Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει άμεσα τα μέτρα σε βάρος των αγροτών
  • [02] Γ Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολιτική λύση στη Μέση Ανατολή, ώστε να λυθεί το προσφυγικό
  • [03] Η Χ. Αλεξίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη: Είναι σαν να ζω αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου
  • [04] Βαρθολομαίος: Η Σμύρνη ουδέποτε έπαυσε να ζει στις καρδίες μας
  • [05] Έκλεισε επ' αόριστον ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης
  • [06] Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων μέσω του κόμβου Καρδίτσας
  • [07] Με ρεκόρ παραγωγικότητας η Κηφισιά συνέτριψε 115-79 τα Τρίκαλα
  • [08] Παρουσία Μαρινάκη και Μώραλη το μνημόσυνο για τα 21 θύματα της Θύρας 7
  • [09] Λοτζέσκι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πάμε για τουλάχιστον μία νίκη σε Μόσχα και Βαρκελόνη»

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει άμεσα τα μέτρα σε βάρος των αγροτών

    «Η κυβέρνηση, μπροστά στη γενικευμένη αγροτική εξέγερση, πρέπει να αποσύρει άμεσα όλα τα αντιασφαλιστικά και φοροεξοντωτικά μέτρα σε βάρος των αγροτών, πράγμα που είναι προϋπόθεση για έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες», δήλωσε από τη Νεμέα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Η κυβέρνηση ή θα αποσύρει άμεσα τα αντιαγροτικά μέτρα ή αλλιώς θα αποσυρθεί η ίδια από το πρωτόγνωρο κύμα οργής και αγώνα των αγροτών της χώρας» προσέθεσε.

    Συνοδευόμενος από τον Θανάση Πετράκο και στελέχη της ΛΑΕ του νομού Κορινθίας, ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τη διοίκηση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, με ιδιώτες οινοπαραγωγούς και με αγρότες, κυρίως αμπελουργούς, της περιοχής και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της οινοπαραγωγής και των αγροτών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «με τον απαράδεκτο φόρο που πρόσφατα επέβαλε στο κρασί, λειτουργεί ως ''καταστροφέας'' της ελληνικής παραγωγής σε ένα προϊόν, που αν το στηρίξουμε, μπορεί να στηρίξει όλη την Ελλάδα». «Η άμεση απόσυρση του φόρου στο κρασί είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει εδώ και τώρα η κυβέρνηση, πριν είναι αργά για τον οινοπαραγωγικό ιστό της χώρας» υπογράμμισε.

    [02] Γ Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολιτική λύση στη Μέση Ανατολή, ώστε να λυθεί το προσφυγικό

    Η Ελλάδα δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα έχει θέσει έγκαιρα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη διεθνή κοινότητα το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ανέφερε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, από τη Σμύρνη όπου παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία του πολιούχου Αγίου Βουκόλου, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος..

    Όπως ανέφερε ο κ. Αμανατίδης η Ελλάδα έχει από καιρό εστιάσει σε δυο σημεία, αφενός τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά κυρίως στην πολιτική λύση που πρέπει να υπάρξει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ώστε να υπάρξει ειρήνη και οι πρόσφυγες να παραμείνουν στις εστίες τους.

    [03] Η Χ. Αλεξίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη: Είναι σαν να ζω αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα τής μητέρας της, τη Σμύρνη, βρίσκεται η Χαρούλα Αλεξίου, η οποία παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία του πολιούχου Αγίου Βουκόλου, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Λίγες ώρες πριν από την αποψινή συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Σμύρνης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την πόλη, όπου ένας δρόμος φέρει το όνομά της, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το δράμα των προσφύγων που από τα μικρασιατικά παράλια διασχίζουν την ίδια θάλασσα που διέσχισαν το 1922 με την Καταστροφή οι πρόγονοί της, για να φτάσουν στην Ελλάδα

    [04] Βαρθολομαίος: Η Σμύρνη ουδέποτε έπαυσε να ζει στις καρδίες μας

    Με μεγαλοπρέπεια που ξαναζωντάνεψε τις εποχές πριν από το 1922, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί,Ρωμιοί, Έλληνες, Ρώσοι, Ουκρανοί και Γεωργιανοί της Σμύρνης πανηγύρισαν σήμερα τη μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

    Ο Βουκόλος είχε οσιακό τέλος. Οι χριστιανοί της Σμύρνης, σύμφωνα με την παράδοση, τον ενταφίασαν με δέος, κοντά στο Κοιμητήριο της «Εφεσιανής Πύλης» και στον τάφο του φύτρωσε μια μεγάλη μυρτιά, που γονατιστή έγερνε πάνω του. Τα μύρτα της έκαναν θαύματα στις γυναίκες που ήθελαν να γίνουν μάνες και στους ανθρώπους που βασανιζόταν από τη θλίψη της αρρώστιας.

    Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σε χώρο κοντά στον τάφο, οικοδομήθηκε από τη ρωμαίικη κοινότητα της Σμύρνης μεγαλοπρεπής ναός επ΄ονόματι του Αγίου Βουκόλου στην περιοχή Μπασμανέ. Επειδή στη συνοικία έμεναν Τούρκοι, ο ναός δεν κάηκε, αλλά λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αρχαιλογικό μουσείο και αργότερα ως αποθήκη της όπερας.

    Στα τέλη του 2000 με πρωτοβουλία του δημάρχου Σμύρνης, Αζίζ Κοτζάογλου, ο ναός ανακαινίστηκε ως μουσειακός χώρος, αποκαλύφθηκαν ορισμένες τοιχογραφίες και παραχωρείται από πέρυσι ορισμένες φορές τον χρόνο για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών. Σήμερα τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Νεαπόλεως Βαρνάβα και Δράμας Παύλου.

    Είναι σημαντικό ότι η σημερινή Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι η πρώτη μετά την απόφαση των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών να συγκληθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας. Επίσης, η Μονή Βατοπαιδίου δώρισε στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας «Παναγία η Παραμυθία», την οποία μετέφεραν χθες το απόγευμα οι πατέρες της μονής, ιερομόναχοι Ευδόκιμος και Βαρνάβας. Την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ οι πιστοί την έραιναν με άνθη.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε ότι ήλθαμε στη Σμύρνη για να τιμήσουμε «το στολίδι αυτό της Ιωνίας, για να θυμηθούμε τους προγόνους μας, οι οποίοι για αιώνες έζησαν εδώ ειρηνικώς». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η οποία προκάλεσε άφατη συγκίνηση, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε: «Αληθώς, σήμερα βιώνουμε μια Ορθόδοξη πνευματική αναγέννηση της Σμύρνης, η οποία, άλλωστε, ουδέποτε έπαυσε να ζει στην καρδιά μας, την καρδιά του γένους μας, ουδέποτε έπαυσε να είναι αντικείμενο και υποκείμενο των στεναγμών και των πόθων του πολυπαθούς Γένους μας».

    Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι «η παλαιά Σμύρνη δεν έχει καεί. Δεν έχει πάψει να υπάρχει» .

    Υπάρχει, συνέχισε, «στο φως που έρχεται από τα επέκεινα, από τα βάθη των αιώνων, από το φως το οποίο αμυδρά σήμερα δείχνει να επανέρχεται, κατά τα κρίματα του Θεού, και να φωτίζει και τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, να φωτίζει και τις ψυχές μας για να κατανοούν ?μυστήρια Θεού?, τα οποία δεν είναι αντιληπτά με τους αισθητούς οφθαλμούς μας».

    Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν προσκυνητές από την Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο πρέσβης στην Άγκυρα κ. Λουκάκης, ο γενικός πρόξενος Θεόδωρος Τσακίρης, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, η δήμαρχος Κονάκ η ερμηνεύτρια Χαρούλα Αλεξίου η οποία θα δώσει απόψε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Σμύρνης, καθώς κι άλλοι επίσημοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Χ. Αλεξίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη: Είναι σαν να ζω αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου

    [05] Έκλεισε επ' αόριστον ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης

    Σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου και από τις 18.00 έκλεισαν επ' αόριστον τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης.

    Στο σημείο του μπλόκου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα.

    Η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Άργους, από τον Αχλαδόκαμπο, μια παράκαμψη περί τα 80 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί ακολουθούν τη διαδρομή, κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου «Τρίπολη Βόρεια», εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό ως το 'Αργος κι από εκεί φτάνουν στον ανισόπεδο κόμβο της Στέρνας, όπου επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο. Αντίστροφα ακολουθούν τη διαδρομή οι οδηγοί που κατευθύνονται από την Κόρινθο προς την Τρίπολη.

    Οι οδηγοί από την περιοχή της Γορτυνίας με κατεύθυνση την Κόρινθο, εναλλακτικά μπορούν να ακολουθήσουν την εθνική οδό Λεβίδι - Κανδύλα - Νεμέα και να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Νεμέας.

    [06] Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων μέσω του κόμβου Καρδίτσας

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων μέσω του κόμβου Καρδίτσας, καθώς οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στις δύο πλευρές της Ε.Ο. Τρικάλων - Καρδίτσας, χωρίς,μέχρι σήμερα το μεσημέρι,να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό του οδικού δικτύου.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Παύλος Σπυρόπουλος, ανέφερε πως θα συμμετέχουν στην αυριανή πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων, το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

    [07] Με ρεκόρ παραγωγικότητας η Κηφισιά συνέτριψε 115-79 τα Τρίκαλα

    Η Κηφισιά συνέτριψε με 115-79 τα Τρίκαλα στο «Ζηρίνειο», για την 17η αγωνιστική της Α1 Ανδρών, και απολαμβάνει, πλέον, τη... μοναξιά της πέμπτης θέσης στην κατάταξη. Σημειώνοντας ρεκόρ παραγωγικότητας στην ιστορία της στην Α1 Ανδρών, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα, μετατρέποντας σε... περίπατο την αναμέτρηση. Κορυφαίος των νικητών ο Σμιθ 21 πόντους, ενώ πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Χογκ με νταμπλ νταμπλ σε πόντους (15) και ριμπάουντ (10).

    Σε αναμετρήσεις για την 17η αγωνιστική στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Α1 ΑΝΔΡΩΝ

    17η Αγωνιστική (6/2-8/2/2016)

    ΑΕΚ-Κόροιβος 70-49

    Ρέθυμνο-Αρκαδικός 89-76

    Άρης-Λαύριο 82-68

    Κηφισιά-Τρίκαλα 115-79

    Απόλλων Π.-Καβάλα 66-59

    Κολοσσός Ρ.-Παναθηναϊκός 7/2, 16:00

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 8/2, 18:30

    BAΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 17 αγώνες)

    Β.

    Ολυμπιακός 31 -16αγ.

    Παναθηναϊκός 31 -16αγ.

    ΑΕΚ 30

    Αρης 29

    Κηφισιά 26

    Απόλλων Πατρών 25

    ΠΑΟΚ 24 -16αγ.

    Κολοσσός Ρ. 23 -16αγ.

    Τρίκαλα 23

    Κόροιβος Αμ. 23

    Ρέθυμνο 23

    Λαύριο 22

    Καβάλα 21

    Αρκαδικός 20

    [08] Παρουσία Μαρινάκη και Μώραλη το μνημόσυνο για τα 21 θύματα της Θύρας 7

    Παρουσία του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, σύσσωμης της οικογένειας του Ολυμπιακού, χιλιάδων οπαδών του πειραϊκού συγκροτήματος, τελέστηκε το μεσημέρι στο «Γ. Καραϊσκάκης» το μνημόσυνο για τα 21 θύματα της Θύρας 7. Παρών ήταν ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός προεξάρχοντος του προέδρου του, Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ ήταν σύσσωμο τόσο το ποδοσφαιρικό τμήμα (προπονητής, παίκτες, συνεργάτες κτλ) όσο και η διοίκηση. Εκεί ήταν και ο μπασκετικός Ολυμπιακός με πρώτα τα αδέλφια Αγγελόπουλοι, τα μέλη του τμήματος αλλά και διοικητικά στελέχη. Παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Μιχάλης Κουντούρης, αλλά και αθλητές και προπονητές από τα ναυταθλητικά και «υγρά» σπορ, τις πολεμικές τέχνες αλλά και τις ακαδημίες αφού οι ομάδες βόλεϊ και πόλο είχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Εκπροσώπηση υπήρξε και από τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ παρότι επίσης υπήρχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Εκεί ήταν και 20 ποδοσφαιρικές σχολές του Ολυμπιακού απ΄όλη την Αττική αλλά και αυτή της Θεσσαλονίκης. Σύσσωμη ήταν και η ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων και φυσικά μέλη των 21 οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και φυσικά χιλιάδες κόσμου κάθε φύλου και ηλικίας.

    [09] Λοτζέσκι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πάμε για τουλάχιστον μία νίκη σε Μόσχα και Βαρκελόνη»

    Στην εμφάνιση ενός διαφορετικού Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο στάθηκε ο Ματ Λοτζέσκι, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), μετά την χθεσινή πολύτιμη νίκη επί της Κίμκι, για την 6η αγωνιστική της φάσης των «16» της Euroleague. «Ήμασταν κακοί, αλλά και η Κίμκι έκανε ένα πάρα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο στην επανάληψη τόσο η άμυνα, όσο και η επίθεσή μας έγινε καλύτερη» είπε αρχικά, χωρίς να παραλείψει να δώσει τα εύσημα στους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές του αγώνα, τον Ντάνιελ Χάκετ και φυσικά τον Γιώργο Πρίντεζη: «Παίξαμε σωστό μπάσκετ στο τέλος του αγώνα, ενώ ατομικά ο Ντάνιελ με τον Γιώργο ήταν καταπληκτικοί. Είχαν ένα πολύ καλό παιχνίδι και οι δύο».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 February 2016 - 19:32:30 UTC