Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναγκαία η έγκαιρη αξιολόγηση για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα
  • [02] Στάση εργασίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από την ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [03] Δύο νεκροί κι ένας τραυματίας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Στους δρόμους και σήμερα οι αγρότες
  • [05] Το ΔΝΤ ανακοίνωσε αλλαγές των κανόνων δανεισμού του
  • [06] Τουρκία: Δέκα πολιτικά στελέχη του HDP τραυματίστηκαν από πυρά στην πόλη Τσιζρέ
  • [07] Στους δρόμους των τρακτέρ των αγροτών
  • [08] Το 2015 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά

  • [01] Αναγκαία η έγκαιρη αξιολόγηση για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα

    Στο ελληνικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επικεντρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

    Κυπριακό και ονοματολογικό ΠΓΔΜ

    Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

    Τέλος, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

    [02] Στάση εργασίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιεί σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

    Η στάση αρχίζει στις 11:00 και ολοκληρώνεται με τη λήξη της πρωινής βάρδιας, ενώ η μηχανοκίνητη πορεία ξεκινά στις 12:00 μπροστά από τα γραφεία της Ομοσπονδίας επί της πλατείας Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Σε αντίθεση με άλλες μηχανοκίνητες πορείες, σήμερα δεν αναμένεται να λάβουν μέρος απορριμματοφόρα παρά μόνο ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, καθώς όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους της πόλης.

    Η κατεύθυνση και η κατάληξη της πορείας δεν ανακοινώνεται, διότι, όπως εξηγούν, θέλουν να αποφύγουν τον περιορισμό τους από την αστυνομία.

    [03] Δύο νεκροί κι ένας τραυματίας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

    Δύο νεκροί κι ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός τροχαίου που σημειώθηκε στις 7.30 το πρωί στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος της διασταύρωσης των Λαγκαδικίων, ύστερα από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ αυτοκίνητο.

    Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και περιπολικά της Αστυνομίας. Έως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές οι ταυτότητες και οι ηλικίες των νεκρών και του τραυματία, ούτε τα αίτια του δυστυχήματος.

    [04] Στους δρόμους και σήμερα οι αγρότες

    Με ενδυνάμωση των μπλόκων που έχουν στηθεί και γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν μετά τις 11 το πρωί, παραμένουν και σήμερα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες.

    Στο τελωνείου του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα σήμερα και «αναμένονται και άλλα», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος. Επίσης, ανέφερε ότι στη γενική συνέλευση που θα γίνει, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων.

    «Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη 1 το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» εκτίμησε. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες «δεν θα φύγουμε από το σημείο».

    Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

    Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μετά τις 11 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

    [05] Το ΔΝΤ ανακοίνωσε αλλαγές των κανόνων δανεισμού του

    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης που προωθεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους.

    Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μία σημαντική μεταρρύθμιση αναφορικά με το πλαίσιο κατ΄ εξαίρεση πρόσβασης σε δανεισμό από το Ταμείο, που περιλαμβάνει την άρση της συστημικής εξαίρεσης, η οποία καθιερώθηκε το 2010. Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να προσαρμόζονται καλύτερα οι αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ στις ιδιαιτερότητες του χρέους των μελών του, αποφεύγοντας τα μη αναγκαία κόστη για τα μέλη, τους πιστωτές τους και το σύστημα συνολικά

    [06] Τουρκία: Δέκα πολιτικά στελέχη του HDP τραυματίστηκαν από πυρά στην πόλη Τσιζρέ

    Δέκα μέλη μιας αντιπροσωπείας πολιτικών και στελεχών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ανάμεσα τους και βουλευτές του κόμματος, τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη Τσιζρέ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, από πυρά που δέχθηκαν καθώς προσπαθούσαν να διασώσουν πολίτες σε μια γειτονιά της πόλης που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα σε συγκρούσεις, ανέφεραν αξιωματούχοι και το HDP με ανακοίνωση του.

    Ανάμεσα στους τραυματίες από την ανταλλαγή πυρών ήταν και ένας δημοσιογράφος, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι στην πόλη, η οποία τελεί υπό 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, ανέφεραν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

    Δεν κατέστη σαφές από που προήλθαν τα πυρά που στόχευαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν μέλη των οικογενειών όσων είχαν τραυματίστηκαν νωρίτερα στις συγκρούσεις, ο βουλευτής του HDP Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ και ο δήμαρχος της Τσιζρέ.

    Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το κοινοβούλιο στην Άγκυρα ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας, είχαν εκ των προτέρων προειδοποιήσει τις κρατικές αρχές ότι θα εισερχόταν στην γειτονιά για να διασώσουν εκείνους που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, τα ασθενοφόρα αρχικά εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην περιοχή για να παραλάβουν τους τραυματίες.

    [07] Στους δρόμους των τρακτέρ των αγροτών

    Γεωργοί και κτηνοτρόφοι, από τον Έβρο έως και την Κρήτη,κλιμακώνουντις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα σε κομβικά σημεία, αποκλεισμούς δρόμους και τελωνείων.

    Οι αγρότες αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου διαβεβαίωσε ότι αυτή την ώρα το φορολογικό των αγροτών δεν τίθεται ως θέμα στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

    Την Τετάρτη, οι αγρότες απέκλεισαν το κτίριοτης πρώην νομαρχίας Ροδόπης ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση.

    [08] Το 2015 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά

    Το έτος 2015 ήταν μακράν το θερμότερο στον πλανήτη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία των θερμοκρασιών, στα τέλη του 19ου αιώνα, σπάζοντας το ρεκόρ του 2014, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

    Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

    Ο Δεκέμβριος ήταν επίσης ο θερμότερος μήνας που καταγράφθηκε εδώ και 136 χρόνια, επισημαίνει η NOAA.

    Για το σύνολο του 2015 η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών κυμαίνεται 0,90 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, πρόκειται δηλαδή για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφθεί στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1880.

    Το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2014, ξεπεράστηκε κατά 0,16 βαθμούς Κελσίου.

    Από τους 12 μήνες του 2015, καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ των θερμοκρασιών σε μηνιαία βάση στους δέκα.

    Από το 1997, το πρώτο έτος από το 1880 που καταγράφθηκε άνοδος-ρεκόρ του υδράργυρου στον πλανήτη, τα 16 από τα 18 χρόνια που ακολούθησαν ήταν θερμότερα, διευκρινίζει η NOAA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 January 2016 - 7:32:30 UTC