Ανάλογες ή ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά".

    Όπως επισημαίνει ο κ.Σάλλας, "η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να επιλύσει πολλά από τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β? εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Βασικοί άξονες της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό, η επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ρευστότητας και η τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών."

    [06] Eνιαία ευρωπαϊκή στάση για το προσφυγικό, ζητά ο Γ. Μουζάλας

    Η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορούν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο. Το κλείσιμο συνόρων θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική της Ευρώπης, και η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει ενιαία, διότι μοναχικοί εθνικοί δρόμοι θα προκαλέσουν ένα επικίνδυνο ντόμινο. Αυτά επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη που έδωσε στις γερμανικές εφημερίδες FrankfurterRundschau και Handelsblatt, επισημαίνοντας και την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex σε έμψυχο υλικό, σκάφη και μηχανήματα δακτυλοσκόπησης.

    Ερωτηθείς για τις πιέσεις εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως "διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με αποβολή από τη Σένγκεν, κυρίως με εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. Η θέση της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της συνοχής της Ζώνης Σένγκεν και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Αυτή είναι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης."

    [07] Το γράμμα της μικρής Εβελίνας για τους πρόσφυγες

    Ήμασταν σίγουροι πως θα έφταναν κι απόψε. Δεν φυσούσε, δεν έβρεχε, είχε μόνο παγωνιά. Σε λίγο θα φαινόταν οι πρώτες βάρκες. Άνθρωποι, οι ζωές, οι ιστορίες, οι ελπίδες τους. Πριν το καταλάβω ήταν σχεδόν δίπλα μου.

    Μέσα στο μισοσκόταδο, όπως ήταν τυλιγμένη με μια κουβέρτα, ξεπρόβαλλανμονάχα τα μάτια της. Μονάχα αυτά. Μαύρα, μεγάλα, ζωντανά, έντρομα. Κάποτε είχαν σίγουρα αντικρίσει τον ήλιο, τα πιο ζεστά χαμόγελα, τα πιο αθώα πρόσωπα. Λάθος μου; Όχι, δεν μπορεί. Είχαν χαμογελάσει στην αγάπη. Όλα τα παιδιά χαμογελούν στην αγάπη.

    Τώρα, αν τα έκλεινε, τι θα ονειρευόταν; Εγώ θα ονειρευόμουν κάτι μικρό και ίσως ασήμαντο. Εκείνη; Όχι εκείνη. Λίγες εβδομάδες πριν θα έλαμπε από χαρά παίζοντας ή ζωγραφίζοντας, ίσως χόρευε σε κάποια γιορτή ή τραγουδούσε μαζί με τη μαμά και τα αδέλφια της. Τώρα όμως; Τώρα πώς;

    Και αν αυτό που την πήρε από το ευτυχισμένο παρελθόν της την πονάει στο παρόν, την ακολουθήσει και της στραγγαλίσει και το μέλλον; Φοβάμαι να απαντήσω, φοβάμαι να σκεφτώ. Μπροστά μου είναι ένα μικρό κοριτσάκι με ένα πορτοκαλί σωσίβιο, μια παλιά μάλλινη κουβέρτα και το προσωπάκι του γεμάτο από την αλμύρα του Αιγαίου.

    Άπλωσα το χέρι μου να τη βοηθήσω να βγει από τη βάρκα και ταυτόχρονα έψαχνα με το βλέμμα μου να βρω αν κάποιος ήταν μαζί της, μάνα, συγγενής ή φίλος. Μάταια. Ήταν μόνη της, ένα μικρό τρομαγμένο παιδί, μόνο στο λιμάνι ενός άγνωστου νησιού, μιας άγνωστης χώρας, χωρίς οικογένεια, χωρίς προορισμό, χωρίς πατρίδα, χωρίς ελπίδα.

    Σαν ασπρόμαυρη ταινία πέρασαν από μπροστά μου τα δικά μου ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, χρόνια αγάπης, ασφάλειας, χρόνια ευτυχίας.

    Άρχισα να τρέμω. Όχι δεν κρύωνα, δεν φοβόμουν. Αυτό το παιδί. Αυτό. Μια απειροελάχιστη στιγμή ήταν αρκετή για να χαραχτεί η αθώα του έκφρασημέσα στο μυαλό και την καρδιά μου, και τίποτα δεν θα την έσβηνε από μέσα μου ποτέ.

    Τη στιγμή που έκανε τα πρώτα της βήματα σε στέρεο πια έδαφος, κοντοστάθηκε σαν κάτι να ξέχασε και γύρισε να το ψάξει, σήκωσε το χεράκι της και με αποχαιρέτησε, θαρρώ πως ίσως και να μου χαμογέλασε. Όχι, όχι, σίγουρα μου χαμογέλασε, δειλά αλλά όχι φοβισμένα.

    Έπαψε τότε ξαφνικά να είναι ένα τρομαγμένο άγνωστο παιδί, μονομιάς έγινε η δική μου ελπίδα, η δική μου αφορμή να αγωνίζομαι, να διεκδικώ, να αλλάζω, να ζω.

    Δεν ήταν πια μόνο ένα αθώο θύμα κάποιου πολέμου, κάποιου διωγμού, κάποιου φόβου, κάποιων όπλων, κάποιων συμφερόντων, κάποιων πολιτικών. Ήταν μια μικρή αγωνίστρια που επέζησε και έφτασε στο νησί μου και ήταν τόσο σπουδαία που νοιάστηκε να χαμογελάσει σε μια άγνωστη. Ήταν γενναία και ήμουν δειλή.

    Και αν πάντα κάπου στον κόσμο υπάρχει κάποιος που μας αγαπάει και μας νοιάζεται, τότε σίγουρα αυτό το παγωμένο κοριτσάκι με τα μεγάλα μαύρα μάτια ήταν το δικό μου ανεξερεύνητο μυστικό. Η μυστική μου δύναμη, το κρυμμένο μου θάρρος.

    Τα ελάχιστα μέτρα που μας χώριζαν φοβήθηκα πως θα χρειαζότανμια αιωνιότητα να τα διασχίσω, δεν ήθελα να φύγει, ήθελα να την προλάβω. Έτρεξα και τη σταμάτησα, την έσφιξα πάνω μου, δεν με κοίταξε με απορία, ούτε με έκπληξη. Σαν να ήξερε, ίσως και πριν από μένα, εκείνη ήξερε πρώτη.

    Ο υπεύθυνος της ομάδας με κοίταξε παραξενεμένος, ίσως και ενοχλημένος. Δεν ξέρω, δεν πρόλαβα καν να το σκεφτώ. Κρατώντας τη σφιχτά στην αγκαλιά μου, με τα χεράκια της δεμένα γύρω από το λαιμό μου, άρχισα να περπατάω δίπλα του και λαχανιασμένη με κομμένες από την αγωνία λέξεις να προσπαθώ να του εξηγήσω, να του ζητώ να με βοηθήσει.

    Ήθελα να γίνω εγώ η πατρίδα και το σπίτι της, η παρηγοριά και η ελπίδα της. Δεν ήθελα να είμαι πια παγιδευμένη στο σκοτάδι, στη ζοφερή πραγματικότητα ενός κόσμου που ορίζεται ως ??λυπάμαι που δεν λυπάμαι??, να συνεχίσω να είμαι άβουλος παρατηρητής, εγκλωβισμένη στο ρόλο του σχολιαστή, κάνοντας το «τίποτα» και περιγράφοντας το σαν σπουδαίο. Όχι πια, όχι άλλο.

    Όσο ο υπεύθυνος της ομάδας μου εξηγούσε τις δυσκολίες, μου ανέλυε τις ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρω, τις σύνθετες διαδικασίες, υπηρεσίες, έγγραφα και πρόσωπα που θα έπρεπε να ξεπεράσω, τόσο μέσα μου ήξερα ότι θα πάλευα, θα αγωνιζόμουνα κρατώντας το χεράκι της, να φτάσω μέχρι το τέλος, θα έδινα μαζί της, για εκείνη, για μένα, για όλους μας μια μάχη αγάπης, μια μάχη ελπίδας.

    Δεν έσωζα τον κόσμο, δεν έσωζα μια πατρίδα ή έναν πολιτισμό, δεν σταματούσα τον πόλεμο. Διέσωζα ό,τι με έμαθαν, όσα με δίδαξαν, όσα αξίζουν για να μας κάνουν καλύτερους, να μας κάνουν αληθινούς ανθρώπους. Σήμερα εγώ, αύριο άλλοι λίγοι, σύντομα πολλοί.

    Σε έναν κόσμο που διψά για αποδοχή, δίχως να είναι ικανός και πρόθυμος να αποδεχτεί, ίσως ένα απλό βήμα που με τον τρόπο του ο καθένας θα έκανε, να τον βοηθούσε να εκπληρώσει τον πραγματικό σκοπό του, αυτόν που όλοι μας ξεχνάμε, πως θα προστατεύει και θα παρηγορεί, πως θα γιατρεύει και θα νοιάζεται.

    Αυτό είναι αγάπη. Αλήθεια δεν είναι; Έτσι δεν φτιάχτηκαν κάποτε οι ψυχές, αυτή δεν είναι η αληθινή ομορφιά; Τι χάθηκε στη διαδρομή, ποιο μάταιο κυνήγι μας έκανε να ξεχάσουμε, μας κάνει καθημερινά να χάνουμε;

    Γιατί και αν ακόμα δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε το ??σπίτι?? κάποιου, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον ναγίνουμε ένα καταφύγιο, που θα του χαρίσει λίγες ώρες γαλήνιου ύπνου. Δεν μπορεί κάποιος να κοιμηθεί, όταν κάθε βράδυ, ο ίδιος εφιάλτης, ο ίδιος φόβος κάνει την καρδιά του χίλια κομμάτια. Πόσο περισσότερο, όταν αυτός ήταν κάποτε πραγματικός... Και το πρωί να του έχουμε δώσει δύναμη από τη δύναμη μας, κουράγιο από το κουράγιο μας, πίστη από την πίστη μας, για να περπατήσει μέχρι εκείνο το σπίτι που τον περιμένει στο βάθος ενός δρόμου στο Βερολίνο ή στο Παρίσι, που κάπως, κάποτε, θα το ξαναχτίσει από την αρχή.

    Γιατί κάθε σύνορο, όριο, το ακατόρθωτο και το ανυπέρβλητο, μπορούμε εμείς, απλά να το εξαφανίσουμε.

    Γιατί τελικά, όλοι είμαστε αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε.

    Οι μάχες που δώσαμε.

    Οι αγώνες που εγκαταλείψαμε.

    Αυτό που μόνοι μας χτίζουμε.

    Αυτό που προσπαθούμε να γίνουμε.

    Το όνειρο που ακολουθούμε.

    Ας ονειρευτούμε όλοι πως δεν θα υπάρξουν άλλα παγωμένα παιδικά προσωπάκια ριγμένα σε μια σάπια βάρκα στη μέση του Αιγαίου. Γιατί αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα γι΄ αυτά, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα ποτέ και για κανέναν, θα είμαστε απλώς το ίδιοι ένοχοι με αυτούς που τα ξερίζωσαν, βουβοί και αμήχανοι θεατές ενός σκληρού έργου στο οποίο αύριο, μην ξεχνάμε, θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές?

    [08] Έκρηξη στην πλατεία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή τηςΚωνσταντινούπολης. Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάναχμετ όπου έγινε η έκρηξη.

    Συμφωνα με επίσημη πηγή του Τουρκικού υπουργείου Υγείας αλλά και το γραφείο του κυβερνήτη της Τουρκικής μεγαλούπολης υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί και πολλοί τραυματίες Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες.

    Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της έκρηξης και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, η έκρηξη πιθανότατα να έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας. Η Χουριέτ επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα που φέρεται να είδε έναν άνθρωπο να φορά ζώνη με εκρηκτικά.

    Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη είναι τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης

    «Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων

    Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκληθεί και από μια φωτιά σε ξενοδοχείο σε άλλη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το Μάλτεπε, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

    «Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

    [09] Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε o Π. Σκουρλέτης στο Πρακτορείο 104,9 FM

    Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

    Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

    "Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθείγια αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας".

    [10] Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

    «Είχαμε μια αναλυτική εποικοδομητική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μας ενημέρωσε για την πρόταση της κυβέρνησης στους Θεσμούς σχετικά με την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου» δήλωσε μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της ΚΟ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

    Πρόσθεσε ότι «αυτή η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια».

    «Από την συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών» ανέφερε η κ. Θεοπεφτάτου.

    Στην δήλωσή της, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η επιδίωξη μας είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών».

    [11] Η Eldorado Gold αναστέλει εργασίες στα ορυχεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα

    Η καναδική εταιρεία ορυχείων Eldorado Gold είπε χθες ότι αναστέλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα.

    Η Eldorado ανέφερε ότι αναστέλλει την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Έχει σταματήσει κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες αλλά θα μπορούσε να τις ξαναρχίσει στο μέλλον, πρόσθεσε. Η εταιρεία επίσης μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.

    [12] Η Ford αξιοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

    Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναζητούν τρόπους για να αναβαθμίσουν την ασφάλεια των αυτοκινήτων και να παρέχουν άμεση πληροφόρηση στις υπηρεσίες διάσωσης και βοήθειας των επιβατών και των κατοίκων μιας περιοχής. Η Ford αξιοποιεί και τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και η DJI ανακοίνωσαν το DJI Developer Challenge. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί το λογισμικό μιας τέτοιας τεχνολογίας.

    Σε συνεργασία με τη DJI, πρωτοπόρο σε επαγγελματικά συστήματα drone και λογισμικό, η μάρκα καλεί εφευρέτες να σχεδιάσουν συστήματα επικοινωνίας οχήματος με drone χρησιμοποιώντας τα Ford SYNC AppLink ή OpenXC. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα εποπτεύει περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυσπρόσιτες ακόμα και για τα πιο ευέλικτα οχήματα. Η τεχνολογία θα επιτρέπει στις ομάδες διάσωσης των Ηνωμένων Εθνών σε περιπτώσεις σεισμών ή τσουνάμι να στέλνουν άμεσα drones που θα χαρτογραφούν και θα εκτιμούν τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές και όλα αυτά θα γίνονται μέσα από την καμπίνα ενός Ford.

    «Στη Ford, λανσάρουμε καινοτομίες σε κάθε τομέα της επιχείρησής μας, θέλοντας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων» δήλωσε ο Ken Washington, Ford vice president, Research & Advanced Engineering. «Μέσα από τη συνεργασία με τη DJI και τον ΟΗΕ μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά με συνεργαζόμενα οχήματα και drones για το κοινό καλό».

    Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να επισκεφθούν το σύνδεσμο http://developer.dji.com/challenge2016. Ο νικητής θα λάβει έπαθλο 100.000 δολάρια. Ο διαγωνισμός αποτελεί τμήμα του σχεδίου Ford Smart Mobility που θα οδηγήσει την εταιρία στο επόμενο επίπεδο συνδεσιμότητας, μετακίνησης, αυτόνομων οχημάτων, εμπειρίας πελατών και διαχείρισης δεδομένων. Οι προγραμματιστές καλούνται να δημιουργήσουν ένα λογισμικό που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ενός οχήματος και ενός drone σε πραγματικό χρόνο.

    Το σύστημα ταχείας ενεργοποίησης & επόπτευσης ιδανικά θα πρέπει να λειτουργεί ως εξής:

    Σε περιπτώσεις καταστροφών, μία ομάδα άμεσης επέμβασης θα οδηγεί ένα όχημα όσο γίνεται πιο κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από σεισμό ή τσουνάμι.

    Από την οθόνη αφής του Ford SYNC 3, ο οδηγός θα μπορεί να αναγνωρίζει μία περιοχή-στόχο και να εκτοξεύει ένα drone, το οποίο θα πετά πάνω από την πληγείσα περιοχή, βιντεοσκοπώντας και εντοπίζοντας επιζώντες με φωτογραφίες σε κοντινά πλάνα.

    Χρησιμοποιώντας το smartphone του οδηγού, το όχημα θα δημιουργεί ένα σύνδεσμο σε πραγματικό χρόνο μεταξύ drone, οχήματος και υπολογιστικού νέφους (cloud) με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων. Το όχημα θα μπορεί να συνεχίζει σε ένα νέο προορισμό και το drone θα ενημερώνεται με σχετικές συντεταγμένες ώστε να επιστρέφει στη βάση του.

    Για να πετύχουν τη συνεχή επικοινωνία του οχήματος με το drone, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα του οχήματος διαθέσιμα μέσω SYNC AppLink ή της πλατφόρμας OpenXC.

    Αν και το εν λόγω πρόγραμμα έχει συγκεκριμένη αποστολή, το λογισμικό μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς όπως γεωργία, δασοκομία, κατασκευές, επιθεώρηση γεφυρών, αναζήτηση & διάσωση και πολλά ακόμα εργασιακά περιβάλλοντα με δυσκολία πρόσβασης.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 January 2016 - 11:32:36 UTC