Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Χίο ο Π. Ρήγας
  • [02] Ικανοποίηση στη ΝΔ από το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
  • [03] Στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Αριάδνη» με 1.835 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [04] Ο Πάπας χαρακτηρίζει ως «μη χριστιανικές» τις απόψεις του Ντ. Τραμπ για το μεταναστευτικό
  • [05] Με το «βλέμμα του κατακτητή», έκθεση φωτογραφιών που τράβηξαν Γερμανοί στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη
  • [06] World Press Photo: Μια φωτογραφία προσφύγων στα ουγγρικά σύνορα παίρνει το πρώτο βραβείο
  • [07] Μάχη για το προσφυγικό δίνει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
  • [08] Με το «βλέμμα του κατακτητή», έκθεση φωτογραφιών που τράβηξαν Γερμανοί στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Ρομπότ διαβάζουν παραμύθια για να γίνουν...άνθρωποι
  • [10] Το νέο «μάτι» της NASA στο σύμπαν θα είναι ένας πρώην κατασκοπευτικός δορυφόρος

  • [01] Στη Χίο ο Π. Ρήγας

    Επίσκεψη στην Χίο πραγματοποιεί σήμεραο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Ρήγας θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Χίου, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στις 19:30 ομιλία στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο με θέμα «Ένας χρόνος Αριστερά, προχωράμε μπροστά».

    «Το προσφυγικό είναι μια πολύ μεγάλη κρίση που μπορεί να δημιουργήσει ενδεχομένως μεγάλο ρήγμα στη συνοχή της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Ρήγας, σε συνέντευξή του στον Σκάι, και τόνισε ότι «φωνές όπως αυτές των χωρών του Βίσεγκραντ απομονώνονται από το σύνολο της Ευρώπης».Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση από την Ευρώπη να μην έχουμε ούτε φράκτες, ούτε τείχη, ούτε φαινόμενα ξενοφοβίας, γιατί αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Επισήμανε ότι στην Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για το προσφυγικό, ότι η Ελλάδα έχει κρατήσει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και έχει υλοποιήσει τα πρακτικά μέτρα για να μπορέσει να γίνει η διαχείριση του προσφυγικού, για να σημειώσει ότι όμως «είναι επιβεβλημένο όμως να παρθούν πρωτοβουλίες από την Ευρώπη σε σχέση με την συριακή κρίση και την αύξηση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή που απειλούν την ειρήνη».

    [02] Ικανοποίηση στη ΝΔ από το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

    Ικανοποίηση επικρατεί στη λεωφόρο Συγγρού από το αποτέλεσμα των διήμερων επαφών του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και με τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον πρόεδρο Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της ομάδας των ευρωβολευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την αντιπολιτευτική του τακτική και να προβάλει τις εθνικές θέσεις του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που σε αυτήν τη συγκυρία είναι το κυρίαρχο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αντιπολιτευτικό στίγμα

    Όσον αφορά το αντιπολιτευτικό του στίγμα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε κατ' αρχήν ότι διαφωνεί με το ασφαλιστικό και δεν θα το ψηφίσει εάν έλθει ως έχει στην Βουλή. Στην κ. Μέρκελ, όπως και στους άλλους συνομιλητές του, ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ στα εύκολα -όπως πχ στο παράλληλο πρόγραμμα -και μία δεύτερη ενισχυμένη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν συναντά δυσκολίες όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Οι συνεργάτες του σημείωναν ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αντικρούσει το επιχείρημα.

    Γενικότερα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική προκατόχων του αρχηγών αντιπολίτευσης, και δεν θα υψώνει τους τόνους για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, δεν θα διστάσει να στηρίξει πολιτικές με τις οποίες συμφωνεί όπως στο προσφυγικό. Συνεργάτες του έλεγαν μετά το πέρας των συναντήσεών του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο αλλά όχι δεδομένο συνομιλητή, ενώ τους ικανοποίησε η δημόσια τοποθέτησή του ότι δεν θα καταφύγει σε λαϊκισμό. Έλεγαν ακόμη ότι αυτή τη φορά, η χώρα θα έχει μία αντιπολίτευση που θα μιλά με την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν θετικό και οι συνομιλητές του έβλεπαν απέναντί τους έναν πολιτικό που μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα όποτε κι αν γίνουν αυτές. Σημείωναν δε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πιέσει προς την κατεύθυνση των εκλογών αλλά από την άλλη δεν τις φοβάται, αφού είναι βέβαιος πως όποτε κι αν γίνουν θα τις κερδίσει. Επικαλούνται δε τις μετρήσεις που δείχνουν για πρώτη φορά μία τόσο έντονη αλλαγή του δημοσκοπικού κλίματος στην Ελλάδα.

    Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε και τις οικονομικές εξελίξεις και είχε συναντήσεις με επιτρόπους μεταξύ των οποίων ο Πιέρ Μοσκοβισί και οι δύο αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Γίρκι Κατάινεν. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να επιστρέψουν οι θεσμοί και να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Πάντως δεν μπήκε σε τεχνικές συζητήσεις για τα οικονομικά ζητήματα.

    Στο κρίσιμο ερώτημα εάν η κυβέρνηση αντέξει, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, ωστόσο το κοινωνικό κλίμα είναι βαρύ, ενώ ήδη καταγράφεται ραγδαία αλλαγή του πολιτικού τοπίου με προβάδισμα ΝΔ.

    Όσον αφορά την γενικότερη αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η συμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής δραστηριότητας, από κάτω υπάρχει η προσπάθεια για πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, για χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών και των Μέσων Ενημέρωσης. Υπάρχει δε, προβληματισμός μεταξύ των εταίρων και για το θέμα του δημόσιου τομέα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τις τηλεοπτικές άδειες.

    Εθνική γραμμή στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

    Το κύριο θέμα των συναντήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να συγκρουστεί στην πρώτη του παρουσία στην Σύνοδο του ΕΛΚ, με τον αυστριακό αντικαγκελάριο, ο οποίος είπε ότι εάν οι προσφυγικές ροές δεν περιοριστούν τότε η λύση θα είναι να κλείσουν τα σύνορα. Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την θέση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι η οριογραμμή είναι στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Δεν θα έχει κανένα νόημα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετακινήσει την οριογραμμή της στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό θα έχει συνέπειες στην φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από το ότι δεν θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό, αφού απλώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητήσουν και θα βρουν άλλα σημεία για να εισέρχονται στην Ευρώπη. Την ελληνική θέση ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα υποστήριξε και η Ανγκέλα Μέρκελ, καθώς στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται και τα συμφέροντά συγκλίνουν, αν και για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Από την πλευρά της στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν, η κ. Μέρκελ επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι σημαντικό και θετικό ότι στο ζήτημα του προσφυγικού δεν ασκείται εσωτερική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Θετικά είδαν πάντως οι ευρωπαίοι και την διακριτική στήριξη της ΝΔ για ανάμειξη του ΝΑΤΟ, με την διεκρίνηση, ότι δεν πρέπει να υποκαθιστα ευρωπαϊκή δύναμη που θα φυλασσει ελληνικα σύνορα που είναι και ευρωπαικα.

    Ο κ. Μητσοτάκης πάντως επέμεινε και στις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας. Ανέπτυξε τη θέση του ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε ότι αφορά την επανεγκατάσταστη των προσφύγων. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν μπορεί ενώ στην Ελλάδα φθάνουν μερικές χιλιάδες ημερησίως, η Ευρώπη να έχει δεχθεί μέχρι τώρα μερικές εκατοντάδες άτομα. Επίσης, πρόβαλε εμφατικά τις ευθύνες της Τουρκίας. Υπήρξε δε, συμφωνία ότι η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και φάνηκε αυτό τις τελευταίες ημέρες που μειώθηκε η ροή προς τα νησιά του Αιγαίου.

    [03] Στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Αριάδνη» με 1.835 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη»με 1835 μετανάστες και πρόσφυγες, από Μυτιλήνη και Χίο. Το «Αριάδνη»παρέλαβε 1105 άτομα από τη Μυτιλήνη και 730 από τη Χίο.

    Αθήνα, Ελλάδα 19/02/2016 07:49 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο "Αριάδνη" με 1835 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν ακόμα δύο πλοία εντός της ημέρας. Πρόκειται για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1»που παρέλαβε 1354 μετανάστες και πρόσφυγες, 908 από τη Μυτιλήνη και 446 από τη Χίο και το «blue star 2»με 70 άτομα από την Κω.

    Χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «Νήσος Μύκονος»με 593 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

    [04] Ο Πάπας χαρακτηρίζει ως «μη χριστιανικές» τις απόψεις του Ντ. Τραμπ για το μεταναστευτικό

    Ο πάπας Φραγκίσκος αναμείχθηκε στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως «μη χριστιανικές»τις απόψεις για το μεταναστευτικό, του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ. Η παρέμβαση του πάπα, μεταφράζεται ως δείγμα της σοβαρής διεθνούς ανησυχίας για την προεκλογική δυναμική του Τραμπ.

    Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε χαρακτηρίζοντας ως «ελεεινό»τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς αμφισβήτησε την πίστη του. Ο Τράμπ δήλωσε υπερήφανος Χριστιανός.Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από το Μεξικό: «Ένας άνθρωπος που σκέφτεται μόνο πως θα χτίσει τείχη, όπου κι αν αυτά βρίσκονται και δε χτίζει γέφυρες, δεν είναι Χριστιανός».

    [05] Με το «βλέμμα του κατακτητή», έκθεση φωτογραφιών που τράβηξαν Γερμανοί στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται δημόσια άγνωστες μέχρι πρότινος φωτογραφίες από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Με την "οπτική του κατακτητή". "Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου" είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφιών, που φιλοξενεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Ευτυχία Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου".

    Επιταγμένοι κινηματογράφοι (ο κινηματογράφος "Διονύσια" μετονομασθείς σε ... "Soldaten Kino Victoria", και ο "Πατέ" της παραλίας ως "Soldaten Kino Germania"), ατσαλάκωτοι Γερμανοί ναύτες στα ερείπια του Αγίου Δημητρίου, ψηλές γερμανικές μπότες να ...γυαλίζονται από ανήλικους υποταγμένους Έλληνες λούστρους στην παραλία της πόλης, γερμανικά στρατιωτικά οχήματα παραταγμένα μπρος στον βαμμένο με χρώματα "παραλλαγής" Λευκό Πύργο, η πλατεία Αριστοτέλους με το γερμανικό αναψυκτήριο με τη μεγάλη επιγραφή "Soldatenheim" (ο οίκος του στρατιώτη), η ...κατάκτηση της Μεσογείου από τους Ναζί με τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό να κυματίζει μεσίστεια στη βεράντα του ιστορικού παραλιακού -επιταγμένου κι αυτού- ξενοδοχείου Μediterranean Palace.

    Είναι το υλικό της μεγάλης έκθεσης (περί τις 180 φωτογραφίες) από τη συλλογή του Βύρωνα Μήτου, που αναπτύσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.Εδώ, ο φωτογράφος δεν είναι Έλληνας - συνεργάτης των Γερμανών.Εδώ, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από Γερμανούς στρατιώτες (που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής 1941-1944) και απεικονίζουν κυρίως τοπία, κτίρια, ρομαντικά βλέμματα νεαρών ναζί στον ήρεμο Θερμαϊκό και ίσως λιγοστούς υποταγμένους στον κατακτητή της πόλης τους ναζί να περπατούν δήθεν αμέριμνοι δίπλα του - κρατώντας πάντα την αναγκαία απόσταση ασφαλείας.

    [06] World Press Photo: Μια φωτογραφία προσφύγων στα ουγγρικά σύνορα παίρνει το πρώτο βραβείο

    H εικόνα ενός άνδρα και ενός βρέφους κάτω από τα συρματοπλέγματα των σερβο-ουγγρικών συνόρων, που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό φακό του ο Αυστραλός Γουόρεν Ρίτσαρντσον, πήρε το πρώτο βραβείο στο σημαντικότερο διαγωνισμό φωτοειδησεογραφίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές του World Press Photo.

    Με τίτλο "ελπίδα για μια νέα ζωή", η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον ελεύθερο επαγγελματία φωτογράφο τη νύχτα της 28ης Αυγούστου 2015, την ώρα που πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν στην Ουγγαρία. Ένα μωρό πέρασε από χέρι σε χέρι, κάτω από τα συρματοπλέγματα των συνόρων μεταξύ της διάβασης Χόργκος στη Σερβία και αυτής στο Ρόζκε της Ουγγαρίας.

    Τέσσερις φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων βραβεύτηκαν επίσης. Ο Σαμίρ αλ-Ντούμι που έχει τη βάση του στη Συρία, πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "ρεπορτάζ καυτής επικαιρότητας" για τις φωτογραφίες που τράβηξε αμέσως μετά μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

    Ο σύρος συνάδελφός του Αμπντ Ντουμάνι πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία "ρεπορτάζ γενικής επικαιρότητας" για τις φωτογραφίες νεκρών και τραυματισμένων παιδιών σε επιδρομές επίσης στη Ντούμα.

    Ο Ρομπέρτο Σμιντ, βετεράνος του AFP, πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία "ρεπορτάζ γενικής επικαιρότητας" για φωτογραφίες από χιονοστιβάδα στο όρος Έβερεστ που προκλήθηκε από τον σεισμό στο Νεπάλ τον περασμένο Απρίλιο. Ο Μπουλέντ Κιλίτς που έχει τη βάση του στην Τουρκία πήρε το τρίτο βραβείο στην ίδια για τις φωτογραφίες του με τους σύρους πρόσφυγες στα τουρκικά σύνορα.

    Η φωτογραφία του Ρίτσαρντσον είναι "δυνατή από την απλότητά της", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και διευθυντής φωτογραφίας του Γαλλικού Πρακτορείου Φρανσίς Κον. "Είδαμε τη φωτογραφία αυτή νωρίς (στη διαδικασία επιλογής) και ξέραμε ότι ήταν μια σπουδαία φωτογραφία".

    [07] Μάχη για το προσφυγικό δίνει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

    Ικανοποιημένες δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές απο το περιεχόμενο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.Και αυτό διότι, όπως εξηγούσαν, σε σχέση με το προσφυγικό η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει.

    Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σέγκεν, γεγονός που, οπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τελος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

    Οι ίδιες πηγές σημείωναν εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν έκρυψε την ενόχληση της Ελλάδας από την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων στο ευρωπαικό επίπεδο.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Τόνισε επίσης οτι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ).

    Επισήμανε, επίσης, ότι από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.

    «Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή» σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσιπρας, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.

    Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έλεγαν, επίσης, οτι παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της ΕΕ για το μεταναστευτικό κρίθηκαν άκρως ικανοποιητικές, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που αφορούσε τόσο το μεταναστευτικό όσο και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση ότι σε καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

    Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη σύνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχεση με τον έλεγχο των συνόρων.

    Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνικη διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν οτι η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.

    Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, οπως βεβαίωναν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

    Διαβάστε επίσης:Αλ. Τσίπρας: Tο μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία

    [08] Με το «βλέμμα του κατακτητή», έκθεση φωτογραφιών που τράβηξαν Γερμανοί στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται δημόσια άγνωστες μέχρι πρότινος φωτογραφίες από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Με την "οπτική του κατακτητή". "Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου" είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφιών, που φιλοξενεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Ευτυχία Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου".

    Επιταγμένοι κινηματογράφοι (ο κινηματογράφος "Διονύσια" μετονομασθείς σε ... "Soldaten Kino Victoria", και ο "Πατέ" της παραλίας ως "Soldaten Kino Germania"), ατσαλάκωτοι Γερμανοί ναύτες στα ερείπια του Αγίου Δημητρίου, ψηλές γερμανικές μπότες να ...γυαλίζονται από ανήλικους υποταγμένους Έλληνες λούστρους στην παραλία της πόλης, γερμανικά στρατιωτικά οχήματα παραταγμένα μπρος στον βαμμένο με χρώματα "παραλλαγής" Λευκό Πύργο, η πλατεία Αριστοτέλους με το γερμανικό αναψυκτήριο με τη μεγάλη επιγραφή "Soldatenheim" (ο οίκος του στρατιώτη), η ...κατάκτηση της Μεσογείου από τους Ναζί με τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό να κυματίζει μεσίστεια στη βεράντα του ιστορικού παραλιακού -επιταγμένου κι αυτού- ξενοδοχείου Μediterranean Palace.

    Είναι το υλικό της μεγάλης έκθεσης (περί τις 180 φωτογραφίες) από τη συλλογή του Βύρωνα Μήτου, που αναπτύσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.Εδώ, ο φωτογράφος δεν είναι Έλληνας - συνεργάτης των Γερμανών.Εδώ, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από Γερμανούς στρατιώτες (που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής 1941-1944) και απεικονίζουν κυρίως τοπία, κτίρια, ρομαντικά βλέμματα νεαρών ναζί στον ήρεμο Θερμαϊκό και ίσως λιγοστούς υποταγμένους στον κατακτητή της πόλης τους ναζί να περπατούν δήθεν αμέριμνοι δίπλα του - κρατώντας πάντα την αναγκαία απόσταση ασφαλείας.

    [09] Ρομπότ διαβάζουν παραμύθια για να γίνουν...άνθρωποι

    Πώς θα γίνουν τα ρομπότ πιο ανθρώπινα και ηθικά, μαθαίνοντας να διακρίνουν καλύτερα το καλό από το κακό; Διαβάζοντας παραμύθια. Αυτή την πρωτότυπη ιδέα είχαν ερευνητές στις ΗΠΑ και την έχουν βάλει σε εφαρμογή, αναπτύσσοντας ένα λογισμικό, το Quixote (Κιχώτης), που επιτρέπει στα ρομπότ να διαβάζουν ιστορίες και να βγάζουν το ηθικό νόημα από αυτές.

    Οι ερευνητές της Σχολής Διαδραστικής Υπολογιστικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (George Tech) στην Ατλάντα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μαρκ Ριντλ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στην Αριζόνα. Η έρευνά τους -και αυτό είναι αξιοσημείωτο- ζχρηματοδοτείται από την πανταχού παρούσα Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου και από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

    Στόχος των ερευνητών είναι -μέσα και από τα παραμύθια- να δώσουν στα ρομπότ τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό και ταιριαστό για κάθε περίσταση τρόπο, όταν έρχονται αντιμέτωπα με τις ποικίλες ανθρώπινες συμπεριφορές.

    [10] Το νέο «μάτι» της NASA στο σύμπαν θα είναι ένας πρώην κατασκοπευτικός δορυφόρος

    Ένας πρώην κατασκοπευτικός δορυφόρος των ΗΠΑ θα μεταμορφωθεί σε επιστημονικό και θα αποτελέσει από την επόμενη δεκαετία το νέο «μάτι» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στο σύμπαν, ιδίως στο σκοτεινό, επιστρατευόμενος στην διαλεύκανση των μυστηρίων της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. Πρόκειται για το ευρέος πεδίου υπέρυθρο τηλεσκόπιο WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope).

    Μετά την αναμενόμενη εκτόξευση του διαδόχου του «Χαμπλ», του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέημς Γουέμπ» το 2018, το WFIRST θα είναι το επόμενο μεγάλο αστροφυσικό παρατηρητήριο των ΗΠΑ, που θα «πιάσει δουλειά» στα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Θα τοποθετηθεί στο σημείο «Λαγκράνζ 2» μεταξύ Γης και Ήλιου και, με διάμετρο 2,4 μέτρων, θα έχει ένα οπτικό πεδίο 100 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Hubble.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2016 - 7:32:40 UTC