Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν και τις συστάσεις προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων
  • [02] Καλλιτεχνικό έργο στο Βερολίνο από 14.000 σωσίβια μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου
  • [03] Οι Ήρωες του Αιγαίου έσωσαν δεκάδες ζωές
  • [04] Ιρλανδία: Τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Έντα Κένι
  • [05] Χωρίς Μέσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο
  • [06] Οι 40 σημαντικότερες μεταγραφές του Ιανουαρίου στην Αγγλία

  • [01] Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν και τις συστάσεις προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων

    Μετά τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης Σένγκεν την περασμένη Παρασκευή, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, καθώς και ένα πακέτο συστάσεων, σχετικά με την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων που επισημαίνονται στην έκθεση αξιολόγησης, όσον αφορά την εφαρμογή από την Ελλάδα των κανόνων Σένγκεν, στην διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι συστάσεις αφορούν διάφορους τομείς, όπως, την βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκούς προσωπικού και σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων.

    Επιπλέον, η Ελλάδα οφείλει να παρέχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής και να δρομολογήσει τις διαδικασίες επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η επιτήρηση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, και να ενισχυθεί η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων.

    Τέλος, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

    Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις κάλεσε την Ελλάδα «να εγκαταστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτήρησης που θα καλύπτει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Όπως ανέφερε, αυτή η δράση μπορεί να υποστηριχθεί από θαλάσσιες περιπολίες με τη χρήση πλοίων και ελικοπτέρων, καθώς και ικανοποιητικό αριθμό χερσαίων περιπολιών στα νησιά. «Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να εντοπίζονται ακόμα και μικρά πλοία που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

    [02] Καλλιτεχνικό έργο στο Βερολίνο από 14.000 σωσίβια μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου

    Περίπου 14.000 σωσίβια μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου, ταξιδεύουν σήμερα στο Βερολίνο προκειμένου να δημιουργήσει με αυτά ο παγκοσμίωςγνωστός εικαστικός και ακτιβιστής Άϊ Γουέϊ Γουέϊ ένα καλλιτεχνικό έργο. Ένα έργο, που όπως χαρακτηριστικά είπε στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, θα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, αναφορικά με το έγκλημα που συντελείται καθημερινά στο Αιγαίο, από τους αδίστακτους διακινητές.

    Τα σωσίβια τα χορήγησε στον εικαστικό καλλιτέχνη ο Δήμος Λέσβου που έχει συγκεντρώσει από ακτές του νησιού εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια ενώ ας σημειωθεί ότι η προσφορά αυτή, έρχεται σε συνέχεια της προσωπικής επαφής που είχε ο Δήμαρχος Λέσβου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη. «Αλλά και της ξεχωριστής τιμής από τον καλλιτέχνη να κατασκευασθεί ένα μνημείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες στην όλη της Μυτιλήνης το επόμενο διάστημα» σημείωσε ο κ. Σπύρος Γαληνός.

    [03] Οι Ήρωες του Αιγαίου έσωσαν δεκάδες ζωές

    Γέμισε σήμερα από ανθρώπους, παιδιά γυναίκες και άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες, ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης. Το πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας «ΠΑΘ 80 - Άγιος Ευστράτιος» του Λιμενικού Σώματος διέσωσε τον αριθμό ρεκόρ των 413 ανθρώπων τους οποίους και μετέφερε σώους στο σύνολο τους, στο λιμάνι της πόλης.

    «Περιπολούσαμε ανοικτά της Μυτιλήνης μέσα στα Ελληνικά χορικά ύδατα, όταν εντοπίσαμε ένα «στόλο»από εννέα πλαστικές βάρκες που κατευθύνονταν στο νησί. Οι περισσότερες ήταν ακινητοποιημένες λόγω βλάβης και κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να ανατραπούν, αφού σε κάθε μια επέβαιναν με τα πράγματα τους από 40 μέχρι και 50 άνθρωποι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κυβερνήτης του σκάφους Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Αργύρης Φραγκούλης.

    «Ήταν μια δύσκολη μέρα, είπε ο κ. Φραγκούλης, αλλά τα καταφέραμε. Ασφαλείς και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα περισυλλέγησαν και σώθηκαν 413 άνθρωποι».

    Και πραγματικά 413 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι πάνω στο πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας, ακόμα και στα επικαθήμενα στο σκάφος πλαστικά σκάφη, όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι δε χωρούσαν με το σύνολο των αποσκευών τους, έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Χωρίς ούτε καν να βραχούν στο ελάχιστο. «Είναι αυτή η ελάχιστη ικανοποίηση μας. Να καμαρώνουμε πως σώσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόση λίγη ώρα. Το Λιμενικό Σώμα κατοχυρώνει κάθε μέρα την ασφάλεια όλων αυτών των ανθρώπων. Τους παραλαμβάνουμε και τους μεταφέρουμε με ασφάλεια όλους στη στεριά. Με απόλυτη ασφάλεια όπως κάναμε σήμερα με τη βοήθεια όλου του πληρώματος που δούλεψε κυριολεκτικά σαν ένας άνθρωπος» λέει ο Υποπλοίαρχος.

    Ας σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερις μήνες που το ΠΑΘ 80 του Λιμενικού Σώματος επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Τουρκικών ακτών έχει σώσει κυριολεκτικά χιλιάδες ανθρώπους αλλά ποτέ τόσους πολλούς σε μια και μόνο επιχείρηση.

    Για το ρεκόρ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λιμενοφύλακας Πολυτίμη Περδίκα. Αυτή και μια άλλη Λιμενοφύλακας είναι οι μόνες γυναίκες μέλη του πληρώματος του σκάφος. Χθες παραλάμβαναν και αποβίβαζαν ένα ένα τα δεκάδες παιδιά που σώθηκαν. Παιδιά λίγων ετών έως και λίγων ημερών. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, λέει η κ. Περδίκα. Υπήρχαν πολλές δεκάδες παιδιά και γυναίκες. Και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Έπρεπε να φροντίσουμε για το κάθε ένα και για την κάθε μια ξεχωριστά. Να μη χωρίσουν οικογένειες, να μη νοιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι την παραμικρή ανασφάλεια. Αυτός είναι οι φόβος μας μην τύχει και δε τα καταφέρουμε. Αλλά δόξα το Θεό σώθηκαν 413 άνθρωπο». Και αυτό έχει σημασία μόνο» κατέληξε η κ. Περδίκα. Που να τονίζουμε ότι συμμετέχει σε περιπολίες εργαζόμενη 15 με 16 ώρες το 24ωρο, όπως και όλο το άλλο πλήρωμα του σκάφους.

    «Απόβαση»

    Σήμερα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο να είναι πολύ καλές, αποβιβάσθηκαν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες στις βόρειες και τις ανατολικές ακτές του νησιού. Περίπου 1.000 άνθρωποι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Μόνο το Νορβηγικό σκάφος της Frontex μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης περισσότερους από 200 συνολικά ανθρώπους σε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης.

    [04] Ιρλανδία: Τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Έντα Κένι

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας να διαλύσει το κοινοβούλιο αύριο Τετάρτη και να ορίσει την ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές.

    "Είπα στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα πάω αύριο στο Άρας αν Ούχταραν (σ.σ. το προεδρικό μέγαρο) για να ζητήσω τη διάλυση του Ντάιλ (κοινοβούλιο) και να ανακοινώσω την ημερομηνία των εκλογών", είπε ο Κένι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Midwest Radio.

    Μια κυβερνητική πηγή είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 26 Φεβρουαρίου.

    [05] Χωρίς Μέσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο

    Πρόκειται για μια είδηση που, σίγουρα, θα σκορπίσει απογοήτευση στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και τους λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων...Ο Λιονέλ Μέσι δεν θα λάβει μέρος στη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο, τον ερχόμενο Αύγουστο.

    Το επιβεβαίωσε ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας της Εθνικής Αργεντινής και υπεύθυνος της Ολυμπιακής ομάδας, Χεράρδο Μαρτίνο, διευκρινίζοντας ότι ο κορυφαίος αστέρας της Μπαρτσελόνα θα πρέπει να ξεκουραστεί, δεδομένου ότι το καλαντάρι της «αλμπισελέστε» περιλαμβάνει τη δέσμευση για τους προκριματικούς του Κόπα Αμέρικα, τον Ιούνιο, αλλά και τη συνέχεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, που θα ξαναρχίσουν τον επόμενο Σεπτέμβριο.

    [06] Οι 40 σημαντικότερες μεταγραφές του Ιανουαρίου στην Αγγλία

    Ολοκληρώθηκε το μεταγραφικό «παράθυρο», όπως αποκαλείται στην Αγγλία η εμβόλιμη χειμερινή περίοδος. Χωρίς το μεγάλο «μπαμ», αλλά με αρκετές αξιόλογες μετακινήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η επιστροφή του Αλεξάντρε Πάτο στην Ευρώπη. Το άλλοτε παιδί-θαύμα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου θα δοκιμάσει για δεύτερη φορά την τύχη του, αυτή τη φορά με την Τσέλσι, ως δανεικός από την Κορίνθιανς.

    Πολύ σημαντική μεταγραφική ενίσχυση πήρε η Νιούκαστλ και στην προσπάθειά της να αποφύγει τον υποβιβασμό θα έχει τη βοήθεια παικτών όπως ο Σέλβι, ο Σαϊβέ, ο Ντουμπιά και ο Τάουνσεντ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν «σκόρπισε» τα εκατομμύριά της, όπως συνήθιζε να κάνει επί Φαν Γκάαλ, και αυτό μάλλον αποτελεί ακόμα ένα δείγμα γραφής για το... βραχύβιο μέλλον του Ολλανδού στο «Ολντ Τράφορντ».

    Η Λέστερ δείχνει να πιστεύει στο θαύμα, αφού στο ήδη συμπαγές και άκρως ανταγωνιστικό σύνολο ο Ρανιέρι πρόσθεσε δύο εξαιρετικούς μέσους (Άμαρτεϊ, Γκρέι), ενώ «λευκή πετσέτα» φαίνεται πως πέταξε η ουραγός Άστον Βίλα. Χωρίς καμία μεταγραφή, μάλλον έχει συμβιβαστεί με την ιδέα του υποβιβασμού από την Premier League, για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Τέλος, την πιο δαπανηρή μεταγραφή της Ιστορίας της πραγματοποίησε η Στόουκ επενδύοντας 22 εκ.. ευρώ στο νεαρό Γάλλο Ιμπουλά, από την Πόρτο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2016 - 17:32:27 UTC