Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή και την εθνική κυριαρχία
  • [02] Επιστολή Γεννηματά σε Παυλόπουλο για το προσφυγικό
  • [03] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα»
  • [04] Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές για τη στάση του Αλ. Τσίπρα στο θέμα της Βρετανίας
  • [05] Η Κριστίν Λαγκάρντ επανεξελέγη επικεφαλής του ΔΝΤ
  • [06] Με πτώση 3,46% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [07] Τετράωρος αποκλεισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» από αγρότες και κτηνοτρόφους
  • [08] «Πολλές πιθανότητες για συμφωνία στο θέμα της Βρετανίας»
  • [09] H κουρδική οργάνωση ΤΑΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα
  • [10] Το βράδυ η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα της Βρετανίας
  • [11] Παραμένει η Κατερίνα Κοσκινά διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • [12] Μνημείο χαρακτηρίστηκε το κτίριο διοίκησης του στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά
  • [13] Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών η συγγραφέας του «'Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» Χάρπερ Λι
  • [14] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο νέος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή και την εθνική κυριαρχία

    «Κύριε Γενικέ Γραμματέα γνωρίζετε πάντοτε ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τις θέσεις του ΚΚΕ, ιδίως σε μια εποχή όπου όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, πρέπει να υπερασπισθούμε όλοι μαζί δύο καίριας σημασίας αγαθά: από την μία πλευρά την κοινωνική συνοχή και από την άλλη την εθνική μας κυριαρχία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Αυτοί οι δύο στόχοι είναι στόχοι εθνικοί, στόχοι τους οποίους όπως είπα πριν οφείλουμε να υπηρετήσουμε όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις του ΚΚΕ, τονίζω ακόμα μια φορά, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η επαφή με την κοινωνία, το ξέρουμε όλοι, είναι συνεχής και αδιάλειπτη» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    «Θέσαμε κυρίως το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που είναι ένα πρόβλημα που θα το έχουμε πάρα πολύ διάστημα και θα ταλανίζει τον λαό και την χώρα μας, εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πορεία των hot spots. Είναι γεγονός ότι βεβαίως χρειάζονται κέντρα όπου να συγκεντρώνονται, να καταγράφονται, να περιθάλπτονται οι ξεριζωμένοι, οι πρόσφυγες, και βεβαίως να γίνεται γρήγορα η καταγραφή για να πηγαίνουν γρήγορα στις χώρες προορισμού, στις χώρες που πρέπει να πάνε και όπου θέλουν. Όμως δυστυχώς ο τρόπος που επιλύεται αυτό από την ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, οδηγεί ουσιαστικά σε συνθήκες, σε κέντρα εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο ελληνικός λαός και οι ίδιοι βέβαια οι πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε στη συνέχεια ότι «επισημάναμε τη μεγάλη ανησυχία μας για δύο επικίνδυνα ζητήματα που αφορούν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ: Το πρώτο έχει να κάνει με τα προβλήματα της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, του γκριζαρίσματος των ζωνών του Αιγαίου, που είναι πάγια επιδίωξη της τούρκικης πολιτικής και θέλει να την ενισχύσει τώρα με την παρουσία του ΝΑΤΟ, εδώ στην περιοχή, όλα αυτά τα προβλήματα που απειλούν νέα θερμά επεισόδια, νέες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων».

    [02] Επιστολή Γεννηματά σε Παυλόπουλο για το προσφυγικό

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την οποία ζητάει συνάντηση μαζί του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Στην επιστολή η κ. Γεννηματά εκφράζει τίς ανησυχίες της για το γεγονός ότι δεν μειώνονται οι ροές των προσφύγων -μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου επισημαίνοντας ότι η Διεθνής Κοινότητα, η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ έχουν χρέος να δώσουν λύσεις για την Ειρήνη, τη Σταθερότητα, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη σε όλες τις χώρες αυτής της εύφλεκτης και πολύπαθης περιοχής του κόσμου.

    [03] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα»

    Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Παράλληλο Πρόγραμμα, με επίκεντρο την διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ξανθού που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διολισθαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όταν ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι. Σας κάνω μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δίνουμε το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να περιθάλψει αδαπάνως όλους. Θίγεται τους Έλληνες γιατί δοκιμάζονται, υποφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν και ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά όλα έχουν ένα όριο».

    «Το ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιοι είναι καλοί και κοινωνικά ευαίσθητοι. Είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης και πολιτικής προτεραιότητας», απάντησε ο κ. Ξανθός και προσέθεσε:

    «Ακριβώς επειδή κοσμοθεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε με την ισότητα των ανθρώπων, για αυτό μπορούμε να υπερασπιστούμε σήμερα την ολοκληρωτική κάλυψη. Αυτό προσπάθησα να κάνω αλλά κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Καλή η αντικυβερνητική ρητορική που παίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά για να τσιμπάτε ψήφους. Προσέξτε όμως, διότι διολισθαίνετε στη γραμμή ότι η υγεία είναι μόνο για τους Έλληνες, και αυτή είναι η γραμμή της Χρυσής Αυγής.

    Σε αυτή τη χώρα την ευρωπαϊκή δεν μπορεί να ορθώνονται τείχη απέναντι σε μετανάστες. Προσβάλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

    «Καταλαβαίνω ότι ο υπουργός αισθάνεται αδύναμος, είναι μέλος μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα ψέματα της. Είναι μεγάλο λάθος όμως να ταυτίζετε τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή», αντέτεινε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε:

    «Αυτό που είπα είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη, σε δυσάρεστη θέση, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Μην τους αντιμετωπίζετε ως βήτα κατηγορίας πολίτες. Βρείτε τα λεφτά, όχι όμως σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

    [04] Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές για τη στάση του Αλ. Τσίπρα στο θέμα της Βρετανίας

    «Έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση», χαρακτηρίζουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία.

    Συγκεκριμένα, πηγές προσκείμενες στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές αναφέρουν τα εξής: «Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά σύνορα θα μείνουν ανοιχτά, είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

    [05] Η Κριστίν Λαγκάρντ επανεξελέγη επικεφαλής του ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιό του εξέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ για μια δεύτερη πενταετή θητεία στη θέση της γενικής διευθύντριας. Η νέα θητεία της θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου.

    Η 60χρονη Λαγκάρντ ήταν η μοναδική υποψήφια και εξελέγη "με συναίνεση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

    Η Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τη θέση το 2011, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ είναι αφοσιωμένο στον στόχο του να βοηθήσει στην εξασφάλιση παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας.

    [06] Με πτώση 3,46% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Υψηλές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς στην αγορά επανέρχονται οι ανησυχίες για καθυστέρηση της διαδικασίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

    Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές της ΔΕΗ, της Ελλάκτωρ, της Τιτάν και της Motor Oil.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 480,54 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,46%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 477,81 μονάδες (-4,01%).

    Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,78%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 23,89%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 50,527 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 111.323.463 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,67%.

    [07] Τετράωρος αποκλεισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» από αγρότες και κτηνοτρόφους

    Σε τετράωρο αποκλεισμό του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία», με την τοποθέτηση των τρακτέρ τους στη διασταύρωση, θα προχώρησαν από τις 16.00 το απόγευμα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της αερογέφυρας Θέρμης και του αεροδρομίου.

    Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης «αποφασίσαμε τελικά να πραγματοποιήσουμε ήπια κινητοποίηση, λόγω των ζυμώσεων που γίνονται ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, αλλά και σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στις αστυνομικές αρχές, που όπως μας γνωστοποίησαν στις 20.00 το βράδυ θα κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα».

    [08] «Πολλές πιθανότητες για συμφωνία στο θέμα της Βρετανίας»

    Υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν απόψε σε μια συμφωνία για το θέμα της Βρετανίας, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ένας αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

    «Έχει γίνει κάποια πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα, όμως υπάρχουν και θέματα που είναι ακόμη άλυτα», είπε η πηγή αυτή. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα, μια καλή πιθανότητα, να καταλήξουμε σε συμφωνία, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του δείπνου απόψε», πρόσθεσε.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν ξανά στις 21.00 (ώρα Ελλάδας).

    Λόγω της εξέλιξης αυτής, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιν Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα γίνει απόψε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Λονδίνο. Η συνεδρίαση θα γίνει «εάν και όποτε επιτευχθεί συμφωνία», πρόσθεσε.

    [09] H κουρδική οργάνωση ΤΑΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα

    H κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΤΑΚ («Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν») ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα που στοίχισε την ζωή σε 28 ανθρώπους αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα στις πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η οργάνωση υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις.

    «Την 17η Φεβρουαρίου, μία επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε στις 18.30 (τοπική ώρα) στους δρόμους της Άγκυρας από έναν μαχητή καμικάζι εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με στρατιώτες της φασιστικής τουρκικής δημοκρατίας» επιβεβαιώνεται στην ανακοίνωση.

    Η ΤΑΚ γνωστοποιεί επιπλέον ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας 26χρονος Τούρκος, γεννηθείς στην πόλη Βαν στην ανατολική Τουρκία.

    Η οργάνωση είχε πρόσφατα αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση με όλμους εναντίον του δεύτερου μεγαλύτερου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

    [10] Το βράδυ η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα της Βρετανίας

    Οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής για το θέμα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ βρίσκονται σε "κρίσιμο" σημείο και η συνεδρίαση που επρόκειτο να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), αναβλήθηκε για το βράδυ, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ζητήθηκε από τους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για απόψε.

    "Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς μόλις ακυρώθηκε και η συνάντηση των ηγετών αναβλήθηκε, το νωρίτερο για το δείπνο. Τους ζητήθηκε να κλείσουν ξενοδοχεία για αύριο", είπε ο αξιωματούχος αυτός.

    [11] Παραμένει η Κατερίνα Κοσκινά διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

    Την Κατερίνα Κοσκινά τοποθέτησε το υπουργείο Πολιτισμού, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέχρι τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου, με κριτήριο την εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των απαραίτητων διεργασιών για να λειτουργήσει πολύ σύντομα και να αποδοθεί στην ελληνική κοινωνία.

    Παράλληλα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι θα δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΕΜΣΤ. Επίσης εξαίρεται το έργο της Άννας Καφέτση, με την αναφορά ότι «τίποτα δεν θα είχε προφανώς συμβεί χωρίς τη γνώση, την ευαισθησία, το πάθος και τις άοκνες προσπάθειές της» και τονισμό των δυσκολιών που κληρονόμησε η σημερινή πολιτική ηγεσία.

    [12] Μνημείο χαρακτηρίστηκε το κτίριο διοίκησης του στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά

    Μνημείο χαρακτηρίστηκε το κέλυφος του κτιρίου διοίκησης στο στρατόπεδο Μαθιουδάκη στην Καστοριά, ένα κτίριο που είχε προηγουμένως προγραμματιστεί να κατεδαφιστεί για να δώσει τη θέση του σε αστυνομικό μέγαρο. Ο χαρακτηρισμός ήρθε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην επιτρέψει την κατεδάφιση του ιστορικού κτίσματος.

    Τον Μάρτιο του 2013 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει κατά πλειοψηφία κατά του χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου κτιρίου ως μνημείου, έπειτα από αυτοψία μελών του, με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτει σημαντικά αρχιτεκτονικά, ιστορικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά. Επίσης, τα μέλη που συμμετείχαν στην αυτοψία παρατήρησαν σε υπόμνημά τους ότι η ανέγερση του κτίσματος σε λόφο, σε τοπίο αδόμητο, το καθιστούσε περίοπτο και δεσπόζον, ενώ αντίθετα σήμερα με την επέκταση του σχεδίου πόλης στη συγκεκριμένη περιοχή και την ανέγερση οικοδομών έχει χάσει πια το δεσπόζοντα χαρακτήρα του. Εξάλλου, έκριναν ότι το κτίριο δεν αποτέλεσε ποτέ τοπόσημο ή σημείο αναφοράς για τους κατοίκους.

    Κατά της παραπάνω απόφασης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το πολιτιστικό σωματείο «Σπασμένο Ρόδι». Όπως ανέφεραν στην αίτησή τους, το κτίριο ανεγέρθηκε το 1903-1904 και αποτελεί ορόσημο της περιοχής, με ιδιαίτερο ρόλο στην τοπική Ιστορία της Καστοριάς. Όπως σημείωναν μεταξύ άλλων, τον Νοέμβριο του 1912 στους χώρους διοίκησης του στρατοπέδου έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών αρχών προκειμένου να μην πυρποληθούν οι χριστιανικές συνοικίες της πόλης. Οι τουρκικές δυνάμεις στη συνέχεια υποχώρησαν προς την Κορυτσά και ο ελληνικός στρατός έκανε πανηγυρική ύψωση της ελληνικής σημαίας στον έρημο στρατώνα. Επίσης, το κτίριο αποτέλεσε έδρα του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου.

    [13] Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών η συγγραφέας του «'Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» Χάρπερ Λι

    Η Χάρπερ Λι, η Αμερικανίδα συγγραφέας του κλασικού πλέον μυθιστορήματος "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια", η οποία περίμενε 55 χρόνια για να εκδώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της, μια συνέχεια του πρώτου από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.

    Ο θάνατος της Λι ανακοινώθηκε από έναν ιστότοπο της Αλαμπάμας, τον Al.com και επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές της ιδιαίτερης πατρίδας της, της πόλης Μονρόεβιλ.

    Η Μαίρη Τζάκσον, μια δημοτική υπάλληλος του Μονρόεβιλ επιβεβαίωσε το γεγονός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Επί δεκαετίες όλοι πίστευαν ότι η Λι δεν θα έγραφε ποτέ ένα δεύτερο μυθιστόρημα, μετά τη συγκλονιστική ιστορία της μικρής Σκάουτ που βιώνει τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον αμερικανικό Νότο τη δεκαετία του 1930. Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο.

    Τον Ιούλιο του 2015 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της, το "Βάλε έναν φύλακα" που αποτέλεσε λογοτεχνικό γεγονός, αλλά και σοκ για πολλούς από τους θαυμαστές της Λι και του έργου της.

    Στο πρώτο βιβλίο ο δικηγόρος Άτικους Φιντς, ο πατέρας της μικρής Σκάουτ που περιγράφει τα γεγονότα μέσα από την παιδική ματιά της, υπερασπίζεται ανεπιτυχώς έναν μαύρο που κατηγορείται αδίκως ότι βίασε μια λευκή. Όμως στον "Φύλακα", ο ηλικιωμένος πλέον Άτικους εμφανίζεται να έχει ρατσιστικές απόψεις, απογοητεύοντας την ενήλικη πλέον Σκάουτ.

    Η Χάρπερ Λι φέρεται ότι έγραψε πρώτα το "Βάλε ένα φύλακα" αλλά, καθ' υπόδειξη ενός εκδότη, το άφησε στην άκρη για να αφηγηθεί την ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στο Νότο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

    [14] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο νέος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη

    Στην πορεία εξέλιξης του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης αναφέρθηκε εκτενώς η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γεωργία Μπάρλα εξέθεσε τους στόχους για την υλοποίησή του το 2016, ενώ ανέλυσε και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

    Παράλληλα, η κ. Φωτίου τόνισε ότι ανάμεσα στους στόχους του υπουργείου είναι και η αναμόρφωση του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το σύστημα της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν έχει έναν ενιαίο νόμο πλαίσιο εδώ και 40 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2016 - 17:32:46 UTC