Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγικό, Σένγκεν, μεταρρυθμίσεις και δημοσκοπήσεις, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, Κοτζιά με δημοσιογράφο της Tageszeitung
  • [02] «Ζούμε την αγωνία και την τραγωδία των προσφύγων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
  • [03] Ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλι
  • [04] Συζητείται αύριο το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων εντός Σένγκεν
  • [05] Πορτογαλία: Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο συντηρητικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές
  • [06] Κατά 40% θα αυξήσει το Βερολίνο την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το προσφυγικό
  • [07] Welt am Sonntag :Το Βερολίνο θέλει να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν

  • [01] Προσφυγικό, Σένγκεν, μεταρρυθμίσεις και δημοσκοπήσεις, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, Κοτζιά με δημοσιογράφο της Tageszeitung

    Η προσφυγική κρίση, η πορεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά και ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων απασχόλησαν την δημόσια συζήτηση που είχαν χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η δημοσιογράφος της εφημερίδας Tageszeitung Ουλρίκε Χέρμαν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox» στο Βερολίνο.

    Ο κ. Κοτζιάς άσκησε δριμεία κριτική στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, διέψευσε ότι η Αθήνα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνίες και εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι κύκλοι δημιουργούν διαρκώς εμπόδια προκειμένου να μην πετύχει η πρώτη εδώ και χρόνια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη.

    Απαντώντας δε σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι δεν είναι μόνο το συντηρητικό κόμμα της κυρίας Λάιτνερ ή μόνο η Αυστρία που θα εξέταζε τον αποκλεισμό της Ελλάδας και ότι οι χώρες της περιοχής η μία μετά την άλλη ? αναφέρθηκε σε «Μακεδονία», Σλοβενία, Κροατία κ.ά. ? είτε χτίζουν φράχτες, είτε επιβάλλουν ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο στο τέλος δεν θα υπάρχει Ευρώπη και παρέπεμψε στην δήλωση του γερμανού ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος έκανε νωρίτερα χθες λόγο για «δήθεν λύση, η οποία δεν θα μας πάει μπροστά».

    Η δημοσιογράφος της TAZ έθεσε μεταξύ άλλων και θέματα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, ενώ εξέφρασε την απορία κατά πόσο η κυβέρνηση είναι σταθερή, παρ' όλες τις αντιδράσεις για την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα που δεν βρίσκουμε λογικά και σωστά. Αυτό είναι το παράδοξο της κατάστασης. Υπάρχουν μέτρα που ήταν αναγκαία, αλλά υπάρχουν και μέτρα που δεν βρίσκουμε σωστά και λογικά. Σκεφτήκαμε πολύ τι πρέπει να κάνουμε. Πρώτον. Ό,τι έχουμε συμφωνήσει, πρέπει να το υλοποιήσουμε. Δεύτερον. Πρέπει να το υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό, όσο ακόμη είμαστε δημοφιλείς. Να εκμεταλλευτούμε την δημοτικότητά μας για να κάνουμε όλα όσα δεν θέλουμε να κάνουμε. Το να τα κάνουμε όταν δεν θα είμαστε πλέον δημοφιλείς, είναι λάθος. Τρίτον. Να προχωρήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα για το πιο αδύναμο τμήμα της κοινωνίας», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και, αναφερόμενος στην στάση των δανειστών σχετικά με το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απαιτούν σκληρά αλλά όχι πολύ σκληρά μέτρα και δεν θέλουν κούρεμα χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ θέλει αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά κούρεμα.

    Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ακόμη την δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία αναφέρονταν μεν στην «οικογενειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά κατόπιν, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, αδελφός πρώην υπουργού Εξωτερικών και θείος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, δεν έγραψαν τίποτε σχετικό. «Αυτός ο αγαπητός άνθρωπος έχει και σκάνδαλα ? πριν από πέντε χρόνια διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει πολύ πολύτιμα δώρα από την Siemens. Και ο Χριστοφοράκος, ο οποίος καταδικάστηκε από ελληνικά δικαστήρια, ζει ελεύθερος στην Βαυαρία και έγινε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μίας θυγατρικής της Siemens. Και αρνούνται να μας εκδώσουν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν πολιτική δωροδοκίας (...). Αλλά επειδή αυτός ο άνθρωπος (ενν. τον κ. Μητσοτάκη) έχει όλες αυτές τις καλές προϋποθέσεις, λένε ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Έτσι γίνεται το όνειρο πραγματικότητα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο αυτές εταιρίες δημοσκοπήσεων έλεγαν ότι θα χάσουμε με διαφορά το δημοψήφισμα και τις εκλογές και τώρα νέες δημοσκοπήσεις των εταιριών οι οποίες είχαν προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα των εκλογών, λένε για προβάδισμα 8,6% του ΣΥΡΙΖΑ. «Το διάβασε κανείς στον γερμανικό Τύπο;», κατέληξε.

    [02] «Ζούμε την αγωνία και την τραγωδία των προσφύγων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    Την αγωνία και τον προβληματισμό του, για το μείζον ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, και ιδιαιτέρως για την τραγωδία που εξελίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

    Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, διατύπωσε την εκτίμηση, πως το φαινόμενο θα διαρκέσει χρόνια και έκανε λόγο για σχεδιασμούς και συμφέροντα που υποδαυλίζουν το φαινόμενο. Παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον ρόλο των ΜΚΟ που εμπλέκονται στην υπόθεση του προσφυγικού.

    «Η αγωνία μας είναι μεγάλη, η ευθύνη μας είναι μεγάλη και αυτό φέρνει και ένα αδιέξοδο, στο κράτος μας, που έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, και ενώ καταβάλει προσπάθειες να ξεπεράσει τις συνέπειές της, έρχεται και το προσφυγικό θέμα το οποίο πάλι, θα μας φέρει πίσω.

    «Το θέμα των ροών, το ρεύμα των ξένων που παρατηρείται στην Ελλάδα, είναι μία τραγωδία. Το θέμα είναι διφυές: μετανάστες και πρόσφυγες. Των προσφύγων το θέμα είναι πολύ τραγικότερο, κυρίως όταν το ζήσει κανείς. Εγώ επιδίωξα μέσα από την «Αποστολή», τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής, να επισκεφτώ αυτούς του χώρους και να ζήσω αυτό πρόβλημα, αυτή την τραγωδία. Δυστυχώς, είναι κάτι που θα απασχολήσει για πολύ, όχι μόνον την Ελλάδα και την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και την Ευρώπη, ίσως και περισσότερο κόσμο.Νομίζω ότι είμαστε στην αρχή ενός φαινομένου, που θα κρατήσει ίσως και όλο τον αιώνα, τουλάχιστον 50 χρόνια, διότι δεν είναι μόνο τυχαία τα γεγονότα, αλλά είναι και σχεδιασμένα».

    [03] Ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλι

    Με μήνυμα προς τους νέους και τις νέες να μείνουν ασυμβίβαστοι και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει, κήρυξε απόψε την έναρξη του πατρινού καρναβαλιού, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

    Ειδικότερα, ο Κώστας Πελετίδης ανέφερε προς τον κόσμο που είχε κατακλύσει την πλατεία Γεωργίου, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες: «Το καλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα, ξεκίνησε. Τα τύμπανα της ειρήνης ηχούν απόψε από την Πάτρα γι? όλο τον κόσμο. Αν η μισή καρδιά μου, η καρδιά μας, βρίσκεται εδώ σ? αυτήν την πλατεία, η άλλη μισή χτυπά στο Αιγαίο, εκεί όπου χάνονται καθημερινά παιδικές ψυχούλες εξαιτίας των ιμπεριαλιστών». Και συνέχισε: «Νέες και νέοι, μείνετε ασυμβίβαστοι, διεκδικήστε ό,τι σαν ανήκει, στείλτε το μήνυμα προς κάθε ισχυρό, ότι η ελπίδα είσαστε εσείς, η μόνη γνήσια ελπίδα του λαού για ζωή ολάκερη. Πάμε και πάλι μαζί με αστράτευτο κέφι και ζωντάνια να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της ζωής, να γλεντήσουμε τη ζωή».

    Η φετινή τελετή έναρξης χαρακτηρίστηκε σαν ένα ταξίδι από φωνές, κίνηση, τραγούδια και παραδοσιακά κρουστά, όπου ενώθηκαν η Ελλάδα, η Αφρική, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κούβα και η Ιταλία, και κατέληξαν με την ομάδα κρουστών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας «Ηχόδραση».

    [04] Συζητείται αύριο το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων εντός Σένγκεν

    Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

    Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.

    [05] Πορτογαλία: Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο συντηρητικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

    Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες το μόνο που μοιάζει αβέβαιο είναι το εάν ο δημοφιλής υποψήφιος της κεντροδεξιάς, ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

    Το σημαντικότερο στοιχείο της διαδικασίας είναι ότι ο αρχηγός του κράτους αποκτά ένα πολιτικό «πυρηνικό όπλο» όπως λέγεται στην Πορτογαλία: το δικαίωμα να διαλύει τη Βουλή, σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, εξαρτάται από μια εύθραυστη συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά.

    Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, 67 ετών, πιστώνεται από το 52 ως το 55% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, διατηρώντας τεράστιο προβάδισμα επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, του ανεξάρτητου αριστερού Αντόνιου Σαμπάι ντα Νόβοα, ο οποίος συγκεντρώνει από το 17 ως το 22% των προθέσεων ψήφου.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα γύρω στις 20:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τη 14η Φεβρουαρίου.

    [06] Κατά 40% θα αυξήσει το Βερολίνο την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το προσφυγικό

    Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης κατά 40% το 2016, δήλωσε ο υπουργός Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

    Στα τέλη Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πραγματοποιήσει μια κοινή Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, στην οποία η Άγκυρα συμφώνησε να συμβάλει να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενεί προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επιτάχυνση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    «Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία και θα αυξήσουμε το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Μίλερ

    [07] Welt am Sonntag :Το Βερολίνο θέλει να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν

    Μια ομάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, πιέζει για να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag.

    Σύμφωνα με προδημοσίευση του άρθρου της, η κυριακάτικη εφημερίδα αναφέρει πως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία είναι επίσης μεταξύ αυτών που πιέζουν για να επεκταθούν οι έλεγχοι σε επιλεγμένα σύνορα της ζώνης Σένγκεν. Η πρωτοβουλία θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα.

    Αν υιοθετηθεί, θα επιτρέψει στη Γερμανία να παρατείνει για άλλον ενάμιση χρόνο τους συνοριακούς ελέγχους της, που πρόκειται να λήξουν τον Μάιο. Έξι μέλη της 26μελούς συνθήκης Σένγκεν, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και άλλων τεσσάρων χωρών της ΕΕ, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους εντός της ζώνης αυτής όπου η κυκλοφορία είναι ελεύθερη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 January 2016 - 7:32:28 UTC