Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νταβός: Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
  • [02] Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
  • [03] Αναγκαία η εναλλακτική διέξοδος για την Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας υπογράμμισαν Αλέξης Τσίπρας και Λούκα Βινσεντίνι
  • [04] Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο δικηγορικό γραφείο της συζύγου του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου
  • [05] Απολογισμός έργου και προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής
  • [06] Στενότερη συνεργασία και συνέδριο των δήμων Ελλάδας - Τουρκίας αποφάσισαν Πατούλης - Τομπάς
  • [07] Την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
  • [08] Tα εφόδια με τα οποία προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός

  • [01] Νταβός: Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

    Με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβάμπ, συναντήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επίσης, συζητήθηκε η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    [02] Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

    Μειώσεις αντικειμενικών τιμών έως 20,59% προκύπτουν από τον αναλυτικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν αναδρομικά από 21 Μαΐου 2015. Με βάση τις νέες χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται πλέον οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομικές, ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2015 παραμένει αμετάβλητος.

    Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει οδηγίες σχετικά με τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015 έως σήμερα με βάση τις παλαιές υψηλότερες αντικειμενικές τιμές. Εκτιμάται, ωστόσο ότι στους φορολογούμενους που πλήρωσαν υψηλότερο φόρο θα επιστραφεί η διαφορά με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα για περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 400 ευρώ το τμ έως 650 το τμ, δεν προβλέπεται μείωση τιμών. Η μείωση των αντικειμενικών τιμών κλιμακώνεται από υψηλότερα επίπεδα μέχρι και 4.000 ευρώ το τμ. Έτσι, για τιμές υψηλότερες των 650 ευρώ έως και 950 ευρώ η μείωση των αντικειμενικών τιμών κυμαίνεται από 5,26% έως και 7,69%. Για επίπεδα τιμών από 1.000 ευρώ το τμ εως 1500 ευρώ προβλέπεται μείωση τιμών από 10% έως και 17,39%. Για τιμές από 1500 ευρώ το τιμ και έως 3.000 ευρώ προβλέπεται μείωση τιμών από 15,25% έως 20,59%. Σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 3.50 ευρώ έως και 4.000 ευρώ η μείωση των αντικειμενικών κυμαίνεται από 5% έως και 9,84%, ενώ για περιοχές με αντικειμενικές τιμές 4.050 ευρώ και άνω δεν προβλέπεται μείωση.

    [03] Αναγκαία η εναλλακτική διέξοδος για την Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας υπογράμμισαν Αλέξης Τσίπρας και Λούκα Βινσεντίνι

    Με τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βινσεντίνι, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Στην συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου στην Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας, η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οικονομικών θεσμών και η υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε στον πρωθυπουργό τη σταθερή της θέση για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, καθώς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για τον σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αθήνα.

    [04] Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο δικηγορικό γραφείο της συζύγου του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου

    Ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε το απόγευμα στο δικηγορικό γραφείο της συζύγου του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου που βρίσκεται στον τρίτο όροφο κτιρίου στην οδό Μπουμπουλίνας 9 -11 στα Εξάρχεια. Οι δράστες προξένησαν φθορές στο εσωτερικό του γραφείου και στην συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να συλληφθεί κανείς.

    Την ώρα της επίθεσης στο γραφείο βρισκόταν η σύζυγος του υφυπουργού και συνεργάτες της.Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τω δραστών.

    -- Καταδικάζουν Ολ. Γεροβασίλη και ΣΥΡΙΖΑ

    "Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη επίθεση στο δικηγορικό γραφείο της συζύγου του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιου Πετρόπουλου», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο της συζύγου του υφυπουργού Εργασίας.

    «Τέτοια φαινόμενα χουλιγκανισμού, στην πράξη αντιτίθενται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θωρακίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και αποσκοπούν στην πρόκληση κλίματος αποσταθεροποίησης. Δεν πρόκειται να εμποδίσουν τον κοινωνικό διάλογο της κυβέρνησης με τους θεσμικούς φορείς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο αποτροπιασμό προκαλούν στην κοινωνία και δεν θα γίνουν ανεκτά από την Πολιτεία», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    "Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την τραμπούκικη επίθεση στο δικηγορικό γραφείο της συζύγου του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Πετρόπουλου", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο της συζύγου του υφυπουργού Εργασίας.

    «Τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα καταφέρουν να κάμψουν την προσπάθεια για τη θεμελίωση ενός νέου, κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, που θα απαντά στην αγωνία των εργαζομένων και των συνταξιούχων για το μέλλον τους", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Απολογισμός έργου και προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής

    Τις προτεραιότητες της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής για το 2016, σκιαγραφεί σε άρθρο-παρέμβασή της στην ιστοσελίδα epoli.gr και το περιοδικό «Πόλη+Πολιτική», η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

    Η περιφερειάρχης αναφέρεται σε προτεραιότητες όπως: «η προώθηση προτάσεων για ριζική μεταρρύθμιση του καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στον Β'βαθμό αυτοδιοίκησης να παίξει έναν αναβαθμισμένο ρόλο ως πραγματική εναλλακτική δομή εξουσίας», «η προώθηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης, με ίδιους και ευρωπαϊκούς πόρους, με έμφαση στη δημιουργία απασχόλησης, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του τουρισμού», η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων υποδομών, όπως είναι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) αλλά και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

    Στο άρθρο της η κ. Δούρου αναφέρεται στην πρώτη χρονιά της θητείας της σημερινής Περιφερειακής Διοίκησης: «Οι δεκαπέντε μήνες που πέρασαν από την ανάληψη των καθηκόντων, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, ήσαν μήνες γόνιμων προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα. Προκλήσεων, στις οποίες ανταποκριθήκαμε με όρους εφαρμογής των κανόνων της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών των 66 Δήμων της Περιφέρειας».

    [06] Στενότερη συνεργασία και συνέδριο των δήμων Ελλάδας - Τουρκίας αποφάσισαν Πατούλης - Τομπάς

    Με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τομπάς, συναντήθηκε σήμερα στην Πόλη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) Γιώργος Πατούλης.

    Η συνάντηση αυτή με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της αντίστοιχης Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Τουρκίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Αρχών (UCLG), είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών θεσμικών φορέων των δυο χωρών. Πιο συγκεκριμένα, η προηγούμενη ήταν εκείνη ανάμεσα στον τότε πρόεδρο της ΚΕΔΕ και σημερινού Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου και του τότε δημάρχου Κωνσταντινούπολης και σημερινού πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν και ο Έλληνας πρόξενος στην Πόλη, τονίστηκε και από τα δύο μέρη η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών.

    Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η σύσταση δύο μόνιμων κλιμακίων με την συμμετοχή και εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

    [07] Την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

    Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.

    Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης, ενώ υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.

    [08] Tα εφόδια με τα οποία προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός

    H πορεία των εσόδων, οι ενδείξεις ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, στροφής στην ανάπτυξη αλλά και η πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι τα «εφόδια» με τα οποία προσέρχεται στο Νταβός και τις κρίσιμες συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Τα εφόδια αυτά αφορούν, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στην «υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942 εκατομμυρίων ευρώ» καθώςη εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.

    Σε ότι αφορά το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκατ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκατ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο.

    Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκατ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκατ. ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκατ. ευρώ.

    Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2016 - 19:32:27 UTC