Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση στην Τουρκία είχε στόχο ειδικά Γερμανούς»
  • [02] Το αμερικανικό καλωδιακό κανάλι Αλ Τζαζίρα θα καταργηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου
  • [03] Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • [04] «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή»
  • [05] Δυο μαθητές και ένας ενήλικας νεκροί από χιονοστιβάδα στη Γαλλία

  • [01] «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση στην Τουρκία είχε στόχο ειδικά Γερμανούς»

    Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είχε στόχο ειδικά Γερμανούς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Εφκάν Αλά.

    «Βάσει αυτών που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από την έρευνα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση είχε στόχο ειδικά Γερμανούς», σημείωσε ο Ντε Μεζιέρ.

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι δεν βλέπει λόγο αυτοί που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη να αλλάξουν τα σχέδιά τους μετά τη χθεσινή επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 ξένοι τουρίστες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι οκτώ ήταν Γερμανοί.

    «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να διακόψουν ή να απαρνηθούν τα φυσιολογικά ταξίδια (δηλαδή εκτός ζωνών σύγκρουσης) στην Τουρκία», πρόσθεσε.

    Χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει στους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν "προσωρινά" τα πολυσύχναστα μέρη και τις κύριες τουριστικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης.

    [02] Το αμερικανικό καλωδιακό κανάλι Αλ Τζαζίρα θα καταργηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου

    Η αμερικανική θυγατρική του ομίλου ειδήσεων Αλ Τζαζίρα που εδρεύει στο Κάταρ (Al Jazeera America) πρόκειται να κλείσει μετα από τρία χρόνια λειτουργίας και από εγκαίνια το 2013 που έτυχαν μεγάλης προβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το καλωδιακό δίκτυο των ΗΠΑ θα πάψει να λειτουργεί μέχρι τις 30 Απριλίου, είπε ο όμιλος, αναφερόμενο σε οικονομικές προκλήσεις στην αμερικανική αγορά μέσων.

    Η Αλ Τζαζίρα αγόρασε την εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης Current TV από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ και τον συνεργάτη του Τζόελ Χάιατ, ανοίγοντας το αμερικανικό παράρτημά της με 500 εκατομμύρια δολάρια (459 εκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές). Οι δυσκολίες όμως άρχισαν αμέσως, καθώς οι διανομείς της νέας εταιρείας, όπως οι Time Warner και η AT&T, ισχυρίστηκαν ότι τα συμβόλαιά τους είχαν υπογραφεί με την Current TV και όχι την Αλ Τζαζίρα.

    [03] Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Το 2016 ξεκίνησε και οι επιτροπές του ΕΚ ξεκινούν τις εργασίες τους για μια σειρά ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η δημιουργία δικαιότερου φορολογικού συστήματος αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δημιουργήσαμε μια λίστα με μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα για φέτος.

    Μεταναστευτικό

    Η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, έθεσε δύσκολα ερωτήματα στην ΕΕ. Το ΕΚ, πιέζει για λύση και εκφράζει τη θέση του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, που θα ανακουφίσει τις χώρες που δέχονται τα μεγάλα κύματα προσφύγων. Επίσης, η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για τη διαχείριση των συνόρων, ενώ οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν και για την κατάρτιση καταλόγου, όπου θα αναγράφονται οι "ασφαλείς χώρες καταγωγής" προσφύγων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την παροχή ασύλου στην ΕΕ.

    Ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έδωσαν ώθηση στη δημιουργία καταλόγων με τα ονόματα των επιβατών των πτήσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ, σύντομα.

    Επίσης, το ΕΚ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, έχουν ήδη συμφωνήσει μέτρα για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η τελική συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια στα τέλη της άνοιξης.

    Το ΕΚ, εργάζεται για την προστασία των δεδομένων εδώ και πολλά χρόνια και έχοντας ήδη μια προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας που θα δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

    Φορολογία και κλίμα

    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν δίκαιους φόρους στα κράτη μέλη στα οποία δημιουργούν το κέρδος τους, λέει η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις, που συστάθηκε στο ΕΚ μετά από τις αποκαλύψεις για ειδική φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων περιπτώσεων στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της και το 2016.

    Μια άλλη επιτροπή του ΕΚ, εργάζεται για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανονισμών αναφορικά με τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων και τις όποιες τυχόν παραβάσεις των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων.

    Επίσης, το 2016 πρέπει να είναι το έτος που η ΕΕ θα αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακολουθώντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015.

    Ενιαίαψηφιακήαγορά -Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ)

    Οι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν να πιέζουν για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην ΕΕ, με την έκθεση πρωτοβουλίας να ψηφίζεται από την ολομέλεια ήδη τον Ιανουάριο. Μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (TISA) και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), συνεχίζουν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΕΚ.

    Τέλος, το ΕΚ θα συμμετέχει επίσης στην προώθηση της "κυκλικής οικονομίας", με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση προϊόντων αλλά και της δημιουργία ενεργειακής ένωσης με την αξιοποίηση ενεργειακού εφοδιασμού.

    [04] «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή»

    Αισιόδοξος για την πορεία της κυβέρνησης και της Ελλάδας, αλλά ανήσυχος και προβληματισμένος για την διεθνή κατάσταση εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό canal+, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή».

    Ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την πρώτη αξιολόγηση και το βήμα αυτό ολοκληρώνεται με την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και επισημαίνει ότι «όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προχωράει, είτε το κάνουν εσκεμμένα διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει, είτε δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα».

    Αναφερόμενος στην διεθνή κατάσταση ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πέρα από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε την προσφυγική κρίση αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Βρισκόμαστε μπροστά σε κινδύνους, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθεί η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, αντιλήψεις που θα καταστρέψουν την Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι «είναι ώρα για πλατιά ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για αλλαγή πορείας».

    Για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων, από τον Ιούλιο ως σήμερα. Έχει εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια, με βασικό πρόσημο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

    Για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι είναι μια μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έβλεπαν ότι το Ασφαλιστικό οδηγείται σε αδιέξοδο, με την αφαίμαξη των ταμείων, την έκρηξη της μαύρης εργασίας.

    Ο κ. Τσίπρας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να βγει από την κρίση μέσα στο 2016, ενώ σημειώνει ότι μετά την επιβολή των capital controls πολλοί πίστευαν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 4%. Και όμως, έκλεισε με μηδενική ύφεση.

    Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι αφορά όλη την Ευρώπη και επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους, κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση. Οι χώρες υποδοχής, προσθέτει, πρέπει να υποστηριχθούν και ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσει αυτό το δράμα του πνιγμού εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά, στις θάλασσες της Ευρώπης, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο.

    [05] Δυο μαθητές και ένας ενήλικας νεκροί από χιονοστιβάδα στη Γαλλία

    Δύο έφηβοι και ένας ενήλικας σκοτώθηκαν και άλλα άτομα τραυματίστηκαν όταν μια χιονοστιβάδα παρέσυρε μια ομάδα μαθητών και άλλους σκιερ στις γαλλικές Άλπεις αργά χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

    Οι νεκροί περιλαμβάνουν μια μαθήτρια 16 ετών, που καταπλακώθηκε από το χιόνι, και έναν μαθητή 14 ετών ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο, καθώς και έναν ουκρανό υπήκοο ο οποίος δεν είχε σχέση με την ομάδα των μαθητών, σύμφωνα με την αστυνομία και έναν αντιπρόσωπο του χιονοδρομικού κέντρου Deux Alpes, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ιταλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2016 - 5:32:26 UTC