Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Βίτσας: Πάντα θέλαμε το ΝΑΤΟ να βλέπει «ιδίοις όμμασι» τη συμπεριφορά της Τουρκίας
  • [02] Ντ. Μπακογιάννη: Ο πρωθυπουργός δεν έχει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού
  • [03] Εθνική γραμμή στο προσφυγικό πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [04] Δύτες ανέσυραν το γλυπτό «Φεγγάρι στην Ακτή», από τον βυθό του Θερμαϊκού
  • [05] Συνελήφθη ένας 21χρονος για την επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια
  • [06] Ανάδειξη του προβλήματος αναστολής του Erasmus+ από τον Γ. Γραμματικάκη
  • [07] Στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα ο πρωθυπουργός
  • [08] Δήλωση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τη «λίστα Μπόργιανς»

  • [01] Δ. Βίτσας: Πάντα θέλαμε το ΝΑΤΟ να βλέπει «ιδίοις όμμασι» τη συμπεριφορά της Τουρκίας

    «Η παρουσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγίο, με τη μορφή που θα πάρει όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι στη βάση συγκεκριμένης αποστολής. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και υπό αυτή την έννοια, το ΝΑΤΟ σε επίπεδο στρατηγείων είχε και έχει συνεχή εικόνα για τη δραστηριότητα που υπάρχει και πραγματοποιεί ασκήσεις. Εμείς είμαστε αυτοί που πάντα θέλαμε το ΝΑΤΟ να βλέπει "ιδίοις όμμασι" τη συμπεριφορά της Τουρκίας». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Επένδυση», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας την παρουσία της συμμαχίας στο Αιγαίο.

    «Η παρουσία του ΝΑΤΟ στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου δεν είναι κάτι καινούριο», προσθέτει ο κ. Βίτσας και επισημαίνει ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε «έκτακτες συνθήκες». «Στόχος μας είναι να γίνει η διαχείριση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού και διεθνούς προβλήματος μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, που συνάδει με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και με τις αρχές της αλληλεγγύης και τις συνεργασίες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τονίζει.

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχει ανησυχία για «εξαγωγή της κρίσης» στο Αιγαίο, από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Βίτσας απαντά ότι ελπίζει πως «δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις από εχέφρονες ανθρώπους», ωστόσο, προσθέτει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

    Τέλος, σχετικά με τυχόν κλείσιμο των συνόρων, ο κ. Βίτσας σχολιάζει: «Η Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να εξακολουθήσει και τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοικτά, ιδιαίτερα για την υποδοχή και το ασφαλές καταφύγιο των προσφύγων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης».

    [02] Ντ. Μπακογιάννη: Ο πρωθυπουργός δεν έχει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού

    Την εκτίμησή ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αιφνιδιάσει προσφεύγοντας στις κάλπες, εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά».

    «Η μόνη πιθανότητα να υπάρξουν εκλογές είναι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακολουθηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες και υπάρξει αδιέξοδο. Έτσι μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αλλά το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού ο κ. Τσίπρας δεν το έχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ζητά εκλογές αλλά και δεν τις φοβάται. «Ένα κόμμα που σέβεται τον εαυτό του, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, δεν ζητάει εκλογές, διότι θα έδειχνε περιττή αλαζονεία ή -αν μη τι άλλο- στοιχειώδη έλλειψη σεβασμού στην εκλογική διαδικασία. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να αποδράσει, να προσέλθει στη Βουλή και να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Με βάση το Σύνταγμα θα υπάρξουν διαδικασίες διερεύνησης δυνατοτήτων ύπαρξης μιας άλλης κυβέρνησης. Αν δεν ευοδωθούν, τότε βεβαίως θα έχουμε εκλογές. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του "ζητώ εκλογές" και του "φοβάμαι τις εκλογές". Η ΝΔ δεν τις φοβάται», υπογράμμισε.

    Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «κακό οιωνό», σχολιάζοντας την επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, την κορύφωση των πολεμικών αναμετρήσεων στη Συρία και την εικόνα «μιας εξασθενημένης Ευρώπης που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις».

    «Η Ευρώπη σήμερα εμφανίζεται βαθιά διχασμένη στο προσφυγικό και αυτός ο διχασμός είναι ένα μεγάλο τεστ. [...] Η αίσθησή μου είναι ότι η θέση της Ελλάδας, παρά τα καλά λόγια που ακούσαμε λόγω της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σήμερα ακόμη πιο αδύνατη. Απαιτείται να αποφευχθεί πάση θυσία το κλείσιμο των συνόρων, να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για τον επιμερισμό των προσφύγων και να πιεσθεί η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την τακτική διεύρυνσης της ΝΔ, επεσήμανε ότι το ζητούμενο είναι η στροφή προς το κέντρο. «Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σκεπτόμενων παραγωγικών ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν τρόπο έκφρασης. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μέσο της πολιτικής τους έκφρασης. Αυτό βεβαίως θα εκφραστεί και με πρόσωπα του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Έχει δε σημασία η στροφή προς το κέντρο να καταγραφεί και με κοινωνικές πολιτικές, με τις ιδέες της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, οι οποίες είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία 5 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [03] Εθνική γραμμή στο προσφυγικό πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Με αναφορά στο προσφυγικό ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    «Η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί»» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Συνεχίζοντας ανέφερε: «Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».

    [04] Δύτες ανέσυραν το γλυπτό «Φεγγάρι στην Ακτή», από τον βυθό του Θερμαϊκού

    Δύτες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης βούτηξαν το πρωί στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», για να ανασύρουν το γλυπτό «Φεγγάρι στην Ακτή», του καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη.Το γλυπτό το περασμένο Σάββατο έγινε στόχος βανδάλων, καθώς οι δράστες λύγισαν τον κορμό του. Λίγες ώρες αργότερα, οι άγνωστοι «αποτελείωσαν»το έργο τους καθώς φρόντισαν να πετάξουν το «Φεγγάρι»μέσα στη θάλασσα.

    Οι δύτες που βούτηξαν το πρωί στο Θερμαϊκό αρχικά εντόπισαν το «Φεγγάρι», στη συνέχεια το έδεσαν με ιμάντα, και το ανέλκυσαν με τη βοήθεια γερανού.Η όλη επιχείρηση κράτησε περίπου μισή ώρα και την επίβλεψη είχε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Το γλυπτό μεταφέρθηκε σε χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να επισκευαστεί.

    [05] Συνελήφθη ένας 21χρονος για την επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια

    Στη σύλληψη ενός 21χρονου προχώρησε η αστυνομία, για την επίθεση που έκανε ομάδα νεαρών ατόμων με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, αργά χθες το βράδυ, στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια. Τα άτομα αυτά έριξαν περισσότερες από τριάντα βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομικής δύναμης, ενώ αμέσως μετά διασκορπίστηκαν στα στενά των Εξαρχείων.

    Ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [06] Ανάδειξη του προβλήματος αναστολής του Erasmus+ από τον Γ. Γραμματικάκη

    Eντονη παρέμβασηγια την πλήρη αναστολή του προγράμματος νεολαίας του Erasmus+ στην Ελλάδα, έκανε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, με την συμμετοχή του Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Νεολαία, κ. T. Ναβράτσιτς.

    Ειδικότερα, ο κ Γραμματικάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα, που βιώνει μια τόσο δύσκολη κρίση, το πάγωμα του προγράμματος Erasmus + από το 2014 στερεί σημαντικές και σπάνιες πλέον ευκαιρίες από τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους. Προγράμματα που εγκρίθηκαν, το 2014, δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση, ενώ το 2015 καμία αίτηση δεν έχει τύχει επεξεργασίας από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Πρόσφατα ανακοινώθηκε για το 2016 ότι η υποβολή αιτήσεων αναβάλλεται επ? αόριστον. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, στην προσπάθειά του να αναδείξει το πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υποβάλει τα ανωτέρω στοιχεία στην Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Σίλβια Κόστα, ενώ έχει καταθέσει και σχετική επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Ναβράτσιτς απέδωσε στους εθνικούς φορείς τα προβλήματα και πρόσθεσε ότι "είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ελπίζω γρήγορα να επιτύχουμε την επανεκκίνηση του Erasmus +».

    [07] Στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το απόγευμα, στις 17.00, στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    [08] Δήλωση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τη «λίστα Μπόργιανς»

    Με γραπτή δήλωση του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αναφερόμενος στη γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή και τα συνοδευτικά έγγραφα που διαβίβασε σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την «λίστα Μπόργιανς», τονίζει ότι σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ για αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών.

    Παραπέμποντας σε συνημμένα της γραπτής δήλωσης του έγγραφα, ο κ. Μαυραγάνης, αναφέρει ότι η επιστολή του Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012 και στην επιστολή επισυνάπτεται επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Walter-Borjans, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του.

    Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών παραπέμπει επίσης, μέσω άλλου συνημμένου, σε συνέντευξη του Μπόργιανς στο ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στις 26.1.2016 και στην οποία δηλώνει: «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα [του Έλληνα Προξένου] ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε». Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης, ο Μπόργιανς δηλώνει ακόμη: «Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη»

    «Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη», επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

    «Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον όπως προκύπτει και από τα συνημμένα», καταλήγει ο Γ. Μαυραγάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 February 2016 - 13:32:37 UTC