Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση επιχειρεί να πολώσει, να διχάσει και να φανατίσει
  • [02] Τριμερής συνάντηση για το Προσφυγικό, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • [03] Κλήσεις σε εκατό καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς»
  • [04] Προς παράταση για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»
  • [05] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς
  • [06] Επτά Έλληνες ανάμεσα στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2015
  • [07] Aστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν για το νέο Ασφαλιστικό, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
  • [08] Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στα ορεινά της Χαλκιδικής, λόγω χιονόπτωσης
  • [09] Οι αγρότες κλείνουν για 12 ώρες την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας
  • [10] Αυθαίρετη έκρινε την κράτηση του Ασάνζ η επιτροπή του ΟΗΕ
  • [11] Προβάδισμα 9 μονάδων έχει το «όχι» στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
  • [12] Υπάρχει η βούληση να τους δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης γιατί έχουν συγκινήσει τη διεθνή κοινότητα
  • [13] Ευνοϊκό ψήφισμα του ΕΚ για τα ευάλωτα νησιά
  • [14] Βιντεο ΕΚ: Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών
  • [15] Ευρωβουλευτές της Αριστεράς με τη συμμετοχή του Κ. Χρυσόγονου σε Αθήνα και Λέσβο
  • [16] Κάθε παραπάνω ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη
  • [17] Θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας με στατίνες δοκιμάζουν Έλληνες και Aμερικανοί γιατροί
  • [18] Ερευνητές παρέτειναν έως 35% τη ζωή πειραματόζωων
  • [19] Σύσκεψη αγροτών στα Τέμπη: Διακομματική επιτροπή στη Βουλή ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων
  • [20] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενάντια στο Ασφαλιστικό

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση επιχειρεί να πολώσει, να διχάσει και να φανατίσει

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στην αρχική τοποθέτησή του σχετικά με το προσφυγικό και το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θέμα είναι εθνικό.

    «Απόφασή μας είναι να συμβάλλουμε. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ούτε το Αιγαίο απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα απέραντος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι διεθνές.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, στόχος του πρωθυπουργού στο Λονδίνο είναι να καταδείξει και να πείσει για το ποιες είναι οι διαστάσεις του προβλήματος και ποιες οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν Ευρώπη και Τουρκία.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι μιλά για σενάρια συνωμοσίας και αποσταθεροποίησης, καθως και ότι επιχειρεί να κατασκευάσει εχθρούς, να πολώσει, να διχάσει και να φανατίσει «γιατί κορυφώνονται τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε».

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι και ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική εκπρόσωπος έχουν μιλήσει για σχέδιο αποσταθεροποίησης από το εσωτερικό και από το εξωτερικό σε αγαστή συνεργασία των δυο πλευρών.

    «Καλέσαμε την κυβέρνηση, εάν έχει στοιχεία να τα καταθέσει. Δεν το έκανε. Επιβεβαιώνει με τη σιωπή της ότι όλο αυτό είναι απόπειρα συκοφαντίας όλων εκείνων που σήμερα διαδηλώνουν απέναντι της» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για ανεύθυνα κομματικά παιχνίδια.

    [02] Τριμερής συνάντηση για το Προσφυγικό, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Τριμερής συνάντηση εργασίας για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικόπραγματοποιείταιστο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Στη συνάντηση συμμετάσχουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας, ενώ από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θόδωρος Δρίτσας, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    [03] Κλήσεις σε εκατό καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς»

    Το κατώφλι των Οικονομικών Εισαγγελέων καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες αποκαλούμενοι «καλοί και εξαίρετοι» καταθέτες της UBS, που περιλαμβάνονται στην «λίστα Μπόργιανς», οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι Εισαγγελείς που αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας καταθετών στην ελβετική τράπεζα, καλούν σε εξηγήσεις τους πρώτους εκατό φορολογούμενους που εμφανίζουν αποκλίσεις εκατομμυρίων στα δηλωθέντα εισοδήματα με τα ποσά που εμπιστεύτηκαν στην UBS.

    Τα αποτελέσματα των ελέγχων εισοδημάτων που δηλώθηκαν την δωδεκαετία 2000-2012 από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα : «Ο φορολογούμενος μεσαίας, μέτριας ή και χαμηλής οικονομικής δύναμης στην Ελλάδα είναι ένας μεγαλοκαταθέτης, καλός ή εξαίρετος πελάτης ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας.

    Στους πρώτους που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και μία τουλάχιστον περίπτωση φορολογούμενου που δηλώνει πλέον «ανεπάγγελτος», και εμφανίζει στην λίστα καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

    Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε εξηγήσεις από τους Εισαγγελείς είναι δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος την περίοδο 2000-2012 ,δήλωσε συνολικά 813 χιλιάδες ευρώ, που στην λίστα Μπόργιανς καταγράφηκε με κατάθεση 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Επίσης καλείται συνταξιούχος που την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά 477 χιλιάδες ευρώ, αλλά στην UBS είχε 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

    [04] Προς παράταση για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»

    Παράταση σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομίας στους δανειολήπτες που δεν έχουν προλάβει να επικαιροποιήσουν και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για υπαγωγή στον «νόμο Κατσέλη»λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών, από τις τράπεζες.Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς χθες το απόγευμα κατά την οποία συζητήθηκαν «θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων».

    Υπενθυμίζεται, σχετικά με την παράταση που θα δοθεί για να προλάβουν οι δανειολήπτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους, ότι το υπουργείο Οικονομίας έκανε προ ημερών και ειδική σύσταση για το θέμα στις τράπεζες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα, καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου 2016 λήγει η σχετική προθεσμία.

    Το θέμα, αναμένεται να ρυθμιστεί τις προσεχείς ημέρες με υπουργική απόφαση.

    [05] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

    Νέα συνάντηση πραγματοποιείταισήμερα ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της.

    Στη συνάντηση θα γίνει απολογισμός της πρώτης εβδομάδας σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Διαβάστε επίσης:Γ. Κατρούγκαλος: Όλα τα μεγάλα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά

    [06] Επτά Έλληνες ανάμεσα στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2015

    Επτά Έλληνες ακαδημαϊκοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 3.000 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που συντάσσει κάθε χρόνο ο οργανισμός Thomson Reuters.

    «Είναι ασφαλώς μία πολύ μεγάλη τιμή. Όχι μόνο για μένα, αλλά και για το ίδρυμά μας και φυσικά για τη χώρα μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ένας από τους επτά Έλληνες επιστήμονες που διακρίθηκαν.

    Οι υπόλοιποι έξι είναι ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, επίσης, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και από το 2014 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιακής Ανεπάρκειας, οι Κωνσταντίνος Ρακόπουλος και Δημήτριος Ρακόπουλος, καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και - από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - οι καθηγητές Δήμητρα Δαφερέρα και Μόσχος Πολυσίου.

    Το μέγεθος της διάκρισης γίνεται αντιληπτό εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα εννέα εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.

    Το βασικό κριτήριο επιλογής για την κατάρτιση της λίστας των 3.000 ήταν όχι μόνο ο όγκος των δημοσιεύσεων που έχει κάθε ένας από αυτούς τους επιστήμονες, αλλά και η συχνότητα της χρήσης των ερευνών τους ως πηγή από τους συναδέλφους τους.

    Ως προς τη χώρα προέλευσης των επιστημόνων, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τα πανεπιστήμια των οποίων προέρχονται περισσότεροι από τους μισούς διακριθέντες, και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία.

    Ως προς τον επιστημονικό κλάδο, την πρωτοκαθεδρία έχει η Ιατρική και ακολουθούν η Βιολογία-Βιοχημεία, η Χημεία και η Μοριακή Βιολογία-Γενετική.

    Τέλος, στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην πρώτη θέση είναι το University California System των ΗΠΑ.

    [07] Aστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν για το νέο Ασφαλιστικό, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

    Δέκα ένστολοι αστυνομικοί, περίπου, πήγαν ξαφνικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, στις 09:00 το πρωί, κρέμασαν ένα πανό και σήκωσαν πλακάτ, με συνθήματα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

    Μετά από λίγη ώρα οι αστυνομικοί αποχώρησαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο. Σημειώνεται, ότι σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών και πυροσβεστών, για το Ασφαλιστικό, στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

    [08] Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στα ορεινά της Χαλκιδικής, λόγω χιονόπτωσης

    Αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες -που κατά τόπους θα είναι ισχυρές- ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα πάντως βαθμιαία θα εξασθενίσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια της χώρας.

    Χιόνια έπεσαν τα ξημερώματα στα βόρεια ορεινά της Χαλκιδικής, όπου σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Πιο συγκεκριμένα, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (από το 65ο έως το 85ο χλμ), στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Χολομώντα) και στους επαρχιακούς δρόμους Νεοχωρίου - Βαρβάρας, Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς και Αρναίας - Στανού.

    Χιονόνερο έπεσε νωρίτερα στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, όπως στο Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι κ.ά., ενώ στο κέντρο της πόλης επικρατεί συννεφιά με τη θερμοκρασία στους 6 βαθμούς.Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται -εξάλλου- από το πρωί στη Δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα ο υδράργυρος έπεσε στους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πτολεμαΐδα «έδειξε» 1 βαθμό.

    [09] Οι αγρότες κλείνουν για 12 ώρες την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

    Έως τις 20:00 θα είναι κλειστή σήμερα η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο 110ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, από τους αγρότες, ενώ για αύριο έχουν προγραμματίσει να την κλείσουν από τις 12:00 έως τις 24:00, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τους παράδρομους.

    Στα δύο μπλόκα της Φθιώτιδας, στο 140ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη, στο 210ο χιλιόμετρο λίγο πριν τη Λαμία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00, με κλειστούς και τους παράδρομους.

    Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τι 19:00 έως τις 22:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00.

    [10] Αυθαίρετη έκρινε την κράτηση του Ασάνζ η επιτροπή του ΟΗΕ

    Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί παράνομη την κράτηση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που ζει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, και ζητεί από τη Βρετανία και τη Σουηδία να τον αποζημιώσουν.

    «Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από την σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010»αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.Οι πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που την απαρτίζουν καλούν «τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές»να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.

    [11] Προβάδισμα 9 μονάδων έχει το «όχι» στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

    Κατά 9ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το στρατόπεδο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσίαση των προτάσεων του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την παραμονή της χώρας στην Ένωση.Η έρευνα του YouGov για την εφημερίδα Times, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την παρουσίαση των αλλαγών στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ που σχεδιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, εμφανίζει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαφορά ανάμεσα στο «ναι»και το «όχι».

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των Βρετανών θα ψήφιζανσήμερα υπέρ της εξόδου από την Ενωση, έναντι του 36% που θα ψήφιζανυπέρ της παραμονής. Το 19% εμφανίζονταιαναποφάσιστοι.Στην προηγούμενη έρευνα του YouGov το «όχι»συγκέντρωνε το 42% των ψήφων.

    [12] Υπάρχει η βούληση να τους δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης γιατί έχουν συγκινήσει τη διεθνή κοινότητα

    Για το αγκάλιασμα από τη διεθνή κοινότητα της πρότασης Νόμπελ Ειρήνης προς τους κατοίκους της Λέσβου, την προοπτική της ζώνης Σένγκεν, που δεν πρέπει να είναι α λα καρτ και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις που θα πάρει από την ΕΕ για τους πρόσφυγες, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνες ευρωβουλευτές στο περιθώριο της ολομέλειας 1-4 Φεβρουαρίου του ΕΚ στο Στρασβούργο, στην οποία κυριάρχησαν το προσφυγικό και η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου

    Στ. Κούλογλου (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

    «Δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων, όταν στις πλούσιες χώρες βλέπουμε βίαιες επιθέσεις»

    Κάποιοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο και να προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει η Ελλάδα μια τεράστια αποθήκη προσφύγων. Ωστόσο, στο ΕΚ, αν εξαιρέσει κανείς του Χριστιανοδημοκράτες, Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι ακόμη και οι Κεντρώοι, θεωρούν τις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό απαράδεκτες, γιατί μπορεί η ελληνική δημόσια διοίκηση, να έχει τα προβλήματά της, αλλά οι Ελληνες κάνουν τρομερή δουλειά και υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές ιδέες στη Λέσβο και στα άλλα νησιά.

    Η Λέσβος δέχθηκε 10 φορές τον πληθυσμό της και μάλιστα με αποδυναμωμένο μηχανισμό λόγω της οικονομικής κρίσης λόγω των μέτρων λιτότητας και παρόλα αυτά δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων.

    Στη Γερμανία το 2015 υπήρχαν 300 επιθέσεις εναντίον κέντρων προσφύγων. Στη Σουηδία κάνανε επίθεση μασκοφόροι εναντίον μεταναστών μόλις τον περασμένο Σαββατοκύριακο. Στην Ελβετία και τη Δανία, από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, τους κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή. Ε δεν πρέπει να πάει το Νόμπελ Ειρήνης σ αυτούς τους ανθρώπους;

    Ε. Βόζενμπεργκ (ευρωβουλευτής ΝΔ)

    «Οι κάτοικοι της Λέσβου απέδειξαν στην πράξη τι θα πει ανθρωπισμός»

    Η ανθρωπιστική δράση, η αυτοθυσία και οι προσπάθειες που έχουν κάνει οι νησιώτες μας σε συνεργασία με το Λιμενικό έχουν εντυπωσιάσει τη διεθνή κοινότητα.

    Το Νόμπελ είναι μια δικαίωση για τους ανθρώπους αυτούς που με αυτοθυσία και χωρίς όφελος έχουν σώσει πρόσφυγες και μικρά παιδιά.

    Υπάρχει μια συνολική βούληση να δοθεί γιατί έχει συγκινήσει, ακόμη και δύσκολους ανθρώπους στο ΕΚ, γιατί έχει αποδείξει τί θα πει στην πράξη ανθρωπισμός.

    «Η Ευ. Επιτροπή να σκεφτεί εκτός από την Τουρκία και την Ιορδανία και τον Λίβανο»

    Η Επιτροπή έχει εγκρίνει τα 3 δις ευρώ για την Τουρκία. Ναι, πρέπει να τα πάρει, αλλά υπό την προύπόθεση ότι θα τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής, θα ελέγξει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που είναι το μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα διεθνώς σήμερα και θα δεχθεί τις επιστροφές στα εδάφη της.

    Από την αλλη πλευρά, η Επιτροπή δεν μπορεί να δέχεται ότι η άμεση εκταμίευση των 3 δις είναι αναγκαία για την Τουρκία και να μην υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά προς τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό προσφύγων.

    Να αποδειχθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη, να δεχθούν όλα τα κράτη την εφαρμογή της απόφασης για μετεγκατάσταση και να σταματήσουν την α λα καρτ επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

    Μια καινοτομία που πρότεινα και ελπίζουμε να τη δεχθεί η ΕΕ, είναι πέραν των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα για ολοκλήρωση των hotspot να υπάρξει η πρόβλεψη να γίνουν hotspot και εκτός ΕΕ και αυτό έχει καταγραφεί σε πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Είμαι αισιόδοξη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει θετικές κινήσεις για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε κάνει βήματα που θα βελτιώσουν την επόμενη έκθεση. Ο Πρόεδρος Γιουνκερ είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να αδικήσουμε την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα Σένγκεν.

    Μ.Σπυράκη(ευρωβουλευτής ΝΔ)

    «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη»

    Οι παραλείψεις που περιγράφονται στην έκθεση των ελεγκτών της Επιτροπής για την αξιολόγηση, σε ένα μεγάλο βαθμό θα καλυφθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ως τις 18 Φεβρουαρίου. Η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων για την κάλυψη αυτών των κενών αλλάζει τελείως την εικόνα και αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε εδώ στην ΕΕ και στο ΕΚ. Πρέπει όμως να ζητήσουμε όλο το βαθμό συνδρομής που μπορούμε να πάρουμε. Είτε είναι οικονομική είτε μέσω της Frontex, ή άλλων θεσμών.

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη.

    «Να επιβάλει η Τουρκία βίζα στους μετανάστες από την Αφρική»

    Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα με συγκεκριμένες κινήσεις. Πρόταση: Να ζητήσουμε ως ΕΕ από την Τουρκία να θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου για τους πολίτες που κινούνται κυρίως από τις χώρες της Αφρικής. Η Τουρκία αποτελεί πόλο έλξης από πολίτες του Μαγκρέμπ που θέλουν να μεταναστεύσουν παράτυπα στην ΕΕ και επειδή δεν έχει σύστημα βίζας, μεταναστεύουν χιλιάδες με προορισμό την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο από το Αιγαίο μετακινήθηκαν 42000 εξ αυτών λιγότεροι από 60% ήταν πρόσφυγες. Εκεί η Τουρκία πρέπει να βάλει ένα φρένο. Να δούμε τι δεσμεύσεις θα αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις ευρώ που θα λάβει από την ΕΕ.

    Το ζητώ από το ΕΚ και θα κάνω και γραπτή παρέμβαση γι? αυτό στο ΕΚ

    [13] Ευνοϊκό ψήφισμα του ΕΚ για τα ευάλωτα νησιά

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των μόνιμων μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά. Το κείμενο επισημαίνει επίσης τις μοναδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών οι νότιες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης και ζητά συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά, "ιδίως των κρατών που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής".

    Οι ευρωβουλευτές απαριθμούν στο ψήφισμά τους τις ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τη μοναδική και ευάλωτη κατάσταση των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα, καλεί την Επιτροπή:

    να δημιουργήσει, με βάση το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ, το οποίο αναγνωρίζει τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιωτικών περιφερειών, μια ομοιογενή ομάδα αποτελούμενη από όλες τις νησιωτικές περιοχές

    να λάβει υπόψη, εκτός από το ΑΕΠ, και άλλους στατιστικούς δείκτες που να αντικατοπτρίζουν την οικονομική και κοινωνική τρωτότητα ως αποτέλεσμα των φυσικών μόνιμων μειονεκτημάτων

    να εκπονήσει μία εις βάθος μελέτη/ανάλυση σχετικά με τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η ζωή σε νησιωτικές περιοχές, σε ό, τι αφορά το σύστημα μεταφορών, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την πρόσβαση σε αγορές

    να καταρτίσει ένα "στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τα νησιά" με προοπτική τη διασύνδεση των μέσων και εργαλείων που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό εδαφικό αντίκτυπο

    να υποβάλει ανακοίνωση σχετικά με την "Ατζέντα για Νησιά της ΕΕ" και στη συνέχεια μια Λευκή Βίβλο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των νησιών

    Συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων

    Το ΕΚ τονίζει τη σημασία που έχουν οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες (σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα), και ζητεί "οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής".

    Νησιά εκτεθειμένα σε μεταναστευτικές ροές

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι τα νησιά της ΕΕ αποτελούν επίσης περιφερειακές περιοχές που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα. Οι νότιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση "που θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός στήριξη από την ίδια την ΕΕ και αφετέρου μια κοινή προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη".

    [14] Βιντεο ΕΚ: Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών

    [15] Ευρωβουλευτές της Αριστεράς με τη συμμετοχή του Κ. Χρυσόγονου σε Αθήνα και Λέσβο

    Από την Πέμπτη 4.2.16 μέχρι τη Δευτέρα 8.2.16, αντιπροσωπεία επτά ευρωβουλευτών της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL θα επισκεφτεί την Αθήνα και τη Λέσβο για να αξιολογήσει την κατάσταση των hotspots και των προσφύγων. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος

    Την Παρασκευή στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο Ελληνικό και τον Ελαιώνα και θα συναντηθεί με εκπροσώπους ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ελληνικού Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ένωσης των Σύριων.

    Το Σάββατο και την Κυριακή στη Λέσβο, η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τη Σκάλα Συκαμιάς, το χωριό στο οποίο καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες, και τα κέντρα υποδοχής στη Μόρια και το Καρά Τεπέ. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Λέσβου, εκπρόσωποι από το λιμενικό σώμα και το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Επίσης έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τη Frontex, την Frontex, το Γραφείο Υποστήριξης Ευρωπαϊκού Ασύλου, τη Europol, όπως επίσης και με ΜΚΟ και διεθνή ακτιβιστικά κινήματα που δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις διάσωσης και την υποδοχή των προσφύγων.

    Σκοπός της αντιπροσωπείας GUE/NGL είναι:

    ? Η αξιολόγηση της κατάστασης των προσφύγων και των κέντρων υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο και Αθήνα,

    ? Η αξιολόγηση των hotspots σε Λέσβο και του προγράμματος μετεγκατάστασης και επαναπατρισμού προσφύγων,

    ? Η αξιολόγηση της κατάστασης των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στον λεγόμενο "βαλκανικό δρόμο" (πρόσφυγες που δεν είναι Σύριοι, Αφγανοί ή Ιρακινοί και δεν μπορούν να διέλθουν των συνόρων με την ΠΓΔΜ),

    ? Η βαθύτερη κατανόηση του προσφυγικού και των ευρύτερων προβλημάτων γύρω από το ζήτημα μέσα από τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, την κυβέρνηση, ΜΚΟ, και εθελοντές.

    Οι Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι:

    ? Cornelia Ernst (Die Linke, Germany)

    ? Marina Albiol Guzm?n (Izquierda Unida, Spain)

    ? Barbara Spinelli (Independent, Italy)

    ? Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)

    ? Stefan Eck (Independent, Germany)

    ? Josu Juaristi Abaunz (EH Bildu, Basque country)

    ? Jo?o Pimenta Lopes (PCP, Portugal)

    [16] Κάθε παραπάνω ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη

    Κάθε πρόσθετη ώρα που κάποιος μέσα στη μέρα περνά καθισμένος, π.χ. μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, σχετίζεται με μια αύξηση κατά 22% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Τζούλιαν βαν ντερ Μπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia»της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών.

    [17] Θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας με στατίνες δοκιμάζουν Έλληνες και Aμερικανοί γιατροί

    Επιστήμονες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια ελπιδοφόρα κλινική δοκιμή για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με στατίνες των ηλικιωμένων ασθενών που πάσχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση μετά από την χορήγηση υψηλών δόσεων των στατινών, μιας κατηγορίας φαρμάκων που συνταγογραφούνται ευρέως για την μείωση της χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Eye and Ear»της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Τζόαν Μίλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο ιατρικό περιοδικό «EBioMedicine», πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή με 23 ασθενείς που είχαν την ξηρά μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

    [18] Ερευνητές παρέτειναν έως 35% τη ζωή πειραματόζωων

    Επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να παρατείνουν κατά 17% έως 35% τη ζωή ποντικιών, χορηγώντας τους μια ουσία που εξαφάνισε σε μεγάλο βαθμό τα γηράσκοντα κύτταρα από τον οργανισμό τους.

    Το επίτευγμα δημιουργεί ελπίδες ότι κάποια μέρα κάτι ανάλογο θα μπορούσε να δοκιμασθεί με επιτυχία και στους ανθρώπους, καθυστερώντας έτσι τη γήρανση και τις σχετιζόμενες με αυτήν ασθένειες (π.χ. καταρράκτη στα μάτια) και αυξάνοντας τη διάρκεια της υγιούς ζωής. Όμως για να είναι αποτελεσματική η «αυτοκτονία» των γερασμένων κυττάρων, χρειάσθηκε πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν την κατάλληλη γενετική τροποποίηση στα πειραματόζωα - κάτι που προφανώς δεν είναι δυνατό να γίνει και στους ανθρώπους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαν βαν Ντόϊρσεν, επικεφαλής του τμήματος βιοχημείας και μοριακής βιολογίας της Κλινικής Mayo, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χορήγησαν σε μεσήλικα πειραματόζωα την ουσία ΑΡ20187, η οποία απομάκρυνε τα γηράσκοντα κύτταρά τους.

    [19] Σύσκεψη αγροτών στα Τέμπη: Διακομματική επιτροπή στη Βουλή ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων

    Τησυγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους, ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη στα Τέμπη. Υπογραμμίζουν δε ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

    Παράλληλα, για την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση του αγώνα - προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ - και οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους - όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης - ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση.

    Επίσης, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

    [20] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενάντια στο Ασφαλιστικό

    Με ένταση και αποφασιστικότητα, συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, δείχνονταν την πρόθεσή τους να σκληρύνουν τη στάση τους και γιαυτό συνεχίζουν τις συναντήσεις και τις γενικές συνελεύσεις.

    Αντιπροσωπεία της Νίκαιας θα βρεθεί σήμερα σε μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει της συνάντησης που συγκάλεσε για την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Κοινή συνισταμένη όλων παραμένει η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του με τη δικής τους συνδρομή, αλλά και η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που οδήγησε τον κλάδο στα μπλόκα.

    Στον Λευκό Πύργο συναντώνται τέσσερα μπλόκα

    Από τέσσερα διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στο Λευκό Πύργο, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Τα μπλόκα «πράσινα φανάρια», αερογέφυρα Θέρμης, Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας έχουν δώσει «ραντεβού» το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο, όπου θα διανεμηθεί έντυπο υλικό με τις θέσεις και τα αιτήματά τους (άνω των 4.000 φυλλαδίων συνολικά). «Με βροχή, ανεμοθύελλα και χιόνια, εμείς θα πάμε όπως το αποφασίσαμε», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Βασίλης Μαυροσκάς, μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο των πράσινων φαναριών, τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι αναμένεται να υπερβούν τα 300 τα τρακτέρ που θα συναντηθούν στο κέντρο της πόλης.

    Αμετακίνητοι ...στο τελωνείο του Προμαχώνα

    Κλειστό παραμένει για πέμπτη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» πλέον τα 25 χλμ», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.

    Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να υπερβαίνει τα 1.400, αποτελεί ένα από τα πιο σθεναρά και όπως μας επισήμανε ο κ. Λίτος «είναι δύσκολη και κουραστική υπόθεση αυτό που κάνουμε, αλλά δεν θα σταματήσουμε. Θα το πάμε μέχρι τέλους και θα μείνουμε στο μπλόκο όσο καιρό χρειαστεί».

    Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκινά και σήμερα στις 12 το μεσημέρι και «το πότε θα ανοίξει εξαρτάτε από τον καιρό», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, συντονιστής του μπλόκου.

    Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για πέμπτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

    Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

    Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν θα γίνει αποκλεισμός δρόμων. Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

    Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά σήμερα δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στο Λευκό Πύργο, αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα κλείσουν 12.00-13.00 το πρωί και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30 το βράδυ. Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Τάσος Κυραλίδης, μας γνωστοποίησε ότι αύριο στις 10 το πρωί, όλοι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του Νομού Πέλλας, έχουν «ραντεβού» στον κόμβο Μαυροβουνίου και στόχος είναι να μεταβούν στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών Σύριζα του Νομού, να τους επιδώσουν ψήφισμα με τις θέσεις τους και να τους καλέσουν να «μας υποσχεθούν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που προωθούνται. Εμείς θα τους πούμε ότι εάν το πράξουν θα είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή, πόσο μάλλον να τους ψηφίσουμε εκ νέου». Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ και σήμερα δεν θα κλείσει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας και σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Παναγή, «αυτό γίνεται ώστε να έχουμε τις δυνάμεις και να πραγματοποιήσουμε τον 24ωρο αποκλεισμό από το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι».

    Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο της Εξοχής άνοιξε χθες στις 11 το βράδυ και για επτά ώρες και από τις 6 το πρωί «μπλόκαρε» εκ νέου. Εάν και πότε θα ανοίξει είναι κάτι που θα αποφασιστεί σε σημερινή γενική συνέλευση, ενώ βέβαιος θεωρείτε, σύμφωνα με τον συντονιστή, Θοδωρή Ιφόγου, ο 24ωρος αποκλεισμός από αύριο στις 12 το μεσημέρι.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-14.00 και μετά μέχρι τις 18.00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, από το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, από τις 26 Ιανουαρίου έχουμε διανείμει περισσότερα από 4.500 ενημερωτικά με τις θέσεις μας στους διερχόμενους οδηγούς και «συνεχίζουμε».

    Στο μεταξύ, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο αεροδρομίου, στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα, 'Αγγελος Τσαρτσαφλής «σήμερα θα κάνουμε πορεία προς το κτίριο αναχωρήσεων, χωρίς να εμποδίζουμε τον κόσμο που θέλει να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, και θα μοιράσουμε ελιές και γάλα στους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τους λόγους που τόσο καιρό βρισκόμαστε στο δρόμο». Μας γνωστοποίησε δε ότι 19.00-21.00 θα κλείσουν την είσοδο στο «Μακεδονία», αφήνοντας ωστόσο τον παράπλευρο δρόμο ανοιχτό, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, παρά τη συμμετοχή κάποιων στην πορεία προς το Λευκό Πύργο, θα κλείσει κανονικά σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 τουλάχιστον το βράδυ, όπως μας είπε ο αγρότης, συντονιστής, Θόδωρος Νέλλας.

    Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 19.00-21.00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο, και 12.00-15.00 το μεσημέρι και 18.00-22.00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

    Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως επισήμανε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου και των παράπλευρων οδών από τις 14.00 το μεσημέρι και για έξι ώρες τουλάχιστον.

    Δυναμικά συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και η Δυτική Μακεδονία με εννέα μπλόκα και ο συντονιστής όλων, Δημήτρη Μόσχο, αναφέρει ότι «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, αιφνίδια μερικές φορές, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».

    Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12.00-14.00 και 19.00.21.00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής:Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12.00-18.00), στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00.

    Διαβάστε επίσης:Σύσκεψη αγροτών στα Τέμπη: Διακομματική επιτροπή στη Βουλή ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων

    Οι αγρότες κλείνουν για 12 ώρες την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2016 - 9:32:34 UTC