Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο πρωθυπουργός σας περιμένει», προσκάλεσε τους αγρότες ο Β. Αποστόλου
  • [02] Συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό
  • [03] Β. Ντομπρόβσκις: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες στην Αθήνα, σημειώνεται πρόοδος
  • [04] Δ. Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν
  • [05] Υπάρχει η βούληση να δοθεί στους κατοίκους της Λέσβου το Νόμπελ Ειρήνης γιατί έχουν συγκινήσει τη διεθνή κοινότητα
  • [06] Εικαστική περιήγηση στην Θεσσαλονίκη μέσα από κάρτες και χάρτες. Έκθεση καρτών και χαρτών στο Μουσείο Ύδρευσης
  • [07] Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος
  • [08] Βάλσαμο για τα ελληνικά πεντάλ η δικαστική δικαίωση της ΕΟΠ για το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ

  • [01] «Ο πρωθυπουργός σας περιμένει», προσκάλεσε τους αγρότες ο Β. Αποστόλου

    Με τη φράση «ο πρωθυπουργός τους περιμένει», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απηύθυνε από την Βουλή πρόσκληση στους αγρότες να προσέλθουν σε συνάντηση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα «όποτε εκείνοι κρίνουν». Ταυτοχρόνως, τους κάλεσε να ορίσουν εκπροσώπους τους και να προσέλθουν στη Βουλή και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σε διακομματικό διάλογο, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, με την κυβέρνηση παρούσα να τους ακούσει.

    Κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για το Αγροτικό, ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» να αρνούνται οι αγρότες τον διάλογο με τον πρωθυπουργό, ενώ κάλεσε και τα κόμματα να δώσουν όλοι μαζί την μάχη «να πάμε μαζί διεκδικώντας και στηρίζοντας τον αγροτικό χώρο».

    «Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η βούληση υπάρχει. Η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και ν' ακούσει τους αγρότες», είπε ο κ. Αποστόλου, την ίδια ώρα που η Βουλή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εκπρόσωπους των αγροτών, υλοποιώντας την πρόταση του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, χθες, προς τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων για διάλογο.

    Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε πως υπάρχουν δύο γκρίζες ζώνες, η μαύρη εργασία και το ζήτημα της μη αποτύπωσης της αξίας της παραγωγής, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν «γιατί κερδισμένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες». «Αλλιώς θα είναι θύματα αυτών που λυμαίνονται τον χώρο και στη μία πλευρά και στην άλλη», διευκρίνισε περαιτέρω.

    Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι «θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα στήριξης των αγροτών, αλλά πακέτο Αποστόλου στη λογική του πακέτου Χατζηγάκη, Μωραίτη, Κοντού, δεν θα υπάρχει, αρκετά έχουν χρεωθεί οι επόμενες γενιές», και προσέθεσε πως η κυβέρνηση αυτή «πληρώνει τον λογαριασμό που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Επιτέθηκε, εξάλλου, σε εκείνους «που χρόνια χτυπούσαν τα μπλόκα και τους αγρότες και σήμερα παριστάνουν δήθεν τους συμπαραστάτες», και αναφερόμενος στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα «που ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση τη Συμφωνία», διερωτήθηκε «δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, δεν ήξεραν ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία;».

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του κόμματός του, πήρε τη σκυτάλη της δριμύτατης επίθεσης απέναντι στην κυβέρνηση για την συνολική πολιτική της και ιδίως απέναντι στους αγρότες, λέγοντας πως αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους, τους συκοφαντεί και τους βρίζει «μιλά για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πολιτικής αναταραχής και αποσταθεροποίησης». «Όμως αυτά τα ?παν κι άλλοι, οι προηγούμενοι. Όλα αυτά τα κόλπα με τους εκβιασμούς, τις απειλές, τον εκφοβισμό, τα χρησιμοποιούσε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, κατηγορώντας ταυτοχρόνως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι εφάρμοσε την αποφασισμένη από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φορολόγηση των αγροτών από το «πρώτο ευρώ». Τώρα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, «τους λέτε "ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε". Αλλά θα σας σφάξουμε. Γιατί δεν τους απαντάτε αλλά κάνετε το κορόιδο;».

    Την Τρίτη 9 του μηνός ορίστηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου, στην οποία καλούνται να παραστούν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων.

    [02] Συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό

    Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να στέλνει, από την Ολομέλεια, μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί τους, αλλά με τα προβλήματά τους, και να τους καλεί να κατανοήσουν ότι η «μάχη» που δίνεται θα επιφέρει οφέλη για κείνους, και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να επιτίθεται στην κυβέρνηση για «αντιαγροτική πολιτική» που οδηγεί στον μαρασμό την αγροτιά, συνεχίζεται η συζήτηση της επερώτησης του ΚΚΕ για το Αγροτικό.

    «Η μάχη που δίνουμε με τους εταίρους είναι από την φύση της αμυντική, θα υπάρξουν κι άλλες μάχες, τόσο κατά της διαπλοκής, που λυμαίνεται τον χώρο, όσο και υπέρ της ανάπτυξης, που έχει ανάγκη η χώρα», διεμήνυσε ο υπουργός, όμως -απέναντι στο αίτημα των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση και να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό- εξήγησε πως αυτά τα θέματα αφορούν τη γενικότερη πολιτική που τα διαπραγματεύονται και άλλοι υπουργοί με τους δανειστές.

    Προσέθεσε, εξάλλου, ότι ο ίδιος έχει προσέλθει σε εξαντλητικό διάλογο μαζί τους για πολλά θέματα και πάντα προς την κατεύθυνση της στήριξής τους, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα για διάλογο, όμως οι αγρότες το αποφεύγουν.

    Προανήγγειλε δε ξεχωριστή συνάντηση με τον ομόλογό του Γερμανό, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, και θα επιδιωχθεί και συνάντηση με τον Γάλλο για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

    «Μία είναι η ομόφωνη κραυγή του λαού μας απ? άκρη σ? άκρη: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα εδώ και τώρα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, και αναφερόμενος στις χθεσινές κινητοποιήσεις και ειδικώς για το Αγροτικό απευθύνθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό για να ρωτήσει: «Τι λέτε κύριοι της κυβέρνησης στους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα της αγροτιάς σε όλη την Ελλάδα;». «Τους λέτε ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε. Αλλά θα σας σφάξουμε», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

    [03] Β. Ντομπρόβσκις: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες στην Αθήνα, σημειώνεται πρόοδος

    «Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις τις συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι ελληνικές αρχές στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνεται «πρόοδος» σε όλα τα «σχετικά σημεία», τα οποία είναι «απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Ο Β. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2016 αλλά και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

    «Η πρώτη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε και οι αποστολές επιστρέφουν στις πρωτεύουσες έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

    [04] Δ. Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν

    Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν στέλνει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.

    Σε συνέντευξή του στο EurActiv, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπη. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελέυθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.

    Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «τα σύνορά μας δεν χρήζουν "προστασίας" από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση» και πως «σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει».

    Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι "προστατεύει" τα σύνορά της, αλλά στοχεύει στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια» τονίζει χαρακτηριστικά.

    [05] Υπάρχει η βούληση να δοθεί στους κατοίκους της Λέσβου το Νόμπελ Ειρήνης γιατί έχουν συγκινήσει τη διεθνή κοινότητα

    Για το αγκάλιασμα από τη διεθνή κοινότητα της πρότασης Νόμπελ Ειρήνης προς τους κατοίκους της Λέσβου, την προοπτική της ζώνης Σένγκεν, που δεν πρέπει να είναι α λα καρτ και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις που θα πάρει από την ΕΕ για τους πρόσφυγες, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνες ευρωβουλευτές στο περιθώριο της ολομέλειας 1-4 Φεβρουαρίου του ΕΚ στο Στρασβούργο, στην οποία κυριάρχησαν το προσφυγικό και η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου

    Στ. Κούλογλου (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

    «Δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων, όταν στις πλούσιες χώρες βλέπουμε βίαιες επιθέσεις»

    Κάποιοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο και να προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει η Ελλάδα μια τεράστια αποθήκη προσφύγων. Ωστόσο, στο ΕΚ, αν εξαιρέσει κανείς του Χριστιανοδημοκράτες, Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι ακόμη και οι Κεντρώοι, θεωρούν τις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό απαράδεκτες, γιατί μπορεί η ελληνική δημόσια διοίκηση, να έχει τα προβλήματά της, αλλά οι Ελληνες κάνουν τρομερή δουλειά και υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές ιδέες στη Λέσβο και στα άλλα νησιά.

    Η Λέσβος δέχθηκε 10 φορές τον πληθυσμό της και μάλιστα με αποδυναμωμένο μηχανισμό λόγω της οικονομικής κρίσης λόγω των μέτρων λιτότητας και παρόλα αυτά δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων.

    Στη Γερμανία το 2015 υπήρχαν 300 επιθέσεις εναντίον κέντρων προσφύγων. Στη Σουηδία κάνανε επίθεση μασκοφόροι εναντίον μεταναστών μόλις τον περασμένο Σαββατοκύριακο. Στην Ελβετία και τη Δανία, από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, τους κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή. Ε δεν πρέπει να πάει το Νόμπελ Ειρήνης σ αυτούς τους ανθρώπους;

    Ε. Βόζενμπεργκ (ευρωβουλευτής ΝΔ)

    «Οι κάτοικοι της Λέσβου απέδειξαν στην πράξη τι θα πει ανθρωπισμός»

    Η ανθρωπιστική δράση, η αυτοθυσία και οι προσπάθειες που έχουν κάνει οι νησιώτες μας σε συνεργασία με το Λιμενικό έχουν εντυπωσιάσει τη διεθνή κοινότητα.

    Το Νόμπελ είναι μια δικαίωση για τους ανθρώπους αυτούς που με αυτοθυσία και χωρίς όφελος έχουν σώσει πρόσφυγες και μικρά παιδιά.

    Υπάρχει μια συνολική βούληση να δοθεί γιατί έχει συγκινήσει, ακόμη και δύσκολους ανθρώπους στο ΕΚ, γιατί έχει αποδείξει τί θα πει στην πράξη ανθρωπισμός.

    «Η Ευ. Επιτροπή να σκεφτεί εκτός από την Τουρκία και την Ιορδανία και τον Λίβανο»

    Η Επιτροπή έχει εγκρίνει τα 3 δις ευρώ για την Τουρκία. Ναι, πρέπει να τα πάρει, αλλά υπό την προύπόθεση ότι θα τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής, θα ελέγξει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που είναι το μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα διεθνώς σήμερα και θα δεχθεί τις επιστροφές στα εδάφη της.

    Από την αλλη πλευρά, η Επιτροπή δεν μπορεί να δέχεται ότι η άμεση εκταμίευση των 3 δις είναι αναγκαία για την Τουρκία και να μην υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά προς τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό προσφύγων.

    Να αποδειχθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη, να δεχθούν όλα τα κράτη την εφαρμογή της απόφασης για μετεγκατάσταση και να σταματήσουν την α λα καρτ επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

    Μια καινοτομία που πρότεινα και ελπίζουμε να τη δεχθεί η ΕΕ, είναι πέραν των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα για ολοκλήρωση των hotspot να υπάρξει η πρόβλεψη να γίνουν hotspot και εκτός ΕΕ και αυτό έχει καταγραφεί σε πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Είμαι αισιόδοξη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει θετικές κινήσεις για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε κάνει βήματα που θα βελτιώσουν την επόμενη έκθεση. Ο Πρόεδρος Γιουνκερ είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να αδικήσουμε την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα Σένγκεν.

    Μ.Σπυράκη(ευρωβουλευτής ΝΔ)

    «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη»

    Οι παραλείψεις που περιγράφονται στην έκθεση των ελεγκτών της Επιτροπής για την αξιολόγηση, σε ένα μεγάλο βαθμό θα καλυφθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ως τις 18 Φεβρουαρίου. Η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων για την κάλυψη αυτών των κενών αλλάζει τελείως την εικόνα και αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε εδώ στην ΕΕ και στο ΕΚ. Πρέπει όμως να ζητήσουμε όλο το βαθμό συνδρομής που μπορούμε να πάρουμε. Είτε είναι οικονομική είτε μέσω της Frontex, ή άλλων θεσμών.

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη.

    «Να επιβάλει η Τουρκία βίζα στους μετανάστες από την Αφρική»

    Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα με συγκεκριμένες κινήσεις. Πρόταση: Να ζητήσουμε ως ΕΕ από την Τουρκία να θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου για τους πολίτες που κινούνται κυρίως από τις χώρες της Αφρικής. Η Τουρκία αποτελεί πόλο έλξης από πολίτες του Μαγκρέμπ που θέλουν να μεταναστεύσουν παράτυπα στην ΕΕ και επειδή δεν έχει σύστημα βίζας, μεταναστεύουν χιλιάδες με προορισμό την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο από το Αιγαίο μετακινήθηκαν 42000 εξ αυτών λιγότεροι από 60% ήταν πρόσφυγες. Εκεί η Τουρκία πρέπει να βάλει ένα φρένο. Να δούμε τι δεσμεύσεις θα αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις ευρώ που θα λάβει από την ΕΕ.

    Το ζητώ από το ΕΚ και θα κάνω και γραπτή παρέμβαση γι? αυτό στο ΕΚ

    [06] Εικαστική περιήγηση στην Θεσσαλονίκη μέσα από κάρτες και χάρτες. Έκθεση καρτών και χαρτών στο Μουσείο Ύδρευσης

    Μαζική φωτογραφική απεικόνιση ενός τόπου αλλά και η πλέον διαδεδομένη μορφή σύντομης επικοινωνίας, με εικόνα μάλιστα, του προηγούμενου και των τελών του προ-προηγούμενου αιώνα, οι κάρτες (τα γνωστά ως καρτ-ποστάλ) αποτελούν σήμερα το πλέον αγαπημένο και νοσταλγικό αντικείμενο συλλεκτών και συλλογών, αλλά και γοητευτικό υλικό για τη μελέτη της ιστορίας των πόλεων και των κοινωνικών συνηθειών της εποχής.

    Πόλη πολυ-φωτογραφημένη, πολύμορφη, πολυ-καταγραμμένη, αλλά και ιδιαίτερη ως πολυεθνική, πολυπολιτισμική (οθωμανική ως το 1912 και στη συνέχεια ελληνική, αλλά και καταστραμμένη οικιστικά και πολεοδομικά μετά το 1917 και τη μεγάλη πυρκαγιά που εξαφάνισε σχεδόν την «παλιά» πόλη) η Θεσσαλονίκη υπήρξε ένα από τα κέντρα παραγωγής, αλλά και διακίνησης καρτών (ειδικά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της εγκατάστασης σ' αυτή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών της Αντάτ, που είχαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους δικούς στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία κ.ά.) και με εικόνες από την «εξωτική» Ανατολή.

    Περί τις 300 σπάνιες κάρτες -ειδικά της εποχής προ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου- από την οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885 και ως το 1910 - αλλά και χάρτες της εποχής εκτίθενται, από σήμερα, στο Μουσείο Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, στην έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη του 1900 μέσα από κάρτες και χάρτες».

    [07] Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος

    Με σημεία σύγκλισης, και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερο πρόοδος, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από τους επικεφαλής των θεσμών. Μάλιστα, τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ θα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν. «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

    «Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.

    Αν με ρωτούσατε - είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

    [08] Βάλσαμο για τα ελληνικά πεντάλ η δικαστική δικαίωση της ΕΟΠ για το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ

    Η δικαστική δικαίωση της ΕΟ Ποδηλασίας επί του ΟΑΚΑ μπορεί να έγραψε «ιστορία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την Ομοσπονδία, όμως οι αθλητές είναι σίγουρα αυτοί που έχουν έναν παραπάνω λόγο να χαίρονται για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Εδώ και καιρό, το ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είναι παρατημένο στην τύχη του, με αποτέλεσμα τα ατυχήματα να είναι μέρος της καθημερινότητας των αθλητών και αθλητριών που προσπαθούν να προπονηθούν. Τα βαθουλώματα, αλλά και οι ακκίδες στον αγωνιστικό χώρο πάνω στα οποία χτυπάνε οι αθλητές με τα ποδήλατά τους, έχουν ως αποτέλεσμα σκασμένα λάστιχα και σοβαρούς τραυματισμούς. Εκτός των άλλων, οι προπονήσεις γίνονται σε συνθήκες ψύχους (έλλειψη θέρμανσης), ενώ τις ημέρες που βρέχει, τα νερά στάζουν στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παγίδες ικανές για σοβαρούς τραυματισμούς. Και όλα αυτά σε ένα ποδηλατοδρόμιο που λειτουργεί μόλις 12 χρόνια και το οποίο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού αθλητισμού, αφού ως γνωστόν ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2016 - 17:32:30 UTC