Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [02] Τα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, επισκέπτεται ο Π. Καμμένος
  • [03] Προβλήματα στις φορτοεκφορτώσεις εμπορικών πλοίων, λόγω απεργιακής κινητοποίησης
  • [04] Πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας
  • [05] Ευθ. Σώκος για τον σεισμό στην Κρέστενα: Παρακολουθούμε την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας
  • [06] Εγκαινιάζεται σήμερα το άδειο από πρόσφυγες hotspot της Χίου
  • [07] Ο Ζ. Γκάμπριελ καλεί για επείγουσα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [08] Ο Φαμπιούς αποχωρεί από την προεδρία της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα
  • [09] Στο Βιετνάμ ο Μπ. Ομπάμα, τον Μάιο
  • [10] «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σαν όνειρο που παίρνει εκδίκηση, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  • [11] Grammy: Στον Εντ Σίραν το βραβείο για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς
  • [12] Ομαδική εικαστική έκθεση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με θέμα το προσφυγικό
  • [13] Ανακάλυψαν, μέσα σε κεχριμπάρι, δηλητηριώδη λουλούδια στρυχνίνης ηλικίας 15 εκατ. ετών

  • [01] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

    H Νέα Δημοκρατία, ανοιχτά, χωρίς καμία αμηχανία και παρά τον διασυρμό της στη Βουλή, ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργού Επικρατείας ως απάντηση στην ΝΔ για τον αριθμό των αδειών.

    «Επαναλαμβάνουμε, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί αφορά στα ιδιωτικά και όχι κρατικά κανάλια, ελεύθερης λήψης και όχι συνδρομητικά, ψηφιακής και όχι αναλογικής εκπομπής, γενικού και όχι θεματικού περιεχομένου, εθνικής και όχι περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας.

    Από το ίδιο το έγγραφο το οποίο αποσπασματικά αξιοποιούν τα δημοσιεύματα που επικαλείται η ΝΔ προκύπτει ότι στη Γερμανία εκπέμπουν πέντε (5) τέτοιου τύπου κανάλια. Περιλαμβάνονται, μάλιστα, στο συνημμένο πίνακα του εγγράφου, τον οποίο αποκρύπτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση προφανώς γιατί δεν βολεύει στη ρητορική της. Στην Ελλάδα, μέχρι 31/12/2015, απολάμβαναν καθεστώς νόμιμης λειτουργίας οκτώ (8) τέτοιου τύπου κανάλια.

    Τα υπόλοιπα κανάλια είτε είναι δημόσια, είτε περιφερειακά, είτε συνδρομητικά, είτε ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τηλεπωλήσεις.

    Μάλιστα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE (http://mavise.obs.coe.int/) -που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στην Ε.Ε.- η οποία αναφέρει ότι στη Γερμανία λειτουργούν 6 τέτοιου είδους κανάλια.

    Ο καημός τους να μη γίνει διαγωνισμός είναι μεγάλος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι μεγαλύτερος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Απάντηση της ΝΔ στηνανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας

    «Ο κ. Παππάς αντί να απολογείται στον ελληνικό λαό για τα συνεχόμενα ψεύδη του, κάνει την μια γκάφα μετά την άλλη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας.

    «Καταλαβαίνουμε τον πανικό του, αλλά ας αποφασίσει τελικά πόσα κανάλια έχει η Γερμανία», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και στην προχθεσινή δήλωση του κ. Παππά, έλεγε ότι στην Γερμανία λειτουργούν έξι κανάλια και σήμερα σε δελτίο Τύπου λέει ότι λειτουργούν πέντε κανάλια.

    «Πότε λέει την αλήθεια; Σήμερα ή προχθές; Ο κ. Παππάς δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι εθισμένος στο ψέμα», προσθέτει η ΝΔ η οποία λέει πως η αλήθεια για τον πραγματικό αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν στην Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι αυτή που περιλαμβάνεται στις απαντήσεις των ελληνικών πρεσβευτικών αρχών τις οποίες η Συγγρού κατηγορεί τον υπουργό Επικρατείας ότι συνειδητά αποκρύπτει.

    «Υπάρχει, όμως, τρόπος να αποδειχτεί ποιός λέει την αλήθεια; Τον προκαλούμε να δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία, ούτως ώστε να μη διασύρεται από τις ανακοινώσεις των αξιωματούχων που καθημερινά τον διαψεύδουν, όπως σήμερα έγινε με την Κύπρο», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Απάντηση του υπουργού Επικρατείας στηνέα ανακοίνωση της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

    «Και η Νέα Δημοκρατία το βιολί της. Επαναλαμβάνουμε για όποιον δεν κατάλαβε. Από το έγγραφο που επικαλείται η ΝΔ προκύπτει ότι στη Γερμανία εκπέμπουν πέντε (5) κανάλια ανάλογα με αυτά που δημοπρατούνται στην Ελλάδα» αναφέρει απάντηση του υπουργού Επικρατείας στην νέα ανακοίνωση της ΝΔ για τον αριθμό των αδειών.

    «Τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE (http://mavise.obs.coe.int/) -που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στην Ε.Ε.- αναφέρουν ότι στη Γερμανία λειτουργούν έξι (6) τέτοιου είδους κανάλια. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Πιο επίσημα δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, ας επιλέξουν. Σε μια χώρα με πληθυσμό 8 φορές όσο η Ελλάδα, είτε θέλουν να είναι 5, είτε να είναι 6? δεν είναι πάντως 56» καταλήγει η απάντηση του υπουργού Επικρατείας.

    [02] Τα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, επισκέπτεται ο Π. Καμμένος

    Με εντατικούς ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις εργασίες για την ολοκλήρωση, μέσα στην προθεσμία που έχει η χώρα στοπλαίσιο των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, των Κέντρων Καταγραφής προσφύγων/μεταναστών στα 5 νησιά και των δύο Κέντρων μετεγκατάστασης.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι συνέντευξη Τύπουτου υπουργούΕθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, για τηνπορεία των εργασιών.

    Στη συνέχεια ο υπουργόςθα μεταβεί σε Λέσβο, Χίο και Λέρο όπου τα Κέντρα Καταγραφής είναι σχεδόν έτοιμα για παραλαβή.

    Πλήρως έτοιμο προς παραλαβή είναι το Κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84. Όσον αφορά στο Κέντρο στα Διαβατά, όπου υπάρχουν αντιδράσεις των κατοίκων, ο κ. Βίτσας παρατήρησε πως «νομίζω ότι λάθος έχουν καταλάβει, ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής τους, ίσα-ίσα θα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους οι οποίοι ζούσαν μια χαρά στη Συρία, και από τον πόλεμο διωχθήκανε, περνάνε με χίλια ζόρια, δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

    Διαβάστε επίσης:Π. Καμμένος: Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων

    Εγκαινιάζεται σήμερα το άδειο από πρόσφυγες hotspot της Χίου

    [03] Προβλήματα στις φορτοεκφορτώσεις εμπορικών πλοίων, λόγω απεργιακής κινητοποίησης

    Προβλήματα στις φορτοεκφορτώσεις εμπορικών πλοίων σε πολλά λιμάνια της χώρας, αναμένεται να προκαλέσει από σήμερα, η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των υπαλλήλων των λιμανιών και των λιμενεργατών, που αντιδρούν στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

    Προβλήματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων με φορτηγά, καθώς οι εργαζόμενοι των λιμανιών πραγματοποιούνσυμβολικό αποκλεισμό στις πύλες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) θυγατρική εταιρεία της Cosco, αλλά και του ΟΛΠ, από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

    Σημειώνεται ότι στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια συμμετέχει η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτών Ελλάδας (ΟΦΕ) αλλά και το εργατικό κέντρο Πειραιά.«Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις και τα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα που συντελούνται στην διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ και σηματοδοτούν την ίδια διαδικασία και για τον ΟΛΘ» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατων του ΟΛΠ.

    Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν λιμάνια δημόσιου χαρακτήρα,ισχυρές, θεσμοθετημένες εργασιακές σχέσεις με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού και Κανονισμό Εργασίας σε όλα τα Λιμάνια της χώρας.

    Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 11:30παλλιμενική συγκέντρωση στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην Βουλή, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

    [04] Πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

    Σε εφαρμογή τίθεται από την Τρίτη το νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 39,75 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

    Στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Λιανικό Εμπόριο, Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (έμφαση στον πρωτογενή τομέα). Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

    Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο, αίτηση συμμετοχής, ανάλογα με την ειδικότητά τους, στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες:www.logistics-eede.gr,www.esee-emporio.gr,www.exagogiko-eede.gr,http://edu.sepe.gr

    Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τους δυνητικά ωφελουμένους αρχίζει στις 16/2/2016 και ώρα 16:00 και λήγει στις 31/3/2016 και ώρα 23:59:59.

    [05] Ευθ. Σώκος για τον σεισμό στην Κρέστενα: Παρακολουθούμε την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας

    «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος, για τη σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες το βράδυ με επίκεντρο την περιοχή της Κρέστενας στην Ηλεία.

    Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο Ευθύμιος Σώκος, «θα πρέπει να περιμένουμε για τουλάχιστον 48 ώρες, ώστε να είμαστε βέβαιοι», ενώ σχετικά με την εξέλιξη της μετασεισμεικής δραστηριότητας, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί μετασεισμοί.

    Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η συγκεκριμένη περιοχή της Ηλείας έχει σεισμικό παρελθόν και τα ρήγματα που είχαν δώσει σεισμούς τα προηγούμενα χρόνια είχαν μικρότερο εστιακό βάθος.

    [06] Εγκαινιάζεται σήμερα το άδειο από πρόσφυγες hotspot της Χίου

    Χωρίς πρόσφυγες, αφού εδώ και τρεις μέρες έχουν μηδενιστεί οι ροές προς τη Χίο, εγκαινιάζεται σήμερα το Κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων στο νησί, στο παλιό βιομηχανικό συγκρότημα της ΒΙΑΛ στο Χαλκείος.

    Στην επίσημη έναρξη της λειτουργίας του hot spot, που έχει τη δυνατότητα καταγραφής και πιστοποίησης 600 μεταναστών και προσφύγων ημερησίων, με προοπτική να επεκταθεί μέχρι και για 1.200 άτομα τη μέρα, θα παραστεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίοςπεριοδεύει στο ανατολικό Αιγαίο.

    Η ΑΔΕΔΥ Χίου διοργανώνειτο μεσημέρι διαμαρτυρία στην είσοδο του hot spot, διαδηλώνοντας την αντίθεση της «στην επιχειρούμενη γκετοποιήση των θυμάτων του βάρβαρου πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ καθώς και στην είσοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

    [07] Ο Ζ. Γκάμπριελ καλεί για επείγουσα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    O πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει και καλεί επειγόντως να ελαφρυνθεί το χρέος της με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και μείωση των επιτοκίων.

    Η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη του Σένγκεν είναι "ψευδολύση", η οποία «θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο» και «δεν μπορεί κανείς απλώς να ορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μάλιστα να το κάνει παρακάμπτοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες», γράφει Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σεάρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ενας τέτοιος αποκλεισμός της Ελλάδας επαπειλείται όμως, αν πραγματοποιούντο «ιδέες των συντηρητικών» και αν στα σύνορα με τη ΠΓΔ της Μακεδονίας κατασκευαστούν φράχτες.

    Ο υπουργός Οικονομίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βλέπει μάλιστα στην προσφυγική κρίση μια ευκαιρία για την ανανέωση της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά η κοινή προσφυγική κρίση και η κρίση ασύλου θα πρέπει επιπλέον να συνδεθεί με μια δίκαιη κατανομή του βάρους, με αναπτυξιακή πολιτική και με καταπολέμηση της ανεργίας. Ειδικά η Γερμανία, γράφει, φέρει ιδιαίτερη ευθύνη και δεν μπορεί να περιμένει ότι θα βοηθηθεί στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, αν δεν είναι διατεθειμένη, τώρα περισσότερο από πριν να επενδύσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

    [08] Ο Φαμπιούς αποχωρεί από την προεδρία της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς γνωστοποίησε χθες ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της COP21, της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στην οποία τυπικά θα παρέμενε ως το 2016, μόλις δύο μήνες αφότου συνέβαλε να επιτευχθεί μια συμφωνία-ορόσημο στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, έπειτα από τον διορισμό του στην προεδρία του Συνταγματικού Συμβουλίου (του συνταγματικού δικαστηρίου της Γαλλίας), από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    Ο 69χρονος Φαμπιούς ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο Ολάντ χθες 15η Φεβρουαρίου, με επιστολή του η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.Ο Λοράν Φαμπιούς ανέφερε στην επιστολή αυτή πως έλαβε την απόφαση για να αποφευχθεί «οποιαδήποτε αμφισβήτηση» για το ασυμβίβαστο που θα μπορούσε να προκαλέσει η διατήρηση δύο τόσο κρίσιμης σημασίας αξιωμάτων.

    [09] Στο Βιετνάμ ο Μπ. Ομπάμα, τον Μάιο

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί το Βιετνάμ τον Μάιο στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Ασία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού του Βιετνάμ, Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ, στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Διάσκεψη των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που διεξάγεται στην Καλιφόρνια.

    «Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Ντουνγκ συζήτησαν για την ενίσχυση του πλαισίου των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ, ενώ το 2015, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών»ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Οι δύο ηγέτες σημείωσαν τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP), συζήτησαν θέματα ναυτικής ασφάλειας, αλλά και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο αναβάθμισης των διμερών σχέσεων»τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    [10] «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σαν όνειρο που παίρνει εκδίκηση, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

    Μια πράξη «βίας ενάντια στη βία της εξουσίας» και όχι μία ρομαντική ιστορία βλέπει στον έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Από τις 19 Φεβρουαρίου, στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσιάζει μία διαφορετική εκδοχή του κλασικού λυρικού κειμένου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με όχημα την ποιητική μετάφραση του Δημητρίου Βικέλα και έχοντας στο πλευρό του μία ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών, ο γνωστός χορογράφος και σκηνοθέτης δημιουργεί μια παράξενη χώρα, όπου κατοικούν δύο Ιουλιέτες, επτά Ρωμαίοι, ένας ιερέας, μια υψίφωνος και μια μέτζο σοπράνο.

    Στη χώρα αυτή τίποτα δεν είναι οικείο. Τα τοπία στερούνται ομορφιάς, ο ήλιος ποτέ δεν ξημερώνει, η μουσική ενοχλεί αντί να ευφραίνει, ο ρομαντισμός χλευάζεται, ο έρωτας απαγορεύεται, το μίσος επιβάλλεται απ' την παράδοση και η εξουσία -αόρατη, μα πανταχού παρούσα- προάγει και τιμωρεί ταυτόχρονα το ξέσπασμα της βίας. Μέσα στο δυσοίωνο αυτό κόσμο, ένα ζευγάρι αποφασίζει να πάει κόντρα στην παράδοση και επαναστατεί με τον δικό του τρόπο. Tι μπορεί να συμβεί όμως όταν όλα ανατρέπονται;

    «Εξαρχής με γοήτευε αφενός η περιγραφή της βεντέτας που ταλανίζει μια ολόκληρη κοινωνία κι αφετέρου η ιδιότυπη αίσθηση του χρόνου που αναδύει το έργο» παρατηρεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος επανέρχεται σε σαιξπηρικό έργο οκτώ χρόνια μετά το «Πολύ κακό και τίποτα» που είχε ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο.

    [11] Grammy: Στον Εντ Σίραν το βραβείο για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς

    Ο Άγγλος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Εντ Σίραν απέσπασε το βραβείο Grammy για Τραγούδι της Χρονιάς με το Thinking Out Loud, μια μπαλάντα που έγινε φαινόμενο στο διαδίκτυο για την ταχύτητα και έκταση διάδοσής του.Ο Σίραν μοιράστηκε το βραβείο με τη Βρετανίδα Έιμι Γουάτζ, με την οποία το είχε γράψει. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Στίβι Γουόντερ, ο οποίος όταν άνοιξε τον φάκελο με τα ονόματα των νικητών είπε χαριτολογώντας ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να τα διαβάσει γιατί ήταν γραμμένα στην Braille, την γραφή των τυφλών.

    Πέρσι, το τραγούδι Thinking Out Loud (Σκέφτομαι φωναχτά) έγινε το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε 500 εκατομμύρια φορές μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας Spotify. Το τραγούδι έχει γίνει αγαπημένο άκουσμα σε γάμους, χορούς και ρομαντικές καταστάσεις γενικά, και η δημοτικότητά του αυξήθηκε μέσω ενός βίντεο όπου ο Σίραν χορεύει με την Μπρίτανι Τσέρι, γνωστή από τον αμερικανικό τηλεοπτικό διαγωνισμό χορού So You Think You Can Dance.

    Ο Σίραν, που θα κλείσει τα 25 αύριο, έχει εμπειρία από τα Grammy, καθώς ήταν υποψήφιος για Καλύτερος Ανερχόμενος Τραγουδιστής το 2014 και το άλμπουμ του "Χ" είχε προταθεί για Άλμπουμ της Χρονιάς πέρσι.Φέτος κέρδισε στις κατηγορίες Τραγούδι της Χρονιάς και Καλύτερη Ατομική Εκτέλεση Ποπ.

    [12] Ομαδική εικαστική έκθεση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με θέμα το προσφυγικό

    Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» φιλοξενεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μέσα στο Μάρτιο. Ανάμεσα τους η ομαδική εικαστική έκθεση υπό τον τίτλο «New Era Eaudesea» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Μαρτίου στην αίθουσα εκθέσεων στη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην έκθεση, δεκαέξι Έλληνες ζωγράφοι, εικαστικοί και γλύπτες (Νίκος Χαραλαμπίδης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ερατώ Χατζησάββα, Ειρήνη Μπαζάρα, Χρίστος Μιχαηλίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Χαρά Πιπερίδου, Θοδωρής Λάιος, Βιβή Παναγιώτου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελεάννα Μαρτίνου, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ιωάννης Μαλεγιαννάκης, Αλτίν Πατσέλης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης) επιχειρούν να προσεγγίσουν και να σχολιάσουν μέσα από διαφορετικές φόρμες της τέχνης το φαινόμενο της προσφυγιάς, την σκληρή κοινωνικοπολιτική αυτή πραγματικότητα των σύγχρονων κρατών, την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών και την αναζήτηση ενός νέου ασφαλέστερου και ειρηνικού τόπου.

    Η εικαστικός Ειρήνη Μπαζάρα που έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, γράφει στο κείμενό της «?Το ταξίδι αυτό των προσφύγων γίνεται μέσα από το υγρό πέρασμα της θάλασσας. Το υγρό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο, την ζωή και την γέννηση, εφόσον και η ζωή η ίδια ξεκινάει το ταξίδι της μέσα από το υγρό στοιχείο του νερού».

    Ακόμη, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης» τη Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 18:00, στο Σπίτι της Κύπρου . Στην συζήτηση θα συμμετέχουν οι κ.κ. Γιάννης Μουζάλας (αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης (καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού), πρέσβυς Στέλιος Περράκης (καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών), Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, ως συντονιστής.

    [13] Ανακάλυψαν, μέσα σε κεχριμπάρι, δηλητηριώδη λουλούδια στρυχνίνης ηλικίας 15 εκατ. ετών

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο και εξαφανισμένο σήμερα πια φυτό, χάρη σε δύο άνθη του ηλικίας 15 έως 20 εκατ. ετών, που βρέθηκαν παγιδευμένα μέσα σε κεχριμπάρι (ήλεκτρο), δηλαδή σε απολιθωμένη κολλώδη ρητίνη δέντρου.Το όμορφο φυτό ονομάσθηκε «Στρύχνος ηλέκτρι» (Strychnos electri) και κατά πάσα πιθανότητα ήταν δηλητηριώδες, καθώς ανήκει στην οικογένεια ανθοφόρων από όπου παράγεται η θανατηφόρος τοξίνη στρυχνίνη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζορτζ Πόϊναρ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για φυτά «Nature Plants».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2016 - 7:32:39 UTC