Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τους υπόλοιπους 72 Ελλαδίτες αγνοούμενους στην Κύπρο
  • [02] Σύμπλευση του Ποταμιού με τη ΝΔ, προτείνει ο Ιάσονας Φωτήλας
  • [03] Σε εξέλιξη η συνάντηση Π. Παυλόπουλου - Μ. Ντράγκι
  • [04] Οδυνηρές οι επιπτώσεις των μνημονίων στην εικόνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος
  • [05] Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι
  • [06] Νταβούτογλου: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του PKK έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί
  • [07] Περίπου 3.500 άνθρωποι πιστεύεται ότι κρατούνται ως σκλάβοι από το Ισλαμικό Κράτος
  • [08] Unicef και Save the Children προειδοποιούν: Τα παιδιά των προσφύγων κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο
  • [09] Είναι η ώρα για μεγάλες πρωτοβουλίες, τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του ΕΚ
  • [10] Η πολωνή πρωθυπουργός δίνει εξηγήσεις στους ευρωβουλευτές για το κράτος δικαίου στην Πολωνία
  • [11] Στενότερη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο Μάρτιν Σουλτς
  • [12] To Erasmus αυξάνει τις επαγγελματικές δεξιότητες
  • [13] Κινηματογράφος από τη Συρία, για "γερά στομάχια"
  • [14] Σερζ και Μπεάτε Κλάρσφελντ: «Οι νέοι πρέπει να ξέρουν όλη την αλήθεια για τα εγκλήματα των ναζί»
  • [15] Κυρ. Μητσοτάκης: Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας
  • [16] «Μνημόσυνο ηθικού πλεονεκτήματος» οι ανακοινώσες του Μαξίμου για θέμα των μετακλητών υπαλλήλων σχολιάζει η Συγγρού
  • [17] Ντ. Τουσκ: Η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει αν δεν αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση μέσα σε δύο μήνες
  • [18] Υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου έως το τέλος του 2016
  • [19] Ο Βελλίδης στον ΠΑΟΚ
  • [20] Δεν βρέθηκε λύση στον Εργοτέλη, αποχωρεί από το πρωτάθλημα

  • [01] Π. Καμμένος: Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τους υπόλοιπους 72 Ελλαδίτες αγνοούμενους στην Κύπρο

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM, με αφορμή τη επιστροφή στην Ελλάδα των λειψάνων, των πεσόντων στην Κύπρο, συνταγματάρχη Σωτήρη Σταύρου, εφέδρων ανθυπασπιστών Θεοφάνη Λουκάκη, Νικολάου Καβροχωριανού, Νικολάου Τσιγγαρόπουλου, Μάριου Βολακάκη και στρατιωτών Δημήτρη Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, είπε ότι πέραν της οφειλόμενης υποδοχής, «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και για τους υπόλοιπους 72 ακόμα αγνοούμενους Ελλαδίτες που έπεσαν στην Κύπρο και μέχρι τώρα, με τα μέσα που διέθετε η Πολιτεία, δεν είχαν αναγνωριστεί».

    Ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος, λεπτομερώς και επωνύμως και σε άλλες περιπτώσεις, έκανε λόγο για «λογαριασμούς που οφείλει η πατρίδα να κλείσει αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές σε ανθρώπους οι οποίοι είτε πολέμησαν και έπεσαν για την πατρίδα αλλά αγνοήθηκαν είτε κάποιοι τούς ξέχασαν».

    [02] Σύμπλευση του Ποταμιού με τη ΝΔ, προτείνει ο Ιάσονας Φωτήλας

    Την πρόταση να συμπλεύσει το "Ποτάμι" με τη ΝΔ, εξέφρασε ο βουλευτής του Ιάσονας Φωτήλας.

    «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι σήμερα η πολιτική δύναμη με τα περισσότερα και πιο έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, αυτή με το πιο καθαρό ευρωπαϊκό προφίλ και πιο σαφή προσανατολισμό προς την αποτελεσματικότητα, είναι η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει -και θα το προτείνω- αντί να δολιχοδρομούμε χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, να συμπλεύσουμε, να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Μητσοτάκη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτήλας στο MEGA.

    Σημείωσε ότι θα πρόκειται για μία «τίμια» και «δημιουργική» συνεργασία, που δεν θα συνεπάγεται απορρόφηση, αλλά συνεργασία σε βάση συγκεκριμένων πολιτικών συγκλίσεων» και χωρίς «κόκκινες γραμμές» γιατί, όπως είπε, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν.

    [03] Σε εξέλιξη η συνάντηση Π. Παυλόπουλου - Μ. Ντράγκι

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,Μάριο Ντράγκι συναντάται αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οΠροκόπης Παυλόπουλος αναμένεται ναεπαναλάβει ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «έρχεται η ώρα των εταίρων», δηλαδήθα πρέπει και η ΕΚΤ να επανεξετάσει το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Παυλόπουλος: Να αποκτήσει τεχνοκρατικές δομές ανάλογες του ΔΝΤ ο ESM

    [04] Οδυνηρές οι επιπτώσεις των μνημονίων στην εικόνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος

    Για δραματική επιδείνωση της ήδη κακής εικόνας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος λόγω της πολιτικής των μνημονίων, κάνει λόγο η Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2015 του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ. «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην υποχρηματοδότηση και στις ανισότητες, ουραγός στην καινοτομία και στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα στην ΕΕ», αναφέρει η έκθεση με τίτλο "Η ταυτότητα της ελληνικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2002 έως το 2014".

    Όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα από τον Νίκο Παϊζη, μαθηματικό-ερευνητή, επιστημονικό σύμβουλο του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, «η εικόνα της ελληνικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι προκαλεί βαθύτατη ανησυχία για το μέλλον των νεότερων γενιών και για το ίδιο το μέλλον της Ελλάδας».

    Φίλης: Συνεννόηση για να αλλάξει η Παιδεία

    Την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία, για να αλλάξει προς το καλύτερο η Παιδεία στη χώρα, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, μετά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έκθεσηςγια τα βασικά μεγέθη της εκπαιδευσης.

    «Με συνείδηση ότι όλοι ξεκινάμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες για ένα πρόβλημα που κατ' εξοχήν διαθλάται από ιδεολογικές αντιλήψεις ή και προκαταλήψεις, το θέμα της Παιδείας, αλλά με συνείδηση ότι πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους για ένα κοινό καλό, έχει σημασία να υπάρξει συνεννόηση σε βάθος χρόνου και να βγάλουμε, ει δυνατόν, το θέμα της εκπαίδευσης έξω από το θέμα της αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

    [05] Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι

    Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας.

    Αντιδρώντας στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν από την πλατεία Κοτζιά και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για λίγη ώρα έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

    Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συνάντησε τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ζητώντας του να αρθούν κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

    Εξερχόμενοι του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΣΕ, του ΝΑΤ, των ΕΛΤΑ και του ταμείου των Δημοσιογράφων.

    [06] Νταβούτογλου: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του PKK έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί

    Η εκστρατεία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος παρουσίασε σχέδια προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρότερος έλεγχος σε τμήματα της περιοχής.

    Η τουρκική αστυνομία και ο στρατός πραγματοποίησαν μεγάλες επιχειρήσεις τον προηγούμενο μήνα εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε πολλές πόλεις της περιοχής, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

    Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 500 αντάρτες στην εκστρατεία αυτή, που προστίθενται σε έναν απολογισμό άνω των 40.000 νεκρών αφότου ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας του PKK το 1984. Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει πως περίπου 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

    «Η διαδικασία έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί», φέρεται να δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο προς το Λονδίνο, αποκαλύπτοντας σχέδια για μία νέα δομή ασφαλείας και αναδιοργάνωση της κρατικής διοίκησης σε δύο συνοριακές επαρχίες.

    [07] Περίπου 3.500 άνθρωποι πιστεύεται ότι κρατούνται ως σκλάβοι από το Ισλαμικό Κράτος

    Περίπου 3.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πιστεύεται ότι κρατούνται ως σκλάβοι στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι κυβερνούν με ιδιαίτερη σκληρότητα τις περιοχές που ελέγχουν, προβαίνοντας σε δημόσιες εκτελέσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

    Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση, η οποία ελέγχει επίσης μεγάλα τμήματα της γειτονικής Συρίας, έχει διαπράξει εκτεταμένες παραβιάσεις, οι οποίες "σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν στο επίπεδο των εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και πιθανώς της γενοκτονίας", επισημαίνει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.

    Η Αποστολή Αρωγής για το Ιράκ και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 3.500 άνθρωποι "κρατούνται σήμερα σε συνθήκες δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος".

    "Αυτοί που κρατούνται είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά και προέρχονται από την εθνότητα των Γεζίντι, αλλά ένας αριθμός προέρχεται από άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες", αναφέρεται στην κοινή αυτή έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ και του γραφείου του που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

    Στην έκθεση αναφέρονται λεπτομερώς εκτελέσεις ανθρώπων διά πυροβολισμού ή αποκεφαλισμού, με μπουλντόζες ή καίγοντάς τους ζωντανούς ή ακόμη πετώντας τους από την οροφή κτιρίων.

    [08] Unicef και Save the Children προειδοποιούν: Τα παιδιά των προσφύγων κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο

    Χιλιάδες παιδιά προσφύγων τα οποία κινούνται στη μεταναστευτική οδό που περνά από την Τουρκία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας του παρατεταμένου κύματος ψύχους τις επόμενες δύο εβδομάδες, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις αρωγής.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως προβλέπει πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες για την εποχή και σφοδρές χιονοπτώσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στο ανατολικό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου, την Τουρκία, την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

    «Πολλά παιδιά που βρίσκονται σε κίνηση δεν έχουν επαρκή ρουχισμό ή πρόσβαση σε αναγκαία τρόφιμα», σχολίασε ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

    [09] Είναι η ώρα για μεγάλες πρωτοβουλίες, τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του ΕΚ

    Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα Απολογισμός της Λουξεμβουργιανής έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

    Δημ. Παπαδημούλης: «Αφήσατε την Ελλάδα μόνη και ουσιαστικά αβοήθητη, να σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών. Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν. Η κατάρρευσή της δεν θα κοστίσει μόνο στη Δημοκρατία, θα κοστίσει πανάκριβα και στην Οικονομία.

    Είναι η ώρα να λάβετε μεγάλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του προσφυγικού με ενιαίο, ευρωπαϊκό τρόπο».

    Απάντηση Σαβιέ Μπέτελ, Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου: «Το κόστος το επωμίζεται σήμερα κατά κύριο λόγο η Ελλάδα. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες, κάθε χώρα έχει κόστος να αναλάβει».

    Τον Σεπτέμβριο αποφασίσατε την μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων προσφύγων. Με αναλογική κατανομή σε όλη την Ευρώπη. Ποιος είναι ο απολογισμός; Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι! Ούτε καν 1% υλοποίηση των αποφάσεων. Αφήσατε την Ελλάδα μόνη και ουσιαστικά αβοήθητη να σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών. Υπογράψατε μια συμφωνία-πλαίσιο με την Τουρκία, αλλά ο κύριος Τίμμερμανς λέει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη μείωση των προσφυγικών ροών γιατί οι Τουρκικές αρχές περιμένουν τα χρήματα, χωρίς να υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

    Και μέσα σε αυτό το έδαφος, των εγωισμών, των εθνικισμών και της ξενοφοβίας, φουντώνουν κραυγές ότι "μας φταίει η Σένγκεν". Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν. Κατάρρευση της Σένγκεν σημαίνει κατάρρευση της Ευρωζώνης. Και αυτό δεν θα κοστίσει μόνο στη Δημοκρατία και τους πρόσφυγες, θα κοστίσει πανάκριβα και στην Οικονομία.

    Επειδή λοιπόν, αυξάνεται και η ανεργία και η φτώχεια και η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενική, είναι η ώρα όχι να συγχαίρεστε μεταξύ σας, αλλά να παρθούν μεγάλες πρωτοβουλίες, για την αντιμετώπιση ταυτόχρονα, των δυο μεγάλων προβλημάτων: ανάπτυξη με καταπολέμηση της ανεργίας και αντιμετώπιση του προσφυγικού με ενιαίο, ευρωπαϊκό τρόπο. Ευχαριστώ».

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπέτελ, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη λέγοντας τα εξής:

    «Κύριε Παπαδημούλη, μιλήσατε για τα προβλήματα της μετανάστευσης και συμφωνώ. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μονόδρομη, θα πρέπει οι δεσμεύσεις να γίνονται σεβαστές από όλους. Ενώ το κόστος σήμερα, το επωμίζεται κυρίως η Ελλάδα. Όμως και η Γερμανία - κάθε χώρα προορισμός, έχει κόστος να αναλάβει, δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε τη μια χώρα από την άλλη. Θα πρέπει επίσης να πούμε σήμερα ότι τα hot spots δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Πρέπει να βοηθήσουμε λοιπόν τους Έλληνες συναδέλφους μας ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Δεν αφήνουμε μόνη της την Ελλάδα. Το Λουξεμβούργο ζήτησε από την ΕΕ και ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας, ευελιξία στις δαπάνες για να καλύψουμε και το θέμα της μετανάστευσης».

    [10] Η πολωνή πρωθυπουργός δίνει εξηγήσεις στους ευρωβουλευτές για το κράτος δικαίου στην Πολωνία

    Το EK θα συζητήσει σήμερα Τρίτη το απόγευμα (περίπου στις 4.30μμ ώρα Γαλλίας), την κατάσταση του κράτους δικαίου και τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου στην Πολωνία. Κατά την έναρξη της συζήτησης σε δηλώσεις θα προβεί ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Bert Koenders, εκπροσωπώντας την προεδρία του Συμβουλίου, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans και η Πολωνή πρωθυπουργός Beata Szyd?o.

    [11] Στενότερη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο Μάρτιν Σουλτς

    Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και το Ουαγκαντούγκου που έγιναν στις 12 και 15 Ιανουαρίου και ζήτησε στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ εναντίον της τρομοκρατίας. Δεσμεύτηκε η τρομοκρατία να παταχθεί στη βάση των αξιών, με τη χρήση της αστυνομιας, των κανόνων δικαίου και της πανευρωπαϊκής συνεργασίας.

    [12] To Erasmus αυξάνει τις επαγγελματικές δεξιότητες

    Σύμφωνα με το tweet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 92% των εργοδοτών ψάχνουν για εργαζόμενους με "πολλαπλής χρήσης" δεξιότητες όπως η περιέργεια, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η ανοχή, ηεμπιστοσύνη. Το 62% πιστεύουν ότι η διεθνής εμπειρία είναι σημαντική και το 64% ότι οι πτυχιούχοι με διεθνείς σπουδές είναι πιο υπεύθυνοι επαγγελματικά.

    [13] Κινηματογράφος από τη Συρία, για "γερά στομάχια"

    Ένα παράδοξο κινηματογραφικό παζλ για "γερά στομάχια", είναι η βραβευμένη ταινία "Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας" (Silvered Water, Syria Self Portrait) που προβάλεται την Πέμπτη 21/1 στο exile room (στην οδό Αθηνάς 12) και στα πλαίσια του αφιερώματος "Γράμματα από τη Συρία".

    Ο Σύρος σκηνοθέτης Οσάμα Μοχάμεντ είχε ταξιδέψει στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011 και έκτοτε δεν ξαναγύρισε ποτέ στην πατρίδα του, πληροφορούμενος ότι το όνομά του ήταν στη μαύρη λίστα των "ανεπιθύμητων".

    Βλέποντας από μακριά -εξόριστος στο Παρίσι- τη Συρία να καταρρέει, συγκέντρωσε διαδικτυακό υλικό από κινητά και home videos, καταγγέλλοντας τη φρίκη του πολέμου καταγεγραμμένη απευθείας από "χίλιες και μία" κάμερες συμπατριωτών του, ανδρών και γυναικών. Το κινηματογραφικό αποτέλεσμα δεν χωράει σε καμία κατηγορία. Πείραμα, ντοκιμαντέρ, δοκίμιο, art installation και ιστορικό ντοκουμέντο ταυτόχρονα, η ταινία αναζητά νόημα στην ίδια την ύπαρξη του κινηματογράφου όταν η βία περικυκλώνει τον πολιτισμό από παντού.

    [14] Σερζ και Μπεάτε Κλάρσφελντ: «Οι νέοι πρέπει να ξέρουν όλη την αλήθεια για τα εγκλήματα των ναζί»

    Για το βιβλίο τους «Απομνημονεύματα. Κυνηγώντας τους ναζί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν, σε μετάφραση Καρίνας Λάμψα, μίλησαν τη Δευτέρα (19/1) το απόγευμα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η Μπεάτε και ο Σερζ Κλάρσφελντ, το «θρυλικό ζευγάρι» το οποίο αφιέρωσε τη ζωή του στο κυνήγι εγκληματιών πολέμου, όπως είπε προλογικά ο Νίκος Μπακουνάκης, που συντόνισε την εκδήλωση. «Είμαστε μαζί από τον Μάιο του 1960, τότε που είδαμε το "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασέν», ξεκίνησε την ομιλία του ο Σερζ Κλάρσφελντ: «Όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε τα εγκλήματα των ναζί δεν ήμασταν πολιτικοποιημένοι. Εγώ ήμουν γιος Εβραίου που έχασε τη ζωή του στο Ολοκαύτωμα και η Μπεάτε κόρη Γερμανού αξιωματικού. Εν συνεχεία στρατευτήκαμε. Φτιάξαμε φακέλους, παρουσιάσαμε το υλικό μας στα μέσα ενημέρωσης και τα πανεπιστήμια. Δεν ήταν αρκετό. Χρειαζόταν κάτι πιο δυνατό. Έπρεπε η Μπεάτε να δώσει ένα συμβολικό χαστούκι στον καγκελάριο Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ, που μολονότι υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος από το 1933, έγινε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μεταξύ 1966 και 1969. Κατόπιν υποστηρίξαμε τον Βίλι Μπραντ, που ήταν έτοιμος να αναγνωρίσει τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλα αυτά, η δράση μας στη Γερμανία ήταν παράνομη και ως προς αυτό μας στάθηκε η Γαλλία, που δεν μας επέβαλε ποτέ καμία απαγόρευση. Έτσι φτάσαμε στην πρώτη μεγάλη δίκη των εγκληματιών πολέμου, που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία, με δικαστές κάτω των 40 ετών, και έβγαλε καταδικαστικές αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο βρήκαμε αργότερα και τον Κλάους Μπάρμπι στη Βολιβία, που τον φέραμε να δικαστεί και να καταδικαστεί στη Λυών».

    [15] Κυρ. Μητσοτάκης: Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας

    Μία ώρα και είκοσι λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Προσβλέπω σε μια ειλικρινή συζήτηση, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχολιάζοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πράγματι ο νέος πολιτικός πολιτισμός και το νέο ήθος πρέπει να στηρίζεται κυρίως στη γλώσσα της αλήθειας. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών παραγόντων, σημείωσε και προσέθεσε ότι η διαφωνία είναι σαφής σε πολλά ζητήματα και ότι επίσης διαφωνεί σε πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει επικοινωνία.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια επίτευξης συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα για τα οποία το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει την ανάγκη αυξημένων πλειοψηφιών, όπως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

    Επίσης, είπε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί και ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι πολιτισμένη, και σε επίπεδο Βουλής και σε επίπεδο του γενικότερου πολιτικού διαλόγου.

    [16] «Μνημόσυνο ηθικού πλεονεκτήματος» οι ανακοινώσες του Μαξίμου για θέμα των μετακλητών υπαλλήλων σχολιάζει η Συγγρού

    «Οι ανακοινώσεις αυτές είναι το μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς». Αυτό σχολιάζουν κύκλοι της Συγγρού αναφορικά με το θέμα των ανακοινώσεων - απαντήσεων του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων.

    «Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους» είχε σχολιάσει τοΜαξίμου αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων.

    [17] Ντ. Τουσκ: Η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει αν δεν αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση μέσα σε δύο μήνες

    Η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της μόνο δύο μήνες προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    "Έχουμε το πολύ δύο μήνες για να θέσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο" είπε ο Τουσκ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι αν δεν γίνει αυτό η ζώνη Σένγκεν θα αποτύχει.

    Ο Τουσκ τόνισε επίσης ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα αποτύχει ως πολιτικό πρόγραμμα" αν δεν καταφέρει να ασκήσει τον προσήκοντα έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς μόνο πέρσι έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

    [18] Υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου έως το τέλος του 2016

    Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η αύξηση της προσφοράς θα έχουν ως αποτέλεσμα η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά του αργού πετρελαίου να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Ο ήπιος χειμώνας σε όλο τον κόσμο περιόρισε την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στο χαμηλό έτους του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2015, από το σχεδόν υψηλό πενταετίας των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τρίτο τρίμηνο.

    Ο IEA διατήρησε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2016 αμετάβλητη στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προέβλεπε στην προηγούμενη μηνιαία έκθεσή του.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη του 2003, κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, αφού ο ΟΠΕΚ είπε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή για να ανακόψει την πτώση των τιμών.

    «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας τρίτης συνεχούς χρονιάς κατά την οποία η προσφορά θα ξεπεράσει την ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα υπάρξει τεράστια πίεση στην δυνατότητα του συστήματος πετρελαίου να την απορροφήσει αποτελεσματικά», ανέφερε ο ΙΕΑ.

    Με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται, ο ΙΕΑ είπε ότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του αργού του ΟΠΕΚ το 2016 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα στα 31,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Το Ιράν έχει πει ότι θα αυξήσει την παραγωγή αρχικά κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τώρα που ήρθησαν οι διεθνείς κυρώσεις, αλλά ο ΙΕΑ είπε ότι πιστεύει πως η αύξηση θα είναι πιο μέτρια της τάξης των 300.000 βαρελιών την ημέρα έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016.

    Παράλληλα, ο ΙΕΑ διατήρησε τις προβλέψεις του για μείωση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ κατά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα.

    Στη συνδρομητική υπηρεσία του ΑΠΕ - ΜΠΕ μπορείτε να βρείτε τα σχετικά με το θέμα τηλεγραφήματα με τους ακόλουθους κωδικούς: 16164977 & 16160379

    [19] Ο Βελλίδης στον ΠΑΟΚ

    Σε οριστική συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα και Μάρκος Βελλίδης για την μεταγραφή του τελευταίου από την ομάδα των Ιωαννίνων στον ΠΑΟΚ. Σε τελική συζήτηση που είχαν οι τρεις πλευρές αποφασίστηκε η μεταγραφή του Καστοριανού τερματοφύλακα με συμβόλαιο 2,5 ετών από τον ΠΑΣ στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στις τελικές διαπραγματεύσεις ήταν παρόντες ο αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Φρανκ Άρνεσεν, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣ, Δημήτρης Νιαρχάκος.

    [20] Δεν βρέθηκε λύση στον Εργοτέλη, αποχωρεί από το πρωτάθλημα

    Τις χειρότερες στιγμές της Ιστορίας του διανύει ο Εργοτέλης, καθώς, μετά από 14 χρόνια παρουσίας στις επαγγελματικές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ομάδα της Κρήτης αναμένεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της Football League. Η απέλπιδα προσπάθεια που έγινε από τον Δημήτρη Παπουτσάκη, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο οικονομικό, δεν καρποφόρησε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης της ομάδας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 January 2016 - 16:02:47 UTC