Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πριν απ'όλα είναι ο άνθρωπος και όχι το νόμισμα
  • [02] «Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης
  • [03] Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Βασική μας επιλογή να μη μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις
  • [04] Η κατάσταση βελτιώνεται και η κυβέρνηση, υπό τον Αλ. Τσίπρα, αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις, γράφει το Μπλούμπεργκ
  • [05] Μ. Ντράγκι: Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο
  • [06] Το ασφαλιστικό οδηγεί σε μετανάστευση τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ
  • [07] Την Τετάρτη συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών
  • [08] Κόκκινη μπογιά πέταξαν άγνωστοι στα γραφεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης
  • [09] Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη
  • [10] Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με 7 νεκρούς
  • [11] Τζιάνι Πιτέλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, να τη βοηθήσουμε
  • [12] Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν και τις συστάσεις προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων
  • [13] Ιρλανδία: Τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Έντα Κένι
  • [14] Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες
  • [15] Λάρισα: Δωδεκάωρος αποκλεισμός των Τεμπών αύριο από τις 10 π.μ.

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πριν απ'όλα είναι ο άνθρωπος και όχι το νόμισμα

    Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις εορτασμού της Πολιούχου της πόλεως Παναγίας Υπαπαντής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι είναι πολύ περήφανος που βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του και τόνισε ότι ζούμε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο τον λαό και για το έθνος μας.

    «Τούτη τη στιγμή δύο μεγάλες δυσκολίες, δύο μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας και αφορούν όλους τους Ευρωπαϊκούς Λαούς και όλους τους Ευρωπαίους Ηγέτες: Η πρόκληση της οικονομικής κρίσης που θα γίνει βαθύτερη, μέσα στην οποία οφείλουμε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και το Κοινωνικό Κράτος. Και το άλλο πρόβλημα, είναι το προσφυγικό, το οποίο δείχνει ότι και στη σημερινή εποχή είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι το κέντρο βάρους των δημοκρατικών κρατών και λαών είναι το νόμισμα και η οικονομία. Είναι πριν απ'όλα ο Άνθρωπος, είναι η Δικαιοσύνη. Πρέπει λοιπόν, να εμπνευσθούμε για να κάνουμε πράξη αυτές τις αξίες και τις αρχές. Να γυρίσουμε πίσω πάνω στις αρχές και στις αξίες πάνω στις οποίες το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθηκε» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παρέστησαν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανώτεροι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, πρόεδροι μεσσηνιακών φορέων και συλλόγων.

    [02] «Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

    «Η προσωπική μου πολιτική εκτίμηση είναι εξαιρετικά δυσοίωνη, διότι πιστεύω ότι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τους δανειστές είναι πάρα πολύ μεγάλη και δεν βλέπω πώς μπορεί να γεφυρωθεί. Και αν γεφυρωθεί, όπως συνήθως συμβαίνει, με τα 8 εκ των 10 υπέρ των δανειστών, πιστεύω ότι η Βουλή πολύ δύσκολα θα μπορεί να υποστηρίξει τις σχετικές συμφωνίες... Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο» εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84».

    Απαντώντας στις κατηγορίες ότι είναι υποστηρικτής της χούντας με αφορμή δημοσέυμα της εφημερίδας "Αυγή", ανέφερε: «Μήπως μπορείτε να μου βρείτε και μια δήλωσή μου διαχρονικά υπέρ της χούντας; Το γεγονός ότι το λέει η "Αυγή" ότι είμαι διαχρονικός υποστηρικτής της χούντας, το καθιστά και πραγματικό γεγονός; Μπορεί αυτή η έγκριτη εφημερίδα να μου βρει μια δήλωσή μου υπέρ της χούντας, όχι τώρα που είμαι στη Νέα Δημοκρατία, όταν ήμουν στο ΛΑ.Ο.Σ. ή πιο παλιά; Με ενοχλεί πολύ η συκοφαντία και η λάσπη. Πρέπει να υπάρχουν όρια. Εάν ήμουν κάποτε υποστηρικτής της χούντας, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να πω "ήμουν και τώρα δεν είμαι"... Το θεωρώ συκοφαντία να με λέει κάποιος "χουντικό"... Σέβομαι την ιστορία της "Αυγής". Στο παρελθόν, για τον χώρο της, ήταν σπουδαία εφημερίδα. Δεν μπορούν να την καταντούν τώρα φυλλάδα. Εξοργίζομαι με τη λάσπη... Επαναλαμβάνω, έχει αυτή η εφημερίδα να μου προσάψει κάτι που έχω πει ή κάνει υπέρ της χούντας;...».

    [03] Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Βασική μας επιλογή να μη μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις

    Την βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την συμφωνία με τους δανειστές «κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στησυνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε δύο πυλώνες. Μία που αφορούσε την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης , με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση και μία δεύτερη με την οποία απαντούσε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και άλλων φορέων για το ασφαλιστικό.

    Για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό» και αυτό πρόσθεσε, «σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν». Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας» και όπως είπε «θα τα καταφέρουμε».

    Στην τοποθέτησή του για τις κινητοποιήσεις ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

    1. Το σύνολο των σημερινών συνταξιούχων αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των μισθωτών, των ανέργων, αλλά και των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, επωφελούνται από τη πρότασή μας. Και αυτό γιατί βασική μας επιλογή είναι να μην μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις, ενώ μοιράζουμε τις εισφορές ανάλογα με το εισόδημα, ώστε ο καθένας να επιβαρύνεται ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.

    2. Δεν είναι αλήθεια ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιβαρύνει αβάσταχτα τον αγροτικό κόσμο. Η επιβάρυνση από 15-25 ευρώ το μήνα, μετά από μια τετραετία, γιατί θα είναι σταδιακές οι αυξήσεις των εισφορών, προκειμένου ο αγρότης να πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας και όχι φιλοδώρημα, κατά σχεδόν τριακόσια ευρώ υψηλότερη, δεν είναι ούτε αβάσταχτη, ούτε παράλογη, ούτε αποτελεί επιβάρυνση άνευ αντικρίσματος.

    3. To 2014 οι αγρότες πλήρωσαν συνολικά 411 εκατομμύρια για φόρους, ενώ το 2016 θα πληρώσουν περίπου 225 εκατομμύρια. Κι αυτό γιατί με παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορολογούνται οι αγροτικές ενισχύσεις.

    [04] Η κατάσταση βελτιώνεται και η κυβέρνηση, υπό τον Αλ. Τσίπρα, αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις, γράφει το Μπλούμπεργκ

    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του ευρωσυστήματος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ σε άρθρο του την Τρίτη.

    Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ζητούνται από τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιτρέψει το τελευταίο δύσκολο σημείο ? την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - να θέσει και πάλι σε κίνδυνο το ευρώ.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στην «εντατική» και η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0.7% μόνο φέτος και το 2017 ενδέχεται να σημειώσει ανάπτυξη 1.9%. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αυξηθεί.

    Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η πίεση προς την Ελλάδα να επιμείνει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναμφίβολα απαραίτητες, όμως η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της χώρας με το να είναι λίγο πιο ευέλικτη από πριν.

    [05] Μ. Ντράγκι: Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο

    Για ενδεχόμενη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος Μάριο Ντράγκι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε την ετήσια Έκθεση της Τράπεζας για το 2014.Παράλληλα, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της Έκθεσης, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2014, κρίνοντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν τότε, ήσαν αποτελεσματικά στο να οδηγήσουν σε ευρεία χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης, τόνωση της τραπεζικής πίστης και τελικά, σε στήριξη των διαδικασιών ανάκαμψης της ευρωζώνηςΒ· αποδείχθηκαν ωστόσο ανεπαρκή σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυτά, «η ευρωζώνη θα είχε καθαρά οδηγηθεί πέρυσι σε αποπληθωρισμό και οι τιμές θα είχαν κατακρημνισθεί ακόμα ταχύτερα - η δε ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη» υπογράμμισε.Χωρίς την πολιτική τόνωσης, υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος, με την ποσοτική χαλάρωση να μην πλησιάσουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Γι' αυτό αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική, μειώσαμε και πάλι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από πλευράς της ΕΚΤ στο -0,3% και η καταληκτική προθεσμία για τις αγορές κάθε μήνα, προβλέπεται για τα τέλη Μαρτίου 2017, ενώ παράλληλα θα επανεπενδύσουμε τις βασικές πληρωμές από τα αποκτηθέντα στοιχεία ενεργητικού, μόλις ωριμάσουν και για όσο χρειασθεί, εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε στη συνέχεια ότι συχνά αλλάζουν τα δεδομένα, τόσο αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη όσο και αυτά για τους κινδύνους ύφεσης, αλλά και αυτά που αφορούν την ανασφάλεια σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών.

    Αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον δεν απέκλεισε την πιθανότητα αναθεώρησης των επιλογών της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα:«Στην τελευταία συνεδρίαση, τον Ιανουάριο, κρίναμε ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί αναθεώρηση, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός της νομισματικής μας πολιτικής στις αρχές Μαρτίου, όταν οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις θα είναι στη διάθεσή μας» τόνισε.

    [06] Το ασφαλιστικό οδηγεί σε μετανάστευση τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι με αφορμή την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2016.

    «Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι κινητοποιούνται μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες διότι η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό ζήτημα ενώ η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση καταστρέφει και τα ελάχιστα πλέον υγιή κομμάτια της επιχειρηματικότητας».

    Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τις μεθαυριανές κινητοποιήσεις και σχολίασαν ότι η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε μετανάστευση.

    Όπως είπε ο κ. Καββαθάς ήδη όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ, και θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες, την τελευταία διετία στη Βουλγαρία λειτουργούν 5000-6000 ελληνικές επιχειρήσεις και έχουν ανοιχθεί 60.000 ΑΦΜ και τραπεζικοί λογαριασμοί και επανέλαβε την πρόταση για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που θα σχεδιάσουν όλοι μαζί πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς της χώρας.

    Ο κ. Κορκίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι: «το ασφαλιστικό είναι μείζον εθνικό ζήτημα και συμφωνούμε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί αλλά καμιά αναλογιστική μελέτη δεν είναι ασφαλής με 1,5 εκατ. ανέργους».

    [07] Την Τετάρτη συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

    Το πρωί της Τετάρτηςθα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια.

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με θέμα την παράταση της προστασίας που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 15 Μαρτίου 2016.

    Θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης ενώ σχολίασε ότι θα δοθεί η παράταση που ζητάει η κυβέρνηση.

    [08] Κόκκινη μπογιά πέταξαν άγνωστοι στα γραφεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

    Κόκκινη μπογιά πέταξαν την Τρίτηάγνωστοι δράστες στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην οδό Βογατσικού.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 9:40 το πρωί, μία ομάδα πέντε - έξι ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, μπήκαν στα γραφεία της Μητρόπολης και έριξαν κόκκινη μπογιά σε τοίχους και έπιπλα.

    Η ομάδα των δραστών αποχώρησε μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ το περιστατικό ερευνά η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

    [09] Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη

    Με δύο κατηγορίες, της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής όπλων και κατοχή από κοινού ειδών πολεμικού υλικού, με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, οδηγήθηκανενώπιον του ανακριτή στην Αλεξανδρούπολη, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

    Τον 29χρονο υπήκοο Σουηδίας και τον 20χρονο υπήκοο Υεμένης θα εκπροσωπήσει αυτεπαγγέλτως διοριζόμενος συνήγορος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

    [10] Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με 7 νεκρούς

    Εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, 2,5 ναυτικά μίλια βόρεια βορειοδυτικά του Ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα της Κω, σημειώθηκε η βύθιση της λέμβου που μετέφερε 9 μετανάστες και πρόσφυγες και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι ) και δύο να διασωθούν (ένας άνδρας και μία γυναίκα).

    Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή το πρωί της Τρίτηςστις ακτές της Κω εντοπίστηκε ένας άνδρας ο οποίος δήλωσε ότι επέβαινε στη συγκεκριμένη λέμβο μαζί με άλλα άτομα.'Αμεσα ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Αμμόγλωσας, με τη συμμετοχή πλωτού του λιμενικού, εθελοντών και ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, οι σοροί δύο μικρών παιδιών (ενός αγοριού και ενός κοριτσιού), τριών ανδρών και μίας γυναίκας που είχαν παρασυρθεί από τα θαλάσσια ρεύματα

    Η τουρκική ακτοφυλακή από την πλευρά της περισυνέλεξε τη σορό μιας άτυχης μετανάστριας, ενώ κατάφερε να διασώσει μία γυναίκα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της γειτονικής χώρας.

    [11] Τζιάνι Πιτέλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, να τη βοηθήσουμε

    «Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, πρέπει να τη βοηθήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προσθέτοντας ότι «είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».

    «Δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», δήλωσε ο κ. Πιτέλα, υπογραμμίζοντας ότι είναι στο χέρι των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν τον μηχανισμό που έχει βάλει στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σύστημα hotspots και μετεγκατάστασης.

    «Είμαι πεπεισμένος»,είπε χαρακτηριστικά, «για την πρόταση που έθεσε στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα διαχειρίζεται όλο το μεταναστευτικό πρόβλημα, με τα hotspotς και τη μετεγκατάσταση. Έχει ανακοινώσει επίσης η Επιτροπή, ότι το σύστημα πρέπει ν΄αλλάξει. Κατόπιν αυτού είναι στο χέρι των κρατών-μελών να θέσουν σε εφαρμογή αυτόν τον μηχανισμό, δεν πρέπει λοιπόν να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα».

    [12] Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν και τις συστάσεις προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων

    Μετά τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης Σένγκεν την περασμένη Παρασκευή, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, καθώς και ένα πακέτο συστάσεων, σχετικά με την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων που επισημαίνονται στην έκθεση αξιολόγησης, όσον αφορά την εφαρμογή από την Ελλάδα των κανόνων Σένγκεν, στην διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι συστάσεις αφορούν διάφορους τομείς, όπως, την βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκούς προσωπικού και σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων.

    Επιπλέον, η Ελλάδα οφείλει να παρέχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής και να δρομολογήσει τις διαδικασίες επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η επιτήρηση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, και να ενισχυθεί η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων.

    Τέλος, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

    Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις κάλεσε την Ελλάδα «να εγκαταστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτήρησης που θα καλύπτει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Όπως ανέφερε, αυτή η δράση μπορεί να υποστηριχθεί από θαλάσσιες περιπολίες με τη χρήση πλοίων και ελικοπτέρων, καθώς και ικανοποιητικό αριθμό χερσαίων περιπολιών στα νησιά. «Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να εντοπίζονται ακόμα και μικρά πλοία που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

    [13] Ιρλανδία: Τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Έντα Κένι

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ανακοίνωσε την Τρίτηότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας να διαλύσει το κοινοβούλιο αύριο Τετάρτη και να ορίσει την ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές.

    "Είπα στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα πάω αύριο στο Άρας αν Ούχταραν (σ.σ. το προεδρικό μέγαρο) για να ζητήσω τη διάλυση του Ντάιλ (κοινοβούλιο) και να ανακοινώσω την ημερομηνία των εκλογών", είπε ο Κένι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Midwest Radio.

    Μια κυβερνητική πηγή είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 26 Φεβρουαρίου.

    [14] Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

    Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα παραμείνουν την Τετάρτη κλειστά τα Τέμπη καθώς οι αγρότες αυξάνουν σταδιακά τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση.

    Για την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, υπάρχει η διάθεση η Κοιλάδα να παραμείνει ανοιχτή προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν προκειμένου να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο.

    Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές εκδηλώσεις ενώ για την Κυριακή έχουν καλέσει εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στην Νίκαια στις 12 το μεσημέρι, για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό.

    Με συγκεκριμένο πλαίσιο θα συμμετέχει η Δυτική Μακεδονία στην αυριανή συνάντηση που συγκάλεσε στην Κατερίνη (12 το μεσημέρι), η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής των εννέα μπλόκων της περιοχής, Δημήτρης Μόσχος.

    Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «διαπιστώνω ότι δεν έχουν τηρηθεί αυτά που συμφωνήσαμε στη συνάντηση της Σίνδου (κορύφωση των κινητοποιήσεων την προσεχή Πέμπτη και μετά συνάντηση όλων των μπλόκων) και έτσι θα προσέλθουμε στην αυριανή συνάντηση μεν, αλλά θα θέσουμε τα ερωτήματα και τις απορίες μας». Όπως είπε, ενόψει της αυριανής συνάντησης στην Κατερίνη «το βράδυ θα γίνει σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τα εννέα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας».

    Σε αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων στο σύνολό τους, προχωρούν οι αγρότες του Έβρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννη Μαργαριτίδη, μετά τον αποκλεισμό (την Τρίτη) για ένα δίωρο του τελωνείου των Καστανέων, οι αγρότες τοποθέτησαν στο χώρο επιγραφή που ενημερώνει τους Έλληνες να αποφεύγουν την είσοδο στη γείτονα χώρα καθώς είναι θέμα χρόνου το επ? αόριστον κλείσιμο των συνόρων. Επ? αόριστον έκλεισε και ο κόμβος Καστανέων-Ριζίων αποκλείοντας ουσιαστικά το τελωνείο του Ορμενίου, ενώ την Τετάρτη θα κλείσει συμβολικά αρχικά και ο συνοριακός σταθμός Κυπρίνου-Ιβαϊλοβγκραντ. Επίσης τον αποκλεισμό επ? αόριστον του νότιου κόμβου του Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων) θα εισηγηθεί στη σύσκεψη ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Διδυμοτείχου, Βασίλης Καμπρούδης.

    [15] Λάρισα: Δωδεκάωρος αποκλεισμός των Τεμπών αύριο από τις 10 π.μ.

    Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα παραμείνουν και αύριο κλειστά τα Τέμπη καθώς οι αγρότες αυξάνουν σταδιακά τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση.

    Για την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, υπάρχει η διάθεση η Κοιλάδα να παραμείνει ανοιχτή προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν προκειμένου να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο.

    Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές εκδηλώσεις ενώ για την Κυριακή έχουν καλέσει εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στην Νίκαια στις 12 το μεσημέρι, για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2016 - 21:32:37 UTC