Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και της ΝΔ, επανέφερε ο Β. Λεβέντης
  • [02] Μ. Ντράγκι: Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο
  • [03] Προς παράταση το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων
  • [04] Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη
  • [05] Με το σταγονόμετρο η ροή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [06] Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα για πέντε ώρες
  • [07] Ενθαρρυμένος από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας
  • [08] «Πόλεμο» στη ζάχαρη, κηρύσσουν οι Αμερικανοί
  • [09] Σύσκεψη στο υπ. Υγείας για τη γρίπη - Ποια είναι τα μέτρα αντιμετώπισής της
  • [10] Γ. Σκεύας: Η μετατόπιση της σκέψης είναι το σημαντικό
  • [11] Αποχωρεί από Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο Λ. Ρακιντζής
  • [12] Κλειστή η εθνική οδός στις Μικροθήβες, για έξι ώρες
  • [13] Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες
  • [14] Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις

  • [01] Την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και της ΝΔ, επανέφερε ο Β. Λεβέντης

    Την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και της ΝΔ, με χρονικό ορίζοντα 2 ετών, επανέφερε σήμερα ο Βασίλης Λεβέντης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα συνεργαστεί μόνο του με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνο μια οικουμενική κυβέρνηση αν πάει στο εξωτερικό θα επιτύχει χαλάρωση του προγράμματος» εκτίμησε.

    Υποστήριξε πως με το ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος χτυπάει τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ προστατεύει τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να κλείσει κανάλια. «Σε ποια χώρα της Ευρώπης έκλεισαν κανάλια που λειτουργούν 30 χρόνια. Σε κάθε έναν καναλάρχη λένε εσύ θα πάρεις άδεια, ενώ συνολικά οι άδειες είναι μόνο τέσσερις. Οι υπουργοί παίζουν ρόλο παπατζή» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εγώ ξέρω ότι άδειες θα πάρουν ο Βαρδινογιάννης, ο Κυριακού, ένας Τούρκος και η Αγγελοπούλου. Δηλαδή πάνε να κλείσουν τον ΣΚΑΪ τον Αlpha και το Τv Μακεδονία και εγώ θα τους στηρίξω;».

    Διερωτήθηκε επίσης για ποιον λόγο θα δώσει τις άδειες το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι το ΕΣΡ, το οποίο καταργούν. «Θα τις δώσουν δηλαδή οι Καμμένοι και οι άλλοι. Αυτοί δεν είναι το Υπουργικό Συμβούλιο» πρόσθεσε ο κύριος Λεβέντης.

    [02] Μ. Ντράγκι: Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο

    Για ενδεχόμενη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος Μάριο Ντράγκι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε την ετήσια Έκθεση της Τράπεζας για το 2014.Παράλληλα, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της Έκθεσης, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2014, κρίνοντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν τότε, ήσαν αποτελεσματικά στο να οδηγήσουν σε ευρεία χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης, τόνωση της τραπεζικής πίστης και τελικά, σε στήριξη των διαδικασιών ανάκαμψης της ευρωζώνηςΒ· αποδείχθηκαν ωστόσο ανεπαρκή σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυτά, «η ευρωζώνη θα είχε καθαρά οδηγηθεί πέρυσι σε αποπληθωρισμό και οι τιμές θα είχαν κατακρημνισθεί ακόμα ταχύτερα - η δε ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη» υπογράμμισε.Χωρίς την πολιτική τόνωσης, υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος, με την ποσοτική χαλάρωση να μην πλησιάσουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Γι' αυτό αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική, μειώσαμε και πάλι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από πλευράς της ΕΚΤ στο -0,3% και η καταληκτική προθεσμία για τις αγορές κάθε μήνα, προβλέπεται για τα τέλη Μαρτίου 2017, ενώ παράλληλα θα επανεπενδύσουμε τις βασικές πληρωμές από τα αποκτηθέντα στοιχεία ενεργητικού, μόλις ωριμάσουν και για όσο χρειασθεί, εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε στη συνέχεια ότι συχνά αλλάζουν τα δεδομένα, τόσο αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη όσο και αυτά για τους κινδύνους ύφεσης, αλλά και αυτά που αφορούν την ανασφάλεια σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών.

    Αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον δεν απέκλεισε την πιθανότητα αναθεώρησης των επιλογών της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα:«Στην τελευταία συνεδρίαση, τον Ιανουάριο, κρίναμε ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί αναθεώρηση, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός της νομισματικής μας πολιτικής στις αρχές Μαρτίου, όταν οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις θα είναι στη διάθεσή μας» τόνισε.

    [03] Προς παράταση το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων

    Στην παράταση της απόσυρσης παλαιών ΙΧαυτοκινήτων έως τις 30 Ιουνίου 2016, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργειο Οικονομικών.Τις επόμενες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθει στη Βουή τροπολογία που θα προβλέπει την παράταση της ρυθμισης για ένα εξάμηνο.

    Η απόσυρση αφορά παλαιά αυτοκίνητα ταξινόμησης ως και 31 Δεκεμβρίου 2001, αλλά ενδέχεται να διευρυνθεί η χρονική περίοδος με τη νέα ρύθμιση.Η απόσυρση προβλέπει απαλλαγή 50% έως 100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούργιου οχήματος.

    [04] Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη

    Με δύο κατηγορίες, της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής όπλων και κατοχή από κοινού ειδών πολεμικού υλικού, με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, οδηγούνται σήμερα ενώπιον του ανακριτή στην Αλεξανδρούπολη, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

    Τον 29χρονο υπήκοο Σουηδίας και τον 20χρονο υπήκοο Υεμένης θα εκπροσωπήσει αυτεπαγγέλτως διοριζόμενος συνήγορος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

    [05] Με το σταγονόμετρο η ροή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Με το σταγονόμετρο γίνεται η διέλευση προσφύγων στην ΠΓΔΜ από την ουδέτερη ζώνη, στο ύψος της Ειδομένης, καθώς από τα μεσάνυχτα έως στις 6 το πρωί, επιτράπηκε η είσοδος σε μόλις 750 άτομα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή γίνεται με πολύ αργούς ενώ κάποιες φορές, το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό, από τη γειτονική χώρα, για πολλές ώρες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον καταυλισμό να βρίσκονται 700 πρόσφυγες και σε βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο, να περιμένουν για να μεταβούν στην ουδέτερη ζώνη περίπου 4000 άτομα.

    [06] Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα για πέντε ώρες

    Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, από τις 11:00 έως τις 16:00, λόγω της στάσης εργασίας που έχει αποφασίσει τα σωματεία εργαζομένων των αστικών συγκοινωνιών, ενώ κανονικά θα λειτουργούν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Στις 12:00, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητώντας, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, μείωση της τιμής του εισιτηρίου, το οποίο από σήμερα έχει αυξηθεί στα 1,40 ευρώ με διάρκεια 1,5 ώρας, προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τις αστικές συγκοινωνίες, ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και δημιουργία νέων γραμμών για την καλύτερη εξυπηρέτησή του. Επιπλέον, τα σωματεία εργαζομένων ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΠΟΣ και ΟΑΣΘ, ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ & Τεχνικής Βάσης της ΣΤΑΣΥ.

    [07] Ενθαρρυμένος από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας

    Ενθαρρυμένος από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάσει τις προτάσεις του για μία «νέα διευθέτηση»με στόχο την παραμονή της χώρας στην Ένωση και την αποφυγή νέας μεγάλης κρίσης στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις Τουσκ, προϊόν εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ευρωπαίους και βρετανούς διπλωμάτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αργά χθες το βράδυ σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά τις τελευταίες ημέρες.

    [08] «Πόλεμο» στη ζάχαρη, κηρύσσουν οι Αμερικανοί

    Στη λογική της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη, φαίνεται να έχουν εισέλθει για τα καλά οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας (Reuters/Ipsos). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.883 ενηλίκων που ζουν στις ΗΠΑ, κατά το χρονικό διάστημα 15-21 Ιανουαρίου 2016.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ποσοστό 58% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν προσπαθήσει να μειώσουν την κατανάλωση της ζάχαρης στη διατροφή τους, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, από τη διεξαγωγή της έρευνας. Το ποσοστό αυτό, είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των Αμερικανών καταναλωτών, που επιδιώκουν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, νατρίου (αλατιού), λιπαρών ουσιών, χολιστερόλης και υδατανθράκων στη διατροφή τους.

    Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέστησε,για πρώτη φορά,τη μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που προστίθεται κατά την προετοιμασία ή την παρασκευή γευμάτων, ώστε να είναι μικρότερη του 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

    [09] Σύσκεψη στο υπ. Υγείας για τη γρίπη - Ποια είναι τα μέτρα αντιμετώπισής της

    Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέραστο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους σε ηλικία κάτω των 60 ετών, έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

    Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

    Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κο Ξανθό.

    Από την πλευρά του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:

    Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

    Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    - Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

    - Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

    - Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

    - Μεταμόσχευση οργάνων

    - Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

    - Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

    - Χρόνια νεφροπάθεια

    40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

    [10] Γ. Σκεύας: Η μετατόπιση της σκέψης είναι το σημαντικό

    Διατηρώντας αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση, το αριστούργημα του Χένρικ Ιψεν «Το Κουκλόσπιτο» κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 3/2 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με την Αμαλία Μουτούση στον εμβληματικό ρόλο της Νόρας. Η ηρωίδα του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, πρόσωπο μυθικό για τη σύγχρονη δραματουργία, γίνεται στην εποχή μας, ένα σύμβολο όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο.

    «Στο πέρασμα του χρόνου, μπορεί κάποιος να διαβάσει το έργο, πέρα από τη φεμινιστική σκοπιά, αφαιρώντας μερικά από τα γνωρίσματά του, που έχουν σχέση με τη γυναικεία χειραφέτηση. Πιο οντολογικά με κέντρο τον άνθρωπο, πιο ανοιχτά για να καταλάβουμε πώς ο άνθρωπος, μπορεί να ξεφύγει από αυτό που τον έχουν μάθει, τον τρόπο που σκέφτεται, που ζει, απλά γιατί δεν γνωρίζει κάτι άλλο. Αυτό το πέταγμα, είναι το σημαντικό. H στιγμή που διαβαίνει ένα όριο και περνάει απέναντι.Ένα είδος μετατόπισης της σκέψης που αναγκάζει κάποιον να πάει κάπου αλλού. Και εκεί είναι ακριβώς η ιδιοφυία του Ιψεν, γιατί αυτό το αλλού ποτέ δεν ξέρεις ποιο θάναι. Είναι ανοιχτό. Στο σκοτάδι ή στο φως, πέρα πάντως από αυτό που ξέρεις. Το πέρασμα αυτό θα μπορούσε νάναι το πέρασμα στην ενηλικίωση» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης της παράστασης, πιστός συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή, κινηματογραφιστής, Γιώργος Σκεύας.

    [11] Αποχωρεί από Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο Λ. Ρακιντζής

    Αποχωρεί από τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο αρεοπαγίτης ε.α. Λέανδρος Ρακιντζής, ύστερα από θητεία 11 ετών.Για αντικαταστάτη του, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής αναμένεται να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο την πρώην εφέτη Μάρη Ζεντέλη Παπασπύρου.

    Ο κ. Ρακιντζής διορίστηκε το 2004, η θητεία του έληξε το 2009 και έκτοτε οι κυβερνήσεις ανανέωναν άτυπα την παραμονή του στο πόστο. Τον δρόμο της αποχώρησης άνοιξε το Γ' Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με πρόσφατη απόφασή του όριζε ότι «δεν είναι κατ' αρχήν επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ιδίως ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων».

    [12] Κλειστή η εθνική οδός στις Μικροθήβες, για έξι ώρες

    Κλειστή για έξι ώρες θα είναι και σήμερα η εθνική οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης στον κόμβο των Μικροθηβών, από τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι για 12η ημέρα βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν στήσει το μεγάλο μπλόκο των Μικροθηβών.Ο δρόμος θα είναι κλειστός από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Η κυκλοφορία γίνεται από παράδρομους και με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσα από τον Αλμυρό και στη συνέχεια μέσω Βόλου ή Φαρσάλων.

    Ο 6ωρος αποκλεισμός για δεύτερη μέρα σήμερα εντάσσεται στην απόφαση που ελήφθη να κλιμακώνεται σταδιακά ο αγώνας των αγροτών που παράλληλα προετοιμάζονται για την απεργία της Πέμπτης.Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου των Μικροθηβών, αποφάσισε να συμμετέχει μαζικά στην κεντρική συγκέντρωση της Πέμπτης που θα γίνει στο λιμάνι του Βόλου.

    [13] Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

    Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, που αναμένεται να κορυφωθούν την προσεχή Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα κατά την οποία, όπως υποστηρίζουν, «οι πόλεις θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις». Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν ένα επιπλέον στοιχείο να αναλύσουν στις σημερινές τους συνελεύσεις, το πρώτο πλαίσιο διεκδικήσεων των αγροτών στα μεγάλα μπλόκα που έφερε στο φως αργά χθες το βράδυ το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, συγκάλεσε για αύριοΤετάρτη, έκτακτη γενική συνέλευση στην Κατερίνη και με ευρύ κάλεσμα προς όλα τα μπλόκα, στόχος είναι να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το τι μέλλει γενέσθαι από την Παρασκευή και μετά.

    Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

    Σε μια «κλωστή» φαίνεται ότι κρέμονται οι σχέσεις των αγροτών στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά και τις υπηρεσίες στη γειτονική χώρα.

    Στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφασίστηκε από χθες να σκληρύνουν τη στάση τους και να μην επιτρέπουν τη διέλευση ούτε στα ΙΧ οχήματα και στα λεωφορεία, κάτι που, ωστόσο, και οι ίδιοι «δυσκολεύονται να τηρήσουν», αφού όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Βισαλτίας και μέλος της συντονιστικής Στέργιος Λίτος «δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται παιδιά και μέλη της κοινωνίας και έτσι ανοίγουμε το βράδυ, αλλά εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν περνάνε φορτηγά και νταλίκες».

    Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα υπερβαίνουν τα 800, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 12:00-20:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ και σήμερα αποχωρεί δύναμη από το μπλόκο για το τελωνείο των Ευζώνων. Υπενθυμίζεται ότι χθε οι αμπελουργοί της περιοχής, τράταραν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.

    Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ «κλείνει και η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο χρονικό διάστημα 16:00-21:00» όπως επισήμανε οαγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

    Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας.

    Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜκαι στη Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12:00-14:00 και 19:00-21:00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

    Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά σήμερα δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στους Ευζώνους για ενίσχυση και συμπαράσταση και αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα κλείσουν 12:00-13:00 το πρωί και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30 το βράδυ.

    Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, δεν υπάρχει σταθερό ωράριο και όπως μας είπε χαρακτηριστικά «λειτουργούμε ως βαλβίδα ανακούφισης για τους οδηγούς που έρχονται από νότια και προβαίνουμε σε κλεισίματα συμβολικού χαρακτήρα και χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στους διερχόμενους οδηγούς». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

    Στον κόμβο τη Κουλούρας, στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 16:00-17:00.

    Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, από χθες αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-14:00 και ως τις 18:00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων(κλείνουν τρεις λωρίδες και προς Χαλκιδική και από τον γειτονικό Νομό και αφήνουν τη μία από 16:00-18:00), στα «πράσινα φανάρια» ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα θα κλείσει 18:00-20;00. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Χαλκιδικής Δημήτρης Παπαδάκης, από το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, από τις 26 Ιανουαρίου έχουμε διανείμει περισσότερα από 4.500 ενημερωτικά με τις θέσεις μας στους διερχόμενους οδηγούς και «συνεχίζουμε».

    Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Η απόφαση που λήφθηκε είναι να κλείσουν 19:00-21:00, ενώ αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Νέων Μουδανιών, με την συμμετοχή του εμπορικού και εργατικού συλλόγου και με όλη την κοινωνία.

    Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ12:00-14:00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12:00-18:00),στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

    Διαβάστε επίσης:Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, κλειστά σήμερα τα Τέμπη

    Κλειστή η εθνική οδός στις Μικροθήβες, για έξι ώρες

    [14] Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις

    Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μεταξύ του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου και των επικεφαλής των θεσμών.

    Το ασφαλιστικό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών και ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

    Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς με βασική «κόκκινη γραμμή» την μη μείωση των κύριων συντάξεων, όπως δήλωσε, μιλώντας εχθές στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

    Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

    «Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

    Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, επεσήμανε: «Δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαπραγμάτευση.

    Εξάλλου, στις 7:00 το βράδυ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στην οποία θα τεθούν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου και ειδικότερα αυτό της διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων και των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το θέμα αυτό φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να υπάρξει παράταση του σημερινού καθεστώτος που απαγορεύει την πώληση των δανείων αυτών μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για το τι θα γίνει τελικά.

    Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είχε τεθεί προθεσμία μέχρι 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των δανείων αυτών από τις τράπεζες. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα της νέας διαπραγμάτευσης καθιστά δύσκολη της επίτευξη συμφωνίας μέχρι την ημερομηνία αυτή και για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η παράταση.

    Εχθές κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους εκπροσώπους των θεσμών, προσδιορίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδος.

    «Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το καλό κλίμα που επικράτησε σ΄ αυτήν.

    Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδος, κλείνοντας με την επίσκεψή τους αυτή, την πρώτη φάση της αξιολόγησης. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα 7-10 ημερών και θα επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό (τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη πτυχή του). Εφόσον υπάρξει συμφωνία για αυτά θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.

    Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη χθεσινή συνάντηση επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους.

    Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2016 - 9:32:33 UTC