Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πρώτες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη
  • [02] Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε o Π. Σκουρλέτης στο Πρακτορείο 104,9 FM
  • [03] Σε καλό κλίμα συναντήθηκαν Κυρ. Μητσοτάκης - Κ. Καραμανλής
  • [04] Αδ. Γεωργιάδης: Η ΝΔ χρειάζεται δημιουργική ανανέωση προσώπων χωρίς ηλικιακό κριτήριο
  • [05] Στις 589,15 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,28%
  • [06] Κ. Μίχαλος: Αρνητική εξέλιξη το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold»
  • [07] Δένουν τα πλοία για 48ωρες στις 20 και 21 Ιανουαρίου οι ναυτικοί
  • [08] Βρέθηκε πτώμα αγνώστου άνδρα σε καταψύκτη σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα
  • [09] «Πιθανότερο να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση»
  • [10] Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιο» για την απόφαση της Eldorado Gold
  • [11] Διαγωνισμός ποίησης με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο
  • [12] Γ. Κατρούγκαλος: Αβάσιμα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μείωση των συντάξεων
  • [13] «Στο ασφαλιστικό πρέπει να γίνουν αλλαγές εκ βάθρων» δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [14] Ανάκαμψη, υπό όρους, «βλέπει» το Β' εξάμηνο του 2016 ο Μ. Σάλλας
  • [15] Τριάντα πέντε εκατ. ευρώ φόροι από τη λίστα Λαγκάρντ επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου
  • [16] Έκρηξη στην πλατεία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης

  • [01] Οι πρώτες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου η ΚΟ της ΝΔ σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους αναχωρώντας από τα γραφεία του κόμματος.

    Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα και η συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε προτεραιότητά του είναι η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ.

    Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι ισχύει η δέσμευσή του για αναγέννηση της ΝΔ μέσα σε 111 ημέρες και εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του κόμματος θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη διενέργεια συνεδρίου.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα τακτικό συνέδριο.

    Με τον κ. Μητσοτάκη επικοινώνησε το πρωί ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόλ και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.Σύντομα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει και το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο ως είθισται θα είναι στην Κύπρο.

    Νωρίτερα μήνυμα ανανέωσης της ΝΔ, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύντομη τελετή παραλαβής-παράδοσης στα γραφεία του κόμματος.

    Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στον Γιάννη Πλακιωτάκη ευχαρίστησε τον ίδιο για το έργο του, αλλά και όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και τους εθελοντές, επισημαίνοντας πως το κόμμα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

    «Θα ανανεώσουμε τη ΝΔ με σεβασμό στην ιστορία, αλλά και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Χρέος όλων μας είναι η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Κανείς δεν περισσεύει, αλλά χρειάζεται και διεύρυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 173.297 ψήφους και ποσοστό 52,43% ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε 157.224 ψήφους και ποσοστό 47,57%.

    [02] Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε o Π. Σκουρλέτης στο Πρακτορείο 104,9 FM

    Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

    Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

    "Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθείγια αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας".

    [03] Σε καλό κλίμα συναντήθηκαν Κυρ. Μητσοτάκης - Κ. Καραμανλής

    Μετά από περίπου 45 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Εξερχόμενος του γραφείου του κ. Καραμανλή στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς πήγε η συνάντηση, απάντησε «θαυμάσια». «Του είπατε κάτι για τη στήριξη....;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για να λάβουν την απάντηση: «Τα εν οίκω μη εν δήμω».

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «το κλίμα ήταν πολύ καλό, όπως ήταν πάντα άλλωστε».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στον πρώην πρωθυπουργό το πρόγραμμα των 111 ημερών για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] Αδ. Γεωργιάδης: Η ΝΔ χρειάζεται δημιουργική ανανέωση προσώπων χωρίς ηλικιακό κριτήριο

    «Η ΝΔ χρειάζεται να κάνει μια δημιουργική ανανέωση προσώπων και προσωπικά δεν βάζω ηλικιακό κριτήριο. Όσοι έχουν αξία πρέπει να έχουν ρόλο. Και θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες και σε νέους ανθρώπους», είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην ερώτηση αν ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές προσώπων στο κόμμα.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» με τον Κώστα Μπλιάτκα, ο βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, στην ερώτηση αν είναι διασφαλισμένη η ενότητα της παράταξης και μετά την εκλογή του νέου προέδρου, είπε ότι αυτό είναι δεδομένο. «Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα η ΝΔ θα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θα γίνει πολιτικά κυρίαρχη. Ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα ενότητας. Κανείς δεν θέλει να φύγει από ένα κόμμα που κερδίζει», είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ιδεολογία της παράταξης δεν αλλάζει, είναι στις ράγες και είμαστε βέβαιοι γι? αυτή». «Αυτό που θα αλλάξει είναι ο τρόπος που θα την παρουσιάσουμε στην κοινωνία, τα πρόσωπα, η ταχύτητα, τα μέσα», προσέθεσε.

    [05] Στις 589,15 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,28%

    Διευρύνονται τα κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά, με μοχλό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της Εθνικής, της ΔΕΗ και της Coca Cola HBC.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:15, διαμορφώνεται στις 589,15 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,28%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,85 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%.

    [06] Κ. Μίχαλος: Αρνητική εξέλιξη το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold»

    Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

    Ο κ. Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold» στις Σκουριές Χαλκιδικής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική, τόσο για την εθνική μας οικονομία όσο και για την απασχόληση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

    [07] Δένουν τα πλοία για 48ωρες στις 20 και 21 Ιανουαρίου οι ναυτικοί

    Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την Τετάρτη και Πέμπτη 20 και 21 Ιανουαρίου, αποφάσισε πριν από λίγο σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    Η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε επίσης για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, την πραγματοποίηση και νέας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, με προοπτική κλιμάκωσης. Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση αυτή θα αποφασιστεί σε νέα συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ.

    [08] Βρέθηκε πτώμα αγνώστου άνδρα σε καταψύκτη σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα

    To πτώμα αγνώστου άνδρα βρέθηκε πριν από λίγη ώρα,σε καταψύκτη-μπαούλο, διαμερίσματος, στην οδό Ευαγγελιστρίας στην Καλλιθέα.

    Το πτώμα του άνδρα είδε δικαστικός επιμελητής όταν πήγε να παραδώσει ένα ένταλμα κατάσχεσης σε υπήκοο Βουλγαρίας που είχε δηλώσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα ως τόπο κατοικίας.

    Ο δικαστικός επιμελητής,σύμφωνα με πληροφορίες,βρήκε την πόρτα ανοικτή ,μπήκε στο διαμέρισμα όπου ανακάλυψε το μακάβριο εύρημα.Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία η οποία και έφτασε στο σημείο πριν από λίγα λεπτά.

    [09] «Πιθανότερο να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση»

    Την εκτίμηση πως αν επιβεβαιωθεί ότι η σημερινή αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη είναι τρομοκρατική ενέργεια "είναι πιθανότερο να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος πίσω απ' αυτήν" διατύπωσε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δύο στις 12" με τον Φάνη Γρηγοριάδη.

    Μάλιστα, σημείωσε πως εφόσον επιβεβαιωθεί η σύνδεση με την τρομοκρατία "θα υπάρξουν συνέπειες και μάλιστα σε πολλές κατευθύνσεις" και πρόσθεσε πως το σημερινό συμβάν, "μια επίθεση -κατά τα φαινόμενα- καμικάζι κατά μη Τούρκων πολιτών [...] στέλνει ένα μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις" καθώς αν είναι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ένα ακόμη πρόβλημα για την ίδια την Ευρώπη, αλλά κι ένα ζήτημα ασφάλειας για την ίδια την Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ο κ. Φίλης, αφού υπογράμμισε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς είναι οι πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, απάντησε: "Θα εντοπίζαμε την προσοχή μας προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι του Ισλαμικού Κράτους, η δεύτερη προς τους Κούρδους, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα σημαντικό κομμάτι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, σχεδόν υπό πολιορκία το τελευταίο διάστημαΒ· οι τουρκικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις, έχουν επιβάλλει σχεδόν στρατιωτικό νόμο σε κάποιες περιοχές απ' αυτές και είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση".

    [10] Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιο» για την απόφαση της Eldorado Gold

    «Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα.

    «Πρόκειται για ίδια εταιρική απόφαση και δεν σχολιάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ. Ωστόσο, η ίδια εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

    [11] Διαγωνισμός ποίησης με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο

    Το θέμα μου είναι ο πόλεμος και ο οίκτος του πολέμου. Η ποίηση βρίσκεται στον οίκτο. Γ.Όουεν, 1918.

    Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α? Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανική Πρεσβεία προσκαλεί μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ποίησης να συμμετάσχουν σε ποιητικό διαγωνισμό με θέμα την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την θυσία. Πηγή έμπνευσης για το διαγωνισμό είναι οι Βρετανοί ποιητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου , που με το έργο τους σε μία φρικτή περίοδο της ιστορίας, ανέδειξαν το σθένος της ανθρώπινης φύσης κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μέσα από τα έργα των ποιητών αυτής της γενιάς, φωτίστηκε η λεπτή γραμμή που συνδέει τον ρομαντισμό και ρεαλισμό και μέχρι σήμερα το έργο τους αποτελεί αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

    Στον κατάλογο των Βρετανών ποιητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συμπεριλαμβάνονται ο Wilfred Owen, ο Rudyard Kipling, ο Thomas Hardy και ο Rupert Brooke, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή και αναπαύθηκε στη Σκύρο.

    Μιλώντας για τον διαγωνισμό ο Βρετανός Πρέσβης Τζων Κίττμερ τόνισε

    «Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος προξένησε άνευ προηγουμένου απώλειες στρατιωτών όλων των εμπλεκομένων μερών. Κι όμως. μέσα στην τραγωδία και τη βαρβαρότητα του πολέμου, μια γενιά Βρετανών ποιητών βρήκε τη δική της καινούργια, ξεχωριστή φωνή. Αυτή η φωνή γεννά οίκτο και συμπόνια και πρέπει να ακουστεί ξανά σήμερα ως έμπνευση για τους νέους δημιουργούς και ως νέος ποιητικός στοχασμός για τις αξίες που μας ενώνουν. Θέλω να πιστεύω πως αυτή μας η πρωτοβουλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα εξάψει την φαντασία των ενηλίκων και των νεαρών στην Ελλάδα.»

    Διαγωνισμός Ποίησης

    Ο διαγωνισμός ποίησης της Βρετανικής Πρεσβείας είναι ανοικτός σε κατοίκους Ελλάδας. Δυο κατηγορίες συμμετεχόντων, ενήλικες και μαθητές έως και 18 μπορούν να διαγωνιστούν στις εξής ενότητες:

    Ενήλικες

    πρωτότυπο ποίημα στα Ελληνικά εμπνευσμένο από ποίημα Βρετανού ποιητή του Α? Παγκοσμίου Πολέμου ή από έργο τέχνης της εποχής πχ. γνωστό πίνακα, γλυπτό, μνημείο.

    μετάφραση στα ελληνικά ποιήματος ενός από Βρετανούς ποιητές του Α? Παγκοσμίου Πολέμου στη λίστα που ακολουθεί..

    Μαθητές

    πρωτότυπο ποίημα, στα ελληνικά ή τα αγγλικά πάνω στα θέματα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της θυσίας.

    Οι διακρίσεις

    Ενήλικες:

    Πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 1,000 ευρώ για κάθε ενότητα

    Δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 250 ευρώ για κάθε ενότητα

    Μαθητές:

    Πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ

    Δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 100 ευρώ

    Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, μπορούν να στείλουν τα ποιήματα τους έως τις 31 Μαΐου 2016, ταχυδρομικά ή μέσω email.

    Πρόεδρος της 4μελούς κριτικής επιτροπής είναι ο κ. Χάρης Βλαβιανός, ενώ συμμετέχουν οι βραβευμένοι ακαδημαϊκοί και λογοτέχνες Alicia Stallings, Prof. David Ricks, κ. Μίλτος Φραγκόπουλος.

    Οι νικητές του διαγωνισμού θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε ειδική τελετή στις 11.11.16, Ημέρα της Εκεχειρίας.

    Λίστα ποιητών Α? Παγκοσμίου Πολέμου

    Rupert Brooke

    Julian Grenfell

    Ivor Gurney

    Thomas Hardy

    Rudyard Kipling

    John McCrae

    Henry Newbolt

    Robert Nichols

    Wilfred Owen

    John Oxenham

    Jessie Pope

    Isaac Rosenberg

    Owen Seaman

    Charles Sorley

    Edward Thomas

    Katharine Tynan

    A G West

    Patrick Shaw Stewart

    Πηγές

    The First World War Poetry Digital Archive

    [12] Γ. Κατρούγκαλος: Αβάσιμα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μείωση των συντάξεων

    «Αβάσιμα και εκτός συζήτησης», χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση του «Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σημαντική την κύρωση του χάρτη, που αποτελεί «νομικό κείμενο το οποίο προσδιορίζει την ευρωπαϊκή νομιμότητα και διεθνή σύμβαση με ανώτερη τυπική ισχύ από το νόμο», και έκανε λόγο για καθυστέρηση πολλών ετών στην κύρωσή του, η οποία συμβαδίζει με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν.

    Σήμερα η κύρωσή του είναι πολύ χρήσιμη κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εφόσον θα παρέχει στην ελληνική πλευρά, όχι μόνο νομικά επιχειρήματα αλλά και πολιτικά, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

    [13] «Στο ασφαλιστικό πρέπει να γίνουν αλλαγές εκ βάθρων» δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΧΑΙΑ CHANNEL», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ανέφερε ότι στο θέμα του ασφαλιστικού, ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιδράσει αξιοποιώντας τις ανεξάντλητες δυνάμεις του, και συσπειρωμένος στη συμμαχία του μπορεί να έχει αποτελέσματα.

    Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι η άρχουσα τάξη της χώρας και το σύστημα που εκμεταλλεύεται τον ελληνικό λαό και γεννά, συνεχώς, κρίσεις, πολέμους και δυστυχία «έχει βρει στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, με το λιγότερο πολιτικό κόστος και γι' αυτό τον έχουν επιλέξει».

    «Αλλαγές εκ βάθρων πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, όχι όμως στην κατεύθυνση που προτείνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι το επιχείρημα της βιωσιμότητας ήταν το μόνιμο επιχείρημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, από το 1992 που ξεκίνησε, υποτίθεται, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, στο ασφαλιστικό για να λυθούν προβλήματα και για να το κάνουν βιώσιμο και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ότι έχουμε φτάσει σήμερα εδώ, με όλους τους αντεργατικούς αντιασφαλιστικούς νόμους. Και βεβαίως με τις πολιτικές των κυβερνήσεων, τις οποίες πολύ καλά και με χειρότερο τρόπο σήμερα, συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή» είπε, ερωτηθείς σχετικά.

    [14] Ανάκαμψη, υπό όρους, «βλέπει» το Β' εξάμηνο του 2016 ο Μ. Σάλλας

    Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το Β' εξάμηνο του έτους, υπό όρους, προβλέπει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

    Προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη αποτελούν, όπως επισημαίνει ο κ. Σάλλας σε σχετική του δήλωση, η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αποφασιστική υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή εκτιμήσεις διάφορων οικονομολόγων και αναλυτών που μιλούν για αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές. Ανάλογες ή ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά».

    Όπως επισημαίνει ο κ. Σάλλας, «η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να επιλύσει πολλά από τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β? εξάμηνο του έτους».

    [15] Τριάντα πέντε εκατ. ευρώ φόροι από τη λίστα Λαγκάρντ επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου

    Φόρους ύψους 35 εκατομμύριων ευρώ έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, μετά την πρώτη διερεύνηση και επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών. Ο υπουργός είπε ότι από την παραλαβή της λίστας και μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρία πράγματα: α) η κατάθεση της στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, β) η ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και γ) η επιβολή των πρώτων φορολογιών.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί 490 προφίλ συνδεμένων με την Κύπρο νομικών ή φυσικών προσώπων. Τα 87 προφίλ δεν συνδέονται με κάποιο λογαριασμό, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, και θα πρέπει να διερευνηθούν. Τα 403 προφίλ αφορούν σε 361 λογαριασμούς, που φτάνουν μέχρι τα 827 εκατομμύρια. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί φόροι σε 88 περιπτώσεις για το 2003, ύψους περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Κύπριος υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν αποτελέσματα και για τα άλλα έτη.

    [16] Έκρηξη στην πλατεία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή τηςΚωνσταντινούπολης. Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάναχμετ όπου έγινε η έκρηξη.

    Ξένοι ήταν οι περισσότεροι από τους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σήμερα στην πολύ τουριστική περιοχή Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

    Οι αρχές μπόρεσαν εξάλλου να αναγνωρίσουν τον δράστη της επίθεσης αυτής, ο οποίος είναι ένας Σύρος πολίτης, γεννηθείς το 1988 και διερευνούν τις διασυνδέσεις του, πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς σε σύντομη δήλωση που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση μιας συνόδου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Κουρτουλμούς κατέληξε σημειώνοντας ότι 2 από τους 15 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκληθεί και από μια φωτιά σε ξενοδοχείο σε άλλη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το Μάλτεπε, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

    «Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 January 2016 - 13:32:35 UTC