Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πριν απ'όλα είναι ο άνθρωπος και όχι το νόμισμα
  • [02] Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Βασική μας επιλογή να μη μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις
  • [03] Η κατάσταση βελτιώνεται και η κυβέρνηση, υπο τον Αλ. Τσίπρα, αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις, γράφει το Μπλούμπεργκ
  • [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους θεσμούς, για τα κόκκινα δάνεια
  • [05] Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ολοκλήρωση των εργασιών στα κέντρα καταγραφής προσφύγων
  • [06] Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη
  • [07] Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν και τις συστάσεις προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων
  • [08] Ιρλανδία: Τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Έντα Κένι
  • [09] Σαουδική Αραβία: Σε οκταετή κάθειρξη και 800 μαστιγώσεις μετατράπηκε η θανατική ποινή ενός Παλαιστίνιου ποιητή που είχε καταδικαστεί για
  • [10] Συζήτηση-φωτιά στην ολομέλεια του ΕΚ για το προσφυγικό, την προστασία των συνόρων, τη Σένγκεν
  • [11] Κρίσιμη συζήτηση την Τετάρτη στο ΕΚ παρουσία Γιουνκέρ για το δημοψήφισμα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ
  • [12] Ύμνος στην "τελευταία Ελληνίδα θεά" Μελίνα Μερκούρη η θεατρική παράσταση "Το τελευταίο μου ταξίδι" στη Βιέννη
  • [13] Καλλιτεχνικό έργο στο Βερολίνο από 14.000 σωσίβια μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου
  • [14] Ο σκηνοθέτης του Mad Max Τζορτζ Μίλερ θα προεδρεύσει του φεστιβάλ των Καννών
  • [15] Δήλωση του αν. υπ. Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
  • [16] Μικρή μείωση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο
  • [17] Τζόρτζεβιτς: «Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη νίκη»

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πριν απ'όλα είναι ο άνθρωπος και όχι το νόμισμα

    Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις εορτασμού της Πολιούχου της πόλεως Παναγίας Υπαπαντής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι είναι πολύ περήφανος που βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του και τόνισε ότι ζούμε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο τον λαό και για το έθνος μας.

    «Τούτη τη στιγμή δύο μεγάλες δυσκολίες, δύο μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας και αφορούν όλους τους Ευρωπαϊκούς Λαούς και όλους τους Ευρωπαίους Ηγέτες: Η πρόκληση της οικονομικής κρίσης που θα γίνει βαθύτερη, μέσα στην οποία οφείλουμε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και το Κοινωνικό Κράτος. Και το άλλο πρόβλημα, είναι το προσφυγικό, το οποίο δείχνει ότι και στη σημερινή εποχή είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι το κέντρο βάρους των δημοκρατικών κρατών και λαών είναι το νόμισμα και η οικονομία. Είναι πριν απ'όλα ο Άνθρωπος, είναι η Δικαιοσύνη. Πρέπει λοιπόν, να εμπνευσθούμε για να κάνουμε πράξη αυτές τις αξίες και τις αρχές. Να γυρίσουμε πίσω πάνω στις αρχές και στις αξίες πάνω στις οποίες το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθηκε» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παρέστησαν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανώτεροι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, πρόεδροι μεσσηνιακών φορέων και συλλόγων.

    [02] Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Βασική μας επιλογή να μη μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις

    Την βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την συμφωνία με τους δανειστές «κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στην αποψινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε δύο πυλώνες. Μία που αφορούσε την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης , με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση και μία δεύτερη με την οποία απαντούσε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και άλλων φορέων για το ασφαλιστικό.

    Για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό» και αυτό πρόσθεσε, «σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν». Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας» και όπως είπε «θα τα καταφέρουμε».

    Στην τοποθέτησή του για τις κινητοποιήσεις ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

    1. Το σύνολο των σημερινών συνταξιούχων αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των μισθωτών, των ανέργων, αλλά και των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, επωφελούνται από τη πρότασή μας. Και αυτό γιατί βασική μας επιλογή είναι να μην μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις, ενώ μοιράζουμε τις εισφορές ανάλογα με το εισόδημα, ώστε ο καθένας να επιβαρύνεται ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.

    2. Δεν είναι αλήθεια ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιβαρύνει αβάσταχτα τον αγροτικό κόσμο. Η επιβάρυνση από 15-25 ευρώ το μήνα, μετά από μια τετραετία, γιατί θα είναι σταδιακές οι αυξήσεις των εισφορών, προκειμένου ο αγρότης να πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας και όχι φιλοδώρημα, κατά σχεδόν τριακόσια ευρώ υψηλότερη, δεν είναι ούτε αβάσταχτη, ούτε παράλογη, ούτε αποτελεί επιβάρυνση άνευ αντικρίσματος.

    3. To 2014 οι αγρότες πλήρωσαν συνολικά 411 εκατομμύρια για φόρους, ενώ το 2016 θα πληρώσουν περίπου 225 εκατομμύρια. Κι αυτό γιατί με παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορολογούνται οι αγροτικές ενισχύσεις.

    [03] Η κατάσταση βελτιώνεται και η κυβέρνηση, υπο τον Αλ. Τσίπρα, αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις, γράφει το Μπλούμπεργκ

    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του ευρωσυστήματος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ σε άρθρο του την Τρίτη.

    Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ζητούνται από τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιτρέψει το τελευταίο δύσκολο σημείο ? την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - να θέσει και πάλι σε κίνδυνο το ευρώ.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στην «εντατική» και η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0.7% μόνο φέτος και το 2017 ενδέχεται να σημειώσει ανάπτυξη 1.9%. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αυξηθεί.

    Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η πίεση προς την Ελλάδα να επιμείνει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναμφίβολα απαραίτητες, όμως η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της χώρας με το να είναι λίγο πιο ευέλικτη από πριν.

    [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους θεσμούς, για τα κόκκινα δάνεια

    Την παράταση της προστασίας που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και για τα κόκκινα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, έως τις 15 Μαρτίου 2016, συζητάει, αυτή την ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατου κυβερνητικού στελέχους.

    Τα δάνεια αυτά δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν από τις τράπεζες σε fund, μέχρι να συμφωνηθεί η διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

    --Διαβ'αστε επίσης:

    Γ. Κατρούγκαλος: «Σκληρή διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς

    [05] Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ολοκλήρωση των εργασιών στα κέντρα καταγραφής προσφύγων

    Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης, για την ολοκλήρωση των εργασιών στα 5 κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο,Σάμο Κω και Λέρο και στα κέντρα μετεγκατάστασης προς προώθηση τους σε Σχιστό και Σίνδο, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, διαβεβαιώνονοντας ότι τα 7 κέντρα θα είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

    Όπως είπε ο κ. Καμμένος:

    -Συγκροτείται συντονιστικό κέντρο των αρμοδίων φορέων σε χώρο μη διαβαθμισμένο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο.

    Στο συντονιστικό κέντρο θα συμμετέχουν με πιστοποιημένους συνδέσμους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ( αστυνομία, λιμενικό υπουργείο Μετανάστευσης, ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ , εκπρόσωποι της ΕΕ ΜΚΟ κλπ).

    -Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας διαβεβαίωσε επίσης, ότι ακραία στοιχεία ή ΜΚΟ που θέλουν να παίξουν ρόλο καθοδηγητη ή άτομα που θέλουν να εκμεταλευθούν οικονομικά τους πρόσφυγες, δεν θα έλθουν σε επαφή μαζί τους. Θα υπάρχει έλεγχος. Όλοι όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται από τα κέντρα θα είναι πιστοποιημένοι, κατέστησε σαφές.

    Ανάλογα συντονιστικά κέντρα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων θα δημιουργηθούν στα 7 κέντρα υπό ανώτατο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [06] Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη

    Με δύο κατηγορίες, της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής όπλων και κατοχή από κοινού ειδών πολεμικού υλικού, με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, οδηγούνται σήμερα ενώπιον του ανακριτή στην Αλεξανδρούπολη, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

    Τον 29χρονο υπήκοο Σουηδίας και τον 20χρονο υπήκοο Υεμένης θα εκπροσωπήσει αυτεπαγγέλτως διοριζόμενος συνήγορος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

    [07] Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν και τις συστάσεις προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων

    Μετά τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης Σένγκεν την περασμένη Παρασκευή, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, καθώς και ένα πακέτο συστάσεων, σχετικά με την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων που επισημαίνονται στην έκθεση αξιολόγησης, όσον αφορά την εφαρμογή από την Ελλάδα των κανόνων Σένγκεν, στην διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι συστάσεις αφορούν διάφορους τομείς, όπως, την βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκούς προσωπικού και σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων.

    Επιπλέον, η Ελλάδα οφείλει να παρέχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής και να δρομολογήσει τις διαδικασίες επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η επιτήρηση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, και να ενισχυθεί η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων.

    Τέλος, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

    Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις κάλεσε την Ελλάδα «να εγκαταστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτήρησης που θα καλύπτει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Όπως ανέφερε, αυτή η δράση μπορεί να υποστηριχθεί από θαλάσσιες περιπολίες με τη χρήση πλοίων και ελικοπτέρων, καθώς και ικανοποιητικό αριθμό χερσαίων περιπολιών στα νησιά. «Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να εντοπίζονται ακόμα και μικρά πλοία που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

    [08] Ιρλανδία: Τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Έντα Κένι

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας να διαλύσει το κοινοβούλιο αύριο Τετάρτη και να ορίσει την ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές.

    "Είπα στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα πάω αύριο στο Άρας αν Ούχταραν (σ.σ. το προεδρικό μέγαρο) για να ζητήσω τη διάλυση του Ντάιλ (κοινοβούλιο) και να ανακοινώσω την ημερομηνία των εκλογών", είπε ο Κένι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Midwest Radio.

    Μια κυβερνητική πηγή είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 26 Φεβρουαρίου.

    [09] Σαουδική Αραβία: Σε οκταετή κάθειρξη και 800 μαστιγώσεις μετατράπηκε η θανατική ποινή ενός Παλαιστίνιου ποιητή που είχε καταδικαστεί για "αποστασία"

    Σαουδαραβικό δικαστήριο μετέτρεψε σήμερα τη θανατική ποινή ενός Παλαιστίνιου ποιητή, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την κατηγορία της "αποστασίας", σε οκταετή κάθειρξη και 800 μαστιγώσεις, όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός του.

    Ο Άσραφ Φάγιαντ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Νοέμβριο, παρά τη διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η υπόθεση. Σήμερα ωστόσο, το δικαστήριο της πόλης Άμπχα ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση για την εκτέλεση του ποιητή, ανέφερε μέσω του Twitter ο δικηγόρος του, ο Άμπντελ Ραχμάν αλ Λαχίμ.

    Ο Φάγιαντ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών και σε 800 χτυπήματα με το μαστίγιο (με ρυθμό 50 χτυπήματα κάθε φορά). Οφείλει επίσης να μετανοήσει δημοσίως, σε κάποιο δημόσιο μέσο ενημέρωσης, πρόσθεσε ο δικηγόρος, ο οποίος είχε ασκήσει έφεση στη θανατική ποινή.

    Ο Λαχίμ είπε πάντως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του ώστε να πετύχει την απελευθέρωση του πελάτη του.

    [10] Συζήτηση-φωτιά στην ολομέλεια του ΕΚ για το προσφυγικό, την προστασία των συνόρων, τη Σένγκεν

    Η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους που την παραλύουν και τη διχόνοια και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, υπογράμμισαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τρίτης στην ολομέλεια με την ολλανδική προεδρία και την Επιτροπή. Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζώνης του Σένγκεν, σημείωσαν πολλοί ομιλητές.

    Ορισμένοι ευρωβουλευτές απηύθυναν έκκληση για μηδενική ανοχή στις ρατσιστικές και βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων, και άλλοι τόνισαν την ανάγκη σεβασμού της αρχής της μη επαναπροώθησης. Στη συζήτηση αναφέρθηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

    Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, μιλώντας εξ ονόματος της προεδρίας του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ροές των μεταναστών "πρέπει να μειωθούν" και επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και τα hotspots. Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που εισέρχονται στην Ευρώπη.

    Ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναγνώρισε ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα σχετικά με τα κράτη "πρώτης γραμμής" αλλά και όλα τα υπόλοιπα και σημείωσε ότι η λίστα με τις εκκρεμότητες είναι μακριά: μετεγκατάσταση, hotspots, επιστροφές. Αναφερόμενος στο Σένγκεν δήλωσε ότι "η Επιτροπή προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα (...), αλλά αυτό δεν αφορά το τέλος του Σένγκεν ούτε τον αποκλεισμό κάποιου κράτους μέλους". Σχετικά με τις επιθέσεις στην Κολωνία, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τις απόψεις ότι όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη στην Ευρώπη.

    Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία) δήλωσε ότι: "δεν υπάρχει έλλειψη ιδεών, αλλά μία στάσιμη κατάσταση και ένα αδιέξοδο στο Συμβούλιο, αλλά και στο Κοινοβούλιο (...) ένα χάσμα που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ζώνη Σένγκεν". Τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να επιτηρήσει σωστά τα σύνορά της, να στηρίξει τις αρχές της και να επιτρέψει στον FRONTEX να έχει πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. "Περιμένουμε από όσους φιλοξενούνται και προστατεύονται στις χώρες της ΕΕ, να σεβαστούν τους πολιτισμούς και τους νόμους των χωρών αυτών", πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία) υποστήριξε ότι "υπάρχει ένας ιός που μολύνει την Ευρώπη, ο ιός του φόβου", ο οποίος εμποδίζει την ΕΕ να λάβει τις σωστές αποφάσεις και απειλεί να την καταστρέψει. Ο κ. Πιτέλα προειδοποίησε ότι οι εισερχόμενες μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν την άνοιξη και υπογράμμισε την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση των παιδιών μεταναστών.

    Ο επικεφαλής των ΕΣΜ, Σιαντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε τα εξής: "Δεν έχουμε στη διάθεσή μας μήνες ή χρόνια για να ξαναγράψουμε τους κανόνες της ΕΕ, έχουμε μόνο μια με δυο εβδομάδες. Εάν τα κράτη μέλη δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σύνορά τους (...), τότε μην εκπλαγείτε εάν οι υπόλοιποι θελήσουν να σας βγάλουν από το παιχνίδι." Προσέθεσε ότι δεν χρειάζεται να ξαναγραφτούν οι κανόνες για το Σένγκεν, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργήσουν καλύτερα.

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο) κάλεσε την προεδρία της ΕΕ να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το άρθρο 78 της Συνθήκης [άσυλο και διεθνής προστασία], να αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και να δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης. "Η Ευρώπη πρέπει να πράξει το καθήκον της", είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά) υπογράμμισε ότι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης απαιτεί περισσότερη συνεργασία "και όχι μία Ευρώπη a la carte" που στηρίζει κάποιες πολιτικές αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Επεσήμανε ότι μόνο 400 από τους 160.000 πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα και την Ιταλία έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής.

    Η Ρεμπέκα Χαρμς (Πράσινοι, Γερμανία) συμφώνησε ότι απαιτείται καλύτερη διαχείριση των συνόρων, τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

    "Η ευρωπαϊκή διαχείριση της μετανάστευσης είναι μια πλήρης αποτυχία (...) και δείχνει το αντίθετο της αλληλεγγύης", δήλωσε η Λάουρα Φεράρα (ΕΕΑΔ, Iταλία). "Εξετάζουμε τις συνέπειες, χωρίς να αναζητούμε τις αιτίες", πρόσθεσε, επικρίνοντας τους ηγέτες της ΕΕ για μεταφορά των ευθυνών στην Τουρκία.

    "Ξυπνήστε! Η Σένγκεν είναι μια αποτυχία και η ΕΕ ένα φιάσκο. Κλείστε τα σύνορα και προστατεύστε τους Ολλανδούς", δήλωσε η Βίκυ Μάγιερ (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία) απευθυνόμενη στον κ. Κέντερς.

    [11] Κρίσιμη συζήτηση την Τετάρτη στο ΕΚ παρουσία Γιουνκέρ για το δημοψήφισμα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

    Οι πρόσφατες συνομιλίες και προετοιμασίες για το επερχόμενο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ αναμένεται να μονοπωλήσουν τη συζήτηση στο ΕΚ την Τετάρτη στις 9πμ (ώρα Γαλλίας), ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κεντερς.

    [12] Ύμνος στην "τελευταία Ελληνίδα θεά" Μελίνα Μερκούρη η θεατρική παράσταση "Το τελευταίο μου ταξίδι" στη Βιέννη

    Έναν ύμνο στη μεγάλη Ελληνίδα του 20ου αιώνα, την «αξέχαστη τελευταία Ελληνίδα θεά» όπως την έχουν αποκαλέσει, Μελίνα Μερκούρη, αποτελεί το θεατρικό έργο του Αυστριακού, Ρενέ Ρούμπολντ, «Το τελευταίο μου ταξίδι», που ανέβηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα και ολοκλήρωσε τώρα τον πρώτο κύκλο δώδεκα επιτυχημένων παραστάσεων του στο βιεννέζικο θέατρο «Φράιε Μπιούνε Βίντεν».

    «Το τελευταίο μου ταξίδι» αποτελεί μια «μουσική βιογραφία» και παρουσιάζει ως κεντρική σκηνή του την καμπίνα του αεροπλάνου με το οποίο η Μελίνα μεταβαίνει από την Αθήνα για τελευταία φορά για θεραπεία στη Νέα Υόρκη, έχοντας δίπλα της έναν δημοσιογράφο στον οποίο αφηγείται τις σημαντικές στιγμές της ζωής της, οι οποίες εκτυλίσσονται στην παράσταση ως επί μέρους επεισόδια-αναδρομές της Μελίνας στο παρελθόν.

    Πρωταγωνιστές στο θεατρικό έργο είναι η ίδια η Μελίνα, την οποία υποδύεται η ταλαντούχα Αυστριακή ηθοποιός και διευθύντρια του θεάτρου «Φράιε Μπιούνε Βίντεν» από το 2010, Μιχαέλα ΄Ερενσταιν και ο Ρενέ Ρούμπολντ, ο οποίος υποδύεται τον δημοσιογράφο και ερμηνεύει ακόμη εννέα ρόλους στη διάρκεια της παράστασης - από τον παππού της Μελίνας, Σπύρο Μερκούρη, μέχρι τον σύζυγό της, Ζυλ Ντασέν.

    Η παράσταση ξεκινά με τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου για το σκοπό του ταξιδιού της στη Νέα Υόρκη, από όπου, όπως η ίδια δηλώνει, «είμαι σίγουρη πως θα είμαι πίσω στην Αθήνα σύντομα» και συνεχίζει με την αναδρομή από την ίδια στο παρελθόν της, που παρουσιάζεται ως σειρά επεισοδίων στο πλαίσιο της παράστασης.

    Αυτά τα επεισόδια αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα παιδικά χρόνια με τον παππού Σπύρο Μερκούρη, στην πρώτη ακρόαση για το θέατρο, στην αντίσταση με τον αδελφό της Σπύρο κατά του γερμανικού ναζισμού, στην απελευθέρωση της Αθήνας, την επιτυχία της στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, τη γνωριμία στις Κάννες με τον Ζύλ Ντασέν, τον παγκόσμιο θρίαμβο της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή», τις παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ με το «Ιλία Ντάρλινγκ».

    Συνεχίζονται με την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα και την αντίσταση της Μελίνας με την έναρξη της πολυετούς διεθνούς αντιστασιακής εκστρατείας της από το «Κοντσέρτχαους» της Βιέννης στις 31 Μαρτίου του 1968, μέχρι την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών, την επιστροφή της στην Ελλάδα, την είσοδό της στην πολιτική με τον Ανδρέα Παπανδρέου, έως την κορύφωση του πολιτικού και του πολιτιστικού της έργου, ως υπουργού του Πολιτισμού.

    Η παράσταση πλαισιώνεται με τραγούδια της Μελίνας, που ερμηνεύει στα γαλλικά και στα ελληνικά η Μιχαέλα Έρενσταιν, με κορυφαίο «Τα παιδιά του Πειραιά», συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Μπέλα Φίσερ - ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Βέρα Μπέρνχαουζερ.

    [13] Καλλιτεχνικό έργο στο Βερολίνο από 14.000 σωσίβια μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου

    Περίπου 14.000 σωσίβια μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου, ταξιδεύουν σήμερα στο Βερολίνο προκειμένου να δημιουργήσει με αυτά ο παγκοσμίωςγνωστός εικαστικός και ακτιβιστής Άϊ Γουέϊ Γουέϊ ένα καλλιτεχνικό έργο. Ένα έργο, που όπως χαρακτηριστικά είπε στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, θα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, αναφορικά με το έγκλημα που συντελείται καθημερινά στο Αιγαίο, από τους αδίστακτους διακινητές.

    Τα σωσίβια τα χορήγησε στον εικαστικό καλλιτέχνη ο Δήμος Λέσβου που έχει συγκεντρώσει από ακτές του νησιού εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια ενώ ας σημειωθεί ότι η προσφορά αυτή, έρχεται σε συνέχεια της προσωπικής επαφής που είχε ο Δήμαρχος Λέσβου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη. «Αλλά και της ξεχωριστής τιμής από τον καλλιτέχνη να κατασκευασθεί ένα μνημείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες στην όλη της Μυτιλήνης το επόμενο διάστημα» σημείωσε ο κ. Σπύρος Γαληνός.

    [14] Ο σκηνοθέτης του Mad Max Τζορτζ Μίλερ θα προεδρεύσει του φεστιβάλ των Καννών

    Ο σκηνοθέτης του Mad Max Τζορτζ Μίλερ θα προεδρεύσει του 69ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές.

    Ο Μίλερ, η τελευταία προσθήκη του οποίου στη σειρά Mad Max, η ταινία "Fury Road" (Ο δρόμος της οργής), είχε εγκαινιάσει το περυσινό φεστιβάλ στην Κρουαζέτ, όταν προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού, θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα στο τέλος αυτής της γιορτής του κινηματογράφου που θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 22 Μαΐου.

    "Οποία απόλυτη ευτυχία! Να βρίσκομαι εκεί στη μέση αυτού του θρυλικού φεστιβάλ όταν θα αποκαλύπτονται οι κινηματογραφικοί θησαυροί απ' όλον τον πλανήτη", δήλωσε ο Μίλερ.

    "Να συμμετάσχω σε παθιασμένες συζητήσεις με συναδέλφους μέλη της επιτροπής. Οποία τιμή! Θα είμαι οπωσδήποτε εκεί!"

    Στο περυσινό φεστιβάλ είχαν προεδρεύσει οι αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ίθαν Κοέν.

    Ο Μίλερ, 70 ετών, θα είναι ο πρώτος Αυστραλός που θα προεδρεύσει του φεστιβάλ.

    [15] Δήλωση του αν. υπ. Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

    «Δεν μπορεί κανείς από τη μία να υποδαυλίζει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ακραίο συντηρητισμό με ψευδείς αναφορές περί "Αμυγδαλέζας στοΣχιστό", "στρατοπέδων συγκέντρωσης", "γκέτο"κλπκαι συγχρόνως να θεωρεί ότι την σβήνει με διακηρύξεις αλληλεγγύης», αναφέρει, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας, όπως αναφέρει, δήλωση του δημάρχου Κερατσινίου Χρήστου Βρεττάκου.

    Ο κ. Βίτσας στη δήλωσή του υπογραμμίζει και τα εξής: «Από τις ανακοινωθείσες αποφάσεις και από την επιστολή [σ.σ.: από τον ίδιο προς τους δημάρχους Περάματος και Σίνδου] είναι φανερό πως το ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει να συνδράμει στην ταχύτερη ολοκλήρωση των χώρων πρώτης υποδοχής σε πέντε νησιά και παραχωρεί δύο μη ενεργά στρατόπεδα στο Σχιστό και την Σίνδο τα οποία αναλαμβάνει να διαμορφώσει κατάλληλα ως χώρο φιλοξενίας των προς μετεγκατάσταση προσφύγων.

    Με έκπληξη διάβασα επίσημη δήλωση του δημάρχου Κερατσινίου κ. Βρεττάκου, όπου αφού αυτοανακηρύσσεται υπεύθυνος για όλη την περιοχή και πέραν του δήμου στον οποίο είναι δήμαρχος, εντέχνως χρησιμοποιεί λέξεις που προάγουν φοβικά σύνδρομα και έντονο κοινωνικό συντηρητισμό (κέντρο/στρατόπεδο μετεγκατάστασης/κράτησης). Ουδέν ψευδέστερον. Πρόκειται για ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας όπως έχουν συμφωνηθεί και με την ΕΕ και όπως αποδεικνύεται από την επιστολή μου και όπως θα αποδειχθεί στην πράξη με την εξ αρχής εμπλοκή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Ελπίζω πως [σ.σ.: ο κ. Βρεττάκος] θα αποσύρει την δήλωσή του και δεν θα την συμπεριλαμβάνει στις "συνεχείς μάχες ενάντια στον ρατσισμό"».

    Ο αναπληρωτής υπουργός καταλήγει αναφέροντας τα εξής: «Επειδή όντως είναι γνωστό ότι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα είναι πόλεις της προσφυγιάς και έχουν επιδείξει και εξακολουθούν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των προσφύγων?, ελπίζω και πιστεύω πως και οι αρχές του δήμου θα ανταποκριθούν στο μέρος που τους αναλογεί στο ανθρωπιστικό και πατριωτικό τους χρέος».

    [16] Μικρή μείωση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

    Μικρή μείωση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων σημειώθηκε τον πρώτο μήνα της χρονιάς, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τον Ιανουάριο πουλήθηκαν 5.748 επιβατικά αυτοκίνητα σε όλη την χώρα. Εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός θα κυμανθεί γύρω στα 5.760 αυτοκίνητα, όταν προστεθούν και τα αυτοκίνητα που αφορούν μερικούς διαγωνισμούς. Σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,5%.

    Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι την υψηλότερη επίδοση στην ελληνική αγορά σημείωσε η Toyota. Η ιαπωνική μάρκα πούλησε 831 καινούργια αυτοκίνητα που ανήκουν στην πολυπληθή γκάμα της. H Toyota σύντομα θα ξεκινήσει το λανσάρισμα της νέας γενιάς του RAV- 4.

    Τη δεύτερη θέση στη λίστα των πωλήσεων κατέλαβε η γερμανική φίρμα Opel, η οποία διέθεσε 537 αυτοκίνητα και λανσάρει αυτή την περίοδο τη νέα γενιά του Astra. Η τριάδα κλείνει με μια γαλλική μάρκα την Peugeot. Η επίδοση της είναι 497 αυτοκίνητα. Η Peugeot λανσάρει το ανανεωμένο 208.

    H Nissan βρίσκεται στην τέταρτη θέση της γενικής λίστας με 400 πωλήσεις. Ακολουθούν, VW 391, Suzuki 374, Ford 339, Citroen 274, Renault 232 και Fiat 228 μονάδες κ.α.

    Η πρώτη μάρκα στην άτυπη premium κατηγορία είναι η BMW, η οποία διέθεσε 219 πολυτελή αυτοκίνητα. Η Volvo κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση με 201 πωλήσεις. Ακολουθήσαν η Audi με 158 πωλήσεις και την άτυπη κατάταξη των πολυτελών αυτοκινήτων κλείνει η Mercedes που ταξινόμησε 99 αυτοκίνητα. Πουλήθηκαν όμως και 14 αυτοκίνητα ιδιαίτερα υψηλής αξίας. Ειδικότερα, κυκλοφόρησαν 7 Land Rover, 3 Lexus, 3 Jaguar και 1 Porsche.

    Σπύρος Ρέκκας

    [17] Τζόρτζεβιτς: «Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη νίκη»

    Για την εκτός έδρας αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Τσεντεβίτα (4/2, 20:00), στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του TOP 16 της Euroleague, έκανε δηλώσεις ο τεχνικός των «πρασίνων», Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς.

    Ο Σέρβος προπονητής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μπροστά μας ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στην πορεία μας στην Ευρωλίγκα. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη νίκη. Αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα τραυματισμών, αλλά ο καθένας πρέπει να κάνει το καλύτερο που μπορεί αψηφώντας τους πόνους. Θέλουμε πολύ να κερδίσουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο παιχνίδι μας και να πάρουμε τη νίκη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2016 - 19:32:33 UTC