Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού
  • [03] N. Παππάς: Η επόμενη μέρα νομιμότητας θα βρει τη χώρα με τέσσερα κανάλια
  • [04] Ο Β. Σόιμπλε απαιτεί η Πορτογαλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
  • [05] Π. Τόμσεν: Δύσκολες αποφάσεις εν όψει για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της
  • [06] Τρία πλοία από την Κρήτη στον Πειραιά με εκατοντάδες αγρότες
  • [07] Στην Αθήνα σήμερα οι αγρότες
  • [08] Τζ. Κέρι: Παύση εχθροπραξιών στη Συρία αποφάσισε η σύνοδος του Μονάχου
  • [09] Φ. Γεννηματά: Η τροπολογία της κυβέρνησης πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία

    Με 154 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Κατά» ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.«Παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.Απόντες ήταν 30 βουλευτές.

    Ομιλία πρωθυπουργού

    Συνεδρίαση "που αποδεικνύει ξεκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών ΜΜΕ", χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία τουστη Βουλή.

    Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη διαπλοκή και όσους τη στηρίζουν, περιγράφοντας το αλληλοτροφοδοτούμενο αυτό σχήμα ως υπόγειες διαδρομές ενός λαβύρινθου συμφερόντων μεταξύ οικονομικής, μιντιακής και πολιτικής εξουσίας, ώστε να διατηρείται ένα "χρεοκοπημένο και σαθρό πολιτικό σύστημα".

    Καταλόγισε σε κόμματα ότι προσπαθούν και τώρα να κάνουν αυτό που έκαναν επί 27 χρόνια, όπως είπε, βάζοντας πλάτες για να καλύπτουν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική προς τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι έβαλαν επανειλημμένα προσκόμματα στη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή τη μη συναίνεση των κομμάτων στη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς όπως είπε αυτή δεν είναι προαιρετική, αλλά συνταγματική επιταγή.

    Τόνισε ότι η Βουλή σήμερα, μετά τις εξαντλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση συναίνεσης για το ΕΣΡ, δεν έχει παρά να αποφασίσει ότι τα ψέματα τελείωσαν. "Αποφασίσατε να παραβιάσετε το Σύνταγμα εμποδίζοντας τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εμείς δεν έχουμε παρά μια επιλογή, να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να υλοποιήσουμε τη λαϊκή επιταγή βάση της οποίας έχουμε εκλεγεί να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο", είπε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι με την ψήφιση της διάταξης η κυβέρνηση θα αναλάβει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Επισήμανε ότι παρά την πολλή φασαρία που γίνεται δεν ζητήθηκε από την αντιπολίτευση ονομαστική ψήφος και πως εάν δεν γινόταν, θα τη ζητούσε η κυβέρνηση, "γιατί η εθνική αντιπροσωπεία πρέπει να καταγράψει τις ψήφους αυτής της τομής, ποιοι είναι υπέρ και ποιοι είναι αντίθετοι".

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευση και την σαφή εντολή που πήρε από τον λαό: Συγκρουστείτε με το κατεστημένο, αλλάξτε τις παθογένειες, πολεμήστε τα συστήματα διαπλοκής και διαφθοράς, καθαρίστε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας, τις εστίες ανομίας των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων ολιγαρχών και των συνεταίρων τους που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που τα τελευταία χρόνια είναι αυτοί που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση.

    Οι απαντήσεις στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης

    Ο πρωθυπουργός απάντησε στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης κατά της διάταξης της κυβέρνησης με την οποία ξεκινά ο διαγωνισμός για 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

    Σε όσους που δηλώνουν "Ευρωπαίοι" και "μας λέγατε να 'μείνουμε Ευρώπη'", δηλώνουν ότι ο αριθμός πρέπει να είναι απεριόριστος για να μην περιορίζεται ο ανταγωνισμός, απάντησε ότι εάν γινόταν αυτό όλες οι προσπάθειες θα έβγαιναν άγονες. Επισήμανε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό όπως η Ελλάδα οι άδειες είναι δύο και πως π.χ. σε χώρες με 5πλάσιο πληθυσμό οι άδειες είναι 5 και στη Γερμανία που είναι 8πλάσιος οι άδειες είναι 6. "Είναι ηλίθιοι στην υπόλοιπη Ευρώπη που έχουν κάνει διαγωνισμό και έχουν περιορισμένο αριθμό;" "Εσείς", είπε, "θέλετε Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη λιτότητα για τους πολλούς και θέλετε 'μπανανία' σε ό,τι αφορά τα προνόμια των λίγων. Γι' αυτό άλλωστε εδώ και 5 χρόνια που η χώρα είναι υπό επιτήρηση σε όλες τις συμφωνίες που ΄έχουμε υπογράψει ως χώρα ένα δεν έχετε τηρήσει: Να προχωρήσετε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες". "Η Ελλάδα", σημείωσε, 'θα παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ευρωπαϊκή 'μπανανία', όπως εσείς τη θέλετε".

    Απαντώντας στους "φανατικούς νεοφιλελεύθερους" που, όπως είπε, ισχυρίζονται ότι αυτά πρέπει να τα λύνει η ίδια η αγορά, διερωτήθηκε γιατί αυτή η αγορά δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα. "Η αγορά έχει κανόνες που οφείλει να θέτει και να εγγυάται το κράτος. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε, να θέσουμε επιτέλους κανόνες και να εγγυηθούμε την τήρηση τους".

    Απαντώντας στο επιχείρημα ότι με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση στον διαγωνισμό, τόνισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους και όχι του ΕΣΡ και πως αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε να διεξάγει τον διαγωνισμό ντε και καλά το ΕΣΡ, θα το όριζε ρητά, και δεν το έπραξε δίνοντας την ευχέρεια στη Βουλή να αποφασίσει.

    Το σύστημα της διαπλοκής

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη διαπλοκή, έκανε λόγο για ΜΜΕ που συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες με μοναδικό στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις, πολιτικά και κυριολεκτικά χρεοκοπημένα κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

    Είπε ότι τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία και τελικά συγκυβέρνησαν ώσπου να χάσουν την εξουσία και ο λαός πριν από έναν χρόνο έδωσε εντολή και στήριξη τρεις φορές σε μια νέα κυβέρνηση προκειμένου να συγκρουστεί με τα συμφέροντα αυτά και αυτό το κατεστημένο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μιλά γι' αυτούς που τα χρόνια της ανάπτυξης αλλά και της κρίσης νέμονταν κρατικό χρήμα είτε από προμήθειες μεγάλων κρατικών εργολαβιών με συγκεκριμένες εταιρείες, όπως η ΖΙΜΕΝΣ, που, όπως υπενθύμισε, έδινε ένα σημαντικό ποσοστό από τα κέρδη της κατευθείαν στα κόμματα και στα στελέχη των κομμάτων που κυβερνούσαν, είτε με θαλασσοδάνεια από κρατικές ή ιδιωτικές τράπεζες που την κεφαλαιοποίηση τους έχει πληρώσει με αίμα ο λαός. Πρόσθεσε ότι τα υπερκέρδη τους όλοι αυτοί προφανώς τα τοποθέτησαν χωρίς να φορολογηθούν σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού και πως γι' αυτό όταν κάποιες φορές ήρθαν λίστες και στοιχεία καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν να τις κρύβουν και να τις χώνουν σε συρτάρια για να μην γίνονται έλεγχοι.

    Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην αναφορά Σαμαρά ότι "μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους", για να σχολιάσει: "Ε λοιπόν όχι 10 Παπασταύρους, 110 θα έχουμε και θα πληρώσουν", προσθέτοντας ότι τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν για χρόνια ήρθε ή ώρα να περάσουν από το ταμείο. Τόνισε ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι έχουν δάνεια που δεν εξυπηρετούν, όπως συνέβη με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Να μας πουν, πρόσθεσε, γιατί ξεχνάγανε να κάνουνε δηλώσεις Πόθεν έσχες για χρόνια και ιδίως τα χρόνια όπου εμφανίζονται να φέρνουν και να διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις των Μέσων ενημέρωσης.

    "Κάνατε και κάνετε πλάτες"

    "Έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε αυτό το πλέγμα της διαπλοκής, που είχατε τη βασική ευθύνη και κάνατε πλάτη σε όλους αυτούς τόσα χρόνια και προσπαθείτε και τώρα που είστε στην αντιπολίτευση να τους καλύψετε. Κάνετε πλάτες", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Και σαν να μη φτάνει αυτό, πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, τους υπόσχεστε ότι με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα μας εμποδίζατε", συνέχισε και τόνισε: "Ε λοιπόν είστε βαθιά γελασμένοι γιατί είναι λαϊκή εντολή να μπει τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά και θα βάλουμε τέλος είτε το θέλετε είτε όχι".

    "Πυρά" σε ΚυριάκοΜητσοτάκη

    Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση έφερε εσπευσμένα τη ρύθμιση, είπε ότι κάνουν πως δεν θυμούνται ότι ήταν εκ των βασικών προγραμματικών δηλώσεων της και ότι δεν καθυστέρησε λόγω ταλαντεύσεων, αλλά επειδή έτρεφε την ελπίδα και την αυταπάτη ότι "στον τόπο θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί και θα ερχόταν και η συντηρητική παράταξη με συναίνεση να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο".

    Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ ότι μόλις εξελέγη έσπευσε να παρακωλύσει την συγκρότηση του ΕΣΡ. Αναφέρθηκε σε "προφάσεις" που παρουσίασε σε διαδοχικές φάσεις η αξιωματική αντιπολίτευση και ότι μετά από τρεις συνεδριάσεις αποδείχτηκε περίτρανα ότι αυτό που ουσιαστικά έλεγε η ΝΔ ήταν ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός και δεν πρόκειται να συναινέσει.

    "Δεν ήρθαμε στην εξουσία για να συμμετέχουμε στο πάρτι της διαπλοκής, αλλά για να το τελειώσουμε"

    Υποστήριξε ότι κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους επιδιώκοντας να μην υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης και ότι ορισμένοι από αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής κρίσης σκορπούν το γέλιο. Είπε συγκεκριμένα ότι "αυτοί που αγωνιούν τον τελευταίο καιρό για τις κινητοποιήσεις και τον αγροτικό κόσμο ήταν οι ίδιοι που υποστήριζαν και προπαγάνδιζαν με νύχια και με δόντια πολύ χειρότερες πολιτικές". Οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια Μέσα, συνέχισε, λοιδορούσαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κάνουν τεράστιο λάθος αν νομίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς τον λαό, για να σημειώσει πως "εμείς δεν έχουμε έρθει στην εξουσία για να διαχειριστούμε τις δικές σας δομές, αλλά για να τις αλλάξουμε, ούτε για να συμμετέχουμε σε αυτό το πάρτι της διαπλοκής. Έχουμε δεσμευτεί στον λαό να το τελειώσουμε και θα το τελειώσουμε".

    Φόρος τιμής στους αδικοχαμένους πιλότους

    Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτηση του αποτίνοντας φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πιλότους του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, "που χάθηκαν κάνοντας το καθήκον τους και υπηρετώντας με αυταπάρνηση την πατρίδα". Εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στις οικογένειες τους και διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τους συνδράμεις στις δύσκολες στιγμές. Τόνισε ότι είναι χρέος μας ηθικό να στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους και να θυμόμαστε πάντα όσους δίνουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για το καθήκον.

    [02] Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού

    Η ΝΔ και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αγωνιστούν να αποτρέψουν αυτό το θεσμικό "GREXIT" ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες. Γιατί μόνο 4 άδειες και όχι περισσότερες; Αναφερθήκατε στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά τα στοιχεία είναι λάθος, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού αλλά πάντα υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής.

    Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι απέναντί σας. Όλη η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντί σας Δυστυχώς η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός απειλούνται ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού μιας κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,ενώ υποστήριξε ότι «ο πλουραλισμός βρίσκεται σε κίνδυνο».

    Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον κατηγόρησε, ότι βλέπει παντού εχθρούς και διχάζει τους Έλληνες και πρόσθεσε ότι όλη η δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο περιεχόμενο της τροπολογίας, είπε ότι ο πλουραλισμός βρίσκεται σε κίνδυνο, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ακολουθεί πρακτικές καθεστωτικού τύπου, «οι οποίες όπως ανέφερε, απομακρύνουν τη χώρα από τις ευρωπαϊκές αξίες».

    Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του ισχύοντος συντάγματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το σύνταγμα θεωρεί τον έλεγχο και την επιβολή των κυρώσεων αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ.

    Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να τεθούν καθαροί κανόνες με διαφάνεια και να ισχύσει για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτκών μέσων, ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους επιχειρηματίες.

    Συνεχίζοντας είπε, ότι η τροπολογία οδηγεί στην πλήρη κατάργηση του ΕΣΡ και τη χαρακτήρισε «ιδιότυπο θεσμικό γκρέξιτ» και «κρίκο στην αλυσίδα απαξίωσης της χώρας», ενώ υποστήριξε ότι δεν θα αντέξει, στα Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ θα ενεργοποιήσει «θεσμικά ανακλαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [03] N. Παππάς: Η επόμενη μέρα νομιμότητας θα βρει τη χώρα με τέσσερα κανάλια

    «Δεν περιμέναμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανέτρεχε στην ιστορία της γαλλικής επανάστασης για να μας διορθώσει» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Θα περίμενα μία κουβέντα αυτοκριτικής για την κατάντια που έχει περιπέσει η ελληνική τηλεόραση», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ. «Ή έστω ένας να μιλήσει για την υπόθεση του βασικού μετόχου, δεν ακούσαμε τίποτα παρά το γνωστό κατενάτσιο». «Η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος σε διακοπή του από την βουλευτή της ΝΔ Σ. Βούλτεψη είπε ότι έχει χαθεί το μέτρο. «Υποστηρίζετε ότι εμείς ελέγχουμε τη ροή της ενημέρωσης με τόση λάσπη που έχουμε δεχθεί; Λίγη ντροπή» τόνισε ο κ. Παππάς. «Τα κανάλια εδώ και 25 χρόνια λειτουργούν με καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέλεξαν συνειδητά να διατηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής».

    Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κάνει διαγωνισμό παρόλο που ακόμα και τώρα προσπαθείτε να υπονομεύσετε τη διαδικασία, σημείωσε ο κ. Παππάς. Η πλειοψηφία της Βουλής εξάντλησε όλα τα όρια για να συγκροτηθεί ΕΣΡ, αλλά μπλοκαρίστηκε η διαδικασία. Με ποια αξιοπιστία τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά και άλλες τροποποιήσεις; αναρωτήθηκε ο υπουργός. «Αντί για αυτοκριτική εδώ έχουμε και ακρότητες». Μιλώντας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Παππάς είπε ότι σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η διαδικασία της αδειοδότησης είναι κρατική αρμοδιότητα, «μην ελπίζετε σε νέα υπόθεση βασικού μετόχου». Η επόμενη μέρα νομιμότητας θα βρει τη χώρα με τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τόνισε ο κ. Παππάς. «Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και βάλετε πλάτη να ξεπλύνουμε τη ντροπή των τελευταίων 25 ετών» είπε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

    [04] Ο Β. Σόιμπλε απαιτεί η Πορτογαλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε προειδοποίηση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, καλώντας την πιεστικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα δημοσιονομικά της και να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    «Η Πορτογαλία θα έκανε καλά (...) να μην συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές, αφήνοντας να υποτεθεί ότι θα κάνει βήματα πίσω στον δρόμο που είχε πάρει», είπε ο Σόιμπλε πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    «Αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την Πορτογαλία», συνέχισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε πως μαζί με τους εταίρους του θα «ενθαρρύνει σθεναρά» τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών «να συνεχίσει τον δρόμο που είχε πάρει, που είχε μεγάλες επιτυχίες».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Η Πορτογαλία πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν απαιτείται ώστε να τηρήσει τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε.

    [05] Π. Τόμσεν: Δύσκολες αποφάσεις εν όψει για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της

    Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, ο Πόλ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που θα είναι βιώσιμο και τα νούμερα θα βγαίνουν.

    Ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε γενναιόδωρα επίπεδα και ότι οι δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότησή τους, που φθάνουν το 10% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμες. Τα περιθώρια, σημειώνει, για την προστασία των συνταξιούχων με τη λήψη άλλων μέτρων είναι πολύ περιορισμένα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών έχει ήδη μειωθεί δραστικά και οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί.

    Η Ελλάδα χρειάζεται, προσθέτει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που να είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο. Αναφέρει, επίσης, ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της.

    [06] Τρία πλοία από την Κρήτη στον Πειραιά με εκατοντάδες αγρότες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί τρία πλοία από την Κρήτη μεταφέροντας εκατοντάδες αγρότες που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

    Ειδικότερα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία "Κύδων" και "Κνωσός Παλλάς" μεταφέροντας σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών τους περίπου 2.000 άτομα. Επίσης, από τη Σούδα έφθασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star calaxy" μεταφέροντας περίπου 300 άτομα.

    Οι αγρότες μετά την άφιξή τους στον Πειραιά θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

    Στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν για λόγους ασφαλείας δυνάμεις του λιμενικού.

    [07] Στην Αθήνα σήμερα οι αγρότες

    Μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο προετοιμάζει για σήμεραΠαρασκευή αλλά και για αύριοΣάββατο 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

    Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.Πρώτοι έφτασαν οι αγρότες της Κρήτηςτο πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

    Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το παρόν στην πλατεία Συντάγματος.

    Εν τω μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία. Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

    Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

    Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.

    Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι' αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

    [08] Τζ. Κέρι: Παύση εχθροπραξιών στη Συρία αποφάσισε η σύνοδος του Μονάχου

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι είπε σήμερα ότι οι συμμετέχοντες σε μια διεθνή συνάντηση στο Μόναχο για τη συριακή κρίση ήρθαν σε συμφωνία να θέσουν σε εφαρμογή την "παύση των εχθροπραξιών" στη Συρία και να επεκτείνουν αμέσως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Μιλώντας μετά από μαραθώνιες συνομιλίες οι οποίες συμπεριελάμβαναν τη Ρωσία και πάνω από δέκα χώρες, ο Κέρι είπε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο Μόναχο συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό.

    Ο αμερικανός υπουργός, ο οποίος πλαισιώνονταν από τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λάβροφ και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρίνησε ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο "στα χαρτιά". Μαζί με τον Λάβροφ συμφώνησαν πως η "αληθινή δοκιμή" θα φανεί στο έδαφος της Συρίας από το αν αυτές οι δεσμεύσεις τηρηθούν από όλες τις πλευρές που μάχονται στη χώρα.

    [09] Φ. Γεννηματά: Η τροπολογία της κυβέρνησης πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας

    Για "σπασμωδικές κινήσεις αντιπερισπασμού" και προσπάθεια της κυβέρνησης να "ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από τις δικές της πολιτικές", έκανε λόγο μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

    Αναφερόμενη στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με αντισυνταγματικό τρόπο που "πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας".

    Συνεχίζοντας η κ. Γεννηματά, εκτίμησε ότι η διάταξη θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα".

    Σε ότι αφορά τη διαπλοκή είπε ότι, "ο κόσμος κουράστηκε να ακούει αοριστίες για μια αόρατη διαπλοκή που κανείς δεν αντιμετωπίζει και δεν ονομάζει και κάλεσε την κυβέρνηση, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία, όπως είπε θα στηρίξει.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει μακρές νομικές διαδικασίες και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

    Αναφέρθηκε τέλος στο θέμα της Νατοϊκής εμπλοκής στο προσφυγικό, λέγοντας ότι είναι θετικό η Ελλάδα να μην είναι μόνη με μια Ευρωπαϊκή Ένωση που καθυστερεί να πάρει αποφάσεις ενώ εξέφρασε ανησυχία για να μη χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως πρόσχημα για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό 'Αμυνας και τον πρωθυπουργό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 February 2016 - 5:32:18 UTC