Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη τριών Ιρακινών για παράνομη μεταφορά βαρέως οπλισμού
  • [02] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες του κόμβου Καρδίτσας
  • [03] Αυστραλία: Οι αρχές κατέσχεσαν φορτίο μεθαμφεταμίνης, αξίας 890 εκ. δολαρίων
  • [04] Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας
  • [05] Ρωσία:Το συντομότερο η παράδοση των ρωσικών S-300 στο Ιράν
  • [06] «Η δεκαετία του 60 ήταν η δεκαετία της φωτιάς» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς
  • [07] Σκοτώθηκαν σε τροχαίο τα μέλη του συγκροτήματος Viola Beach
  • [08] Καθοριστικές για το μέλλον των κινητοποιήσεων οι επόμενες ημέρες
  • [09] Διαψεύδει η Άγκυρα αναφορά για εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία
  • [10] Ντ. Μεντβέντεφ: Χερσαία επιχείρηση στη Συρία οδηγεί σε παρατεταμένο πόλεμο
  • [11] Δημιουργήθηκαν, με ελληνική συμμετοχή, ανθρώπινοι μίνι-εγκέφαλοι εργαστηρίου
  • [12] Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις νερού

  • [01] Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη τριών Ιρακινών για παράνομη μεταφορά βαρέως οπλισμού

    Τρεις Ιρακινοί, οι οποίοι έχουν καιβρετανική υπηκοότητα, συνελήφθησαν χθες στην Αλεξανδρούπολη και στην ευρύτερη περιοχή του τελωνείου των Κήπων.

    Ειδικότερα οι δύο συνελήφθησαν όταν ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος Αλεξανδρούπολης στο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο που είχαν σταθμεύσει πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού (περιοχή ευθύνης τους), διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν μεγάλη ποσότητα περιστρόφων καισφαιρών.

    Η σύλληψη του τρίτου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Κήπων, όταν εντοπίστηκε στο όχημα το οποίο οδηγούσε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα μεγάλος αριθμός σφαιρών, σημαντικός αριθμός όπλων καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι συλληφθέντες ήταν μέλη της ίδιας οργάνωσης, πιθανότατα εγκληματικής και όχι τρομοκρατικής καθώς εκτιμάται ότι σκοπός της παράνομης μεταφοράς του οπλισμού ήταν η πώληση. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν προηγούμενες συλλήψεις ή εγκληματική δράση για κανέναν εκ των τριών συλληφθέντων.

    Όσον αφορά στην προέλευση του εντοπισθέντος οπλισμού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τον προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία και την Αυστρία, προκειμένου να τον μεταφέρουν στο βόρειο Ιράκ.

    Νωρίτερα οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, ενώ εντός της εβδομάδας θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, οπότε αναμένεται να τους ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις, για τον οπλισμό που μετέφεραν, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

    [02] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες του κόμβου Καρδίτσας

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας τις επόμενες μέρες.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Παύλος Σπυρόπουλος, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, για να προγραμματιστούν διάφορες δράσεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [03] Αυστραλία: Οι αρχές κατέσχεσαν φορτίο μεθαμφεταμίνης, αξίας 890 εκ. δολαρίων

    Οι αστυνομικές αρχές στην Αυστραλία ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέσχεσαν υγροποιημένη μεθαμφεταμίνη ή οποία είναι γνωστή και ως ?πάγος,? συνολικής οικονομικής αξίας 890,5 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φορτίο παράνομων ναρκωτικών, που έχει κατασχεθεί από τις αρχές την τελευταία διετία.

    Τέσσερις Κινέζοι, οι τρεις από τους οποίους κατάγονται από το Χονγκ Κονγκ κατηγορούνται για το ρόλο που είχαν στην εισαγωγή, αλλά και στην επεξεργασία 720 λίτρων του ναρκωτικού, τα οποία είχαν κρύψει σε προσθετικά τζελ στηθόδεσμων, αλλά και καλλιτεχνικά είδη.

    Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε αρκετές τοποθεσίες στο Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένου και ενός εμπορικού κοντέινερ, το οποίο είχε φορτωθεί στο Χονγκ Κονγκ.

    [04] Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας

    Πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των και δύο έφηβοι, σκοτώθηκαν συνολικά από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σε διαφορετικά επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό του Ισραήλ.

    Δύο Παλαιστίνιοι άνδρες σκοτώθηκαν όταν άνοιξαν πυρ κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν αμέσως στα πυρά, σκοτώνοντάς τους.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους οι οποίοι πέταγαν πέτρες σε αυτοκίνητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και αφού ένας από τους δύο άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς.

    Σε τρίτο επεισόδιο, ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν παραστρατιωτικό αστυνομικό σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

    [05] Ρωσία:Το συντομότερο η παράδοση των ρωσικών S-300 στο Ιράν

    Η Ρωσία θα προχωρήσει στην παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στο Ιράν, ?το συντομότερο δυνατό? σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

    Το Ιράν δείχνει ενδιαφέρον και για την αγορά του τεχνολογικά πιο προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αλλά δε διεξάγονται διαπραγματεύσεις την περίοδο αυτή για το θέμα αυτό.

    [06] «Η δεκαετία του 60 ήταν η δεκαετία της φωτιάς» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς

    «Η δεκαετία του 1960 ήταν η δεκαετία της φωτιάς: άρχισε με μιαν ανθοφορούσα ελληνική άνοιξη, για να τελειώσει χωρίς θέρος και χωρίς να προλάβει να δέσει καρπούς, με τον βαρύ χειμώνα μιας επτάχρονης δικτατορίας».

    Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ατζακάς στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του «Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη» (εκδόσεις 'Αγρα), που έχει ως φόντο της τα πολιτικά γεγονότα της προδικατορικής περιόδου. Ο συγγραφέας μιλάει, επίσης, για την Αριστερά και την κυριαρχική παρουσία της στην πεζογραφία του, όπως και για τους δεσμούς του με τον Παπαδιαμάντη.

    [07] Σκοτώθηκαν σε τροχαίο τα μέλη του συγκροτήματος Viola Beach

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (Φόρεϊν Όφις) ανακοίνωσε πως πέντε άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ ήταν τα τέσσερα μέλη και ο μάνατζερ του ροκ συγκροτήματος Viola Beach, σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με το αυτοκίνητό τους στη Σουηδία το πρωί του Σαββάτου.

    Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι άνδρες που βρέθηκαν νεκροί σε ένα κανάλι στο Σοντερτάλιε, κοντά στη Στοκχόλμη, ήταν ηλικίας από 20 έως 35 ετών και ήταν από τη Βρετανία. Το αυτοκίνητό τους έπεσε από ύψος 26 μέτρων από τον αυτοκινητόδρομο στο κανάλι περνώντας την μπάρα μιας κινητής γέφυρας.

    "Για κάποιο λόγο, το αυτοκίνητο αυτό πέρασε μέσα από τις μπάρες και στην κυριολεξία κάτω από τη γέφυρα πέφτοντας στο κανάλι Σοντερτάλιε", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    "Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με την μπάρα. Είχε κατέβει και τα φώτα ήταν αναμμένα. Άλλα αυτοκίνητα είχαν σταματήσει δίπλα στην μπάρα".

    Το συγκρότημα από το Γουόρινγκτον της βόρειας Αγγλίας συμμετείχε το βράδυ της Παρασκευής στο φεστιβάλ "Where's the Music" στο Νορκόπινγκ, νότια της Στοκχόλμης.

    [08] Καθοριστικές για το μέλλον των κινητοποιήσεων οι επόμενες ημέρες

    Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και το σημερινό «μενού», πέραν κάποιων κινητοποιήσεων, περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις και «ζυμώσεις».

    Με κοινή την παραδοχή ότι το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα», οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα τους χαράσσουν τη στρατηγική για την επόμενή τους κίνηση. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».

    Οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».

    Διαβάστε επίσης:

    Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχωρούν και πάλι οι αγρότες

    Αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες του κόμβου Καρδίτσας

    [09] Διαψεύδει η Άγκυρα αναφορά για εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία

    Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας,Ισμέτ Γιλμάζ,διαψεύδει αναφορά για την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.

    Ο ίδιος δηλώνει ότι η Τουρκία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεών της, στο συριακό έδαφος.

    [10] Ντ. Μεντβέντεφ: Χερσαία επιχείρηση στη Συρία οδηγεί σε παρατεταμένο πόλεμο

    Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν "ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο", προειδοποίησε απόψε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews.

    Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο μια "παύση" των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, περισσότερες ξένες δυνάμεις μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μεντβέντεφ τόνισε: "Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν". Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, όμως η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να στείλει δικές της δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

    [11] Δημιουργήθηκαν, με ελληνική συμμετοχή, ανθρώπινοι μίνι-εγκέφαλοι εργαστηρίου

    Άλλη μία ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα επιστήμων- ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε στο εργαστήριο μικροσκοπικούς εγκεφάλους, που διαθέτουν πολλούς νευρώνες και άλλα κύτταρα του κανονικού ανθρώπινου εγκεφάλου.

    Οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι διαθέτουν επίσης μερικές -ασφαλώς ούτε κατά διάνοια όλες- από τις φυσιολογικές λειτουργίες, όπως τη δημιουργία μυελίνης που μονώνει τα νεύρα, αλλά και την αυθόρμητη εκδήλωση ηλεκτροχημικής δραστηριότητας, που μπορεί να καταγραφεί με ηλεκτρόδια και η οποία παραπέμπει στη σκέψη, αν και σε πρωτόγονη μορφή.

    Ο εργαστηριακός εγκέφαλος, που μπορεί να αναπαραχθεί σε μαζική κλίμακα, προορίζεται να βοηθήσει την φαρμακολογική και άλλη έρευνα πάνω στις διάφορες νευρολογικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση, αυτισμό κ.α.), ενώ θα μειώσει και την ανάγκη να γίνονται ανάλογα τεστ σε ζώα.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή τοξικολογίας Τόμας Χάρτουνγκ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει η ελληνίδα Γεωργία Μακρή, που πήρε το διδακτορικό της από το Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα και σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Τζονς Χόπκινς.

    [12] Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις νερού

    Σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού τουλάχιστον για ένα μήνα κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σοβαρότερο από ό,τι είχαν δείξει οι προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εκτιμούσαν ότι αφορά 1,7 έως 3,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις γίνονταν σε ετήσια βάση, ενώ η νέα μελέτη εξειδικεύει σε μηνιαία βάση.

    Γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό νερό για τουλάχιστον το μισό έτος. Περίπου 500 εκατομμύρια ζουν σε περιοχές, όπου η κατανάλωση νερού είναι διπλάσια από ό,τι η αναπλήρωση του γλυκού νερού μέσω των βροχών.

    Από τα τέσσερα δισεκατομμύρια, τα δύο δισεκατομμύρια που βρίσκονται αντιμέτωπα με περιοδικές ελλείψεις νερού, ζουν στην Κίνα και στην Ινδία, στις δύο πολυπληθέστερες χώρες της Γης. Όμως δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο των φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς ελλείψεις νερού σημειώνονται ακόμα και στις ΗΠΑ, σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα. Η Αυστραλία και η Νότια Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ανήκουν επίσης στα ανεπτυγμένα μέρη με περιοδική κατά τόπους λειψυδρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2016 - 7:32:45 UTC