Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυπριακή Βουλή αποκτά πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου της Κύπρου»
  • [02] «Πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή, ξεπούλησαν το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος»
  • [03] Για «εκβιασμούς και νέα κάλπικα διλήμματα» κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε σχόλιο για την ομιλία του Α. Τσίπρα
  • [04] Στην τελική ευθεία το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
  • [05] Το Ιόνιο υποδέχεται το καλοκαίρι τα υδροπλάνα
  • [06] Ρέγκλινγκ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν φόβοι για μια νέα ελληνική κρίση αυτή τη χρονιά
  • [07] Στον εισαγγελέαο φερόμενος ως συζυγοκτόνος, Κλοντ Λέσι
  • [08] Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, αύριο, την ώρα της διεξαγωγής της συζήτησης στη Βουλή για το Ασφαλιστικό
  • [09] Στο λιμάνι του Πειραιά τρία πλοία με 1.481 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [10] Φρ. Ολάντ: Καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει
  • [11] Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σημαντικές ζημιές από τον σεισμό, νοτιοανατολικά της Ισπανίας
  • [12] Συζητείται σήμερα το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια, των ελέγχων εντός Σένγκεν
  • [13] Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στην Κρήτη
  • [14] Η «Σωφρονιστική Αποικία» του Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας στη Διπλάρειο Σχολή
  • [15] Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, κάλεσε τους αγρότες ο Βαγγέλης Αποστόλου
  • [16] Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση θέλει ειλικρινή διάλογο για να υπάρξει προοπτική στον αγροτικό τομέα
  • [17] Οι αγρότες της Πελοποννήσου απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΓΑ στην Τρίπολη
  • [18] Νέα μπλόκα στήνουν οι αγρότες
  • [19] Άνοδος στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
  • [20] Διορθωτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος

  • [01] Η κυπριακή Βουλή αποκτά πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου της Κύπρου»

    Οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Βούτσης και Γιαννάκης Ομήρου, υπέγραψαν στην Αθήνα πρωτόκολλο συνεργασίας, ώστε η κυπριακή Βουλή να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο υλικό, που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον «Φάκελο της Κύπρου» αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, πριν και κατά το πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή, που ακολούθησε.

    Ανακοίνωση της κυπριακής Βουλής αναφέρει ότι το σχετικό πρωτόκολλο «τερματίζει μία ιστορική εκκρεμότητα σαράντα δύο χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974».

    [02] «Πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή, ξεπούλησαν το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος»

    «Μία μέρα σαν την 25η Γενάρη, ένα χρόνο μετά την περσινή λαμπρή λαϊκή αντιμνημονιακή νίκη, ο Αλ. Τσίπρας θα έπρεπε να κρύβεται, αν όχι να σιωπά», αναφέρει, σε δήλωσή του στην εφημερίδα Δημοκρατία, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Π. Λαφαζάνης, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός, υπογράφοντας το «τρίτο και καταστροφικό μνημόνιο πρόδωσε τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη και ξεπούλησε το περήφανο "ΟΧΙ"του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου».

    Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι «ότι η κυβερνητική ηγετική ομάδα ούτε κρύβεται, ούτε σιωπά, ούτε ζητά, τουλάχιστον, ένα συγνώμη, αλλά θρασύτατα πανηγυρίζει πάνω στα εγκλήματά της: Τους θρήνους, τη λεηλασία και την απόγνωση ενός ολόκληρου λαού», υπογραμμίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον, ούτε και «ένας μνημονιακός διπολισμός τύπου Τσίπρα -Μητσοτάκη, όπως επιδιώκουν τα συστημικά κέντρα». «Το μέλλον ανήκει σε μία σύγχρονη αντιμνημονιακή πορεία της πατρίδας μας, η οποία, ένα χρόνο μετά την αντιμνημονιακή λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη, γίνεται ακόμα πιο επείγουσα και επίκαιρη για την Ελλάδα, τον λαό μας και ιδιαίτερα τη νεολαία μας» προσθέτει ο επικεφαλής της ΛΑΕ.

    [03] Για «εκβιασμούς και νέα κάλπικα διλήμματα» κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε σχόλιο για την ομιλία του Α. Τσίπρα

    «Όταν με την πολιτική σου τσακίζεις το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, όταν ο ΣΕΒ, το μεγάλο κεφάλαιο, σε στηρίζουν για να κατεδαφίσεις την κοινωνική ασφάλιση, όταν συνεχίζεις από εκεί που σταμάτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας ένα τρίτο μνημόνιο και ύστερα έχεις το θράσος να λες ότι υπερασπίζεσαι τα λαϊκά συμφέροντα και τους αδύναμους, τότε μπορείς να διεκδικήσεις επάξια νόμπελ υποκρισίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του για την ομιλία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Τάε Κβο Ντο.

    «Απέναντι στο ρεσιτάλ θράσους και κοροϊδίας της κυβέρνησης, απέναντι στους εκβιασμούς και στα νέα κάλπικα διλήμματα "αριστερά" - "δεξιά", ο λαός χρειάζεται να αντιπαρατάξει τον μαχητικό αγώνα του, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση των μέτρων και την ανατροπή αυτής της πολιτικής» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [04] Στην τελική ευθεία το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

    Έμφαση στις φοροαπαλλαγές, διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων, κίνητρα για μετεγκατάσταση σε μειονεκτικές περιοχές, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του νέου επενδυτικού νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή.

    Σε γενικές γραμμές οι κεντρικές κατευθύνσεις του νέου νόμου σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομίας θα είναι:

    -η ενίσχυση υφιστάμενων και η δημιουργία νέων εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων

    - η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο ειδικευμένο προσωπικό

    -η αύξηση της συνεργασίας μέσω στήριξης συνεταιριστικών σχημάτων, επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών συστάδων (clusters) κτλ.

    - η στήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική, είτε λόγω μειονεκτικών γεωγραφικών συνθηκών (ορεινές, μικρές νησιωτικές κτλ.),

    είτε λόγω γειτνίασης με χώρες που παρέχουν ιδιαίτερα χαμηλούς φορολογικούς, ασφαλιστικούς κτλ. συντελεστές,

    Σε ότι αφορά τα είδη των ενισχύσεων ο νέος νόμος θα δίνει έμφαση στις φοροαπαλλαγές και την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η φοροαπαλλαγή θα χορηγείται τμηματικά με την υλοποίηση του 50% της επένδυσης ενώ επιχορηγήσεις θα παρέχονται σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων όπως σε νεοσύστατες, καινοτόμες επιχειρήσεις, σε δικτυώσεις ή σε μειονεκτούσες περιοχές ώστε να δοθεί κίνητρο τόσο για την ίδρυση επιχειρήσεων σε αυτές όσο και για την παροχή κινήτρων μετεγκατάστασης.

    Εξάλλου σε κλαδικό επίπεδο ο νόμος θα στοχεύει σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες ενώ επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης με ελάχιστα κριτήρια, γρήγορες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχους σε δειγματοληπτική βάση. Και για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις εκτός από την επιτάχυνση της αδειοδότησης θα παρέχονται διασφαλίσεις ως προς τη διατήρηση σταθερού φορολογικού συστήματος για 7 χρόνια.

    Το επενδυτικό νομοσχέδιο οριστικοποιείται για κατάθεση στη Βουλή εντός των ημερών, ενώ προηγήθηκε πολύμηνος διάλογος τόσο με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου όσο και με επιστημονικούς φορείς.

    [05] Το Ιόνιο υποδέχεται το καλοκαίρι τα υδροπλάνα

    Στην άμεση αδειοδότηση των υδατοδρομίων Παξών, Πατρών, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας, μετά και το αδειοδοτημένο ήδη υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, προσανατολίζονται τα Υπουργεία Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τους συναρμοδίους φορείς, με στόχο την δημιουργία του πρώτου δικτύου υδατοδρομίου στην Ελλάδα.

    Αυτό υποστήριξαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που βρέθηκαν χθες στο υδατοδρόμιο Κέρκυρας, σε μία συνάντηση συνεργασίας που το "παρών" έδωσαν και Κινέζοι επενδυτές της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής εταιρείας υδροπλάνων Dornier Seastar. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ Άγγελος Βλάχος, λόγω και του αδειοδοτημένου υδατοδρομίου της Κέρκυρας είναι φανερό ότι στον άξονα του Ιονίου θα επικεντρωθούν άμεσα οι σχετικές προσπάθειες.

    «Η προσπάθειά μας είναι να συμβάλλουμε σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, βάσει του σοβαρού νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει και θεωρούμε, ότι η πολιτική βούληση είναι θετική σε όλα τα επίπεδα. Υπό την έννοια αυτή νομίζω, ότι μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχει ένα μικρό κομμάτι δικτύου υδατοδρομίων και εναπόκειται πλέον στην πλευρά των εταιρειών, στο να προσελκύσουν τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες για να δούμε μέσα στο 2016 υδροπλάνα στα νερά του Ιονίου» δήλωσε ο κ. Βλάχος.

    Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πάνω από 50 υδατοδρόμια βρίσκονται σε μία διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ Άγγελου Βλάχου, οι διαβουλεύσεις με τις εταιρείες είναι σταθερές, η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία είναι επίσης πάγια και πρόκειται για ένα έργο το οποίο βάσιμα θεωρούν ότι θα τελεσφορήσει, θα ευδοκιμήσει και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    [06] Ρέγκλινγκ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν φόβοι για μια νέα ελληνική κρίση αυτή τη χρονιά

    Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν φόβοι για μια νέα ελληνική κρίση αυτή τη χρονιά εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

    «Δεν το πιστεύω. Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν μια καταστροφή. Ο τότε Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζόταν καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Oικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αλλά σήμερα συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

    Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή». «Είναι όμως ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πως το σημείο εκκίνησης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών δεν είναι πάντα διαφορετικό», πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, ο Ρέγκλινγκ προειδοποιεί ότι αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, δεν θα έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα σε πέντε χρόνια.

    «Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο να δημιουργηθεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι βιώσιμο. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στο πώς θα το καταφέρουμε. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη σημαντική πλευρά της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει εξίσου να είναι ευκρινείς οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι προσαρμογές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να τους πετύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σε πόσο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από χρήματα, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να το γνωρίζει κανείς αυτό με ακρίβεια.

    «Δεν θα έχουν ανάγκη χρηματοδότησης από αύριο. Όμως αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει πρόβλημα χρημάτων. Η Ελλάδα έχει πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Είναι εξίσου πολύ πιθανό η χώρα να έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη από χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού».

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να κλείσει στις επόμενες εβδομάδας, όπως ελπίζει η Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν από το Πάσχα.

    Σχετικά με την συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι το Eurogroup έχει δεσμευθεί σε αυτό.

    «Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ανταμοιβή. Όμως από οικονομικής άποψης, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει λάβει μια περίοδο χάριτος 10 ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των τόκων που καταβάλλει. Κατά τη διάρκεια των 10 επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι αυξημένη. Κατά συνέπεια, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι για την ώρα στόχος είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές αλλά αυτό αφορά κυρίως ένα πενταετή ή δεκαετή ορίζοντα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πάμε βήμα-βήμα».

    [07] Στον εισαγγελέαο φερόμενος ως συζυγοκτόνος, Κλοντ Λέσι

    Στον εισαγγελέα Πολυγύρου οδηγείται, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο 33χρονος Αλβανός που κατηγορείται ότι σκότωσε ανήμερα των Θεοφανίων την εν διαστάσει σύζυγό του. Στη συνέχεια άρπαξε τον 4χρονο γιο τους, τον οποίο κρατούσε επί 18 ημέρες έως τη σύλληψή του το πρωί της Κυριακής σε αγροτική περιοχή, έξω από την Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου διαπράχθηκε το φονικό.

    Ο μικρός Φοίβος, που είναι καλά στην υγεία του, εξακολουθεί να παραμένει προληπτικά σε νοσοκομείο, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται από την πρώτη στιγμή παιδοψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός.Ο καθ' ομολογίαν συζυγοκτόνος κρατείτο από χθες στην Ασφάλεια Πολυγύρου, όπου εξετάστηκε από αστυνομικούς. Κατά την πολύωρη ανάκριση φέρεται πως κατέθεσε ότι επιχείρησε να εγκαταλείψει τον νομό Χαλκιδικής, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω της γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης που στήθηκε από τις πρώτες ώρες της εξαφάνισής του.

    [08] Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, αύριο, την ώρα της διεξαγωγής της συζήτησης στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

    Σε συλλαλητήριο καλεί, αύριο στις 18:00, η ΑΔΕΔΥ, την ώρα που θα διεξάγεται στη Βουλή η προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

    «Το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. για το ασφαλιστικό, αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

    [09] Στο λιμάνι του Πειραιά τρία πλοία με 1.481 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1481 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Νήσος Μύκονος»και «Νήσος Ρόδος»μετέφεραν από Χίο και Μυτιλήνη 1127 άτομα ενώ το καταμαράν tera jet, από τη Χίο, 354.

    [10] Φρ. Ολάντ: Καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι «καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει», μετά τη δημοσιοποίηση χθες ενός βίντεο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), στο οποίο παρουσιάζονται οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και απειλούνται όλες οι χώρες που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

    «Τίποτε δεν θα μας τρομάξει, καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει σε αυτό που έχει να κάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσημης τελετής που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδία. «Το μόνο που κάνουν οι εικόνες αυτές είναι να ακυρώνουν τους δράστες των εγκλημάτων αυτών»σημείωσε επίσης.

    [11] Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σημαντικές ζημιές από τον σεισμό, νοτιοανατολικά της Ισπανίας

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή την πρόκληση σημαντικών ζημιών από τον σεισμό των 6,3 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε απόσταση περίπου 162 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μάλαγα, στην Ισπανία.Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 04:22 τοπική ώρα (06:22 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Ισπανικό Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και ακολουθήθηκε από έξι μικρότερους μετασεισμούς.

    Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS) είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο σεισμός ήταν 6,6 βαθμών και ότι το εστιακό του βάθος υπολογίσθηκε στα 33 χιλιόμετρα.Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 62 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Αλ Χοσέιμα του Μαρόκου και 164 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γιβραλτάρ, διευκρίνισε επίσης το USGS.

    Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στην Ανδαλουσία, στην νότια Ισπανία, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους στο Twitter ότι δέχθηκαν 250 τηλεφωνήματα από κατοίκους που ανησύχησαν.Ο σεισμός και οι μετασεισμοί έγιναν αισθητοί σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μάλαγας, της Κόρδοβας, της Σεβίλλης και της Γρανάδας.

    [12] Συζητείται σήμερα το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια, των ελέγχων εντός Σένγκεν

    Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

    Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.

    [13] Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στην Κρήτη

    Τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου, στον χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στη θέση Σελί Αμιρών, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των τοπικών αρχών.Το μουσείο θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση Σελί Αμιρών, ενώ οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιόλογα εκθέματά του και να αντλήσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, για την Κατοχή και την Αντίσταση στη Βιάννο.

    Το έργο «Βελτίωση - ανάδειξη - προβολή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στα Αμιρά Δήμου Βιάννου», συνολικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, και στο πρόγραμμα (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) Ο.Σ.Α.Π.Υ. του δήμου Βιάννου.

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, με αφορμή τα εγκαίνια, μεταξύ των στόχων του μουσείου είναι η γνώση και η ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα. Επίσης, η διάσωση υλικών αντικειμένων, αρχειακών και άλλων πηγών και τεκμηρίων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ώστε να προάγεται η συνειδητοποίηση της σημασίας των πηγών για τη γνώση της Ιστορίας και την έγκυρη και τεκμηριωμένη ανάπλαση του παρελθόντος.

    [14] Η «Σωφρονιστική Αποικία» του Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας στη Διπλάρειο Σχολή

    Με μια site-specific όπερα, την αλληγορική «Σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας, επιστρέφει στη Διπλάρειο Σχολή η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 29, 30 και 31 Ιανουαρίου. Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα, έχοντας συχνά αναμετρηθεί με το χαρακτηριστικό μουσικό ιδίωμα του Γκλας, συναντούν και πάλι τον σκηνοθέτη Πάρι Μέξη και, σε συνεργασία με τους Beetroot που ανέλαβαν τη σκηνογραφία, δημιουργούν τη δική τους «Σωφρονιστική Αποικία» στο εσωτερικό της Διπλαρείου Σχολής ( πλ. Θεάτρου 3).

    «Η μουσική του Γκλας μετασχηματίζει την αφήγηση σε τελετουργία και οι χαρακτήρες οδηγούν τη φαντασία τού θεατή σε μια παράλληλη (καφκική) διάσταση, όπου ακόμη και η πιο αποτρόπαια πράξη γίνεται αντικείμενο παρατήρησης και αναστοχασμού γύρω από την ανθρώπινη φύση», λέει ο Π. Μέξης.

    Ερμηνεύουν: Τίμος Σιρλαντζής, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Ζένια Αγκιστριώτη.Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 ευρώ, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 ευρώ, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 ευρώ, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

    [15] Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, κάλεσε τους αγρότες ο Βαγγέλης Αποστόλου

    Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ζήτησε να αναλογιστούν τι τους περιμένει αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συμφωνία που δημιουργεί δυσκολίες και αυτές τις δυσκολίες πρέπει να τις υπηρετήσουμε, είπε ο κ. Αποστόλου για προσθέσει: «είναι όμως διαχειρίσιμες». Υποστήριξε ότι δεν μπορεί οι αγρότες να ζητούν «να πάρει πίσω όλα τα μέτρα η κυβέρνηση» την ώρα που υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

    Επανέλαβε ότι το φορολογικό των αγροτών δεν είναι μέσα στην πρώτη αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει ούτε νομοσχέδιο φορολογικό ούτε ασφαλιστικό, αλλά υπάρχει μια συμφωνία που λέει "λύστε το ασφαλιστικό για να πάμε παραπέρα". Ανοιχτά είναι όλα στη διαπραγμάτευση. Και θα τα δούμε» σημείωσε.

    [16] Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση θέλει ειλικρινή διάλογο για να υπάρξει προοπτική στον αγροτικό τομέα

    «Επιμένουμε στον διάλογο με τους αγρότες, αλλά το πάρτι των αγροτοπατέρων θα τελειώσει» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρυφούς άσσους, αλλά θέλει ειλικρινή διάλογο για να λυθούν τα προβλήματα και κυρίως για να υπάρξει προοπτική στον αγροτικό τομέα. Σημείωσε πως χωρίς κοινοτικά κονδύλια, την επόμενη πενταετία δεν υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο, ενώ υποστήριξε πως «δεν είναι στο ήθος της κυβέρνησης η χαρτοπαιξία αλλά ο ειλικρινής διάλογος».

    Σε ό,τι αφορά τον διάλογο για την Παιδεία τόνισε ότι ξεκινά χωρίς νομοθετικό πρόπλασμα. Όπως είπε έχουν κατατεθεί προτάσεις για 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, για το ολοήμερο σχολείο, για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και άλλα θέματα. Κάλεσε φορείς και κόμματα να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει νόμος που να έχει παρουσιαστεί, αλλά το γενικό πλαίσιο της θεματολογίας που πρέπει να ανοίξει.

    [17] Οι αγρότες της Πελοποννήσου απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΓΑ στην Τρίπολη

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου, διατηρώντας μικρές δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα που έχουν δημιουργήσει, ενώ από τις 6το πρωί αγρότες της Αρκαδίας συμβολικά απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.Σήμερα το πρωί στο μπλόκο του Βλαχιώτη υπάρχουν τριάντα τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Ίδια δύναμη σχεδόν υπάρχει και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από σήμερα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς.

    Στην Αρκαδία, οι αγρότες της ΠΑΣΥ το πρωί απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου για δίωρο, ενώ μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης - Νεστάνης πλησίον του κόμβου Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ.

    Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με δεκαπέντε τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο και σήμερα το πρωί στα διόδια του Ισθμού βρίσκονται περί τα δέκα τρακτέρ και είκοσι αγροτικά αυτοκίνητα.

    [18] Νέα μπλόκα στήνουν οι αγρότες

    Νέα μπλόκα στήνουν, σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας, οι αγρότες, με τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα σε διάφορα κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού, αλλά και στα τελωνεία, να υπερβαίνουν πλέον τα 8.000. Στο μεταξύ, στον χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται καθημερινά ολοένα και περισσότερες τάξεις παραγωγικών και άλλων επαγγελματικών φορέων, ενώ και απλοί πολίτες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ύστερα από το κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι συμμετέχοντες στα μπλόκα.

    Με φράσεις όπως «δεν υπάρχει επιστροφή», «σκοπεύουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο που ξεκινήσαμε», οι άνθρωποι στα μπλόκα προτίθενται να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στα προωθούμενα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό, να προσέλθει ο ίδιος στα μπλόκα για συζητήσεις «όπως έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση» ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Σερρών Στέργιος Λίτος.

    Τονίζεται ότι εν αναμονή της αυριανής συνάντησης, στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες στα περισσότερα μπλόκα διατηρούν μετριοπαθή στάση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είμαστε πανέτοιμοι να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας και να μείνουν στους δρόμους για όσο και αν χρειαστεί, αφού δεν έχουμε που να πάμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Νομού Κιλκίς Γιώργος Τερζής.

    «Ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και ασφαλιστικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση και με τη συνδρομή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Αχιλλέας Καμπούρης, από το μπλόκο των Μαλγάρων, ξεκαθαρίζοντας έτσι «δεν πρόκειται να συζητήσουμε καμία ρύθμιση, καμία διορθωτική κίνηση».

    Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη, οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας (10 το πρωί) έξω το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της πρωτοβουλίας και συντονιστής του μπλόκου στην Κουλούρα.

    Παράλληλα, αύριο, αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής.

    Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

    Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς των Τεμπών το πρωί (12:00-14:00) και το βράδυ (19:00-20:00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜκαι την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα σα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

    Διαβάστε επίσης: Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, κάλεσε τους αγρότες ο Βαγγέλης Αποστόλου

    Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση θέλει ειλικρινή διάλογο για να υπάρξει προοπτική στον αγροτικό τομέα

    Οι αγρότες της Πελοποννήσου απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΓΑ στην Τρίπολη

    [19] Άνοδος στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

    Με άνοδο άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,57%, και διαμορφώθηκε στις 5.933,41 μονάδες.

    Με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,38% και διαμορφώθηκε στις 19.289,14 μονάδες.

    Με άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση και στο Παρίσι. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,66% και διαμορφώθηκε στις 4.365,15 μονάδες.

    [20] Διορθωτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος

    Στην αντιστροφή του ταξικού προσήμου ενός άδικου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο οδηγεί σε αρνητική αναδιανομή από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, στοχεύει η κυβέρνηση με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, επισημαίνει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην Ναυτεμπορική, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, υπό τον τίτλο «Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι».

    Όπως επισημαίνει, η μεταρρύθμιση αυτή, «δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη».

    Όπως τονίζει ο κ.Κατρούγκαλος, «...το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2016 - 9:32:40 UTC