Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα συμβάλλω ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη Σένγκεν»
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Να νεκρώσουν τα πάντα την Πέμπτη
  • [03] Επίσκεψη του Ν. Κοτζιά σε Μπακού, Άμστερνταμ και Τεχεράνη
  • [04] Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, για το Ασφαλιστικό
  • [05] Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα για πέντε ώρες
  • [06] Το πλαίσιο των διεκδικήσεων των αγροτών
  • [07] Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, κλειστά σήμερα τα Τέμπη

  • [01] «Θα συμβάλλω ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη Σένγκεν»

    Την προσωπική του δέσμευση να συμβάλλει ενεργά - κάτι που επισημαίνει ότι πράττει ήδη -, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν, έδωσε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι μετά από αίτημά του, και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα.

    «Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

    Επίσης ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά HOT SPOTS) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε, σημειώνοντας ότι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους, έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Να νεκρώσουν τα πάντα την Πέμπτη

    «Είναι πάρα πολύ σημαντικό την Πέμπτη στην απεργία να "νεκρώσουν τα πάντα"να γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων με διαδηλωτές-απεργούς, να δυναμώσουν και τα μπλόκα των αγροτών, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους» τόνισε ο γγτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή τουστον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

    Ερωτηθείς αν θα αντέξει η κυβέρνηση στην πίεση που υφίσταται εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων, είπε ότι «εκείνα που πρέπει να αντέξουν είναι τα λαϊκά μπλόκα με προοπτική, μιας και είναι στην αιχμή τώρα το Ασφαλιστικό, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα, να μην έλθει καν στην Βουλή».Σε ό,τι αφορά τα περί «ακραίων στοιχείων» στα αγροτικά μπλόκα, είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι σε κάποια μπλόκα «έχουν παρεισφρύσει και ναζί, σε άλλα υπάρχουν και αναρχοαυτόνομοι», επισημαίνοντας, στην συνέχεια ότι «δεν είναι αυτό το κυρίαρχο στοιχείο».

    [03] Επίσκεψη του Ν. Κοτζιά σε Μπακού, Άμστερνταμ και Τεχεράνη

    Με ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών αναχωρεί σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από πρόσκληση του Αζέρου ομολόγου του Ελμάρ Μαμαντιάροφ.Μετά την άφιξή του στο Μπακού είναι προγραμματισμένη η κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Μαμαντιάροφ ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, με το πέρας των οποίων θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.

    Αύριο Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ογκτάι Ασάντοφ και θα συναντηθεί με την κοινοβουλευτική ομάδα ελληνοαζερικής φιλίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι επαφές του με τον υπουργό Ενέργειας και πρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, Νατίγκ Αλίγιεφ.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο 'Αμστερνταμ, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη εξαμηνιαία συνάντηση «Gymnich», των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

    Κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης θα συζητηθούν η Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, ιδιαίτερα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει στη Συνάντηση Υπουργών, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, τις συστηματικές προσπάθειες της Ελλάδας για τη διαχείριση των, άνευ προηγουμένου, μαζικών προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

    Τέλος, την Κυριακή, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Τεχεράνη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ιράν.

    [04] Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, για το Ασφαλιστικό

    Συνάντηση του υπουργούΕργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τουςεπικεφαλής των θεσμώνπρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11:00, για το Ασφαλιστικό.

    Με βασική «κόκκινη γραμμή» τημη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό».Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσεότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

    Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

    [05] Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα για πέντε ώρες

    Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, από τις 11:00 έως τις 16:00, λόγω της στάσης εργασίας που έχει αποφασίσει τα σωματεία εργαζομένων των αστικών συγκοινωνιών, ενώ κανονικά θα λειτουργούν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Στις 12:00, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητώντας, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, μείωση της τιμής του εισιτηρίου, το οποίο από σήμερα έχει αυξηθεί στα 1,40 ευρώ με διάρκεια 1,5 ώρας, προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τις αστικές συγκοινωνίες, ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και δημιουργία νέων γραμμών για την καλύτερη εξυπηρέτησή του. Επιπλέον, τα σωματεία εργαζομένων ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΠΟΣ και ΟΑΣΘ, ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ & Τεχνικής Βάσης της ΣΤΑΣΥ.

    [06] Το πλαίσιο των διεκδικήσεων των αγροτών

    «Τελεσίδικη» προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, δίνουν οι αγρότες στα μεγάλα μπλόκα της χώρας.

    Ύστερα από τη συνάντηση των Τεμπών το Σάββατο, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες όρισαν τη Δευτέρα το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, το οποίο απεστάλη σε όλα τα μπλόκα της χώρας, ενώ κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

    Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Παράλληλα, οι αγρότες αξιώνουν ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Για το φορολογικό, ζητείται να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

    Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με δηλώσεις του συντονιστή στο μπλόκο των Μαλγάρων, Αχιλλέα Καμπούρη, το συγκεκριμένο πλαίσιο συνυπογράφουν σίγουρα, «τα μπλόκα των Τεμπών, των Μαλγάρων, και αυτό στα "πράσινα φανάρια"της Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία"».

    Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών που αριθμεί 62 μέλη σε όλη την Ελλάδα, ο τελευταίος δήλωσε πως η Πρωτοβουλία συγκλίνει και αυτή προς το συγκεκριμένο πλαίσιο.

    Αντίστοιχα, ο Στέργιος Λίτος, μέλος του συντονιστικού των αγροτών του μπλόκου του Προμαχώνα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το έλαβα το πλαίσιο, θα το εξετάσουμεκαι θα το συζητήσουμε στη διάρκεια της γενικής μας συνέλευσης.Μπορεί να είμαστε 18 ημέρες στους δρόμους, αλλά δεν έχουμε πρόβλημα να μείνουμε άλλες 38».

    Διαβάστε επίσης:Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, κλειστά σήμερα τα Τέμπη

    [07] Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, κλειστά σήμερα τα Τέμπη

    Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ θα παραμείνουν κλειστά σήμερατα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν χθες βράδυ στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης τα μέλη του μπλόκου.

    Παράλληλα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν νέα πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέριστην Νίκαια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2016 - 5:32:33 UTC