Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Υπέρ των καναλαρχών και εναντίον των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η αντιπολίτευση»
  • [02] Επίθεση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σε ΝΔ για προσφυγικό και αγροτικό
  • [03] «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το "πράσινο φως" από τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση»
  • [04] «Αισιόδοξος» ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Εάν συνεχιστεί η πρόοδος, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες
  • [06] Η Κριστίν Λαγκάρντ μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ
  • [07] Για τους εθελοντές που βοηθούν τους πρόσφυγες, μίλησε ο πρώτος Έλληνας αναπληρωτής γγ στον μαθητικό ΟΗΕ
  • [08] Την αναγκαιότητα συνεργασίας τόνισαν σε δηλώσεις τους οι Ρ. Δούρου και ο Στ. Αρναουτάκης
  • [09] Εξέγερση με δεκάδες νεκρούς σε φυλακή της πολιτείας Νουέβο Λεόν στο Μεξικό
  • [10] Διαπραγματεύσεις για να περιέλθει η Πειραιώς 260 στο υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • [11] Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο των αξιωματικών του ΠΝ εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας
  • [12] Η ώρα του Πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου

  • [01] «Υπέρ των καναλαρχών και εναντίον των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η αντιπολίτευση»

    «Η κυβέρνηση υλοποίησε την ρητή δέσμευσή της προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ότι το νομοσχέδιο που αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος δεν αποσύρεται», αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την βαρύτατη καταγγελία ότι η αντιπολίτευση, παράλληλα με τη μάχη υπέρ των καναλαρχών, δίνει και μάχη εναντίον των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων διότι, όχι μόνο πολεμά τις διατάξεις του αλλά και διότι κατέβαλε προσπάθειες να εμποδίσει με αθέμιτους τρόπους και μέσω των δανειστών την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ειδικότερα ότι το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (Παράλληλο πρόγραμμα), στοχεύει στην ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την μακρόχρονη οικονομική κρίση.

    «Ο πόλεμος που δέχεται το νομοσχέδιο αυτό από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είναι εύκολα εξηγήσιμος», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και καταγγέλλουν ανοιχτά ότι «οι δυνάμεις αυτές - οι οποίες μάλιστα έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία- προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε μέσον την κοινωνική πολιτική και την θεσμοθέτηση μέτρων ανακούφισης, προς όφελος της δικής τους πολιτικής τακτικής. Το σοβαρό ζήτημα όμως είναι ότι η τακτική αυτή ασκείται σε βάρος των πιο αδύναμων, επιχειρώντας μάλιστα να εμπλέξει, στην υπονόμευση της κοινωνικής πολιτικής και τους δανειστές».

    Ως προς τη στάση που τήρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «όταν το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα εισήχθη για συζήτηση στην Βουλή (16/12/21015), η αντιπολίτευση έδωσε λυσσαλέα μάχη εναντίον του, με το επιχείρημα ότι «δεν ήταν σωστά κοστολογημένο».

    [02] Επίθεση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σε ΝΔ για προσφυγικό και αγροτικό

    Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με επίκεντρο το αγροτικό και το προσφυγικό πρόβλημα.

    Ο κ. Φίλης, μίλησε για εγκάθετους της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του εισηγητή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη που κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να κατονομάσει και να πει ποιοι είναι αυτοί που κλείνουν τα συνορα.

    «Είναι οι καπεταναίοι σας», του απάντησε ο κ. Φίλης που επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και για τη στάση της στο προσφυγικό πρόβλημα. «Εσείς διαπρέψατε με τα φαρμακονήσια? εσείς πνίγατε τους πρόσφυγες. Η δική σας κυβέρνηση που έπαιζε παιχνίδια με την ακροδεξιά στην Ελλάδα», είπε ο κ. Φίλης προκαλώντας νέες αντιδράσεις στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το "πράσινο φως" από τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση»

    «Πρόοδο» και ανάκτηση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα διαπιστώνει ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ. Προσερχόμενος στη συνεδριάση του Eurogroup, δήλωσε πως από το περασμένο καλοκαίρι έχει σημειωθεί πρόοδος και έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, σημείωσε πως υπάρχει ακόμα «πολλή δουλειά» αλλά «βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου». «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω πως θα λάβουμε το πράσινο φως από τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα γίνει αύριο αυτό ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Στουμπ.

    [04] «Αισιόδοξος» ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης

    «Αισιόδοξος» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Όπως σημείωσε, το σημερινό Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης. «Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και καποια δημοσιονομικά θέματα. Πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία και γι' αυτό περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει απ' όλες τις πλευρές» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι αν και υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η «διαδικασία είναι εκτός τροχιάς», η πραγματικότητα είναι πως «η διαδικασία συνεχίζεται και έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος».

    [05] Π. Μοσκοβισί: Εάν συνεχιστεί η πρόοδος, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες

    «Οι εργασίες προχωράνε καλά. Ο διάλογος είναι εποικοδομητικός», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναφορικά με τη συζήτηση που θα γίνει στο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, η δουλειά σε «τεχνικό επίπεδο» συνεχίζεται, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν συνεχιστεί η πρόοδος -συγκεκριμένα στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στα δημοσιονομικά- οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα είναι σε θέση να επιστρέψουν «σύντομα», «μέσα στις επόμενες μέρες».

    Επίσης, σημείωσε ότι η διατήρηση αυτού του ρυθμού θα επιτρέψει και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τέλος, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι «συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα προχωράει».

    [06] Η Κριστίν Λαγκάρντ μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ

    Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι συνεπώς ουσιαστικά σίγουρο ότι η θητεία της θα ανανεωθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΔΝΤ.

    Διορισθείσα επικεφαλής του ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2011 για πέντε χρόνια, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας είναι η 11η επικεφαλής του ΔΝΤ και η πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια του θεσμού. Είχε ανακοινώσει επισήμως στις 22 Ιανουαρίου την υποψηφιότητα της για μια δεύτερη θητεία, η οποία υποστηρίχθηκε από πολλούς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη λατινική Αμερική.

    [07] Για τους εθελοντές που βοηθούν τους πρόσφυγες, μίλησε ο πρώτος Έλληνας αναπληρωτής γγ στον μαθητικό ΟΗΕ

    Τα 70 χρόνια έκλεισε πέρυσι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με τον θεσμό όμως, να μην έχει και πολλούς λόγους να γιορτάζει, καθώς εμφανίζεται αδύναμος να αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις που μαστίζουν τον πλανήτη, όπως η αιματοχυσία στη Συρία και τα ποτάμια των προσφύγων. Άραγε η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν στα έδρανα του διεθνούς οργανισμού κάθονταν αντί για ενήλικες διπλωμάτες, μαθητές;

    «Θα είχαν φρέσκιες ιδέες, αλλά θα τους έλειπε η εμπειρία» απαντά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιώργος Καρχιμάκης, μαθητής της Γ'Λυκείου και αναπληρωτής γενικός γραμματέας στην εκπαιδευτική προσομοίωση του ΟΗΕ στην ανώτατη γραμματεία της Χάγης, ο πρώτος Έλληνας μαθητής που καταλαμβάνει τη θέση αυτή. «Το πρόβλημα με τον ΟΗΕ είναι ότι έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητές του όσον αφορά στις παγκόσμιες κρίσεις» υποστηρίζει, μιλώντας από τη θέση εκείνου που η ηλικία του, τού επιτρέπει να έχει φρέσκιες ιδέες, ενώ η συμμετοχή του σε 21 συνέδρια του «μαθητικού» ΟΗΕ, τού έχει προσφέρει και σχετική εμπειρία. Άλλωστε, ο Γιώργος ασχολείται ενεργά με το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN), απ'όταν ήταν μαθητής της Β? Γυμνασίου: «Το MUN δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να συζητήσουν διεθνή προβλήματα, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις γνώσεις μας αλλά και οξύνοντας την κριτική μας σκέψη» τονίζει.

    [08] Την αναγκαιότητα συνεργασίας τόνισαν σε δηλώσεις τους οι Ρ. Δούρου και ο Στ. Αρναουτάκης

    Διαπεριφερειακή συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε κρίσιμα ζητήματα, εγκαινίασαν σήμερα οι περιφερειάρχες Κρήτης Σταυρός Αρναουτάκης και Αττικής Ρένα Δούρου, με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψης της στο νησί.

    Η κ. Δούρου, σε δηλώσεις της, υπογράμμισε την ύπαρξη «συναντίληψης» με τον περιφερειάρχη Κρήτης, και την αναγκαιότητα συνεργασίας σε ζητήματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η τουριστική προβολή και η ψηφιακή πολιτική. «Πρόκειται για ζητήματα αιχμής, που δεν αφορούν αποκλειστικά τη μια ή την άλλη Περιφέρεια, αλλά το σύνολο της οικονομίας, καθώς συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

    Η επίσκεψη της κ. Δούρου στην Κρήτη αφορά εργασιακά θέματα. Στην έδρα της Περιφέρειας στο Ηράκλειο, συναντήθηκε με τον Στ. Αρναουτάκη και παρακολούθησαν παρουσιάσεις προγραμμάτων για την τουριστική προβολή και την ψηφιοποίηση του αρχείου της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης.

    Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για μια σημαντική συνάντηση για συνεργασία, συνέργεια και συμπόρευση σε πολλά θέματα με την Περιφέρεια Αττικής. «Πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των Περιφερειών αυτές οι συνεργασίες γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας», τόνισε και προσέθεσε: « Ξεκινούμε αυτή τη συνεργασία, θα ενδυναμωθεί και με άλλες Περιφέρειες, ούτως ώστε στη συζήτηση που θα έχουμε με τους αρμόδιους υπουργούς, με την κυβέρνηση, να υπάρξει η πραγματική Αποκέντρωση».

    [09] Εξέγερση με δεκάδες νεκρούς σε φυλακή της πολιτείας Νουέβο Λεόν στο Μεξικό

    Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εξέγερση που σημειώθηκε σε φυλακή στο βορειοανατολικό Μεξικό νωρίς σήμερα, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου σε μια άλλη φυλακή στο βόρειο Μεξικό.

    Αστυνομικοί με εξάρτυση για την καταστολή διαδηλώσεων, καθώς και ασθενοφόρα μετέβησαν στη φυλακή Τόπο Τσίκο απ΄όπου έβγαινε καπνός, όπως δείχνουν πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα. Το κανάλι Televisa έκανε λόγο για 30 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με το κανάλι Milenio TV οι νεκροί είναι 50.

    Εκπρόσωπος επικοινωνίας του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εξέγερση ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και τέθηκε υπό έλεγχο σε λιγότερο από δύο ώρες.

    Σύμφωνα με τις εφημερίδες Milenio και Reforma, η εξέγερση ξέσπασε όταν κάποιοι κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αποδράσουν.

    [10] Διαπραγματεύσεις για να περιέλθει η Πειραιώς 260 στο υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού

    Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε συστηματικό διάλογο με την Εθνική Τράπεζα προκειμένου ο χώρος της Πειραιώς 260 να αποδοθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας στο ΥΠΠΟΑ.

    Το παραπάνω έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείο, που συμπλήρωσε ότι «ο εν λόγω χώρος θα αναμορφωθεί αφενός για να εγκατασταθεί εκεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και όλες οι υπηρεσίες του (γραφεία, εκθετήριο-πωλητήριο, εκμαγεία) και αφετέρου για να συνεχίσει να παρουσιάζονται εκεί οι παραγωγές του Ελληνικού Φεστιβάλ ακόμα πιο συστηματικά».

    Στον ίδιο χώρο, εξάλλου, θα συστεγάζονται υπηρεσίες που αφορούν την αρχαία ελληνική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

    [11] Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο των αξιωματικών του ΠΝ εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

    Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    «Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [12] Η ώρα του Πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου

    Με την παρουσία τριών αθλητών και αθλητριών, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο (13-14/2) στο 30o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το οποίο θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ η συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση.

    Ο λόγος για τον παγκόσμιο πρωταθλητή του επί κοντώ Κώστα Φιλιππίδη και τις αθλήτριες Βούλα Παπαχρήστου (μήκος, τριπλούν) και Έλενα Φιλάνδρα (800μ), που μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο και τον επικεφαλής ομοσπονδιακό τεχνικό Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, κάλεσαν τους φιλάθλους να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

    Οι αθλητές αναφέρθηκαν στα αγωνίσματα που θα μετάσχουν στο ΣΕΦ, ενώ μίλησαν και για τους στόχους συνολικά μέσα στη χρονιά, αφού ακολουθούν τρεις μεγάλες διοργανώσεις, που είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Πόρτλαντ (Μάρτιος), το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ (Ιούλιος) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο (Αύγουστος).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2016 - 15:32:28 UTC