Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Φλαμπουράρης: Δεν συζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό
  • [02] Φ. Γεννηματά: Να πάρουμε όλοι την πρώτη θετική απόφαση συμμετοχής σε μια προοδευτική παράταξη
  • [03] «Ενέργειες πολιτικού χουλιγκανισμού δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές»
  • [04] Τ. Βιζερ: Φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός η ασφαλιστική μεταρρύθμιση
  • [05] Κλειστά τα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα
  • [06] Επίθεση με μολότοφ, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [07] Να αφαιρεθεί η υπερβολική ζάχαρη από τις παιδικές τροφές ζητάει το ΕΚ
  • [08] Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα να στηριχθεί στο ριζοσπαστικό Κέντρο
  • [09] Θ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει τον ΟΛΠ
  • [10] Κλειστό επ' αόριστον από τις 11 αύριο το πρωί το τελωνείο των Κήπων
  • [11] Μισέλ Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους είναι δέσμευσή μας και πρέπει να την τηρήσουμε

  • [01] Αλ. Φλαμπουράρης: Δεν συζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

    Kατηγορηματικός, ότι η κυβέρνηση δεν συζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού εμφανίζεται, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews» ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. «Δεν συζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό», επισημαίνει και χαρακτηρίζει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «απολύτως αναγκαία και κατεπείγουσα». «Χωρίς αυτή, οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούν να πληρωθούν», εξηγεί και προσθέτει: «Η κυβέρνησή μας συζητάει κάθε πρόταση που μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού».

    Για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ο κ. Φλαμπουράρης ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την πόλωση και εκφράζει την άποψη ότι η κοινωνία δεν βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση, γιατί αναγνωρίζει ότι η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων». Ειδικότερα, για τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Επικρατείας εκφράζει την ελπίδα οι δυνάμεις που επιλέγουν την αδιαλλαξία στους κόλπους των αγροτών, να περιθωριοποιηθούν και οι αγρότες να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους είναι με την κοινωνία μαζί τους, να προσέλθουν στο διάλογο.

    Για τυχόν διαφωνίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρει ότι «η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι, ούτως ή άλλως, ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος. Πολύ περισσότερο, όταν ο διαφωνών έχει εκλεγεί με κομματική επιλογή, με "λίστα"».

    [02] Φ. Γεννηματά: Να πάρουμε όλοι την πρώτη θετική απόφαση συμμετοχής σε μια προοδευτική παράταξη

    Προτροπή για συμμετοχή στην ανασύνταξη μιας προοδευτικής παράταξης, προς τα κοινωνικά κινήματα, τις δημιουργικές δυνάμεις, τους πολίτες που θέλουν την σύνθεση, την κοινή πορεία, «που θέλουν την Ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το Ευρώ», εκφράζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε άρθρο της στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής». «Να πάρουμε τώρα όλοι την πρώτη θετική απόφαση συμμετοχής», επισημαίνει.

    «Το ζήτημα μας ξεπερνάει ως πρόσωπα και το ζητούμενο είναι, όχι ο ρόλος του καθένα μας, αλλά η ανασύνταξη της παράταξης», τονίζει η κ. Γεννηματά και προσθέτει ότι «η κοινωνία είναι προ των πυλών μιας ακόμα πόλωσης και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα».

    «Η λύση στο αδιέξοδο με την ανίκανη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ο ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ, ούτε η παλινόρθωση της Ν.Δ.», συνεχίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει την ανάγκη δημιουργίας μιας «ισχυρής προοδευτικής παράταξης», «με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό, αλλά και την "ρετρό" συντηρητική πολιτική της δεξιάς».

    [03] «Ενέργειες πολιτικού χουλιγκανισμού δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές»

    «Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με σχετική ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται επίσης ότι «τέτοιου είδους ενέργειες πολιτικού χουλιγκανισμού που στοχεύουν κατ` ευθείαν στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

    [04] Τ. Βιζερ: Φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

    Ως «φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός», χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΙ και παράλληλα, σε σχέση με την αξιολόγηση, τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακόμα το ακριβές χρονοδιάγραμμά της.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Βίζερ ανέφερε ότι η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τις ελληνικές αρχές είναι «ένα μεγάλο και φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός. Οι θεσμοί έχουν αρχίσει την αξιολόγησή του και θα αρχίσουν να το συζητούν με τις ελληνικές αρχές σύντομα. Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αποφευχθούν αντικίνητρα για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης».

    Εξάλλου, για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τονίζει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος του ΕΜΣ, «το συντομότερο δυνατό».

    [05] Κλειστά τα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα

    Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη σύμφωνα με σχετική απόφαση των αγροτών οι οποίοι από αύριο Δευτέρα, αναμένεται να αυξήσουν και τις ώρες αποκλεισμού των Κοιλάδας.

    Σχετική απόφαση για την έκταση της κλιμάκωσης, θα λάβουν αύριο στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα συνέλθει εκ νέου η γενική συνέλευση του μπλόκου.

    Αύριο από τις 5 το απόγευμα όπως έχει ήδη ανακοινώσει το μπλόκο της Νίκαιας, τρακτέρ από το συγκεκριμένο μπλόκο θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου προκειμένου να αποκλείσουν επί δίωρο τουλάχιστον τη διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.

    Όσον αφορά στο σημερινό κλείσιμο των Τεμπών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη ανακοινώσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

    Διαβάστε επίσης:

    Κλειστό επ' αόριστον από τις 11 αύριο το πρωί το τελωνείο των Κήπων

    Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

    [06] Επίθεση με μολότοφ, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Πενήντα άτομα, περίπου, έριξαν δέκα βόμβες μολότοφ στην είσοδο των γραφείων, προκαλώντας υλικές ζημιές. Η αστυνομία αναζητά τους δράστες.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ενέργειες πολιτικού χουλιγκανισμού δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές»

    [07] Να αφαιρεθεί η υπερβολική ζάχαρη από τις παιδικές τροφές ζητάει το ΕΚ

    Ο Κιθ Τέιλορ (Πράσινοι), που στην τελευταία ολομέλεια διατύπωσε την ένστασή του στο σχέδιο κανόνων για τις παιδικές τροφές , ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε παιδικές τροφές, θα μειωθεί δραστικά. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα, είναι η παχυσαρκία", είπε και μας εξήγησε γιατί το ΕΚ απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τι μπορεί να κάνει για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

    Απορρίπτοντας το σχέδιο κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιεκτικότητα της ζάχαρης στις παιδικές τροφές, οι ευρωβουλευτές είπαν ότι θα συνέβαλε στην αύξηση των επιπέδων της παιδικής παχυσαρκίας. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

    Η πρόταση που προωθούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεπε να παραμείνει η περιεκτικότητα της ζάχαρη στις παιδικές τροφές στο 30%. Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που προτείνει ένα ανώτατο όριο της τάξης του 10% ή του 5%, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι ευρωβουλευτές έλεγαν ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή "όχι, ας αφαιρέσουμε την υπερβολική ζάχαρη από τις παιδικές τροφές. Τα παιδιά είναι ήδη, από μόνα τους πολύ γλυκά". Η παχυσαρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα.

    Η ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας στέλνει τη νομοθετική πράξη πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποιά είναι τα επόμενα βήματα;

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έρθει τώρα με νέες προτάσεις, που θα αντανακλούν σημαντικά σημεία από το ψήφισμα του ΕΚ. Αυτό που θέλουμε είναι ξεκάθαρο. Βασική τροφή για τα παιδιά. Δεν είναι περίπλοκο. Ελπίζω να έχουν λάβει υπόψη τους τις παρατηρήσεις του ΕΚ, καθώς οι ευρωβουλευτές θα παρακολουθούμε στενά και αν χρειαστεί θα απορρίψουμε ξανά την πρόταση. Υπήρχε μεγάλη πλειοψηφία για την καταψήφιση αυτής της πρότασης και αυτό έγινε.

    Το ψήφισμα του ΕΚ τονίζει ότι "η κακή διατροφή είναι πλέον η πιο διαδεδομένη ασθένεια και αιτία θανάτου στον κόσμο". Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

    Στην επιτροπή Περιβάλλοντος έχουμε προσπαθήσει με πιλοτικά προγράμματα να προειδοποιήσουμε τους καταναλωτές μέσω ενός συστήματος φωτεινού σηματοδότη για τα τρόφιμα που υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, άλατα και λιπαρά. Δυστυχώς, η βιομηχανία ήταν αντίθετη με αυτό και εμείς δεν το φέραμε στο ΕΚ. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια για τα συστατικά που συνθέτουν τις τροφές μας. "Είσαι ότι τρως", όπως λέει και η παλιά έκφραση και ρόλος του ΕΚ είναι να υπερασπιστεί τη βιώσιμη και υγιεινή διατροφή. Η υπερβολική χρήση ζάχαρης, αλατιού και λιπών στα τρόφιμα είναι πολύ κακή και για τις τροφές των μεγάλων, όχι μόνο των μικρών, για αυτό θα συνεχίσουμε να παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες για τους καταναλωτές όταν αγοράζουν συσκευασμένα τρόφιμα.

    [08] Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα να στηριχθεί στο ριζοσπαστικό Κέντρο

    Με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο Σταύρος θεοδωράκης τονίζει την ανάγκη «η χώρα να στηριχθεί στο ριζοσπαστικό Κέντρο» και θέτει ως «απόλυτη προτεραιότητα» τις «προοδευτικές ριζικές αλλαγές προς όφελος των πολλών» ενώ ξεκαθαρίζει οτι συνεργασίες που προϋποθέτουν να διαλυθεί το Ποτάμι για να ενταχθεί σε ένα άλλο κόμμα δεν συζητούνται.

    Ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρεται σε «συγκεκριμένες άμεσες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που όπως γράφει έχει επεξεργασθεί το Ποτάμι και αναλυτικά θα συζητηθούν στο συνέδριό του κόμματος.

    Οι αλλαγές αυτές, εξηγεί ο κ. Θεοδωράκης, «ενώνουν το Ποτάμι με μεγάλα στρώματα και δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας» αλλά «δεν μπορούν να υπηρετηθούν στο ελάχιστο, σήμερα τουλάχιστον, ούτε από τη συντηρητική ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ του λαϊκισμού».

    «Το Ποτάμι, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του ευρύτερου κεντρώου χώρου, προτάσσει τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις έναντι της συμφωνίας για τις διαδικασίες και τα αξιώματα» επισημαίνει ο επικεφαλής του κόμματος και προσθέτει: Συγκρουόμαστε με τον λαϊκισμό, τον κρατισμό, τον παλαιοκομματισμό, την εθνοκαπηλεία και όλα τα συντηρητικά συμπλέγματα.

    [09] Θ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει τον ΟΛΠ

    Την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεπουλήσει τον ΟΛΠ, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή» ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. «Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα το αξιολογήσω, με υπευθυνότητα και πληρότητα, όπως επιτάσσει ο θεσμικός μου ρόλος, όταν λάβω όλο τον φάκελο, τον οποίο έχω ζητήσει», αναφέρει ο κ. Δρίτσας και προσθέτει: «Παρά τους ισχυρισμούς δεύτερης διαλογής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει το λιμάνι». Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατέβαλε «σημαντική προσπάθεια» βελτιώσεων και πέτυχε αρκετά ενώ επιρρίπτει ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι ανέλαβε δεσμεύσεις πέραν των αρμοδιοτήτων του.

    «Προσδοκούμε ότι θα κατοχυρώσουμε τις εργασιακές σχέσεις, θα προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις-χρήστες του λιμανιού από μονοπωλιακές πρακτικές, θα οριοθετήσουμε τη συμμετοχή των παραλιμένιων δήμων σε σημαντικές αποφάσεις για έργα που διαφορετικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις πόλεις, θα ενισχύσουμε και θα αποσαφηνίσουμε τον προβλεπόμενο εποπτικό ρόλο του κράτους στη λειτουργία του λιμανιού», εξηγεί ο κ. Δρίτσας.

    [10] Κλειστό επ' αόριστον από τις 11 αύριο το πρωί το τελωνείο των Κήπων

    Στον αποκλεισμό επ? αόριστον του τελωνείου των Κήπων προχωρούν από αύριο στις 11.00 το πρωί οι αγρότες του νοτίου Έβρου. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με την κυβέρνηση καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα του αγροτικού κόσμου για απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων, ασφαλιστικού και φορολογικού. Μάλιστα διαβεβαίωσε πως οι αγρότες έχουν φροντίσει να καλύψουν τις ανάγκες σε τροφή και νερό των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο τελωνείο.

    «Αυτό που συμβαίνει είναι παραλογισμός. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η βελτίωση του ασφαλιστικού. Να πληρώσουμε, αλλά να μπορούμε να επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε ισάξια ανταγωνιστικοί με τους Ευρωπαίους όταν εκεί η φορολογία είναι της τάξης του 3-5 ή 7% και εδώ συζητάμε για διψήφια μεγέθη».

    Στο μεταξύ σήμερα το τελωνείο των Κήπων παρέμεινε αποκλεισμένο από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι ενώ είναι προγραμματισμένο να ξανακλείσει από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

    [11] Μισέλ Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους είναι δέσμευσή μας και πρέπει να την τηρήσουμε

    Θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη θα είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αναφέρει ο Γάλλος υπουργός ΟικονομικώνΜισέλ Σαπέν σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής»

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού δεσμεύτηκαν έναντι της Ελλάδας γιαελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας.

    «Τον Ιούλιο, την πιο σπουδαία τεταμένη και δύσκολη στιγμή, αποφασίσαμε, από κοινού τα μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν και ποιο αντιστάθμισμα θα δοθεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτού του αντισταθμίσματος δεσμευτήκαμε για ελάφρυνση του χρέους. Επομένως, το θέμα αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και επαναλαμβάνω, είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε από τη μεριά μας πρέπει να την τηρήσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Σαπέν.

    Με την εμπειρία και την αποφασιστικότητά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προβαίνει σε απολογισμό του πρώτου έτους του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, αφήνοντας παράλληλα για τον Έλληνα πρωθυπουργό μια πόρτα ανοικτή για διαπραγματεύσεις.

    «Το πιο εντυπωσιακό σε αυτήν τη χρονιά διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και της παράταξής του, είναι η επιβεβαίωση της προσωπικότητάς του, ιδίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η προθυμία του να έχει διάρκεια το αποτύπωμα των ενεργειών του» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Αυτό που με εντυπωσίασε είναι οι δηλώσεις του με τις οποίες έδειξε ότι δεν ήθελε να παραμείνει στην εξουσία για λίγους μήνες, αλλά για ένα χρονικό διάστημα επαρκές για την πλήρη αναμόρφωση της Ελλάδας, επιτρέποντάς της να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Νομίζω ότι από αυτήν την άποψη η φετινή χρονιά ήταν θετική ακόμη και αν δεν μου επιτρέπεται, βέβαια, να υπεισέλθω σε συζητήσεις αναφορικά με την ελληνική εσωτερική πολιτική, την οποία σέβομαι» συμπλήρωσε ο Μισέλ Σαπέν .

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση τουσυνταξιοδοτικού της συστήματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών.

    «Υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα για μεταρρύθμιση τουσυνταξιοδοτικού της συστήματος. Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές καικοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών. Κατανοώ πλήρως ότι γι? αυτήν την ελληνικήκυβέρνηση, όπως και για κάθε άλλη, μια νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικούσυστήματος συνιστά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα όπου το συνολικόεπίπεδο των συντάξεων δεν είναι υψηλό, όπου τα εισοδήματα είναι εισοδήματα από ταοποία δεν επωφελείται μόνο ένα άτομο, αλλά συχνά μια ολόκληρη οικογένεια» ανέφερε ο κ. Σαπέν. .

    Για την πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς ως μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2015 δηλώνει ότι τον Ιούλιο το σθένος της Ευρώπηςτέθηκε σε δοκιμασία, καθώς βιώσαμε μια κατάσταση που έμοιαζε με δράμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 January 2016 - 15:32:33 UTC