Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Eπανεκκίνηση της οικονομίας για να βγούμε από την κρίση
  • [02] Συνάντηση υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με την ΠΟΕΣΥ
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: «Δεν θα γίνει περικοπή κύριων συντάξεων»
  • [04] Χιλιάδες πολίτες προτείνουν να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στο «Κίνημα Αλληλεγγύης του Αιγαίου»
  • [05] Το πρώην στρατόπεδο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης θα γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων
  • [06] Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τον ιό Ζίκα "απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως"
  • [07] Η Ρώμη αίρει τις ενστάσεις της εναντίον της χρηματοδότησης της Τουρκίας για το προσφυγικό
  • [08] Βίντεο του ΕΚ για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου
  • [09] Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τη γρίπη
  • [10] Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς
  • [11] Συζητείται το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης
  • [12] Ιωάννινα: Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ασθενής με Η1Ν1

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Eπανεκκίνηση της οικονομίας για να βγούμε από την κρίση

    «Πιστεύω βαθειά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση, είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να δώσουμε τις δυνατότητες επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας. «Η Κυβέρνηση, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και φορείς πρέπει να βάλουν πλάτη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις που θα δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ώστε να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση βελτιώνοντας τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των καταθέσεων και αποτελεσματικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, και αναφέρθηκε στην σημασία της ολοκλήρωσης της θετικής και έγκυρης της αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού που είναι η ελάφρυνση του χρέους.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, στην εισαγωγή προώθηση και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στη βελτίωση των διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου. Αναφέρθηκε ακόμη, στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παρουσιαστεί μέσα στην άνοιξη και σημείωσε ότι καταλύτης θα είναι η αναχαίτιση της αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα η πρόεδρος της Εθνικής, Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε στα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά του. Το act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής.

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης. Η μέθοδος αυτή συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνισμός.

    Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες: 1) πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη, 2) κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, 3) πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα, 4) νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, 5) περιβάλλον και αειφορία, 6) έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση και 7) αθλητικές δραστηριότητες.

    Οι πολλαπλές δράσεις του act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της ιστοσελίδας www.act4greece.gr γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

    Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece είναι δωρεές, και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Στη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, θα συμμετάσχει ο Αλ. Τσίπρας

    [02] Συνάντηση υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με την ΠΟΕΣΥ

    Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε και με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι "ο υπουργός Επικρατείας άκουσε τις προτάσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των δημοσιογράφων σχετικά με την τελική μορφή που θα λάβει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ώστε, μετά από 25 χρόνια, να λειτουργήσουν με επίσημη άδεια. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας συνιστά πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα των φορέων και αύξησε σημαντικά τα κατώτατα όρια προσωπικού που απαιτούνται από τους υποψήφιους στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση."

    Από την πλευρά της ΠΟΕΣΥ τονίστηκαν, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Η ανάγκη να μπει επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, με ταυτόχρονη προσφορά εγγυήσεων στους εργαζόμενους που ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

    Οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που ήδη, εδώ και χρόνια, βιώνουν οι δημοσιογράφοι (μπλοκάκια, μαύρη εργασία, ατομικές συμβάσεις, κύματα απολύσεων κ.λπ.). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ο συνολικός αριθμός των άνεργων δημοσιογράφων ανέρχεται σε 2.000 και αντιστοιχεί σε ανεργία τουλάχιστον 40%.

    Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ο αριθμός των αδειών είναι απόφαση που ανήκει στην κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου ενδιαφέρονται για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, την τήρηση της δεοντολογίας και τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.»

    Επίσης, «η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχισθεί ο διάλογος σχετικά με το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων.»

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΕΕ Δημήτρης Χορταριάς, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας και ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Παππάς: Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί τις απόψεις Γεωργιάδη

    Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: «Δεν θα γίνει περικοπή κύριων συντάξεων»

    Με βασική «κόκκινη γραμμή» την μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, το πρωί της Τρίτης, όπως δήλωσε, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

    Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «Τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «Αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

    «Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

    Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, επεσήμανε: «Δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαπραγμάτευση.

    «Η επιβάρυνση για τους αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, που είναι και η πλειοψηφία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 0,50 ευρώ την ημέρα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενώ προσέθεσε ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ.

    Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» και τα 15 χρόνια που προτείνει η κυβέρνηση ως ελάχιστο χρόνο για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης.

    Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων, ο υπουργός Εργασίας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μη ελλειμματικά ταμεία, λόγω της κρίσης και της θηριώδους ανεργίας και γι' αυτό εντάσσουμε όλα τα ταμεία σε ένα, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτά τα ελλείμματα».

    Για τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών την οποία προτείνει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «Για τους μισθωτούς είναι μία επιβάρυνση, αλλά είναι αναγκαίο κακό, γιατί θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων. Γνωρίζετε ότι ο άνεργος συντηρείται σε πολλές περιπτώσεις από συντάξεις, γιατί δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, πέραν των 12 μηνών».

    Στόχος της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρόταση μας», είπε ο υπουργός Εργασίας.

    [04] Χιλιάδες πολίτες προτείνουν να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στο «Κίνημα Αλληλεγγύης του Αιγαίου»

    Εξακόσιες είκοσι χιλιάδες πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμιακατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης, για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδήτους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη.

    Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο τον περασμένο Νοέμβριο από την Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονα και μέλος του κινήματοςAvaazαπό την Κρήτη.

    Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα είναι οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens από το London School of Economics και Margaret MacMillan από την Οξφόρδη.

    Το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά και στην επιστολή της υποψηφιότητας υπογραμμίζεται ότι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζεται από την πρωτοφανή και αυθόρμητη κινητοποίηση απλών, ανώνυμων πολιτών».

    [05] Το πρώην στρατόπεδο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης θα γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

    Το πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου", στην περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, θα μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "ΑΠΕρριτα" με τον Κωστή Παπαδάκη και την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

    Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τον ενημέρωσε ότι ο στρατός θα αναλάβει τη διαμόρφωση των παλιών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, το οποίο θα φιλοξενεί σε πρώτη φάση 500 πρόσφυγες και στη συνέχεια 4.000, ενώ η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ανατεθεί στην Αστυνομία.

    [06] Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τον ιό Ζίκα "απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως"

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τη Δευτέρα"απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο" τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της σύστασης που έκαναν οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΠΟΥ και εκπροσώπων από χώρες που πλήττονται από την επιδημία, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

    Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συντονισμένη, διεθνής δράση.

    [07] Η Ρώμη αίρει τις ενστάσεις της εναντίον της χρηματοδότησης της Τουρκίας για το προσφυγικό

    Η Ιταλία θα συνεισφέρει στην οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάζει να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, δήλωσε τη Δευτέραο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αίροντας κατά τα φαινόμενα τις ενστάσεις που είχε προβάλει η Ρώμη στη συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας.

    Βάσει της διμερούς συμφωνίας του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να μειώσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους ?3 δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ευελπιστεί πως η συμφωνία αυτή θα συμβάλει με απτό τρόπο να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στα κράτη-μέλη της, καθώς πέρυσι στο ευρωπαϊκό έδαφος έφθασαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν, για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια, τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

    Η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία αντιπαρατίθεται με τις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα για μια σειρά θεμάτων, πρόβαλε όμως ενστάσεις στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία, επιδιώκοντας να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά όσον αφορά τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2016.

    Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νιγηρία σήμερα ο Ρέντσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως «θα συμβάλλουμε (στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας) στην Τουρκία, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως είχε εισηγηθεί τον Δεκέμβριο να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των δημοσίων δαπανών των κρατών μελών - και άρα του ελλείμματός τους - οι συνεισφορές τους στην οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία.

    Αυτό θα καταστήσει τη συνεισφορά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα ευκολότερη, δεδομένου ότι τα 28 κράτη μέλη υποχρεούνται να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προβλέπουν πως το έλλειμμά τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση τα κράτη μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και, δυνητικά, κλιμακωτά χρηματικά πρόστιμα.

    Ο Ρέντσι χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή κάνοντας λόγο για «κάτι θετικό, επιτέλους». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

    Ευρωπαϊκή πηγή σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η συνεισφορά στο πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία για το 2016 υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε 427,5 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Γερμανίας, 327,6 εκατ. ευρώ για τη Βρετανία, 309,2 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία και 224,9 εκατ. ευρώγια την Ιταλία.

    [08] Βίντεο του ΕΚ για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

    Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου, David McAllister, απαντά σε ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με τα βασικά θέματα της έκθεσης του 2015 για την πρόοδο της Σερβίας που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια του ΕΚ

    [09] Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τη γρίπη

    Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέραστο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους σε ηλικία κάτω των 60 ετών, έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

    Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

    Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κο Ξανθό.

    Από την πλευρά του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:

    Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

    Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    - Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

    - Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

    - Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

    - Μεταμόσχευση οργάνων

    - Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

    - Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

    - Χρόνια νεφροπάθεια

    40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

    [10] Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς

    Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Ο υπουργός Επικρατείας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία της διαφημιστικής αγοράς και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

    Επίσης όπως ανέφεραν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων της ΕΔΕΕ, η διαφημιστική αγορά βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της και, ειδικά για τα πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτικά κανάλια, διαμορφώνεται πλέον στα 150-180 εκατ. ευρώ ετησίως (εκτίμηση εσόδων καναλιών από τη διαφήμιση που πραγματοποιείται μέσω των εταιρειών - Μελών της Ένωσης). Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός διαφημιστικών εταιρειών οδηγήθηκε στο «λουκέτο», εξαιτίας είτε των επισφαλειών, είτε της μείωσης του τζίρου.

    Σε αυτό το πλαίσιο, εκ μέρους της ΕΔΕΕ, υπογραμμίστηκε η υπέρμετρη επιβάρυνση της τηλεοπτικής διαφήμισης από το Αγγελιόσημο (21,5%) και τον Ειδικό Φόρο (20%), καθώς και η ανάγκη εκτεταμένου διαλόγου πριν την εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος 4279/14 περί απευθείας τιμολόγησης.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΕΔΕΕ, Μανόλης Παπαπολύζος, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ρόκος και η γενική διευθύντρια της Ένωσης, Μαρία Κάντζα.

    [11] Συζητείται το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης

    Σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης "κόκκινων" δανείων που ισχύει τώρα θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 15 Φεβρουαρίου.

    Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδος προσδιορίστηκαν σήμερα κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    «Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το καλό κλίμα που επικράτησε σ αυτήν.

    Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό ( τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη πτυχή του). Εφόσον υπάρξει συμφωνία για αυτά θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.

    Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους.

    Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.

    Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αύριο το πρωί θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

    Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή οπότε αναμένεται να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των εταίρων για να επανέλθουν μετά από 7-10 ημέρες.

    [12] Ιωάννινα: Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ασθενής με Η1Ν1

    Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, διακομίστηκε μία γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση, λόγω του ιού της γρίπης Η1Ν1, από περιοχή της Ελλάδας, εκτός Ηπείρου. Η μεταφορά στα Ιωάννινα έγινε διότι υπήρχε ελεύθερο, ένα από τα 14 κρεβάτια που διαθέτει.

    Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, 6 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον ιό και νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 February 2016 - 23:32:27 UTC