Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Το σχέδιό μας για μεγάλες ανατροπές θα υλοποιηθεί», τονίζει ο Π. Ρήγας
  • [02] Συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το ασφαλιστικό
  • [03] Υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες το Αιγαίο
  • [04] Ανοίγει κατά διαστήματα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [05] Νέο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο»
  • [06] Αγγ. Μέρκελ: Η Άγκυρα δεσμεύτηκε να «κάνει τα πάντα» για να περιορίσει τις ροές των μεταναστών
  • [07] Ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο
  • [08] Ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων εντός Σένγκεν
  • [09] Αλ. Τσίπρας: «Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Να μην τη χάσουμε»
  • [10] Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε την Ελλάδα στο B-
  • [11] Απολύθηκε ο Μπλατ από τους Καβαλίερς
  • [12] Κοντονής: «Εφαρμόστε τους κανονισμούς, διαφορετικά θα διακόψω το πρωτάθλημα»
  • [13] Συντριβή του Ολυμπιακού στο Κάουνας

  • [01] Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Το σχέδιό μας για μεγάλες ανατροπές θα υλοποιηθεί», τονίζει ο Π. Ρήγας

    «Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, γιατί το σχέδιό μας για τις μεγάλες ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα υλοποιηθεί παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν», τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Λιονάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη του κόμματος στις 25 Γενάρη 2015.

    Ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι στον έναν χρόνο κυβέρνησης της Αριστεράς, η βασικότερη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου είναι ότι έδωσε έναν πολύ σκληρό, άνισο, πλην όμως έντιμο διαπραγματευτικό αγώνα στο ευρωπαϊκό πεδίο. Αναφέρει ότι έξι μήνες μετά τη συμφωνία η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρώσει την υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε και ότι πλέον είναι υποχρέωση των δανειστών να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Τονίζει δε ότι παραμένει ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις, ιδίως στα πεδία που δεν άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει τον «ανελέητο πόλεμο συκοφαντίας» και παραπληροφόρησης σε βάρος της κυβέρνησης από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας, στη σφοδρή ενόχληση συγκεκριμένων συμφερόντων εντός κι εκτός Ελλάδος. Χαρακτηρίζει «αναμενόμενα απογοητευτική» τη στάση της ΝΔ μετά και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας της, αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι νέος πρόεδρος της ΝΔ, «δεν είναι όμως ούτε καινούργιος, ούτε άγνωστος στην πολιτική ζωή της χώρας, και τα πεπραγμένα του ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες δεν μας προϊδεάζουν για κάποια αλλαγή».

    Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναφέρει ότι αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών εισφορών, με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει δείξει την πρόθεσή του να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές επί του σχεδίου. Με αφορμή το ασφαλιστικό και το αγροτικό, τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και επιδιώκει το διάλογο με όλες τις κοινωνικές τάξεις». «Όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα που συνετελέσθη στη χώρα μας», συνεχίζει, «επιδιώκουν να μην προχωρήσει η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

    Για το κόμμα, υπογραμμίζει πως το στοίχημα είναι ένα συνέδριο διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και ενίσχυσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Στόχος, τονίζει, είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, ανοικτό, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους, που δεν κλείνεται στον εαυτό του, αλλά μαζικοποιείται, επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. «Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος», σημειώνει.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Ρήγα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    - Ολοκληρώνεται ένας χρόνος κυβέρνησης της Αριστεράς. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κεντρικά μηνύματα που η έως τώρα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

    Τον προηγούμενο Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εντολή να αναλάβει τη διακυβέρνηση τη χώρας και να βάλει ένα τέλος στην κοινωνική λεηλασία των τελευταίων ετών, διεκδικώντας το δίκιο ενός ολόκληρου λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου. Νομίζω ότι το κεντρικό μήνυμα και ταυτόχρονα η βασικότερη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου είναι ότι έδωσε ένα πολύ σκληρό, άνισο, πλην όμως έντιμο διαπραγματευτικό αγώνα τους τελευταίους μήνες στο ευρωπαϊκό πεδίο. Προσπαθήσαμε με αυταπάρνηση και μέσα από τις αγωνίες, τις σωστές κινήσεις και τα λάθη μας φτάσαμε στο μη περαιτέρω, αντιμετωπίζοντας ισχυρές νεοφιλελεύθερες ελίτ και τους εκβιασμούς τους, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας διαπραγματευτήκαμε και καταλήξαμε σε ένα επώδυνο στρατηγικό συμβιβασμό. Σε ένα συμβιβασμό που όμως μας επιτρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα με μπούσουλα ένα σαφή οδικό χάρτη στην έξοδο από τη μέγγενη της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας και ταυτόχρονα να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο για να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έξι μήνες μετά τη συμφωνία έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων για τις οποίες δεσμευτήκαμε, βάζοντας ευτυχώς στο περιθώριο για την ώρα τις ακραίες απόψεις που επιμένουν να παίζουν το σενάριο αποσταθεροποίησης της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια για Ευρώπη δύο και τριών ταχυτήτων. Πλέον, είναι υποχρέωση των δανειστών να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η επιτυχία του προγράμματος.

    - Παράλληλα με την πολιτική αλλαγή που σηματοδότησε για τη χώρα η κυβέρνηση της Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2015, ποιες βασικές ελλείψεις παρατηρείτε στο κυβερνητικό έργο; Παραμένει ο στόχος για ουσιαστικές αλλαγές; Ποιο είναι το στοίχημα κόμματος και κυβέρνησης από εδώ και έπειτα;

    Το 2015 ήταν μια χρονιά τομή. Μια χρονιά που θα τη θυμόμαστε όλοι μας, και για τις μεγάλες χαρές που ζήσαμε αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Για το 2015 έχουμε κάνει αποτίμηση και των αδυναμιών μας, αλλά γνωρίζουμε ότι αν συνεχίσουμε με σταθερότητα το 2016 και υπερβούμε κάβους και εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας, έχουμε τη δυνατότητα στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς να βγούμε από την ύφεση και την οικονομική συρρίκνωση και να οργανώσουμε το μέλλον μας με περισσότερη δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Η κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, στα μακροοικονομικά μεγέθη φαίνεται ήδη η κατάσταση να εξισορροπείται, αλλά στο μέτωπο της καθημερινότητας έχουμε πολλά, πάρα πολλά να κάνουμε και έχουμε τη βούληση να μη μείνουμε άπραγοι. Ο στόχος για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις παραμένει, ιδίως στα πεδία που δεν άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής. Η κοινωνία ξέρει ότι στην οικονομία έχουμε τα δυο πόδια μέσα σ ένα παπούτσι, αλλά η δυνατότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει και να νομοθετεί δεν εξαντλείται εκεί. Για το κόμμα το στοίχημα είναι ένα συνέδριο διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και ενίσχυσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, που δύο φορές μέσα στο 2015 μας έδωσε 35%, ενώ για την κυβέρνηση κομβικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η έναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα του χρέους και η επιστροφή μετά από επτά χρόνια πτώσης σε ανάκαμψη.

    - Εκτιμάτε ότι συντελείται ή και εντείνεται εσχάτως μια προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

    Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς και συντονισμένου συστήματος παραπληροφόρησης, μιας ανεπανάληπτης διαστρέβλωσης και υπονόμευσης κάθε προσπάθειας της Κυβέρνησης. Διαβάσαμε πηχυαίους τίτλους και λίβελους για δήθεν ρουσφέτια υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, τα συγκροτήματα που τα δημοσίευσαν αναγκάζονται τώρα ένα ένα να παραδεχτούν ότι έγραφαν ψέματα και ανακρίβειες, χωρίς βέβαια το ανάλογο πάθος για την αποκάλυψη της αλήθειας. Ζήσαμε μία εβδομάδα απόλυτης τηλετρομοκρατίας την περίοδο του δημοψηφίσματος, μιας προσπάθειας που, παρότι είχε τελικά τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που οι εμπνευστές της προσδοκούσαν, δεν μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί. Βλέπουμε καθημερινά έναν ανελέητο πόλεμο συκοφαντίας και είναι πλέον προφανές ότι, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που έχουν ενοχληθεί σφόδρα από την παρούσα κυβέρνηση και θα επιθυμούσαν διακαώς μια αλλαγή στη σύνθεσή της. Αποδεικνύουν το άγχος κάποιων επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεχίζει την τακτική της μηδενικής διαπραγμάτευσης, επειδή ετοιμάζεται να βάλει τάξη στον χώρο των media παρά τις κωλυσιεργίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και να αξιοποιούνται οι λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.

    - Πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ από τα πρώτα δείγματα γραφής της μετά και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας της;

    Αναμενόμενα απογοητευτική. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι όμως ούτε καινούργιος, ούτε άγνωστος στην πολιτική ζωή της χώρας και τα πεπραγμένα του ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες δεν μας προϊδεάζουν για κάποια αλλαγή. H πρώτη κίνηση της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μπλοκάρει τη συναινετική εκλογή μελών του ΕΣΡ, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τα συμφέροντα όσων δεν θέλουν να μπει μια τάξη και να ισχύσουν οι νόμοι στο πλήρως άναρχο τα τελευταία είκοσι χρόνια μιντιακό τοπίο. Παράλληλα, οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη αλλά και των στελεχών της ΝΔ κάθε άλλο παρά διάθεση αλλαγής πολιτικής αποπνέουν. Όχι μόνο αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε ευθύνη για την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η περίοδος διακυβέρνησής τους, όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή αυτοκριτική, κατηγορώντας με θράσος τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον υπεύθυνο για το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, αλλά ταυτόχρονα δεν καταθέτουν καμιά απολύτως πρόταση για τα επίδικα σήμερα. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη της ΝΔ για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης να μην μειωθούν και πάλι οι κύριες συντάξεις, για το επείγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, για τη στάση μερίδας των δανειστών που μοιάζουν απρόθυμοι να υλοποιήσουν τη συμφωνία. Φαίνεται δυστυχώς ότι η ΝΔ προτιμά να συνεχίσει τον σφικτό εναγκαλισμό της με τον νεοφιλελευθερισμό και την κοινωνική απορρύθμιση που αυτός συνεπάγεται.

    - Πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις με αφορμή το αγροτικό. Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι το ασφαλιστικό. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος και της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες και τα αιτήματά τους;

    Έχουμε μία σημαντική πρόταση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που θα μπορέσει να το καταστήσει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

    Το δίλημμα είναι, μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο με τη δημοσιονομική διόρθωση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων, και όχι οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, ή τυφλή υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου (εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας του μνημονίου, κατάργηση του ΕΚΑΣ χωρίς υποκατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα προστασίας της φτώχειας, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία αποκλειστικά με μείωση των συντάξεων) και κατάρρευση ταμείων χωρίς την επέμβαση στις δομικές αιτίες που δημιουργούν ελλείμματα.

    Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών εισφορών με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το Υπουργείο έχει δείξει την πρόθεσή του να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές επί του σχεδίου.

    Το νέο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, ώστε να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και επιδιώκει τον διάλογο με όλες τις κοινωνικές τάξεις. Όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα που συνετελέσθη στη χώρα μας, επιδιώκουν να μην προχωρήσει η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

    - Σε επίπεδο κόσμου και βάσης, εισπράττετε ακόμα το ίδιο κλίμα ελπίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

    Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, γιατί το σχέδιό μας για τις μεγάλες ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα υλοποιηθεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

    Οι εκλογικές επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στο ότι μπόρεσε να εκφράσει τον ταξικό-αντιμνημονιακό αγώνα του ελληνικού λαού, αλλά και τις νέες μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης και αντίστασης που κρατούν αποστάσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η μετατροπή της εκλογικής νίκης σε ιδεολογική ηγεμονία και η δημιουργία πλατειών κοινωνικών συμμαχιών αποτελεί στόχο της επόμενης περιόδου, παρά την τυφλή σύγκρουση που επιλέγουν οι υποστηρικτές του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και η συμμαχία ΝΔ-ΜΜΕ και όλων όσων δεν θέλουν την αναδιανομή προς όφελος των κοινωνικών τάξεων που έχουν πληγεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

    - Τι είδους συνέδριο θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Στόχος του συνεδρίου θα είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο δεν κλείνεται στον εαυτό του και στις παραδοσιακές μορφές άσκησης και συμμετοχής στην πολιτική, αλλά μαζικοποιείται επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους. Πολιτικά, οργανωτικά και κινηματικά μάχιμο για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στον μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Όχι ένα κόμμα περίκλειστο και αποστειρωμένο, αλλά ένα ανοιχτό κόμμα σε ανθρώπους που βρίσκουν την πολιτική μας πρόταση αξιόπιστη και ελπιδοφόρα. Ένα κόμμα που θα εμπνέει τους πολίτες να ενταχθούν και να δουλέψουν για την επιτυχία του πολιτικού σχεδίου. Δεν θέλουμε ένα κόμμα χειροκροτητών, αλλά ενεργών μελών που θα καταθέτουν προτάσεις και θα συνδιαμορφώνουν κάθε στιγμή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος.

    Με αφετηρία το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα: Να ανοίξει τον δρόμο για την Αριστερά του 21ου αιώνα για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε με πολλή δουλειά σε όλα τα μέτωπα, με κύριο μέλημα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Οι νίκες, οι ήττες και οι διαχωριστικές γραμμές

    [02] Συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το ασφαλιστικό

    Συνεδρίασε μέχρι αργά το βράδυ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό.

    Τα μέλη του οργάνου ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ συζητήθηκαν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων.

    [03] Υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες το Αιγαίο

    Στους 35 ανήλθαν οι νεκροί από το ναυάγιο ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλολίμνου, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής ανασύρθηκε η σορός μίας γυναίκας ακόμη. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα (22 άνδρες και 4 γυναίκες) και έχουν περισυλλεγεί 35 σοροί (17 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά).

    Στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συμμετέχει πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού ενώ πενταμελές κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού έχει ήδη φτάσει στην Κάλυμνο με ελικόπτερο που διετέθη από το ΓΕΕΘΑ και θα μεταβεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού περαιτέρω αγνοουμένων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος που ναυάγησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες φέρεται να έχει βυθιστεί σε βάθος πολλών μέτρων, κάτι που καθιστά δύσκολες τις έρευνες των λιμενικών στο σημείο και στο να εντοπιστούν τυχόν εγκλωβισμένοι που πιθανόν να υπάρχουν σε αυτό. Οι ίδιοι διασωθέντες δεν μπορούν να διευκρινίσουν πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτό και αν υπήρχαν άτομα μέσα στο αμπάρι.

    Τα ξημερώματα, επίσης, μια ξύλινη λέμβος με 49 μετανάστες πρόσφυγες, προσάραξε σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου και βυθίστηκε. Από το ναυάγιο αυτό έχασαν τη ζωή τους 6 παιδιά και δύο γυναίκες.

    Σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε σώο ένα κορίτσι, ενώ 40 μετανάστες/πρόσφυγες είχαν καταφέρει μόνα τους να βγουν στη στεριά.

    Όλοι οι διασωθέντες και οι σοροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε 4.500 υπολογίζονται οι ταυτοποιημένοι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη

    [04] Ανοίγει κατά διαστήματα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Ανοίγουν κατά διαστήματα οι Αρχές της ΠΓΔΜ την ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, προκειμένου να διέλθουν από το σημείο πρόσφυγες, ύστερα από το κλείσιμο που αποφασίστηκε νωρίτερα, το πρωί, λόγω της συμφόρησης του καταυλισμού προσωρινής διαμονής στη Γευγελή.

    Τις τελευταίες ώρες οι γειτονικές Αρχές επέτρεψαν να περάσουν, κατά ομάδες, περίπου 300 πρόσφυγες, όπως ανέφερε πηγή της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Έτσι, αυτή την ώρα βρίσκονται στον αντίστοιχο καταυλισμό στην Ειδομένη 200 πρόσφυγες, ενώ, σε πρατήριο υγρών καυσίμων, σε μικρή απόσταση από το ελληνικό χωριό, όπου σταματούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για έλεγχο των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων, αναμένουν 11 λεωφορεία με 500 επιβάτες.

    [05] Νέο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο»

    Με κύριο θέμα την εγκληματικότητα στο ίντερνετ και με συνεντεύξεις της 16χρονης Ελληνίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο σκάκι, Σταυρούλας Τσολακίδου, και του Ιταλού προπονητή Αρίγκο Σάκι, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Πρακτορείου».

    [06] Αγγ. Μέρκελ: Η Άγκυρα δεσμεύτηκε να «κάνει τα πάντα» για να περιορίσει τις ροές των μεταναστών

    H Τουρκία δεσμεύτηκε να «κάνει τα πάντα» προκειμένου να επιτευχθεί η αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την τουρκική επικράτεια προς την Ευρώπη, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Η Γερμανία και η Τουρκία υιοθέτησαν κατά τις επαφές μεταξύ των δύο ηγετών ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο επισημαίνεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων» όπως δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

    Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η χώρα του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να περιορίσει τις ροές παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, ωστόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική «των ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από την εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

    «Οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή μια απειλή για την σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγουσες διαδικασίες» σύμφωνα με το γερμανοτουρκικό κείμενο, όπου σημειώνεται η αναγκαιότητα να «μοιραστεί το βάρος».

    Η Τουρκία εξάλλου υποσχέθηκε εκ νέου «να διαφυλάξει τα σύνορά της», ενώ η Άγγελα Μέρκελ «σημείωσε ότι η Άγκυρα έκανε τα πρώτα βήματα για να διασφαλίσει μια ομαλότερη διαδικασία σχετικά με τις μεταναστεύσεις».

    Η Γερμανίδα καγκελάριος άλλωστε διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την Τουρκία να στηρίξει τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Επανέλαβε επιπλέον την θέση της υπέρ των «νόμιμων ποσοστώσεων (των προσφύγων) με προορισμό την Ευρώπη» από την Τουρκία, μια λύση στην οποία αντιτίθενται πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

    [07] Ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι απέρριψε απόψε την πρόταση του βασιλιά Φιλίππου να είναι ο πρώτος υποψήφιος για την πρωθυπουργία που θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα.

    Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, που είχε ζητήσει τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού» των κεντροδεξιών και των κεντροαριστερών δυνάμεων, δεν κατάφερε να βρει υποστήριξη μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα κατόρθωνε να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, ο βασιλιάς Φίλιππος του πρότεινε «να είναι υποψήφιος για την προεδρία της κυβέρνησης» αλλά ο Ραχόι «ευχαρίστησε τη μεγαλειότητά του αλλά αποποιήθηκε την προσφορά».

    Ο βασιλιάς θα προχωρήσει τώρα σε έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων για την επιλογή ενός υποψηφίου για την πρωθυπουργία, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] Ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων εντός Σένγκεν

    Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

    Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.

    [09] Αλ. Τσίπρας: «Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Να μην τη χάσουμε»

    «Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής της επιτυχίας του προγράμματος. Έγκαιρη επιτυχής αξιολόγηση, που θα οδηγήσει γρήγορα σε συμφωνία για το χρέος, θα σημάνει και γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και πλήρη αλλαγή ψυχολογίας. Εύχομαι και ελπίζω να μη χάσουμε αυτή την, ίσως τελευταία, ευκαιρία για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Huffington Post και στην διευθύντριά της, Arianna Huffington.

    «Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακάμψει. Αρκεί να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο δυνατόν».

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους είπε ότι «δείχνουν να το κατανοούν, έχοντας επιπλέον να αντιμετωπίσουν και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που ξεσπά και αυτή πάνω στη χώρα μου».

    «Η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα όταν το ΔΝΤ δε φαίνεται να έχει τις ίδιες προσλαμβάνουσες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες» είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Εύχομαι οι πολλές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών να μην αποτελέσουν αφορμή για απαράδεκτες καθυστερήσεις που θα ακυρώσουν τη μεγάλη ευκαιρία για Grecovery», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    [10] Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε την Ελλάδα στο B-

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- από CCC+ που ήταν, θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους όρους του τρίτου προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ.

    "Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο στις συζητήσεις για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους", αναφέρει ο S&P στη συνοδευτική έκθεσή του.

    Ο οίκος θεωρεί επίσης ότι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι σταθερή.

    [11] Απολύθηκε ο Μπλατ από τους Καβαλίερς

    Ο Ντέιβιντ Μπλατ αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία των Καβαλίερς, με το Κλίβελαντ να δείχνει την πόρτα της... εξόδου στον Αμερικανοϊσραηλινό προπονητή. Ο 56χρονος είχε αναλάβει τις τύχες της ομάδας το 2014, πριν την επιστροφή του ΛεΜπρον Τζέιμς στο Κλίβελαντ, αλλά η σχέση του με τον «King James» ήταν πάντα τεταμένη. Πέρυσι ο Μπλατ κατάφερε να οδηγήσει τους Καβαλίερς στους τελικούς του ΝΒΑ, όπου έχασαν το δακτυλίδι από τους μετέπειτα πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ενώ φέτος η ομάδα έχει το καλύτερο ρεκόρ της Ανατολικής Περιφέρειας (30 νίκες-11 ήττες).

    Πλέον, ο πρώην βοηθός προπονητή, Τάι Λου, θα κάτσει στον πάγκο του Κλίβελαντ, υπογράφοντας πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας.

    [12] Κοντονής: «Εφαρμόστε τους κανονισμούς, διαφορετικά θα διακόψω το πρωτάθλημα»

    Να χαμηλώσουν οι τόνοι και να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League που ξεκίνησε χωρίς τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στη ΓΓΑ και θα συνεχιστεί στα γραφεία του συνεταιρισμού, μετά από αντίδραση των «πράσινων».

    Ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως θα αναγκαστεί να διακόψει για άλλη μια φορά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, αν όλα τα μέλη της δεν εφαρμόσουν τους κανονισμούς και τους νόμους. «Είμαστε στο όριο και θα διακόψουμε το πρωτάθλημα! Είναι το μόνο όπλο που μένει να χρησιμοποιήσουμε και, αν χρειαστεί, θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση, αν δεν εφαρμοστούν οι κανονισμοί και οι νόμοι θα διακόψω το πρωτάθλημα. Πρέπει να συνεργαστείτε και εσείς και να επεμβαίνετε στην ΕΠΟ. Εσείς πρέπει να πείτε στην ΕΠΟ ότι το ποδόσφαιρο καταστρέφεται. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού.

    [13] Συντριβή του Ολυμπιακού στο Κάουνας

    Με την άμυνα να λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό για τρία δεκάλεπτα, αλλά την επίθεση να παρουσιάζει σημάδια... αποσύνθεσης, ο Ολυμπιακός υπέστη τη δεύτερη διαδοχική ήττα του στη φάση των «16» της Euroleague και απώλεσε την ευκαιρία να παραμείνει στην κορυφή του 6ου ομίλου. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με το βαρύ 55-75 από την Ζαλγκίρις στο Κάουνας, σε αγώνα για την 4η ημέρα, με τους Λιθουανούς να «σπάνε το ρόδι» στη Β' φάση.

    Χαρακτηριστικό της αδυναμίας του Ολυμπιακού στην επίθεση (11/29δ., 5/25τρ., 18/26β.) ήταν το γεγονός ότι οι Πειραιώτες σκόραραν στον... επίλογο της αναμέτρησης μετά από περίπου 5.5 λεπτά, ενώ οι 8 από τους 10 πόντους που σημείωσαν στο τέταρτο δεκάλεπτο ήταν από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Επίσης, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου «πλήρωσαν» την έλλειψη δημιουργίας στο παιχνίδι τους (μόλις 8 ασίστ), όπως και τα 13 λάθη. Μοναδικός... διψήφιος από την ελληνική ομάδα ήταν ο Τζόνσον-Όντομ με 11 πόντους, ενώ ο Σπανούλης ήταν... σκιά του εαυτού του (6π., 0/5τρ., 4 λάθη), με εξαίρεση ένα ξέσπασμα του στην πρώτη περίοδο.

    Από την Ζαλγκίρις Κάουνας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έλαμψε ο Γιανκούνας με 18 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο εξαιρετικός Βουγιούκας με 13 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 17-18, 33-27, 53-45, 75-55


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2016 - 21:32:31 UTC