Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ για Μπαλτάκο:Γιατί δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή
  • [02] Τα hot spots, από μόνα τους, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, δήλωσε από τη Μυτιλήνη ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [03] Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο
  • [04] Το «μαρτύριο της σταγόνας» για χιλιάδες πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [05] Ο μητροπολίτης Άνθιμος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Χρέος μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά μέχρι εκεί που μπορούμε
  • [06] «Πανευτυχής» δηλώνει ο πάπας Φραγκίσκος ενόψει της συνάντησης με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο
  • [07] Τουλάχιστον 35 μετανάστες πνίγηκαν σε δύο ναυάγια ανοικτά των τουρκικών ακτών
  • [08] Γιορτάζεται αύριο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, στο Γρ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [09] Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης στα σχολεία, από το υπουργείο Παιδείας
  • [10] Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα το πιο διαβασμένο βιβλίο στα κορυφαία πανεπιστήμια
  • [11] Το πλησιέστερο νοσοκομείο, την αστυνομία ή κάποιον συγγενή τους θα μπορούν να ειδοποιήσουν ηλικιωμένοι μέσω μιας νέας τεχνολογίας
  • [12] Δέκα μέρες εκτός αγωνιστικής δράσης ο Σχορτσανίτης

  • [01] Η ΝΔ για Μπαλτάκο:Γιατί δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα όσα είπε σήμερα ο κ. Μπαλτάκος περί ίδρυσης νέου κόμματος «δεξιά» της ΝΔ, η αντίδραση της Συγγρού ήταν η εξής: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μπαλτάκος μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου είναι προνομιακός συνομιλητής».

    [02] Τα hot spots, από μόνα τους, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, δήλωσε από τη Μυτιλήνη ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Eπίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως με τους χειρισμούς της επιδείνωσε το πρόβλημα του προσφυγικού, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «τα hot spots από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέπτεται σήμερα, 8 Φεβρουαρίου, τη Μυτιλήνη, όπου το πρωί βρέθηκε στο πρώτο Κέντρο Υποδοχής προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή της Μόριας και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Frontex, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των διεθνών οργανισμών και των υπηρεσιών της κυβέρνησης για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά οξύ, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο έχει διάσταση ανθρωπιστική αλλά και ασφάλειας και τόνισε πως αυτό το πρόβλημα, δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hot spots στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Όμως, εξέφρασε την εκτίμηση πως η κατασκευή των hot spots, από μόνη της, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και προς την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως χρειάζεται μία οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρειάζεται τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μεταγκατασταθούν στην Ευρώπη» σημείωσε.

    Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε και την Τουρκία να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν υπάρξει και ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του».

    [03] Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο

    Δραματική πτώση καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές «βυθίζοντας» την αγορά κάτω και από τα επίπεδα των 470 μονάδων, επίπεδα που θεωρούνται από τους αναλυτές ιδιαίτερα κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε επίπεδα Ιουνίου 2012 και ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:30, διαμορφώνεται στις 467,74 μονάδες σημειώνοντας πτώση 7,15%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει μεγάλη πτώση σε ποσοστό 9,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,45%.

    [04] Το «μαρτύριο της σταγόνας» για χιλιάδες πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Μεσημέρι Σαββάτου στην συνοριακή διάβαση της Ειδομένης. Ο Βαρδάρης, ο αέρας που έρχεται από τα Σκόπια σαρώνει το διάσελο στην κοιλάδα του Αξιού. Ο ήλιος μετριάζει κάπως το τσουχτερό κρύο και ζεσταίνει την ελπίδα των εκατοντάδων ανθρώπων που συνωστίζονται από τα άγρια χαράματα στην ουρά, σε σιδερόφραχτο διάδρομο, που καταλήγει στην έξοδο από την Ελλάδα και στο πέρασμα στην ΠΓΔΜ.

    Είναι γυναικόπαιδα, πολλά μικρά παιδιά, νέοι άντρες και ανάμεσά τους μία υπερήλικας -θα πρέπει να είχε πατήσει τα ογδόντα- η οποία σέρνει υποβασταζόμενη το κουρασμένο της κορμί, προσδοκώντας μια ...νέα ζωή μακριά από τον πόλεμο και τη δυστυχία. Έστω και σε αυτή την ηλικία...

    Το "μαρτύριο της σταγόνας", τελειώνει γι' αυτούς που τουρτουρίζουν στην ουρά. Προσωρινά έστω, γιατί δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν στον "βαλκανικό διάδρομο" μέχρις ότου φτάσουν -αν προλάβουν να φτάσουν και δεν εγκλωβιστούνσε κάποια ενδιάμεση χώρα- στον προορισμό τουςΒ· την Αυστρία ή την Γερμανία.

    Έφτασαν στη διάβαση της Ειδομένης, έχοντας "καθηλωθεί" -όπως προβλέπει το σχέδιο της αστυνομίας- για κάποια μερόνυχτα στο βενζινάδικο κοντά στο Πολύκαστρο ή σε κάποιο άλλο στην διαδρομή αλλά και τώρα που βρίσκονται στη "βρύση" δεν είναι σίγουροι ότι θα "πιουν νερό", αν δηλαδή θα περάσουν τον αστυνομικό έλεγχο στην πλευρά της ΠΓΔΜ.

    Και αυτό γιατί οι αρχές της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρας ανοιγοκλείνουν τα σύνορα ανάλογα με τους σχεδιασμούς τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν ώρες ατέλειωτες ή και ημέρες στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης.

    Με το μαγικό χαρτάκι, με το οποίο πιστοποιείται απο τις ελληνικές αρχές η προσφυγική τους ιδιότητας και η πρόθεσή τους να μεταβούν στην Αυστρία ή τη Γερμανία, περιμένουν εναγωνίως να περάσουν την πόρτα του φράχτη. Η ανθρώπινη γραμμή προς τη διάβαση δεν φθίνει ποτέ, καθώς η ελληνική αστυνομία τροφοδοτεί την Ειδομένη με λεωφορεία που σταθμεύουν σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στον εθνικό δρόμο Αθηνών - Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου.

    Ο χώρος έξω από το βενζινάδικο, όπου σταθμεύουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από την Ειδομένη, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συνωστισμός στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, είναι "κατάσπαρτος" με σκηνές.

    Εκεί αναζητούνπροσωρινάκαταφύγιο από το τσουχτερό κρύο και τους ισχυρούς ανέμουςοι περίπου 2.000 πρόσφυγες , ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν ξεπεράσει ακόμη και τους 5.000!

    Την ίδια ώρα, το καφέ αλλά και το "ψιλικατζίδικο" στο χώρο του βενζινάδικου -που έχει προσαρμόσει τα προϊόντα του στις γαστριμαργικές προτιμήσεις των νέων πελατών του, από κονσέρβες με φασόλια και ρεβίθια, ζαμπόν κότας (και όχι χοιρινού ως είθισται) ως και φορτιστές κινητών και αδιάβροχα- είναι ασφυκτικά γεμάτα. Κάνουν "χρυσές" δουλειές.

    Εκατοντάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι αναζητούν τροφή για να "ξεγελάσουν" την πείνα τους, όπως χαρακτηριστικά λέει η 25χρονη Μίριαμ από τη Συρία που ταξιδεύει μαζί με τον μικρό της γιο για να συναντήσει, όπως λέει, τον άνδρα της στη Γερμανία.

    [05] Ο μητροπολίτης Άνθιμος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Χρέος μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά μέχρι εκεί που μπορούμε

    «Το χρέος μας είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε, αλλά μέχρι εκεί που μπορούμε, μέχρι εκεί που δεν αρχίζει να αμφισβητούνται τα δικαιώματα ή ο τρόπος χρήσεως των περιουσιακών στοιχείων από κάθε άνθρωπο» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις κατοίκων στις περιοχές που δημιουργούνται κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων.

    «Θέλει το πράγμα κάποια προσοχή σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του κράτους να εξυπηρετήσει σε όλες τις περιοχές της χώρας τους ανθρώπους αυτούς» τόνισε ο κ. Άνθιμος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», με τους Κωστή Παπαδάκη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, και επισήμανε ότι η διευθέτηση του ζητήματος των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα δημιουργεί αναταραχή και αρνητισμό στους κατοίκους.

    [06] «Πανευτυχής» δηλώνει ο πάπας Φραγκίσκος ενόψει της συνάντησης με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

    «Είμαι πανευτυχής», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος στην εφημερίδα Corriere della Sera, ενόψει της συνάντησής του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στην Κούβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

    «Άφησα τα πράγματα να εξελιχθούν. Εγώ είπα μόνον ότι ήθελα να συναντήσω και να αγκαλιάσω και πάλι τους ορθόδοξους αδελφούς μου. Μόνον αυτό. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό ικανών επισκόπων. Από την πλευρά των Ορθοδόξων ασχολήθηκε με αυτές ο Ιλαρίωνας, ο οποίος, εκτός από ικανός, είναι και καλλιτέχνης, μουσικός. Τα ετοίμασαν όλα οι επίσκοποι», δηλώνει ο ποντίφικας στην Corriere della Sera.

    Ο Αργεντινός πάπας προσθέτει ότι «η Ρωσία μπορεί να προσφέρει πολλά» και επανέρχεται σε προηγούμενες δηλώσεις του περί «Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος εξελίσσεται τμηματικά»: «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος. Πως γίνονται οι πόλεμοι; Δρώντας πάνω στην οικονομία, με την διακίνηση των όπλων και πολεμώντας τον κοινό μας οίκο, που είναι η φύση», λέει ο Φραγκίσκος.

    Στη συνομιλία του με τον συντάκτη της ιταλικής εφημερίδας, ο πάπας αναφέρεται και στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο, τονίζοντας:

    «Σε ότι αφορά την Αραβική Άνοιξη και το Ιράκ μπορούσε να καταλάβει έγκαιρα κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί. Και υπήρξε εν μέρει μια σύγκλιση των αναλύσεων που είχαν κάνει η Αγία Έδρα και η Ρωσία. Μια μερική σύγκλιση, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε, διότι η Ρωσία έχει τα συμφέροντά της».

    [07] Τουλάχιστον 35 μετανάστες πνίγηκαν σε δύο ναυάγια ανοικτά των τουρκικών ακτών

    Τουλάχιστον 35 μετανάστες βρήκαν σήμερα τον θάνατο στο Αιγαίο, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σε δύο ναυάγια που συνέβησαν ενώ επιχειρούσαν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Μια πρώτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στα ανοικτά της τοποθεσίας Ντικίλι (Δεκέλεια), στην επαρχία της Σμύρνης, απ' όπου είχαν αποπλεύσει οι μετανάστες κατευθυνόμενοι στη Λέσβο, και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ανθρώπων, διευκρίνισε το πρακτορείο.

    Τρεις επιβάτες του πλεούμενου διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

    Σε μια δεύτερη τραγωδία, 24 μετανάστες, κι αυτοί καθ' οδόν για τη Λέσβο, πνίγηκαν όταν το πλεούμενό τους ναυάγησε αυτή τη φορά στα ανοικτά της τοποθεσίας Εντρεμίτ, βόρεια του Ντικίλι. Τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν, πρόσθεσε το Dogan.

    Οι νέες αυτές τραγωδίες συμπίπτουν χρονικά με τη σύντομη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα στην Άγκυρα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία έφτασε για να ασκήσει πίεση στους Τούρκους να κάνουν περισσότερα για να επιβραδύνουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.

    [08] Γιορτάζεται αύριο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, στο Γρ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Αύριο, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), η Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνει με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τη Google ειδική εκδήλωση στο Γραφείο του ΕΚ, όπου θα αναδείξει την ιδιαίτερα πρωτοπόρο δράση «Youth4Greece» (www.youth4greece.gr).

    Μέσω αυτής της δράσης, παιδιά και έφηβοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν πρωτότυπα βίντεο σε σχέση με τα αξιοθέατα του τόπου τους, τις τοπικές εκδηλώσεις και τις τοπικές συνταγές, προσκαλώντας με αυτό τον τρόπο συνομίληκούς τους αλλά και όλους τους επισκέπτες της πλατφόρμας να γνωρίσουν τη χώρα μας. Η δράση Saferinternet.gr έλαβε περισσότερα από 136 βίντεο, ακόμα και από νηπιαγωγεία που θέλησαν να προάγουν μέσα από τα αθώα μάτια των πολύ μικρών μαθητών τον τόπο τους.

    Επιπλέον, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η δράση δημιουργίας ποίησης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο. Η δράση Saferinternet.gr έλαβε περισσότερα από 300 ποιήματα από μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και θα παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά δείγματα των δημιουργιών αυτών.

    Τέλος, η δράση Saferinternet.gr θα παρουσιάσει περαιτέρω δραστηριότητές της για την ενεργή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Μέλη του πάνελ νέων θα μας δώσουν τις δικές τους ιδέες, πώς οι ίδιοι, η οικογένεια, η Πολιτεία αλλά και η βιομηχανία του Διαδικτύου μπορεί να αναλάβει δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο.

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12.00 με χαιρετισμό από τον κύριο Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Θα διαρκέσει μέχρι τις 13.30.

    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.ustream.tv/channel/europarlgr. Θα την παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί που έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν.

    Περισσότερες από 480 εκδηλώσεις θα διοργανωθούν υπό το συντονισμό του Saferinternet.gr σε όλη τη χώρα μέσω των «Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου»: σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κέντρα νεότητας και κοινωνικοί φορείς θα πολλαπλασιάσουν το μήνυμα του εορτασμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

    [09] Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης στα σχολεία, από το υπουργείο Παιδείας

    Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

    [10] Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα το πιο διαβασμένο βιβλίο στα κορυφαία πανεπιστήμια

    Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο στα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και, σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις, κορυφαία και του κόσμου. Παράλληλα, η «Πολιτεία» είναι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Open Syllabus Explorer.

    Σε αυτή τη δεύτερη λίστα βρίσκεται και άλλο ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η «Ηθική» του Αριστοτέλη, αλλά και η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

    Οι ερευνητές της ιστοσελίδας κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα εξετάζοντας την on line βάση δεδομένων για τα βιβλία που μελετήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πάνω από ένα εκατομμύριο «courses» των αμερικανικών πανεπιστημίων.

    Τα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια συνθέτουν τη λεγόμενη Ivy League της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Σε αυτήν ανήκουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Χάρβαρντ, του Πρίνστον, του Μπράουν, της Πενσυλβάνιας, του Γέιλ, του Κόρνελ, το πανεπιστήμιο Κολούμπια, καθώς και το Ντάρτμουθ Κόλετζ.

    [11] Το πλησιέστερο νοσοκομείο, την αστυνομία ή κάποιον συγγενή τους θα μπορούν να ειδοποιήσουν ηλικιωμένοι μέσω μιας νέας τεχνολογίας

    Το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, την αστυνομία, την πυροσβεστική ή τα παιδιά τους θα μπορούν να ειδοποιήσουν με το πάτημα ενός κουμπιού ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τη σχετική μεθοδολογία θα αναπτύξουν το επόμενο χρονικό διάστημα φορείς από την Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα με συντονιστή φορέα το Πανεπιστήμιο του Lancaster από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του έργου Mobile - Age. Πρόκειται για ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020» ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    «Το έργο αφορά ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους και μπορεί να χρειαστούν βοήθεια. Καθώς πολλοί από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα αναπτυχθεί εκείνη η μεθοδολογία που θα τους επιτρέπει να καλούν άμεσα για βοήθεια με πολύ απλό τρόπο» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Απόστολος Γιάντσης. Μετά την ολοκλήρωση της μεθοδολογίας, αυτή θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στη χώρα μας ενώ είναι δυνατό να αναζητηθεί χρηματοδότηση προκειμένου να παραχθεί η όποια εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα.

    [12] Δέκα μέρες εκτός αγωνιστικής δράσης ο Σχορτσανίτης

    Δέκα μέρες εκτός αγώνων θα μείνει ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης. O διεθνής σέντερ του ΠΑΟΚ εξετάστηκε εκ νέου για τις ενοχλήσεις στο γόνατό του, διαδικασία από την οποία προέκυψε ο αναγκαστικός παροπλισμός του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά του, για το επόμενο δεκαήμερο.

    Ο Σχορτσανίτης, που δεν ταξίδεψε το απόγευμα με την αποστολή της ομάδας για την Αθήνα, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, θα κινηθεί το προσεχές διάστημα με την απαιτούμενη θεραπεία και θα εκτιμηθεί, στην πορεία των ημερών, αν θα καταστεί εφικτό να συμπεριληφθεί στα πλάνα του Σούλη Μαρκόπουλου για το επόμενο, εντός έδρας, παιχνίδι πρωταθλήματος με το Ρέθυμνο (13/2).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 February 2016 - 13:32:34 UTC