Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με έτοιμα τα κέντρα καταγραφής προσέρχεται η Ελλάδα στο Συμβούλιο Κορυφής
  • [02] Σύντομη συνάντηση με τον Γ. Ντάισελμπλουμ είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [03] Αποβλήθηκαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής
  • [04] Να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Σουλτς
  • [05] ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 386 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο
  • [06] Π. Μοσκοβισί: Επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα
  • [07] Με αντι-μπλόκο «απάντησαν» οδηγοί φορτηγών της Βουλγαρίας στα αγροτικά μπλόκα στον 'Εβρο
  • [08] Σχεδόν 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες πιστοποιήθηκαν στο hotspot της Μόριας
  • [09] Έλενα Κουντουρά:Προοπτικές για τον τουρισμό ανοίγει η αγορά του Ιράν
  • [10] Το Brexit και η προσφυγική κρίση στην αντζέντα της Συνόδου Κορυφής
  • [11] Συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων, ζητά ο Β. Φάιμαν
  • [12] Ερντογάν: Δεν θα σταματήσουμε να βομβαρδίζουμε τους Κούρδους της Συρίας
  • [13] Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι
  • [14] Έκθεση με ελληνικές αρχαιότητες στο Μουσείο Ερμιτάζ
  • [15] Προβολές της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο «δρόμο» για τα Βραβεία
  • [16] Στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στα κανάλια
  • [17] Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μάρτιν Σουλτς
  • [18] A. Μέρκελ: Η από κοινού φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής
  • [19] Μετά τον Ζερβίνιο στη Χεμπέι και ο Λαβέτσι
  • [20] Σεμπά: «Πάμε στη Βρυξέλλες για τη νίκη»

  • [01] Με έτοιμα τα κέντρα καταγραφής προσέρχεται η Ελλάδα στο Συμβούλιο Κορυφής

    Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται, ήδη, τρία από τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots) σε Μυτιλήνη, Λέρο και Χίο, ενώ εντός των ερχόμενων ημερών θα είναι έτοιμα τα κέντρα σε Σάμο και Κω. Όμως το κέντρο στην Κω θα λειτουργήσει με μικρή καθυστέρηση, λόγω της παροδικής αναστολής των εργασιών ως αποτέλεσμα των αρχικών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. Συγχρόνως, η χώρα έχει πλέον στα χέρια της το σύνολο των 100 μηχανημάτων Euroduc, τα οποία θα επιτρέψουν τη βέλτιστη λειτουργία της διαδικασίας καταγραφής των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στη χώρα.

    Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάϊ» ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Βασίλης Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε πλήρως τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων καταγραφής, μετεγκατάστασης καθώς και των προαναχωρησιακών κέντρων, προσθέτοντας ότι κατά την αυριανή συνάντηση για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται να αποσαφηνισθεί τι μέλλει γενέσθαι με τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, εκεί θα γίνεται ένας αρχικός διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, αλλά και ευάλωτων ομάδων και ασυνόδευτων ανηλίκων, των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος ο χρόνος παραμονής στα κέντρα καταγραφής στα νησιά θα είναι ο μικρότερος δυνατός, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο που έχει υποβάλλει η Ελλάδα στην ΕΕ, θα γίνει προσπάθεια, ώστε ο χρόνος παραμονής των αλλοδαπών στα κέντρα να μην ξεπερνά τις τρεις ημέρες.

    Σε ό,τι αφορά στα κέντρα στην ενδοχώρα, διευκρίνισε ότι και σε αυτά θα παραμένει κόσμος για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Τα κέντρα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή παραμονή όσων πρόκειται να μετεγκατασταθούν.

    Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια που έχει εκφρασθεί από δημάρχους, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και την ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι τους ζητήθηκε να υποδείξουν χώρους, με την επισήμανση της αναγκαιότητας για εύρεση χώρων εν όψει του ενδεχόμενου κινδύνου εγκλωβισμού ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια.

    Σε ό,τι αφορά στους χώρους που χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά στην Αττική, διευκρίνισε ότι τα αθλητικά κέντρα, το Ελληνικό και όσοι χώροι χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά, δεν είναι κατάλληλοι για διαμονή ανθρώπων πέρα των 2-4 ημερών.

    Σχετικά με τα προαναχωρησιακά κέντρα, σημείωσε ότι δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν, απλά λειτουργούν σε μικρότερο βαθμό από το παρελθόν. Στα κέντρα αυτά, θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, ώστε να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες, διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Διευκρινίζοντας όσα έχουν ειπωθεί για «κλείσιμο των συνόρων», είπε ότι «υπάρχει παρανόηση. Εμείς, όταν μιλάμε για κλείσιμο συνόρων, εννοούμε το κλείσιμο της Ειδομένης, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι μια κανονικότητα. Είναι μια παράτυπη διαδικασία που έχει γίνει ανεκτή τους τελευταίους μήνες, λόγω των μεγάλων ροών. Η έξοδος μιας χώρας από το Σένγκεν δεν υπάρχει. Και δε μπορεί να γίνει».

    Σε ό,τι αφορά στη συνδρομή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των ροών, σημείωσε ότι «πράγματι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και τριβές στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι π.χ. η έρευνα και η διάσωση είναι μια κυριαρχική αρμοδιότητα ενός κράτους. Όμως, το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται σε διμερείς διαφορές μεταξύ των χωρών. Το ΝΑΤΟ θα επιβλέπει τις αναχωρήσεις από τα τουρκικά παράλια και θα ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή, έτσι ώστε να μην έρχονται προς την Ελλάδα.

    [02] Σύντομη συνάντηση με τον Γ. Ντάισελμπλουμ είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Σύντομη συνάντηση "στα όρθια" με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ειδικότερα, ο κ. Ντάισενμπλουμ πήγε στο εντευκτήριο των ευρωβουλευτών, όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Ο κ. Ντάισεμπλουμ τον πλησίασε και τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν θα ευκαιρεί ώστε να συναντηθούν σήμερα ή αύριο. Ο κ. Ντάισενμπλουμ απάντησε θετικά και ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν ισχύει το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσουν απευθείας οι δύο τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Σουλτς

    [03] Αποβλήθηκαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    Προκλητικές φραστικές εκφράσεις αλλά και ανάρμοστη συμπεριφορά, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, επέδειξαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, την οποία ενημερώνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, κεκλεισμένων των θυρών, για τις τρέχουσες εξελίξεις σε μεταναστευτικό, προσφυγικό και εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να αποβληθούν από τη συνεδρίαση.

    Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Κασιδιάρης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιτέθηκαν με σκληρές εκφράσεις εναντίον, τόσο του υπουργού Άμυνας όσο και των στρατιωτικών επιτελείων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντάς τους μεταξύ άλλων «προδότες» και «φιλιππινέζες», ενώ ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσαν τα επεισόδια.

    Άμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών όλων των κομμάτων που ζήτησαν την αποβολή τους. Ωστόσο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αρνήθηκαν να αποχωρήσουν.

    Η στάση τους αυτή είχε σαν αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά και την ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων να ενεργοποιήσει το άρθρο 81 του κανονισμού της Βουλής για την αναγκαστική αποβολή τους από τη συνεδρίαση.

    Τελικά, παρουσία και του φρούραρχου της Βουλής, τους παραδόθηκε εγγράφως η απόφαση της Επιτροπής και έτσι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

    [04] Να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Σουλτς

    Το προσφυγικό κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, στις Βρυξέλλες.

    Αν και ήταν συνάντηση γνωριμίας, προγραμματισμένη να κρατήσει μισή ώρα, τελικά διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ενδεικτικό, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ότι «η συνάντηση ήταν σε άριστο κλίμα».

    Αναφερόμενος στο μείζον για την Ευρωπαϊκή Ένωση θέμα του προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Μάρτιν Σουλτς, με τη λογική ότι κάτι τέτοιο δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς μάλιστα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και την οικονομιή κρίση. Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που όπως είπε προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει σημάδια ότι κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

    Ένα ακόμη σημείο συμφωνίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Σουλτς ήταν ότι η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Συμφωνία φυσικά υπήρξε για την αντιμετώπιση από τη γείτονα της λαθραίας διακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, θέμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα. Οι προσδοκίες από την Τουρκία και η αντίστοιχη πίεση θα αυξηθεί, καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ της βοήθειας από την ΕΕ για το προσφυγικό, μετά την άρση των επιφυλάξεων της Ιταλίας.

    [05] ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 386 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

    Πλεόνασμα ύψους 287 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση τον μήνα Ιανουάριο έναντι ελλείμματος 217 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε 3,153 δισ. ευρώ, από 3.133 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 3,392 δισ. ευρώ, από 3.200 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

    Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 386 εκατ. ευρώ από έλλειμμα 149 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Σημειώνεται ότι στις δαπάνες περιλαμβάνεται ποσό ύψους περίπου 1.152 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και δαπάνες ύψους 451 εκατ.

    [06] Π. Μοσκοβισί: Επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα

    Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, σημειώνει σε μήνυμά του στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

    Ο κ. Μοσκοβισί προσθέτει ότι «συνεχίζονται οι τεχνικές επαφές» και αναφερόμενος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κάνει λόγο για «επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα».Σε άλλο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τονίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια στο προσφυγικό και μάλιστα γρήγορα».

    [07] Με αντι-μπλόκο «απάντησαν» οδηγοί φορτηγών της Βουλγαρίας στα αγροτικά μπλόκα στον 'Εβρο

    Στον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στην περιοχή του Ορμενίου, προχώρησαν, από τις 8 σήμερα το πρωί, οι οδηγοί φορτηγών της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, Πασχάλη Συριτούδη, οι βουλγαρικές αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν για τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η διάρκειά τους ή ο λόγος των κινητοποιήσεων.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης, ανέφερε πως πρόκειται για εκδήλωση διαμαρτυρίας των οδηγών φορτηγών της Βουλγαρίας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στον Έβρο.

    Επί του ελληνικού εδάφους -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.

    [08] Σχεδόν 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες πιστοποιήθηκαν στο hotspot της Μόριας

    Και ξαφνικά σαν να άνοιξε στις απέναντι ακτές μια στρόφιγγα, άνθρωποι άρχισαν να περνάνε από την Τουρκία στη Λέσβο: Στη θέση του ενός και μόνου πρόσφυγα που είχε καταγραφεί προχθές Δευτέρα και μέχρι χθες Τρίτη στις 9.00 το πρωί, χθες όλη μέρα και μέχρι σήμερα Τετάρτη το πρωί στο hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη, καταγράφηκαν και πιστοποιήθηκαν συνολικά 1.178 πρόσφυγες και μετανάστες επί συνόλου 1.228 αφιχθέντων.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο αριθμός αυτός πρόκειται σήμερα τουλάχιστον να διπλασιασθεί. Μόνο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι αποβιβάσθηκαν αφού περισυνελέγησαν από σκάφη της Frontex και του Λιμενικού Σώματος περισσότερα από 1.500 άτομα. Περισσότερα από 300 άτομα και μάλιστα μετά από πολλές μέρες, αποβιβάσθηκαν στη Σκάλα Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο.

    Ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μεταφέρονται με τις γνωστές πλαστικές βάρκες, βρίσκονται και πάλι πολλές γυναίκες με παιδιά.

    [09] Έλενα Κουντουρά:Προοπτικές για τον τουρισμό ανοίγει η αγορά του Ιράν

    Επιδίωξή μας είναι η αύξηση της τουριστικής ροής από το Ιράν, είπε στο "Πρακτορείο 104,9 FM η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Τεχεράνη, όπου η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση τουρισμού "TITE 2016".

    "Οι Ιρανοί αγαπούν πολύ την Ελλάδα είναι ένας πολύ φιλόξενος λαός" τόνισε η κ. Κουντουρά, μιλώντας στην εκπομπή "Δύο στις 12", με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη και πρόσθεσε ότι οι Ιρανοίέχουν οικονομική ευμάρεια, καθώς η Ελλάδα εκτός από την αύξηση του αριθμού των αφίξεων ενδιαφέρεται κυρίως να υπάρχει και τουριστική ποιότητα.

    Όπως είπε, το άνοιγμα στην ιρανική τουριστική αγορά γίνεται και σε συνδυασμό με την απευθείας πτήση Αθήνα - Τεχεράνη τηςAegean και χαρακτήρισε πολύ θετικά τα μηνύματα που έλαβε στη διάρκεια των επαφών της στην Τεχεράνη.

    [10] Το Brexit και η προσφυγική κρίση στην αντζέντα της Συνόδου Κορυφής

    Το Brexit και η προσφυγική κρίση είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

    «Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.

    [11] Συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων, ζητά ο Β. Φάιμαν

    Θα ήθελε να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για να μπορεί κανείς να στέλνει πίσω τους ανθρώπους, και αυτό θα ήταν το μήνυμα, ότι δηλαδή δεν έχει νόημα κάποιος να ανέβει σε μία βάρκα τη στιγμή που θα τον γυρίσουν πίσω, τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», σημειώνοντας πως ένας ρεαλιστικός στόχος της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό θα ήταν να υπάρξει από την Τουρκία μία ενισχυμένη δράση της απέναντι στους διακινητές προσφύγων.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα πρέπει να αποκλειστεί από τη Ζώνη Σένγκεν, ο Αυστριακός καγκελάριος απαντά ότι δεν θεωρεί κατάλληλο τον όρο «αποκλεισμός» και σημειώνει πως εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα, τότε το ζήτημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν η ΠΓΔΜ, η Κροατία και η Σλοβενία, ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί ότι η ΠΓΔΜ, που δεν είναι στην ΕΕ, είναι το εξωτερικό σύνορό της.

    Στη συνέντευξή του ο καγκελάριος αναφέρει πως σε σχέση με την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη είναι στην ίδια γραμμή με τη Γερμανία και τη Σουηδία, ενώ σε σχέση με τη διασφάλιση των συνόρων, αν δεν λειτουργούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το αποκαλούμενο «Σχέδιο Β», ο ίδιος είναι και με τις χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ.

    Διευκρινίζοντας ταυτόχρονα (σ.σ.: και υπονοώντας προφανώς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν), πως δεν δέχεται να συγκρίνεται με κάποιον που δεν δέχεται πρόσφυγες, που δεν μεριμνά σωστά για αυτούς και που δεν παρέχει δίκαιη διαδικασία, ο Β. Φάιμαν επισημαίνει πως η Αυστρία έδωσε το καλό παράδειγμα την προηγούμενη χρονιά και δέχθηκε πάνω από 90.000 αιτήσεις ασύλου, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από το 1% του πληθυσμού της, ενώ έχει αποφασίσει να δεχθεί ένα επιπλέον 1,5% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαρραγεί η σχέση με τη Γερμανία και τονίζει πως αυτή συνεχίζει να είναι καλή και πολύ φιλική, ωστόσο, όπως παρατηρεί, μία κυβέρνηση πρέπει να παίρνει αποφάσεις με βάση την πραγματικότητα στη χώρα για την οποία έχει την ευθύνη και αυτό έχει πράξει η αυστριακή κυβέρνηση κάνοντας βήματα που ο ίδιος πιστεύει πως θα κάνει και η Γερμανία, ενώ είναι προσωπικά πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρχει πάλι μεταξύ τους μία αρμονία.

    [12] Ερντογάν: Δεν θα σταματήσουμε να βομβαρδίζουμε τους Κούρδους της Συρίας

    Η Τουρκία δεν προτίθεται να σταματήσει να βομβαρδίζει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ανταποδίδοντας τα πυρά που εκτοξεύονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσεο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να υποστηρίζουν την Τουρκία ή τους κούρδους αντάρτες.

    Η ταχεία προώθηση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μαχητών των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή για να καταλάβουν εδάφη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, έχει εξοργίσει την Άγκυρα, που χαρακτηρίζει τους εξεγερμένους τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία βομβαρδίζει εδώ και μέρες θέσεις των YPG.

    [13] Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι

    Ο πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι πέθανε σε ηλικία 75 ετών από καρκίνο, έγινε σήμερα γνωστό από την Εταιρία Πολωνών Σκηνοθετών.

    «Επιβεβαιώνω τον θάνατό του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια συνεργάτιδα της Εταιρίας.

    Ο γιος του, ο Ξαουέρι Ζουλάφσκι, επίσης σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είχε αναφερθεί στον επικείμενο θάνατό του στη σελίδα του στο Facebook, λέγοντας ότι είναι «στην τελευταία φάση, έχει μπει στο νοσοκομείο για εντατική θεραπεία, (όμως) η πρόοδος της ασθένειάς του δεν επιτρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις».

    «Είναι για μένα πολύ δύσκολο να το γράψω, αλλά είναι σημαντικό τώρα, όταν η τελευταία του ταινία (Cosmos, 2015) ξεκινά τη ζωή της. Να τον σκέφτεστε», πρόσθεσε.

    Ο Αντρέι Ζουλάφσκι είχε φύγει με τους γονείς του σε ηλικία πέντε ετών για το Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόνη.

    [14] Έκθεση με ελληνικές αρχαιότητες στο Μουσείο Ερμιτάζ

    Έκθεση με 120 αρχαιότητες της βυζαντινής κυρίως περιόδου διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Η έκθεση με τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Οκτωβρίου 2016.

    Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» για την εξαγωγή των έργων, πρόκειται για τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, έργα γλυπτικής και μικρογλυπτικής, που καλύπτουν χρονικό διάστημα 11 αιώνων και τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα και μεγάλη ιστορική αξία. Από αυτά, 43 έργα προέρχονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, 16 από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 11 από το Μουσείο Κανελλοπούλου, 8 από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 6 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, 3 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, δυο από τη συλλογή της Ιεράς Μονής Χοζοβιώτισσας Αμοργού, δύο από τη Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης, καθώς και από αλλού, ενώ 10 είναι εικονογραφημένα χειρόγραφα από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος.

    [15] Προβολές της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο «δρόμο» για τα Βραβεία

    Για πρώτη φορά φέτος η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), στο πλαίσιο της ανάδειξης των Κινηματογραφικών Βραβείων 2016, που θα απονείμει στις 28 Μαρτίου, διοργανώνει προβολές των μεγάλου μήκους ταινιών που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στην διαδικασία της βράβευσης.

    Από την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου έως την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, οι ταινίες που διαγωνίζονται για τα Βραβεία της ΕΑΚ θα προβάλλονται στα Village Cinemas στο Παγκράτι. Στο πρόγραμμα των προβολών, εκτός από τις Ελληνικές ταινίες περιλαμβάνονται και εκείνες που είναι υποψήφιες για το Βραβείο Ξένης Ταινίας. Τις ταινίες μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό, με μειωμένο εισιτήριο (5 ευρώ).

    [16] Στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στα κανάλια

    Στοιχεία που ανατρέπουν την επιχειρηματολογία των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας για τον αριθμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν με απώλεια της εργασίας τους, επικαλείται η κυβέρνηση. Τα στοιχεία, που έχουν αντληθεί από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δείχνουν ότι όλα μαζί τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν 2.639 εργαζόμενους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι δεν έχει βάση αληθείας ο ισχυρισμός ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επικαλείται και τα στοιχεία από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που δείχνουν ότι η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως επί πλείστον είναι προβληματική ενώ κυρίαρχες είναι οι ευέλικτε μορφές εργασίες.

    «Ίσως το πιο "πολυφορεμένο" επιχείρημα όσων πολεμούν τη μεταρρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι "ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους". Το ακούσαμε κατά κόρον, τις τελευταίες μέρες, από τα τηλε-παράθυρα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει. Διότι, για να χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους, θα έπρεπε βέβαια -όλα μαζί- τα ιδιωτικά κανάλια να απασχολούν τουλάχιστον τόσους».

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και παραθέτουν τα στοιχεία, ανά τηλεοπτικό σταθμό:

    ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) *

    MEGA540

    ALPHA537

    ΑΝΤ1509

    STAR387

    ΣΚΑΪ340

    Ε TV206

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ61

    ART59

    ΣΥΝΟΛΟ2.639

    πηγή: σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

    «Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και -εν τέλει- καμία σοβαρότητα» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».

    [17] Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μάρτιν Σουλτς

    Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε τον κύκλο των διήμερων επαφών του (σήμερα και αύριο) στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Για το απόγευμα, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Πιέρ Μοσκοβισί και με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και Γίρκι Κατάινεν.

    Το προσφυγικό είναι στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων του αρχηγού της ΝΔ, ενώ θα συζητηθούν και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η πορεία της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης.

    Οι συνεργάτες του λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι θα είναι υπεύθυνος και αξιόπιστος συνομιλητής, όχι όμως δεδομένος. Πρώτη μέλημα του προέδρου της ΝΔ είναι να αποτραπεί το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας.

    Η δεύτερη επιδίωξη είναι να ασκηθεί από την ΕΕ πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    Τρίτος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα που είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις ταυτόχρονα, την οικονομική και την προσφυγική. Το στίγμα που επιθυμεί να δώσει στις συναντήσεις του με τους ηγέτες και τους αξιωματούχους ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι πιστεύει στην Ευρώπη, αλλά επιθυμεί και την ανανέωσή της, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, δημοκρατική και ανθρώπινη.

    [18] A. Μέρκελ: Η από κοινού φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής

    Η από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το κεντρικό ζήτημα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ζήτησε την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία.

    «Θα μιλήσουμε για το θέμα της από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων και θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, όπως στις 29 Νοεμβρίου -από κοινού, ως 28- αποφασίσαμε την ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

    Αναφερόμενη στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι στην Ευρώπη «είμαστε συνηθισμένοι κάποια πράγματα να παίρνουν χρόνο, αλλά αξίζει -και έναντι των διαφορετικών πλαισίων- να το παλέψει κανείς. Και αυτό θα κάνω, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».

    Όσον αφορά την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι το θέμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, διότι έχει ήδη αποφασιστεί η κατανομή 160.000 ανθρώπων και πρέπει τώρα να υλοποιηθεί. «Αυτό που προέχει τώρα είναι πώς μπορούμε να φυλάξουμε από κοινού τα κοινά μας σύνορα. Και για αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας», προσέθεσε.

    [19] Μετά τον Ζερβίνιο στη Χεμπέι και ο Λαβέτσι

    Μια ακόμη μεγάλη μεταγραφή ανακοίνωσε η Χεμπέι, καθώς μετά την απόκτηση του Ζερβίνιο από τη Ρόμα, ενέταξε στο δυναμικό της και τον Εζεκιέλ Λαβέτσι από την Παρί Σεν Ζερμέν! Πριν από δύο εβδομάδες η ομάδα της Κίνας είχε αποκτήσει τον 28χρονο επιθετικό από την Ακτή Ελεφαντοστού αντί 18 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Αργεντινό σταρ, με το κόστος της μεταγραφής να υπολογίζεται περίπου στα 27 εκατ. ευρώ! Τις τελευταίες εβδομάδες οι Κινέζοι έχουν δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να εντάξουν στο πρωτάθλημα τους παίκτες, όπως οι Ζερβίνιο, Τζάκσον Μαρτίνες, Ραμίρες και Τεξέιρα.

    Ο 30χρονος διεθνής επιθετικός είχε χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα της πρωταθλήτριας Γαλλίας και μολονότι είχε προτάσεις από Αγγλία και Ιταλία, προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στη μακρινή Κίνα, καθώς η Χεμπέι του πρόσφερε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες αποδοχές πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ.

    [20] Σεμπά: «Πάμε στη Βρυξέλλες για τη νίκη»

    Η αποστολή του Ολυμπιακού αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα αντιμετωπίσει την Αντερλεχτ στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα για τη φάση των «32» του Europa League. Ο Σεμπά, ο οποίος αναμένεται να συμπεριληφθεί στην αρχική ενδεκάδα προκειμένου να καλύψει το κενό του τραυματία Πάρντο, μίλησε πριν την αναχώρηση και τόνισε την αισιοδοξία του για το θετικό αποτέλεσμα.

    «Δεν θα είναι εύκολο το παιχνίδι. Εμείς, όμως, πάμε εκεί να νικήσουμε και θα τα δώσουμε όλα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα μας βάλει ο αντίπαλος στον αγώνα, αλλά εμείς πάμε για τους τρεις βαθμούς», δήλωσε αρχικά και συμπλήρωσε:

    «Οπωσδήποτε. Είμαστε προετοιμασμένοι για να κάνουμε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στη δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Ελπίζουμε να πάμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης, να πάρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Είμαι απόλυτα έτοιμος. Έχω δουλέψει πάρα πολύ. Ελπίζω να κάνω ένα καλό παιχνίδι, να βοηθήσω την ομάδα μου και να δώσω χαρά στους φιλάθλους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 February 2016 - 13:32:53 UTC