Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη
  • [02] Για «σιωπή» κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Κουμουτσάκος, μετά τις αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Να βγάλουμε τους δυναμίτες από την Ευρώπη
  • [04] Ο S&P θα μπορούσε να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας μετά την πρώτη αξιολόγηση
  • [05] Τρακτέρ στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα
  • [06] Ο Μ. Βαλς προειδοποιεί για "αποσύνθεση" της ΕΕ, στην περίπτωση ενός Brexit
  • [07] ΠΓΔΜ: Άνοιξε η διάβαση της Ειδομένης για τους πρόσφυγες
  • [08] Υπό τη βαριά σκιά του μεταναστευτικού η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ
  • [09] Γαλλία: Πέθανε η ανυπότακτη δημοσιογράφος Εντμόντ Σαρλ-Ρου
  • [10] «Εθνικό έγκλημα το ξεπούλημα του ΟΛΠ» δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης
  • [11] ΠΓΔΜ: Ανοιγει και πάλι η διόδος της Ειδομένης για τoυς πρόσφυγες

  • [01] Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

    Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Θεοδωράκη ότι είναι σημαντικό οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να έχουν διάλογο.

    «Έχω αναγνωρίσει, στη συνολική σου προσπάθεια, την αποστροφή στο λαϊκισμό, κάτι στο οποίο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Είναι χρήσιμο, όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά, αλλά για να αισθάνεται ασφάλεια η κοινωνία ότι υπαρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον απογοητευμένο μας λαό, που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή» σημείωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, και θα τα λέμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

    [02] Για «σιωπή» κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Κουμουτσάκος, μετά τις αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη

    Την τοποθέτηση της κυβέρνησης για τα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» ζητά η ΝΔ, κατηγορώντας παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου για «σιωπή».

    Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζει πως συνεχίζεται η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου την ώρα που οι Έλληνες πολίτες περιμένουν. «Έχουν περάσει δύο 24ωρα από τη μαρτυρία-απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, για σκοτεινούς χειρισμούς που βύθισαν τη χώρα στα σημερινά δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Δύο 24ωρα χωρίς επίσημη τοποθέτηση από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι Έλληνες πολίτες περιμένουν» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Να βγάλουμε τους δυναμίτες από την Ευρώπη

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας Στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε,ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ.Ρούτε.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική, από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγικήκαι την κρίση αστάθειας.Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι καιρός να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών, διότι οι διακινητές, οι έμποροι της ανθρώπινης ελπίδας, δούνε ανενόχλητοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Είναι αδιανόητο για δύο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που έχουν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, και έχουν τεράστια συστήματα πολεμικά για να μπορεί να ελέγχει ο ένας τον άλλον -για να κάνουνε παραβιάσεις οι Τούρκοι και να τους αναχαιτίζουμε εμείς πάνω από το Αιγαίο- να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει κάτω, στη θάλασσα» είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.«Χρειαζόμαστε σταθερότητα για να βάλουμε τέλος στην αβεβαιότητα για τον λαό της Ελλάδας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας. «Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    «Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Β. Σόιμπλε:Είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας

    Είναι σημαντικό να χρηματοδοτήσουμε επιτέλους πολύ γρήγορα τις περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτές οι εισροές μεταναστών, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι πραγματικά κρίμα για την Ευρώπη, είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει ένα κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας μέσα, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο προσφυγικό.

    Ο κ. Σόιμπλε συμφώνησε, επίσης, με την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού ότι απαιτείται στρατηγική για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι και οι μικρότερες χώρες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

    [04] Ο S&P θα μπορούσε να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας μετά την πρώτη αξιολόγηση

    H σταθερή προοπτική για το αξιόχρεο της Ελλάδας ?CCC+' τους επόμενους 12 μήνες δείχνει ότι οι κίνδυνοι (αναθεώρησής του) είναι ισορροπημένοι, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's σε έκθεσή του για τις χώρες της Ευρωζώνης (Eurozone Rating Trends 2016).

    «Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία «Β», εάν θεωρούσαμε ότι η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών της είναι μικρότερη από μία στις δύο, που με τη σειρά του θα εξαρτάτο από μία βελτίωση στα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας: «Μία τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν πιθανότατα μόνο μετά από την πρώτη αξιολόγηση και εκταμίευση με βάση το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), πιθανόν σε συνδυασμό με την εκ νέου αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Η επιτυχής εφαρμογή από την Ελλάδα στοιχείων του προγράμματος θα συνέβαλε πιθανότατα στην ενίσχυση του συμπιεσμένου τώρα δυναμικού της για επενδύσεις και ανάπτυξη και θα βοηθούσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει καλή θέληση στους επίσημους πιστωτές της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

    [05] Τρακτέρ στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα

    Με ενδυνάμωση των μπλόκων που έχουν στηθεί και γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν έως το μεσημέρι, παραμένουν και σήμερα στα μπλόκα, που έχουν στήσει σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες.

    Στο τελωνείου του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα σήμερα και «αναμένονται και άλλα», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος.

    Επίσης, ανέφερε ότι στη γενική συνέλευση που θα γίνει θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων. «Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη 1 το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» εκτίμησε. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες «δεν θα φύγουμε από το σημείο».

    Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

    Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

    Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

    Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

    Στον κόμβο Νίκαιας θα λάβουν σήμερα θέση μάχης εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

    Τα τρακτέρ που θα κινηθούν από διαφορετικά σημεία προσυγκέντρωσης και των τριών νομών υπολογίζεται από τους διοργανωτές ότι θα φθάσουν στον κόμβο Νίκαιας μετά τις 2 το μεσημέρι.

    Ωστόσο η Αστυνομία έχει από χθες εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από τις 12 το μεσημέρια διακόπτεται η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον κόμβο Κιλελέρ και για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τα προσερχόμενα στον κόμβο τρακτέρ να τακτοποιηθούν και να λάβουν θέσεις εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

    Σε πολύωρο αποκλεισμό του λιμανιούΒόλου θα προχωρήσουν σήμερα εκατοντάδες αλιείς του νομού Μαγνησίας μετά τη χθεσινή αναβολή της κινητοποίησης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που επικρατούσαν στην περιοχή.

    Στο λιμάνι του Βόλου από χθες παρατάχθηκαν περισσότερα από 50 καΐκια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να φθάσουν και να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό αλιείς από το Νότιο Πήλιο και το Τρίκερι λόγω του χιονιά.

    [06] Ο Μ. Βαλς προειδοποιεί για "αποσύνθεση" της ΕΕ, στην περίπτωση ενός Brexit

    Η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο "αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού σχεδίου" "βραχυπρόθεσμα, μέσα στους επόμενους μήνες" εξαιτίας των διαφόρων κρίσεων που την απειλούν, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αναφέροντας κυρίως την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

    Ο Βαλς βρίσκεται στο διάσημο ελβετικό χωριό για να μιλήσει για "όλους τους κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε μια αποσύνθεση του ευρωπαϊκού σχεδίου, όχι σε μερικά χρόνια, ούτε σε μερικές δεκαετίες, αλλά τους προσεχείς μήνες", αναφέροντας συγκεκριμένα "την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την άνοδο του λαϊκισμού" και "ανάμεσα στους κινδύνους, υπάρχει βέβαια το Brexit".

    Ο Βαλς θέλει να αποτραπεί μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Ένα Brexit "θα ήταν αδιαμφισβήτητα κάτι κακό, πολύ κακό", δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: "Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ώστε να αποτραπεί (το ενδεχόμενο) αυτό, αλλά όχι με οποιαδήποτε τίμημα".

    [07] ΠΓΔΜ: Άνοιξε η διάβαση της Ειδομένης για τους πρόσφυγες

    Άνοιξε η διάβαση στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης- Γευγελής για τη διέλευση προσφύγων η οποία παρέμενε κλειστή από το απόγευμα της Τρίτης. Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες στα υπηρεσιακά σημειώματα των οποίων αναγράφονται ως χώρες τελικού προορισμού η Αυστρία ή η Γερμανία.

    [08] Υπό τη βαριά σκιά του μεταναστευτικού η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ

    Πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, τους ηγέτες της ΕΕ για την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Το επερχόμενο βρετανικό δημοψήφισμα αποτέλεσε και αυτό σημαντικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν πολλοί ευρωβουλευτές.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε: "Δοκιμαζόμαστε σε όλα τα πιθανά μέτωπα". Όσον αφορά τη μετανάστευση, τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την προστασία των συνόρων. Η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου θα αποτελέσει τη χρονική προθεσμία για να φανεί εάν η τρέχουσα στρατηγική της ΕΕ για τη μετανάστευση έχει αποτελέσματα. Εάν αποδειχθεί ότι δεν έχει, τότε "θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές συνέπειες, όπως την κατάρρευση του Σένγκεν", υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

    "Εάν τα κράτη μέλη είχαν εφαρμόσει τις πολιτικές που προτείναμε, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δέσμευση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. "Το κόστος της μη ύπαρξης του χώρου Σένγκεν θα είναι πολύ υψηλό και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την απασχόληση", πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις επιτυχημένες ιστορίες της ΕΕ, όπως η πρόσφατη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά και η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία). Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Βέμπερ είπε ότι πολλές από τις ιδέες που προτείνει ο πρωθυπουργός Κάμερον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως στους τομείς της καινοτομίας και της βελτίωσης της νομοθεσίας. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επέμεινε, ωστόσο, ότι δεν θα αποδεχτεί καμία διάκριση εις βάρος των πολιτών της ΕΕ, ακόμη και αν ο σκοπός είναι η καταπολέμηση της κατάχρησης των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

    Ο Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) σημείωσε ότι όταν επιστρέφουν στις χώρες τους οι ηγέτες της ΕΕ, αγνοούν τις δεσμεύσεις που έλαβαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Είναι σαν το μύθο του Σίσυφου, γυρνάμε συνεχώς στο σημείο αφετηρίας μας στους τομείς της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της οικονομίας", δήλωσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι εάν η ΕΕ συνεχίσει να το κάνει αυτό, "θα επέλθει ο πολιτικός της θάνατος".

    Ο Βρετανός Γκόφρεϊ Φαν Όρντεν (ΕΣΜ) επέκρινε την ΕΕ για την προσπάθειά της να κάνει πάρα πολλά και να καταλήγει να κάνει τα πράγματα χειρότερα. "Οι πολίτες δεν θέλουν μια διαρκώς στενότερη Ένωση, αλλά μία ΕΕ που κοστίζει λιγότερο και περιορίζει τη γραφειοκρατία", προσέθεσε και χαιρέτισε τη συμφωνία PNR λέγοντας ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο "λογική είναι η πολιτική του Κάμερον για τη μετανάστευση".

    "Μόνο 290 άνθρωποι από τους 160.000 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα" και αυτό οφείλεται στην αδυναμία των κρατών μελών, και όχι της ΕΕ, να λάβουν αποφάσεις, τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο). Ζήτησε από τον κ. Τουσκ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση προκειμένου να θεσπιστούν νέοι κανόνες σχετικά με τη μετεγκατάσταση, τη μετανάστευση και τη δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και λιμενικών.

    Η Ινές Κριστίνα Ζούμπερ (Ευρ. Ενωτ.Αριστερά, Πορτογαλία) δήλωσε ότι η μόνη απάντηση της Ευρώπης στην μεταναστευτική και την προσφυγική κρίση φαίνεται να είναι η εφαρμογή ισχυρότερων μηχανισμών απελάσεων.

    Παρά την αυτοκριτική της συνόδου κορυφής για την ελλειμματική διαχείριση των κρίσεων, η κατάσταση στο μεταναστευτικό εξακολουθεί και σήμερα να είναι "καταστροφική", δήλωσε η Ούλρικε Λούνατσεκ (Πράσινοι, Αυστρία), προσθέτοντας ότι το μόνο που θα έχει αποτελέσματα είναι η εξεύρεση κοινής λύσης.

    Ο Νάιτζελ Φαρατζ (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία δηλώνοντας ότι αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να ψηφίσει το Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της αποχώρησής του από την ΕΕ. "Οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι αυτοί οι νέοι άνδρες στην Κολωνία, σε λίγα χρόνια θα διαθέτουν ευρωπαϊκό διαβατήριο και θα είναι ελεύθεροι να έρθουν στη Βρετανία", πρόσθεσε.

    Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και η Βίκυ Μάγιερ (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία), η οποία υποστήριξε ότι "περισσότεροι πρόσφυγες σημαίνει περισσότεροι τρομοκράτες".

    [09] Γαλλία: Πέθανε η ανυπότακτη δημοσιογράφος Εντμόντ Σαρλ-Ρου

    Η γαλλίδα δημοσιογράφος, λογοτέχνης και σημαντική προσωπικότητα της γαλλικής αντίστασης Εντμόντ Σαρλ-Ρου πέθανε χθες το βράδυ στη Μασσαλία σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε η Ακαδημία Γκονκούρ (Academie Goncourt), της οποίας υπήρξε πρόεδρος.

    Αυτή η μεγάλη αντικομφορμίστρια , κοσμοπολίτισσα αστή από τη Μασσαλία έλαβε μέρος στη γαλλική αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πριν διορισθεί από τον στρατηγό Ζαν ντε Λατρ ντε Τασινί στο επιτελείο του κατά τη διάρκεια της απόβασης των γαλλικών δυνάμεων στην Προβηγκία.

    Μετά την Απελευθέρωση, η Εντμόντ Σαρλ-Ρου εργάσθηκε στο περιοδικό Elle και στη συνέχεια έγινε διευθύντρια της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού Vogue, όπου συνδέθηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής. Απολύθηκε το 1966 για το ότι επέβαλε την εμφάνιση ενός μαύρου μοντέλου στο εξώφυλλο του περιοδικού και για την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας με προσωπικότητες της αριστεράς που δεν είχαν την έγκριση της αμερικανικής διεύθυνσης του περιοδικού.

    [10] «Εθνικό έγκλημα το ξεπούλημα του ΟΛΠ» δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης

    «Μέγα εθνικό έγκλημα που επισύρει όχι μόνο πελώριες πολιτικές αλλά και βαρύτατες ποινικές ευθύνες» καταγγέλλει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δήλωσή του για «την εγκληματική απόφαση κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ» να πουλήσει, «και μάλιστα με εξευτελιστικό τίμημα», τον ΟΛΠ στην Cosco.

    «Η απόφαση κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ να πωλήσει στην κρατική κινέζικη εταιρεία CosCo και μάλιστα με εξευτελιστικό τίμημα, το λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί μέγα εθνικό έγκλημα που επισύρει όχι μόνο πελώριες πολιτικές αλλά και βαρύτατες ποινικές ευθύνες» αναφέρει ο Π. Λαφαζάνης, προσθέτοντας πως «η ενθουσιώδης συναίνεση του Κυρ. Μητσοτάκη στην εγκληματική αυτή απόφαση κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα του ΟΛΠ έρχεται να δείξει ότι η δήθεν αντιπολίτευση της ΝΔ είναι κακόγουστο αστείο».

    [11] ΠΓΔΜ: Ανοιγει και πάλι η διόδος της Ειδομένης για τoυς πρόσφυγες

    Μέσα στην ημέρα αναμένεται να επιτραπεί και πάλι η διέλευση προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής προς το εσωτερικό της FYROM η οποία παραμένει κλειστή από το απόγευμα της Τρίτης.

    Αρχικά, τα Σκόπια είχαν κλείσει από το απόγευμα της Τρίτης την διάβαση απ' όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ προς την Ευρώπη.

    Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή μετά την ειδοποίηση που έλαβαν από τη Σλοβενία για "σοβαρό τεχνικό πρόβλημα" στο σιδηροδρομικό δίκτυο της τελευταίας. Κατόπιν αυτού η Σλοβενία ζήτησε από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την κίνηση αμαξοστοιχιών με πρόσφυγες προς το έδαφος της μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 January 2016 - 11:32:33 UTC