Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Καμίνη
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την εργασία
  • [03] Η προσφυγική κρίση στην ατζέντα της συνάντησης Παυλόπουλου - Μέρκελ
  • [04] Την προσεχή Τρίτη η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Κυριάκου Μητσοτάκη
  • [05] Συνεργασία στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας
  • [06] Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ο ¶. Θωμόπουλος
  • [07] Βουλή: Επτά απολύσεις υπαλλήλων για πλαστά πτυχία
  • [08] Οι προκλήσεις από την προσφυγική κρίση θα τεθούν στο επίκεντρο της 15ης συνάντησης του Διατλαντικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση
  • [09] Ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο θα ανοίξει τις πόρτες του φέτος στη Χάγη
  • [10] Συνάντηση του Τζον Κέρι με τους ομολόγους του της ΕΕ και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
  • [11] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα λέει «Ναι» στις καναδικές επενδύσεις στο πλαίσιο τήρησης της νομιμότητας
  • [12] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος
  • [13] «Επέλεξε» την ήττα 9-8 από τη Ρωσία και την τρίτη θέση η εθνική

  • [01] Οι θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Καμίνη

    Θέματα σχετικά με την κοινωνική πολιτική, την παιδεία την υγεία, τον τουρισμό, τους δημόσιους χώρους, την προσφυγική κρίση, την ασφάλεια, και τη διαχείριση απορριμμάτων συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    Ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε επίσης, τον δήμαρχο Αθηναίων για τις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ άλλων και σε σχέση με τους οικονομικούς πόρους των δήμων και τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

    Επιπλέον, συζητήθηκαν και θέματα ειδικού ενδιαφέροντος όπως η ανέγερση τεμένους και η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα.

    Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ο κ. Καμίνης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Αθήνα και υπήρξε συζήτηση για την ανάγκη να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο την ενίσχυση του ρόλου της και την υιοθέτηση σύγχρονων τάσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και το προσφυγικό, για το οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα αλλά με σωστή αντιμετώπιση μπορεί να έχει και πτυχές ανάπτυξης για τη χώρα.

    «Συζητήσαμε κατά βάση για την Αθήνα. Για τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας αλλά και για τις μεγάλες προοπτικές που έχει η πόλη μας. Ουσιαστικά διατρέξαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, μιλήσαμε και για το προσφυγικό, μιλήσαμε και για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής στην Αθήνα και για τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως είπα, που έχει η πόλη, και το πώς θα προχωρήσουμε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και μιλήσαμε επίσης και για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως πρέπει να προχωρήσει πια, με μια μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μια ενίσχυση του ρόλου της, ακολουθώντας, έστω και καθυστερημένα η χώρα μας, τις σύγχρονες τάσεις. Νομίζω ότι ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.

    Στο ερώτημα αν ζήτησε κάτι από τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμίνης είπε: «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια στενή επαφή».

    Για το προσφυγικό, ο κ. Καμίνης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ήδη τα γνωρίζει και ο κ. Μουζάλας.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την εργασία

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για το σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τσακίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. «Τιμωρεί δηλαδή την εργασία που τόση ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία για να πάρει και πάλι μπρος. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    [03] Η προσφυγική κρίση στην ατζέντα της συνάντησης Παυλόπουλου - Μέρκελ

    Η προσφυγική κρίση, «η οποία επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τη Γερμανία» και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, η καγκελάριος ¶γγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπως δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφαν Ζάιμπερτ.

    Αναφερόμενος στα θέματα που θα απασχολήσουν αυτήν τη συνάντηση αλλά και τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή μεταξύ της κ. Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργών των δύο χωρών, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι θα συζητηθούν η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε νόμιμη και η αντιμετώπιση των αιτιών του προσφυγικού κύματος.

    Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, προφανώς, θα συζητηθεί και η κατάσταση των πραγμάτων σε ό,τι αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

    [04] Την προσεχή Τρίτη η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Κυριάκου Μητσοτάκη

    Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στις 3 μ.μ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [05] Συνεργασία στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

    Την εκπαίδευση υπαλλήλων του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας θα προβλέπει μεταξύ αλλων η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων που θα υπογράψει με την Ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς η οποία θα αφορά την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

    «Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες» δήλωσε στη Deutsche Welle ο κ . Μπόργιανς με αφορμή τη αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των Ελλήνων συναδέλφων μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως ανέφερε. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

    «Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ικανότητα δράσης, τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω της μείωσης των δαπανών. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική συνοχή και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έσοδα. Εάν θέλεις να γίνεται στην Ευρώπη αποδεκτό το αίτημα για παροχή βοήθειας τότε πρέπει να στέλνεις και το μήνυμα ότι φροντίζεις ώστε να επιτυγχάνονται όντως τα έσοδα που μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η στήριξη θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», ανέφερε.

    Στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

    [06] Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ο ¶. Θωμόπουλος

    Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ο 'Ανθιμος Θωμόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας. Ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή και παράδοση των καθηκόντων του.

    [07] Βουλή: Επτά απολύσεις υπαλλήλων για πλαστά πτυχία

    Απολύονται επτά υπάλληλοι της Βουλής καθώς διαπιστώθηκε ότι διορίστηκαν προσκομίζοντας πλαστά πτυχία. Πρόκειται για έναν επιστημονικό σύμβουλο στο γραφείο του Κώστα Σημίτη, μία τέως γραμματέα βουλευτή, μία δακτυλογράφο και τέσσερις ειδικούς φρουρούς.

    Σχετικά με τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, το ΦΕΚ της απόφασης που υπογράφει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφέρει ότι σύμφωνα με έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός στο αρχείο του, αίτησης αναγνώρισης πτυχίου, καθώς και ατομικού φακέλου στο όνομα του εν λόγω υπαλλήλου, και ως εκ τούτου, η πράξη αναγνώρισης του τίτλου της αλλοδαπής, «την οποία προσκόμισε εν γνώσει του και για ίδιον όφελος προκαλώντας δολίως και υποβοηθώντας την παράνομη πρόσληψή του και η οποία πράξη αποτέλεσε απαραίτητο τυπικό προσόν προσλήψεως στην ανωτέρω οργανική θέση», είναι πλαστή. Ο υπάλληλος προσλήφθηκε το 2011.

    Οι υπόλοιποι έξι υπάλληλοι προσκόμισαν πλαστό απολυτήριο Λυκείου, το οποίο αποτελούσε τυπικό προσόν για τον διορισμό τους. Η πλαστογράφηση διαπιστώθηκε μετά από διασταύρωση στοιχείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, όπου υποτίθεται ανήκει το σχολείο απ' όπου αποφοίτησαν.

    Η τέως συνεργάτιδα βουλευτή διορίσθηκε το 2001 σε προσωποπαγή θέση στον κλάδο ΔΕ1 Διοικητικό - Λογιστικό της Βουλής, ως δόκιμος υπάλληλος, ενώ το 2003 μετατάχθηκε σε κενή οργανική θέση της (τότε) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς/Νομαρχιακό Διαμέρισμα Πειραιά (νυν Περιφέρεια Αττικής).

    Η δακτυλογράφος τοποθετήθηκε στη Βουλή το 1996 σε κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου και το 1999 διορίστηκε σε κενή οργανική θέση στον κλάδο ΔΕ1 Διοικητικό - Λογιστικό. Απολύεται διότι δεν επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα του απολυτηρίου Λυκείου, που, αν και έχει εκδοθεί από το σχολείο (13ο ΓΕΛ Αθηνών), δεν ανήκει στην ίδια.

    Από τους τέσσερις ειδικούς φρουρούς, οι δύο πλαστογράφησαν απολυτήριο, (καθώς δεν διέθεταν γνήσιο), ενώ οι άλλοι δύο πλαστογράφησαν τον βαθμό του απολυτηρίου.

    Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν εντοπιστεί στη Βουλή άλλοι 16 υπάλληλοι με πλαστούς τίτλους σπουδών.

    [08] Οι προκλήσεις από την προσφυγική κρίση θα τεθούν στο επίκεντρο της 15ης συνάντησης του Διατλαντικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση στο Βερολίνο

    Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι ευκαιρίες που δημιουργεί η προσφυγική κρίση θα τεθούν στο επίκεντρο της 15ης συνάντησης του Διατλαντικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση (Transatlantic Council on Migration), που πραγματοποιείται από την ερχόμενη Κυριακή ως την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή πολιτικών, αξιωματούχων και ερευνητών από όλο τον κόσμο.

    Η συνάντηση έχει ως θέμα «Ανάπτυξη, Κινητικότητα, Προστασία: Οικοδομώντας ευκαιρία στις προσφυγικές λύσεις» («Development, Mobility, Protection: Building Opportunity into Refugee Solutions»). Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Υποθέσεων της χώρας Πέτερ Αλτμάιερ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Γιάννης Μουζάλας, η γραμματέας για θέματα Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν Ρίτσαρντς, η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα Διεθνούς Μετανάστευσης Σάρα Ροζενγκάερτνερ, ο διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ευρώπη Βινσέντ Κοσετέλ, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζόελ Μίλμαν, καθώς και πλήθος αξιωματούχων και ειδικών από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Τουρκία, την Ολλανδία και το Μαρόκο.

    [09] Ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο θα ανοίξει τις πόρτες του φέτος στη Χάγη

    Ένα ακόμη ειδικό διεθνές δικαστήριο θα ανοίξει φέτος τις πόρτες του στη Χάγη με σκοπό να εκδικάζει εγκλήματα πολέμου τα οποία φέρονται να διέπραξαν Αλβανοί αντάρτες στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην σερβική επαρχία (1998-99) αλλά και μετά τη σύρραξη, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στο Κόσοβο για να διευθετηθεί το ζήτημα των εκατοντάδων εγκλημάτων πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν σε βάρος Σέρβων, Ρομά και άλλων από τον Στρατό Απελευθέρωσης του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του πολέμου και αμέσως μετά, εάν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει το δικαστήριο, το οποίο θα ονομάζεται Ειδικός Μετεγκατεστημένος Δικαστικός Θεσμός του Κοσόβου. Ένα διεθνές σώμα δικαστικών θα αναλάβει να εκδικάζει τις υποθέσεις με βάση τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. Τα πρόσωπα που θα καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου δεν θα φυλακίζονται στην Ολλανδία, διευκρίνισε η ολλανδική κυβέρνηση.

    Μέλη του U?K έχουν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων και πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και ότι βεβήλωσαν μνημεία και πολιτιστικούς θεσμούς των Σέρβων, κατά τη διάρκεια της σύρραξης και κατόπιν.

    Στον πόλεμο επενέβη το 1999 το NATO για να εκδιώξει τις σερβικές δυνάμεις από την επαρχία, μετά τις καταγγελίες ότι επιδίδονταν σε εκστρατεία εθνοκάθαρσης.

    Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και έχει αναγνωριστεί από 100 χώρες, περιλαμβανομένων των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Στον πόλεμο υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι, ενώ ακόμη 1.700 εξακολουθούν σήμερα να θεωρούνται αγνοούμενοι.

    Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο θα προστεθεί σε πολλά ακόμη διεθνή δικαστήρια που εδρεύουν στη Χάγη, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, που δικάζει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της αλληλουχίας συρράξεων που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990. Θα εδρεύει στα γραφεία της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομίας, στη Χάγη.

    [10] Συνάντηση του Τζον Κέρι με τους ομολόγους του της ΕΕ και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

    O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί αύριο Σάββατο στη Βιέννη για να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράν, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Κέρι, που βρίσκεται στο Λονδίνο, αναμένεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας αύριο για «διαβουλεύσεις» με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικού του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας, Μαρκ Τόνερ.

    [11] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα λέει «Ναι» στις καναδικές επενδύσεις στο πλαίσιο τήρησης της νομιμότητας

    Την βούληση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας Ελλάδας -Καναδά, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον Καναδό πρέσβη κατά τη συνάντησή τους, ενώ για την υπόθεση της Eldorado Gold, ο ΄Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι «καλείται να σεβαστεί τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, όπως οφείλει να πράττει σε κάθε ευνομούμενη χώρα, να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής και φορολογικής νομοθεσίας της Ελλάδας, αλλά και να αποφύγει την εμπλοκή της σε πολιτικού χαρακτήρα διενέξεις».

    Σε ενημερωτικό κυβερνητικό σημείωμα για τις ελληνοκαναδικές σχέσεις με αφορμή την συνάντηση Νίκου Παππά- Keith Morrill, επισημαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε «τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης προς την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης υγιών επενδύσεων στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις, πολλές και σημαντικές, καναδικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέραν της Eldorado Gold».

    Ο Καναδάς, επισημαίνει η κυβέρνηση, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της πατρίδας μας -όχι μόνο γιατί στη χώρα ζει, αναπτύσσεται και προοδεύει μια πολύ σημαντική κοινότητα Ελλήνων ομογενών- αλλά και σε επίπεδο τόσο διπλωματικών, όσο και οικονομικών σχέσεων.

    [12] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος

    Υπέρβαση εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 2015 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Το πλεόνασμα των εσόδων φέρνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Επί πλέον ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και ο προϋπολογισμός του 2015.

    Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης καθώς δημιουργεί περιθώρια ευελιξίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί την τριετία 2016-2018.

    Αναλυτικά, σύμφωνα από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προκύπτει ότι το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,267 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,872 δισ. ευρώ το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,257 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το έλλειμμα της γενική κυβέρνησης ανήλθε σε 3,533 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,697 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 2,573 δισ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,673 δισ. ευρώ ή 3,2 % έναντι του στόχου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απόκλιση αυτή οφείλεται στα μη εισπραχθέντα έσοδα από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFA's & SMP's) ύψους 3,591 δισ. ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ορισμό του Προγράμματος. Συνεπώς προκύπτει υπερεκτέλεση των εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46,586 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,032 δισ. ευρώ ή 4,2 % έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η απόκλιση, όπως αναφέρθηκε οφείλεται στην ανωτέρω υστέρηση των εσόδων από ANFAs & SMPs, που εν μέρει αντισταθμίζεται από την υπερεκτέλεση σε άλλες κατηγορίες εσόδων.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,921 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το 2015 ανήλθαν στα 54,951 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,545 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 719 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 626 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 6,406 δισ. ευρώ δηλαδή πραγματοποιήθηκε το σύνολο του στόχου.

    [13] «Επέλεξε» την ήττα 9-8 από τη Ρωσία και την τρίτη θέση η εθνική

    Την ήττα με 9-8 από τη Ρωσία γνώρισε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, στο τελευταίο παιχνίδι της για την Α΄ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βελιγραδίου. Από τη στιγμή που είδαν ότι δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη διαφορά των επτά τερμάτων που χρειάζονταν για να πάρουν την πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου, οι Έλληνες παίκτες «επέλεξαν» την ήττα, προκειμένου να αποφύγουν τη διασταύρωση με την πανίσχυρη Σερβία στα προημιτελικά. Πλεόν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την Κυριακή στις 19:45 τη Ρουμανία, στο χιαστί αγώνα για είσοδο στην οκτάδα, και εφόσον περάσει θα παίξει στη συνέχεια με την Ισπανία, ενώ τους οικοδεσπότες θα τους βρει (αν προκριθεί) στα ημιτελικά.

    Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Ρωσία): 2-2, 2-2, 2-4, 3-0


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2016 - 21:32:31 UTC