Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να μην κλείσει η κυβέρνηση τα κανάλια", ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης
  • [02] Έλ.Κουντουρά: Αγορά προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό η Ρωσία
  • [03] Αλ. Χαρίτσης: Φέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ
  • [04] Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε η Κομισιόν
  • [05] Μιχάλης Ψύλος: Το ΑΠΕ - ΜΠΕ γίνεται σιγά-σιγά ένας ειδησεογραφικός όμιλος
  • [06] Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, ετοιμάζει το υπ. Υγείας
  • [07] Ανάκληση παρτίδας του συμπληρώματος διατροφής LIPO 6 X
  • [08] Για αυτολογοκρισία και υποχώρηση εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • [09] Τι αλλάζει για μεταθέσεις οπλιτών, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης
  • [10] Καμπιάσο: «Σαν... αρρώστια τα ντέρμπι στην Ελλάδα»
  • [11] Ο Ατζαγκούν δανεικός στον Λεβαδειακό

  • [01] "Να μην κλείσει η κυβέρνηση τα κανάλια", ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης

    Να παραμείνουν σε λειτουργία όσα κανάλια λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, ζήτησε κατά τη δευτερομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

    Ο κ. Λεβέντης πρότεινε στην κυβέρνηση αντί να δώσει λιγότερες άδειες να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά τον οικονομικό έλεγχο και τον πλουραλισμό, "αλλά να μην κλείσει η κυβέρνηση τα κανάλια", όπως χαρακτηριστικά είπε".

    Ζήτησε τέλος από την κυβέρνηση να διαψεύσει τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να παραχωρηθεί τηλεοπτική άδεια σε Τούρκο επιχειρηματία.

    [02] Έλ.Κουντουρά: Αγορά προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό η Ρωσία

    Αγορά προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό, που μακροπρόθεσμα μπορεί να εξελιχθεί σε μια ισχυρή πηγή ροής τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, αποτελεί η Ρωσία, υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

    Στο πλαίσιο του αφιερωματικού χαρακτήρα Έτους Ελλάδας -Ρωσίας 2016, η κ. Κουντουρά τονίζει πως μεγιστοποιείται η προβολή της Ελλάδας στη Ρωσία. Σημειώνει δε, ότι το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, που μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από τη ρωσική αγορά, είναι το γεγονός ότι η χώρα προσφέρει ανεξάντλητες επιλογές ως προορισμός για επισκέπτες με διαφορετικές προτιμήσεις, απαιτήσεις και οικονομικές δυνατότητες.

    Η Ελλάδα αποτελεί για τη ρωσική αγορά μία ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή σε σχέση ποιότητας- κόστους, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη, και ιδανικός προορισμός για επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, επισημαίνει η κ. Κουντουρά.

    [03] Αλ. Χαρίτσης: Φέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ

    Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με έμφαση στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και το νέο αναπτυξιακό νόμο, παρουσίασαν σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα.

    Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι, ύστερα από τη διαπραγμάτευση για αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα και την οργανωτική προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, εφέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. ευρώ εθνικό) και 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κ.λπ.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, υπογράμμισε ότι η έλλειψη συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, περιόρισε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και τόνισε ότι με την εξυγίανση των προγραμμάτων (απένταξη έργων, μεταφορά άλλων στη νέα περίοδο, διασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων) η Ελλάδα κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ των 28 στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2007-2013.

    Σημείωσε, επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη. Προσέθεσε ότι η απόλυτη διαφάνεια και η ανοικτή πρόσβαση όλων στα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία με το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το νέο αναπτυξιακό όραμα. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των νέων αναπτυξιακών στόχων, ανέφερε, τέλος, ο υφυπουργός, είναι να σταματήσει η πίεση για νέα μέτρα λιτότητας που περιορίζουν τη δυναμική της οικονομίας.

    [04] Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε η Κομισιόν

    Την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, οι επικεφαλής της αποστολής μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται, ήδη, στην Αθήνα θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές στις αρχές της εβδομάδας

    [05] Μιχάλης Ψύλος: Το ΑΠΕ - ΜΠΕ γίνεται σιγά-σιγά ένας ειδησεογραφικός όμιλος

    "Το ΑΠΕ - ΜΠΕ δεν είναι απλώς ένα πρακτορείο, γίνεται σιγά - σιγά ένας ειδησεογραφικός όμιλος", ανέφερε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του, Μιχάλης Ψύλος, παρουσιάζοντας τα νέα σχέδια του Πρακτορείου για το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει ιστοσελίδα στην τουρκική γλώσσα ενώ στις 21 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει η ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την υγεία. Τον Μάρτιο το ΑΠΕ - ΜΠΕ θα μεταδίδει εκπομπές στην τηλεόραση της Βουλής και τον Απρίλιο θα εκδοθεί και στη Θεσσαλονίκη μηνιαίο περιοδικό που θα διανέμεται δωρεάν. Μέχρι στιγμής, καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετική η έκδοση του περιοδικού "Το Πρακτορείο", στην Αθήνα.

    Ο κ. Ψύλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού "Πρακτορείο FM 104,9", από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τόνισε: "το ραδιόφωνο θα προχωρήσει. Ήδη συζητάμε μια σειρά εκπομπές που είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος να τις δώσουμε δωρεάν σε περίπου 100 ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα καθώς βρισκόμαστε σε επικοινωνία με μεγάλους σπόνσορες ώστε να αναμεταδίδονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα".Εξάλλου, μίλησε και για τη συνεργασία του ΑΠΕ - ΜΠΕ με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και την ελληνορωσική ιστοσελίδα που τέθηκε σε λειτουργία κάτι που, όπως είπε, προκάλεσε τα θετικά σχόλια και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στη συνάντησή του είχε πρόσφατα στη Ρωσία με τον πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [06] Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, ετοιμάζει το υπ. Υγείας

    Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας το πρόσφατα ολοκληρωμένο μητρώο ασθενών, ενώ ενεργοποιεί την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει μείωση των τιμών στα καινοτομικά φάρμακα και να αναβαθμιστεί με τον τρόπο αυτό η θεραπεία της νόσου. Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, «Ιογενής Ηπατίτιδα 2016-2021» που έγινε στο πλαίσιο του 138ου Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    «Στοχεύουμε στον τερματισμό της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η στρατηγική του ΠΟΥ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα που βιώνει μια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία έξι χρόνια. Τα μέτρα λιτότητας έχουν τορπιλίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας με αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Μπασκόζος.

    [07] Ανάκληση παρτίδας του συμπληρώματος διατροφής LIPO 6 X

    Την ανάκληση της παρτίδας 1409040 του προϊόντος LIPO 6 X, λόγω παρουσίας της μη εγκεκριμένης ουσίας β-Phenylethylamine (διεγερτική ουσία με ψυχοτρόπο δράση), αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία NUTREX RESEARCH Inc., στις ΗΠΑ ΚΑΙ διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής από την SFD Spolka Akcyjna, Πολωνίας. Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και καλεί τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

    [08] Για αυτολογοκρισία και υποχώρηση εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

    Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την ακύρωση των τελευταίων παραστάσεων του θεατρικού έργου «Ισορροπίες του Nash», το οποίο βασίστηκε σε ιστορικά και φιλοσοφικά κείμενα (μεταξύ άλλων και του Αλμπέρ Καμί), στα πρακτικά της δίκης της 17Ν και σε αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού «Η μέρα εκείνη...».

    Χαρακτηρίζοντας «απροσδόκητη ενέργεια» την απόφαση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου (ΕΘ), η Ένωση συνεχίζει λέγοντας πως «η διεύθυνση του ΕΘ προσπαθεί να δικαιολογήσει την αυτολογοκρισία της, επειδή θεωρεί ότι η παράσταση εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας, ομολογεί ότι υπέκυψε «στη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει», ενώ παραδέχεται ότι επηρεάστηκε από "αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου"».

    [09] Τι αλλάζει για μεταθέσεις οπλιτών, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης

    Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το οποίο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στις μεταθέσεις οπλιτών, τους ανυπότακτους, τους αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και θέματα μέριμνας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Παράλληλα, υπερψηφίσθηκε τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων τύπου Super Vita, του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε 29 μήνες. Με τον τρόπο αυτό τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, το Πολεμικό Ναυτικό εξασφαλίζει την κάλυψη επιχειρησιακών του αναγκών και οι εργαζόμενοι εργασία, αλλά και προοπτική από τους είκοσι εννέα μήνες και μετά».

    Αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου έγιναν δεκτά χωρίς αρνητική τοποθέτηση από οποιοδήποτε κόμμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων υπερψηφίστηκε με πολύ περισσότερες ψήφους από αυτές που έλαβε το Νομοσχέδιο επί της αρχής.

    Ειδικότερα ρυθμίζονται τα παρακάτω:

    - Καθιερώνεται ένα αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών για όλους τους Κλάδους, με τη θέσπιση ενός διαφανούς συστήματος μοριοδότησης, που μπορεί να ελέγχεται από τους ίδιους τους οπλίτες, αλλά και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. "Τυποποιούνται οι διαδικασίες και εξαλείφονται οι δυνατότητες αυθαίρετων μεταθέσεων", ανέφερε σχετικά στη Βουλή ο κ. Βίτσας. "Είναι μία προσπάθεια να απαγκιστρώσουμε την κάθε οικογένεια από το άγχος και την προσπάθεια να αναζητήσει, όταν έρθει η ώρα, τον «κατάλληλο» άνθρωπο και να σταματήσει μάλιστα μετά να ξεπληρώνει «γραμμάτια» για την καλή μετάθεση", επισήμανε.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τους βουλευτές να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στο "βύσμα". "Ή δηλώνουμε τη ρήξη με την προηγούμενη κατάσταση ή, αν και συμφωνούμε, στην ουσία εξακολουθούμε να παρέχουμε την ανοχή μας, να συνεχίζουμε με υποκριτικό τρόπο να καταγγέλλουμε τα ρουσφέτια, ενώ συγχρόνως εξακολουθούμε να αναζητούμε πελατειακές σχέσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    - Η στρατιωτική θητεία συνδυάζεται και με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι οπλίτες ιατροί θα μπορούν ταυτόχρονα να υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και να εκπληρώνουν την υποχρέωση αγροτικού ιατρού με την προβλεπόμενη από το υπουργείο Υγείας αμοιβή. Αντίστοιχα, θα μπορεί να γίνεται και για άλλες επιστημονικές ειδικότητες.

    - Τακτοποιείται στρατολογικά, ποινικά και διοικητικά μεγάλος αριθμός ανυπότακτων, εφ? όσον έχουν ήδη ή πρόκειται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Διαγράφονται τα πρόστιμα των 6.000 ευρώ και κλείνουν οι ποινικές υποθέσεις. Οι διατάξεις αυτές αφορούν και τους αντιρρησίες συνείδησης. Ειδικά για τους ανυπότακτους άνω των τριάντα πέντε ετών, μειώνεται ο χρόνος τον οποίο υποχρεωτικά πρέπει να υπηρετήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου της θητείας.

    - Με σειρά διατάξεων αντιμετωπίζονται θέματα μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν κυρίως προσωπικό, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας στο οικογενειακό του περιβάλλον, και αποκαθίστανται και αδικίες ή παραβλέψεις.

    [10] Καμπιάσο: «Σαν... αρρώστια τα ντέρμπι στην Ελλάδα»

    «Στην Αθήνα το ντέρμπι για τους φιλάθλους είναι κάτι σαν αρρώστια». Με αυτά τα λόγια ο Εστεμπάν Καμπιάσο περιέγραψε το πως βίωσε τα μεγαλύτερα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ιταλία. Ο Αργεντινός αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού, παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta Dello Sport», με αφορμή το ντέρμπι του Μιλάνο, την συνάντηση της Mantonnina, ανάμεσα σε Μίλαν και Ιντερ.

    «Η επιθυμία να αγωνίζομαι υπάρχει πάντα. Μπορώ να αποδεχθώ και τον πάγκο. Η μεγάλη δυσαρέσκεια έρχεται μόνο όταν χάνω. Γι αυτό δεν βαριέμαι, αν και έχουμε νικήσει 18 από τα 19 παιχνίδια μας και η μοναδική λύπη που δοκίμασα ήταν όταν αποκλειστήκαμε από την συνέχεια του Champions League», τόνισε μεταξύ άλλων ο «ερυθρόλευκος» άσος.

    [11] Ο Ατζαγκούν δανεικός στον Λεβαδειακό

    Την παραχώρηση του Αμπντούλ Ατζαγκούν στον Λεβαδειακό με τη μορφή του δανεισμού έως το τέλος της περιόδου ανακοίνωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Νιγηριανός μέσος δεν βρισκόταν στα πλάνα του Αντρέα Στραματσόνι και εδώ κι αρκετές ημέρες η διοίκηση αναζητούσε τον τρόπο για να τον αποδεσμεύσει.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2016 - 17:32:37 UTC