Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τα hot spots είναι προς όφελος της Ελλάδας»
  • [02] «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη σε σκηνοθεσία Θ. Παπαγεωργίου στο Εθνικό Θέατρο
  • [03] «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», γίνεται ταινία με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης
  • [04] Άνοδος 7,22% στο Χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών
  • [05] Αρχίζει πάλι το υπερθέαμα του Champions League

  • [01] «Τα hot spots είναι προς όφελος της Ελλάδας»

    «Το hot spot στην Κω θα φτιαχτεί, όπως ήδη έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Αυτό είναι προς όφελος και των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προς όφελος της ίδιας της χώρας και του νησιού», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 984".

    «Έχει μεγάλη σημασία να γίνεται με τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος, η καταγραφή και η ταυτοποίηση, και μέσα σε 48 ώρες οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες να περνούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να έρχονται στα relocation camps, δηλαδή σε εκείνα τα σημεία απ' όπου θα γίνεται η μεταφορά σε άλλες χώρες του εξωτερικού που είναι ο προορισμός τους», προσέθεσε και τόνισε πως στο Σχιστό είναι πλήρως έτοιμο και παραδίδεται έως αύριο. «Όσοι το έχουν δει έχουν εντυπωσιαστεί και δεν μιλώ μόνο για Έλληνες. Προχτές το επισκέφτηκε ο Αυστριακός πρεσβευτής, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Βίτσας είπε ακόμη ότι ήδη έχουν γίνει ορισμένες εργασίες για το hot spot στα Διαβατά, στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, και αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες, είπε: «Νομίζω ότι έχουν καταλάβει λάθος ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής... Μιλώ για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που έχει μια φοβία σε σχέση με αυτά τα πράγματα. Θα τους στείλουμε να δουν και φωτογραφίες από το Σχιστό. Ίσα-ίσα είναι άνθρωποι με τις οικογένειες τους που ζούσαν μια χαρά στην Συρία και διώχτηκαν λόγω πολέμου και περνούν με χίλια ζόρια -δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες- για να ξεφύγουν από τον πόλεμο». Σημείωσε δε ότι οι προτάσεις που έγιναν για άλλα σημεία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

    [02] «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη σε σκηνοθεσία Θ. Παπαγεωργίου στο Εθνικό Θέατρο

    Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας, «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, επέλεξε να μεταφέρει στη σκηνή Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου ο Θανάσης Παπαγεωργίου από τις 23 Φεβρουαρίου. Η υπόθεση του «Πανηγυριού» αφορά τον Στρατηλάτη (παπλωματά στο επάγγελμα, παλιό στρατιώτης της Μικρασιατικής Εκστρατείας) και την οικογένειά του, που ζουν και εργάζονται στο θεσσαλικό κάμπο, κάνοντας κυρίως δουλειές του ποδαριού. Η νομαδική ζωή, η αμορφωσιά, η φτώχεια, αλλά και η αδράνεια εμποδίζουν την προκοπή τους, αφήνοντάς τους στο έλεος της μοίρας. Ο αφύσικος γάμος της μικρής κόρης, προσωρινή λύση στο οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας, επιδεινώνει την κατάσταση και η οικογένεια σταδιακά αποξενώνεται μέχρι που φτάνει στον οριστικό χωρισμό και την απομόνωση.

    «Από τότε που γράφτηκε το Πανηγύρι μέχρι σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στ? αυλάκι. Όταν ο Κεχαΐδης το έγραφε το 1964, σε μια εποχή που το ελληνικό έργο κατείχε μια δυσάρεστη θέση στο ρεπερτόριο των ελληνικών θιάσων και μιας συμπαθητικής ανοχής στις επιλογές των θεατρόφιλων, δεν θα φανταζότανε πως, πενήντα δύο χρόνια μετά, θα απευθυνότανε σε ένα κοινό, που τώρα πλέον αγκαλιάζει με πάθος ένα καλό ελληνικό έργο και το κατατάσσει μέσα στις μεγάλες επιτυχίες μιας θεατρικής χρονιάς» σημειώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου. «Κανείς, ούτε ο πιο αισιόδοξος, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τότε, πως οι απόπειρες κάποιων ονειροπόλων νεαρών εκείνης της εποχής θα έστρωναν το χαλί για μια λαμπερή πορεία του νεοελληνικού έργου, τέτοια που σήμερα πλέον να μην υπάρχει θεατρική περίοδος χωρίς να περιλαμβάνει μια μεγάλη εμπορική επιτυχία ενός ελληνικού έργου, που τότε αποκαλούντο δύσκολα, αντιεμπορικά και ?βαριά?, ονομασίες που αντικαταστάθηκαν από τον ειρωνικό τίτλο "κουλτουριάρικα", δηλαδή έργα για λίγους. Δυσνόητα και βαρετά. Ο Έλληνας θεατρόφιλος κατανόησε πως δεν υπάρχει ελπίδα προόδου του ελληνικού θεάτρου δίχως την ύπαρξη του ελληνικού έργου. Και το αγκάλιασε και το τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή των επιλογών του και το δόξασε, κατά πώς αξίζει να δοξάζονται τα πνευματικά προϊόντα της γης του» προσθέτει.

    [03] «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», γίνεται ταινία με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης

    «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη, θα γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία με την συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, και την έγκριση των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

    Η συμφωνία ανακοινώθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης μετά από συνάντηση της εκδότριας-δικαιούχου των έργων του Ν. Καζαντζάκη Νίκης Σταύρου, του προέδρου του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιου Ματζαμπετάκη, του προέδρου της διεθνούς εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη Γιώργου Στασινάκη και του Νίκου Μαθιουδάκη επιστημονικού συμβούλου των εκδόσεων «Καζαντζάκη» και προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν Καζαντζάκη, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας για θέματα Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη.

    Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποχρέωση να στηρίξει το κινηματογραφικό εγχείρημα που έχει τη σύμφωνη γνώμη των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. «Έχουμε την ευτυχή κατάληξη σήμερα να κλείσει αυτή η συνεργασία που μόνο οφέλη θα δώσει για την Κρήτη για την Ελλάδα», σημείωσε και προσέθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε για ένα έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και μεγάλη ευθύνη όταν παίρνουμε τα δικαιώματα από την κ. Σταύρου, όταν έχουμε την υποστήριξη του Γιώργου Στασινάκη και τον Θοδωρή Παπαδουλάκη που θα κάνει την ταινία ο "Χριστός Ξανασταυρώνεται"».

    [04] Άνοδος 7,22% στο Χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών

    Ράλι πραγματοποιούν οι τραπεζικές μετοχές οδηγώντας την αγορά σε υψηλά κέρδη, προς τα επίπεδα των 490 μονάδων, με την αγορά να υπεραποδίδει των ευρωπαϊκών αγορών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:25, διαμορφώνεται στις 487,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 7,22%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 49,65 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 9,86%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,27%.

    Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+29,59% στα 0,127 ευρώ), της Eurobank(+29,01% στα 0,418 ευρώ), της Εθνικής (+25,33% στα 0,188 ευρώ), της Alpha Bank (+19,70% στα 1,58 ευρώ), της ΔΕΗ (+9,09% στα 3,0 ευρώ) και της Ελλάκτωρ(+8,49% στα 1,15 ευρώ).

    Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+24,83%), της Υγείας (+7,78%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+7,26%).

    Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική με 39.499.483 και 36.624.389 τεμάχια, αντιστοίχως.

    Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 14,863 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 7,126 εκατ. ευρώ.

    Ανοδικά κινούνται 59 μετοχές, 21 πτωτικά και 20 παραμένουν σταθερές.

    [05] Αρχίζει πάλι το υπερθέαμα του Champions League

    Μετά από διακοπή δύο μηνών αρχίζει και πάλι το Champions League, με τέσσερις αγώνες για τη φάση των «16» το επόμενο διήμερο και θα συνεχιστεί την προσεχή εβδομάδα με άλλα τέσσερα ματς. Από τα πρώτα παιχνίδια ξεχωρίζει η «μονομαχία» της Παρί Σεν Ζερμέν με την Τσέλσι, ενώ σπουδαίο ματς θα γίνει στη Ρώμη, με την Ρόμα να υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης.

    Η «νεοφώτιστη» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση Γάνδη, που έκανε την έκπληξη και βρίσκεται στους «16», θα διεκδικήσει την συνέχιση της υπέρβασης αντιμετωπίζοντας τη Βόλφσμπουργκ, ενώ ανοικτή είναι η πρόκριση για την Μπενφίκα του Κώστα Μήτρογλου και του Ανδρέα Σάμαρη με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

    Το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της φάσης των «16»:

    ΤΡΙΤΗ 16/2

    Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) - Τσέλσι (Αγγλία)

    Μπενφίκα (Πορτογαλία) - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)

    ΤΕΤΑΡΤΗ 17/2

    Γάνδη (Βέλγιο) - Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)

    Ρόμα (Ιταλία) - Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    ΤΡΙΤΗ 23/2

    Αρσεναλ (Αγγλία) - Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Γιουβέντους (Ιταλία) - Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    ΤΕΤΑΡΤΗ 24/2

    Αϊντχόφεν (Ολλανδία) ? Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) - Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)

    Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν στις 8, 9, 15 και 16 Μαρτίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2016 - 15:32:37 UTC