Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Βαρουφάκης: Τις τράπεζες τις έκλεισε η τρόικα
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Θεσμική εκτροπή η άρνηση της αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα για τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες
  • [04] Τα αίτια της μεγάλης πτώσης των μετοχών της Deutsche Bank
  • [05] Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για το συλλαλητήριο των αγροτών
  • [06] Στα τέλη του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων άνω των 50 ετών
  • [07] Αποκλεισμένα τα Τέμπη, κλείνουν το δρόμο Αντιρρίου - Ιωαννίνων οι αγρότες
  • [08] Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται εριστικά: «Από αύριο: μπουμ, μπουμ»
  • [09] Τουλάχιστον δέκα νεκροί από σύγκρουση τρένων στη Γερμανία
  • [10] «Σκοπός της Τέχνης είναι να σκαλίζει τα σκοτεινά, τα κρυφά»
  • [11] Γαλλία: Επτά Ισπανοί σπηλαιολόγοι παγιδεύτηκαν σε ένα σπήλαιο
  • [12] Συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το υπουργικό συμβούλιο
  • [13] Ν. Ξυδάκης: Η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της, αλλά δεν θα προβεί σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων
  • [14] Τα αιτήματά τους παρουσιάζουν οι αγρότες σε συνέντευξη Τύπου
  • [15] Ι. Μουζάλας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα
  • [16] Τα άλογα αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα

  • [01] Γ. Βαρουφάκης: Τις τράπεζες τις έκλεισε η τρόικα

    Στην τρόικα απέδωσε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την παρουσίαση της Κίνησης για την Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) χθες το βράδυ στο Βερολίνο. «Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και παραδέχθηκε ότι ο ίδιος απέτυχε ως υπουργός Οικονομικών, ενώ η κυβέρνηση συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα. Και η κυβέρνησή μας συνθηκολόγησε, παραδόθηκε σε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς - ούτε ο Δρ Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Προφανώς επρόκειτο για θεαματική αποτυχία» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε Έλληνα που βρέθηκε στο κοινό, o οποίος τον κατηγόρησε ότι απέτυχε και ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εισπράξει τον μισθό του. «Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στην Κύπρο λίγες ημέρες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρνηση - είστε εξοικειωμένοι με αυτό, ε; Εκείνη την ημέρα έγινε για μένα σαφές ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν ο νέος τρόπος με τον οποίο η τρόικαθα επέβαλε τη σιδηρά θέλησή της στις κυβερνήσεις.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Θεσμική εκτροπή η άρνηση της αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ

    Το κύμα της κρίσης του προσφυγικού σκάει πάνω στα νησιά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

    Η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη, πρόσθεσε.

    Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και για να ανταπεξέλθει η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επιμονή και υπομονή.

    Η Ελλάδα, έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι "αλά καρτ", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και ανατολής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, την επίσκεψη στο Ιράν για την οποία τόνισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής στη νήσο.

    Η πρόταση για τα ασφαλιστικό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις

    Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι΄αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν.

    Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, επισήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς για να προσθέσει ότι η πρόταση αυτή που προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις.

    Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση

    Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες της κυβέρνησης και τόνισε ότι τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών.

    Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα για τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες

    Ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα στείλει έως τα τέλη Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο κάνει διασταυρώσεις για να εντοπιστούν αυτές οι δύο κατηγορίες οχημάτων, τόνισε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα». Ειδοποιήσεις θα σταλούν, επίσης, όπως είπε ο υπουργός, στους 800.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν καταθέσει πινακίδες. Ανέφερε εμμέσως ότι εξετάζεται αλλαγή στη φορολογία των αυτοκινήτων, λέγοντας ότι «τα αυτοκίνητα έχουν φορολογηθεί υπέρμετρα».

    Σχετικά με τις φορολογικές κλίμακες σημείωσε πως για τους άνεργους και τους φοιτητές θα έρθει σύντομα διάταξη στην οποία θα αλλάξουν τα κριτήρια φορολόγησης, λόγω τεκμηρίων, ενώ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για τις αλλαγές στιςφορολογικές κλίμακες, υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    [04] Τα αίτια της μεγάλης πτώσης των μετοχών της Deutsche Bank

    Η Deutsche Bank εξετάζει την επαναγορά ορισμένων ομολόγων της για να μπορέσει πιθανόν να αντιμετωπίσει τις μαζικές πωλήσεις της μετοχής της αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα ομόλογά της υψηλότερου ρίσκου, όπως αυτά που μπορούν να μετατραπούν υπό προϋποθέσεις σε μετοχές (CoCos), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Οι απώλειες της μετοχής της τράπεζας περιορίσθηκαν χθες το βράδυ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού έγινε γνωστή η είδηση αυτή, αλλά η βουτιά που έκανε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αυτό τον μήνα έχει αφαιρέσει περισσότερα από 4 δις ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία.

    Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Τζον Κράιαν μπορεί να αναδιαρθρώσει με επιτυχία την τράπεζα, καθώς η μεταβλητότητα στις αγορές πλήττει τα κέρδη της και οι δικαστικές έρευνες εναντίον της απειλούν να αυξήσουν τις δαπάνες της.

    Με τέτοιες ανησυχίες να βαραίνουν τις μετοχές και τα ομόλογα της τράπεζας, η εταιρεία μπορεί να επιδιώξει να επιτύχει κεφαλαιακά κέρδη με την επαναγορά ομολόγων της σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών τους.

    [05] Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για το συλλαλητήριο των αγροτών

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία, ενόψει του συλλαλητηρίου των αγροτών στο Σύνταγμα.

    Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις για το πως θα αντιμετωπιστεί η κάθοδος των τρακτέρ στη Βουλή, ενώ αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των αγροτών που πιθανότατα θα ανακοινωθούν σήμερα.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, η Αστυνομία θα εφαρμόσει αυτό που είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ότι δηλαδή δεν θα επιτραπεί οποιοσδήποτε αποκλεισμός της Αθήνας. Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο θα καθοριστεί απο τις προθέσεις και τις τελικές αποφάσεις των αγροτών.

    Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

    Όπως είπε ο ίδιος αξιωματικός, η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα και στην Παχη Μεγάρων, καθώς και στο λιμάνι του Πειραιά.

    [06] Στα τέλη του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων άνω των 50 ετών

    Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ και σε 15 - 20 μέρες ξεκινάει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 15.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, όπως είπε στο "Πρακτορείο 104,9 FM", η διοικήτριατου οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη.

    "Σε 15 - 20 μέρες θα έχει βγει η πρόσκληση στον αέρα", είπε η κ. Καραμεσίνη, μιλώντας στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, υπογραμμίζοντας ότι, μέχρι τώρα, τα προγράμματα απασχόλησης δεν είχαν δώσει έμφαση σ' αυτή την ηλικιακή ομάδα.

    "Δεν θα απευθύνεται μόνο σε 15.000 ανέργους,αλλά θα παραμένει ανοιχτό. Αν εξαντληθούν οι θέσεις θα δώσουμε ακόμα περισσότερο προϋπολογισμό για να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας όλοι οι άνεργοι οι οποίοι επιλέγονται από τις επιχειρήσεις", είπε η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε: "θα κάνουμε ένα μονίμως ανοιχτό πρόγραμμα γι αυτή την κατηγορία ανέργων".

    [07] Αποκλεισμένα τα Τέμπη, κλείνουν το δρόμο Αντιρρίου - Ιωαννίνων οι αγρότες

    Συνεχίζεται ο επ'αόριστον αποκλεισμός των Τεμπών από τους αγρότες του εκεί μπλόκου οι οποίοι είναι σε διαδικασία συλλογής υπογραφών και από άλλα μπλόκα επί του κειμένου που συνέταξαν μαζί με το μπλόκο των Μικροθηβών και περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζουν, τεκμηριωμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

    Ήδη έχουν συνυπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο πάνω από 20 μπλόκα και αναμένεται να αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα αλλά και προς την Βουλή και στους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων.

    Οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

    Εν τω μεταξύ, σε επ'αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, θα προχωρήσουν από τις 2 σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

    Παράλληλα, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται στα μπλόκα των εθνικών οδών, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα.

    [08] Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται εριστικά: «Από αύριο: μπουμ, μπουμ»

    Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τους παραδοσιακούς πολιτικούς, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χαμσάιρ, ενώ για τους Δημοκρατικούς, ο νικητής είναι ο Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής από το γειτονικό Βερμόντ.

    Απογοητευμένοι από τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και από τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, στους δύο πρώτους γύρους της προκριματικής εκλογικής διαδικασίας για το προεδρικό χρίσμα, επιλέγουν με ενθουσιασμό υποψήφιους τόσο στο Ρεπουμπλικανικό, όσο και στο Δημοκρατικό Κόμμα, τους οποίους θεωρούν ως "αουτσάιντερς".

    Τα αποτελέσματα, παρά τη σημαντική επικοινωνιακή σημασία τους, δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο στα δύο πολιτικά στρατόπεδα, αναφορικά με το ποιος μπορεί ν' σταθεί απέναντι στο Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και αναφορικά με τις κινήσεις της πρώην υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έναντι του Σάντερς. Για την ώρα, οι υποψήφιοι φαίνεται να παίρνουν θέση άμυνας, σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές τους, στην προεκλογική τους εκστρατεία.

    Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας, ανακοίνωσε ότι θα ζυγίσει τα επόμενα βήματά του, ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών, καθώς φαίνεται να βρίσκεται αρκετά πίσω.

    Από την άλλη μεριά, η νίκη του 69χρονου Τραμπ, φαίνεται ότι θα ενισχύσει την ηγετική του εικόνα, στην τελική διεκδίκηση του προεδρικού χρήσματος των Ρεπουμπλικανών, παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών επικρίσεων για δηλώσεις του, σχετικά με την απέλαση των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, αλλά και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στη χώρα.Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη του συνυποψηφίους του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στις εριστικές τακτικές του. ?Από αύριο: μπουμ, μπουμ,? δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι υποστηριχτές του, τον επευφημούσαν.

    [09] Τουλάχιστον δέκα νεκροί από σύγκρουση τρένων στη Γερμανία

    Στους δέκα ανέρχονται οι νεκροί και στους 81 οι τραυματίες από τη μετωπική σύγκρουση δύο τοπικών αμαξοστοιχιών στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία.

    Η τύχη ενός από τους επιβάτες αγνοείται ακόμη ενώ οι 18 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, σε μια ώρα αιχμής, μεταξύ της λουτρόπολης Μπαντ Άιμπλινγκ και του Κόλμπερμοορ, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Τα ασθενοφόρα ήταν αδύνατον να φτάσουν στο σημείο, μέσα σε μια δασωμένη πλαγιά, με έναν απότομο λόφο στη μία πλευρά της γραμμής και έναν ποταμό από την άλλη, για αυτό κρίθηκε αναγκαίο να κινητοποιηθούν ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα τοπικά νοσοκομεία.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι έρευνες, με τη βοήθεια βαρέων μηχανημάτων που σηκώνουν τα βαγόνια, θα διακοπούν τη νύχτα και θα ξαναρχίσουν τα ξημερώματα αύριο.

    Τα τρένα μετέφεραν περίπου 100 επιβάτες, κυρίως ανθρώπους που εκείνη την ώρα πήγαιναν στις δουλειές τους.

    Ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ είπε ότι τα τρένα και η σιδηροτροχιά ήταν εξοπλισμένα με ένα σύστημα αυτόματης πέδησης. Το σύστημα αυτό εισήχθη στη Γερμανία μετά τον θάνατο 10 ανθρώπων, το 2011, κοντά στο Μαγδεβούργο, όταν ένας μηχανοδηγός αγνόησε δύο κόκκινους σηματοδότες προκαλώντας ένα από τα σοβαρότερα δυστυχήματα των τελευταίων ετών.

    Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γερμανία έγινε το 1998, όταν 101 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Έσεντε.

    Ο Ντόμπριντ είπε ότι και τα δύο τρένα πιθανότατα κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια στροφή και οι μηχανοδηγοί τους μάλλον δεν είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνες, αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Τα δύο τρένα ανήκουν στην εταιρεία Meridian, θυγατρική της γαλλική εταιρεία Transdev. Υπεύθυνη για τις σιδηροτροχιές είναι η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn, η οποία ανακοίνωσε ότι το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο σημείο ήταν τα 100 χιλιόμετρα και ότι το σύστημα ασφαλείας PZB 90, το οποίο σταματά τα τρένα για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις, είχε ελεγχθεί την περασμένη εβδομάδα.

    [10] «Σκοπός της Τέχνης είναι να σκαλίζει τα σκοτεινά, τα κρυφά»

    «Η ανθρωπότητα περνάει τις αρρώστιες της, υποφέρει τραγικά τις περιόδους αυτές, μετά προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της και να προχωρήσει, να ξαναπέσει και να προχωρήσει και πάλι. Ένας αγώνας με τους δαίμονές μας είναι η ζωή, μιαπάλη συνεχής» λέει ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, ο συγγραφέας που, από το πρώτο του βιβλίο «Οι Τέσσερις Τοίχοι», είχε ξεσηκώσει κύματα ενθουσιασμού, μέχρι και το πιο πρόσφατο «Ελάχιστο Ιχνος». Εξίσου ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή και των θεατρικών του έργων όπως το «Λα Πουπέ» που μεταφράστηκε και στα γαλλικά ή το «Κέικ» που ανέβηκε στο Εθνικό θέατρο.

    Τώρα ο πολυβραβευμένος συγγραφέας επιστρέφει στο θέατρο με ένα σκοτεινό παραμύθι την «Πεταλούδα σε Πηγάδι», στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου 21ου Αιώνα ( καλλιτεχνικά υπεύθυνη Λεία Βιτάλη).

    Σε αυτή την, ελαφρώς μαύρη, κωμωδία «θα συναντήσουμε την Ευθαλία (Μαρία Καλλιμάνη), ένα ψυχοσάββατο του χειμώνα, μες στην ερημιά του σπιτιού της, να μιλάει με τους νεκρούς της» αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης: «Λίγο πριν ξημερώσει, θα συμβεί κάτι αναπάντεχο. Ένας νέος άντρας (Βαγγέλης Κρανιώτης) θα πέσει στο πηγάδι της. Η γυναίκα δεν θα βιαστεί να τον ελευθερώσει, συνειδητοποιώντας, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει αναστατώσει τη μικρή επαρχιακή πόλη που ζει, εισβάλλοντας στους κήπους των σπιτιών και καταστρέφοντάς τους. Η Ευθαλία θα κρατήσει για μέρες αιχμάλωτο τον εισβολέα κι όταν στο τέλος τον τραβήξει επάνω, η μια αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη, μέχρι να οδηγηθούν σ'αυτό που τους ενώνει και να μεταμορφωθούν κι οι δυο, όπως οι πεταλούδες».

    [11] Γαλλία: Επτά Ισπανοί σπηλαιολόγοι παγιδεύτηκαν σε ένα σπήλαιο

    Επτά Ισπανοί σπηλαιολόγοι παγιδεύτηκαν σήμερα το πρωί σε ένα σπήλαιο στη νοτιοδυτική Γαλλία, στο Εράν, στους πρόποδες των Πυρηναίων, όπου είχαν σημειωθεί πλημμύρες τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε η γαλλική χωροφυλακή.

    Από μια ομάδα 15 σπηλαιολόγων, οι 8 κατάφεραν να βγουν και να ειδοποιήσουν γύρω στις 04:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος) την τοπική χωροφυλακή.

    Με τους 7 που έχουν παγιδευτεί δεν είχε καταστεί δυνατό να υπάρξει επικοινωνία ως περίπου τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    [12] Συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το υπουργικό συμβούλιο

    Με αντικείμενο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για όλα τα κρίσιμα θέματα -ασφαλιστικό, αγροτικό, διαπραγμάτευση, προσφυγικό- και να υπογραμμίσει για μια ακόμα φορά τη βούληση της κυβέρνησης, να προχωρήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

    Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε επαναλάβει ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη βούλησή της για τη διεξαγωγή γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου με τους αγρότες για τις βέλτιστες λύσεις, σημειώνοντας όμως ότι ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να εκκινεί από μηδενική βάση.

    [13] Ν. Ξυδάκης: Η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της, αλλά δεν θα προβεί σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων

    Την διαβεβαίωση πως η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με την βοήθεια του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, αντίκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, επανέλαβε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, κατά τις συνομιλίες που είχε το απόγευμα στην Μπρατισλάβα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα, καθώς και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

    Η Μπρατισλάβα, είναι ο δεύτερος σταθμός της τριήμερης περιοδείας ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις, που πραγματοποιεί από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση, δηλαδή, Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

    Στις σημερινές συνομιλίες του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Ξυδάκης επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απούσα για μια πενταετία, όσο εξελισσόταν η συριακή κρίση και είναι πλέον ώρα να αναλάβει άμεσα ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

    Από την πλευρά του ο Μίροσλαβ Λάιτσακ ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός hot spot ή με άλλο τρόπο που θα υποδειχθεί από την Ελλάδα, κάτι για το οποίο τον ευχαρίστησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Νωρίτερα σε γεύμα εργασίας, και στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ τους, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην προσφυγική κρίση και στην επικείμενη Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει τον Σλοβάκο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβαν Κόρτσοκ, για τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να διαχειριστεί το ιστορικών διαστάσεων, προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με την Frontex και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

    Όπως ανέφερε, η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών, και αυτό γίνεται πλέον και με τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επισήμανε, όμως, πως πέρα από τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητο το προσφυγικό να τύχει κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης.

    [14] Τα αιτήματά τους παρουσιάζουν οι αγρότες σε συνέντευξη Τύπου

    Το πλαίσιο των αιτημάτων παρουσιάζει σε συνέντευξη τύπου η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία και έχει αποφασίσει την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή.

    Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζητούν την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

    [15] Ι. Μουζάλας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα

    Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΙ. Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες».

    Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο, είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", αλλά εκτίμησε πως θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Για παράδειγμα 50.000 μετανάστες, όπως ανέφερε.

    «Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» εκτίμησε ο κ. Μουζάλας.

    Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. «Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό» τόνισε.

    Υπογράμμισε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχει η έντονη προσπάθεια που καταβάλει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex.

    [16] Τα άλογα αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα

    Τα άλογα είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα σε χαρούμενα και θυμωμένα πρόσωπα ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά επιβεβαιώνει ότι τα εν λόγω ζώα αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα (μερικά τουλάχιστον από αυτά).

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής την Έιμι Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters", πραγματοποίησαν τεστ σε 28 άλογα ιπποδρομιών.

    Οι επιστήμονες έδειξαν στα ζώα μεγάλες φωτογραφίες άγνωστων ανδρικών προσώπων και επιβεβαίωσαν ότι τα άλογα αντιδρούσαν, θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με τα συναισθήματα των ανθρώπων.

    Όταν το άλογο αντιδρά αρνητικά, τότε κοιτάζει κάτι κυρίως με το αριστερό μάτι του, το οποίο αντιστοιχεί στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του, που επεξεργάζεται τα αρνητικά ερεθίσματα. Ανάλογη αριστερόστροφη αντίδραση έχουν και άλλα θηλαστικά, όταν κάτι δεν τους αρέσει ή τους φοβίζει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 February 2016 - 9:32:41 UTC