Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Κανένας δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Μία οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματα
  • [03] Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από τη παρούσα Βουλή, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά
  • [04] Η Ρ. Αντωνοπούλου για τις προοπτικές της κοινωνικής οικονομίας
  • [05] Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών
  • [06] Β. Αποστόλου: Να δούμε μαζί με τους αγρότες την «επόμενη μέρα»
  • [07] Ν. Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση
  • [08] Μπουτάρης: «Ξενοφοβικές» οι αντιδράσεις για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά
  • [09] Ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία στο τελωνείο της Εξοχής
  • [10] Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τελωνείο του Προμαχώνα
  • [11] Σύσκεψη Νίκαιας: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη ζητούν οι αγρότες

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Κανένας δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. «Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

    Οριστικό τέλος σε σενάρια εκλογών και εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έδωσε ο πρωθυπουργός

    Οριστικό τέλοςσε συζητήσεις και σενάρια περί εκλογών, αλλά καιπερί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα. Παράλληλα, οκ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο εξής καμία πρόκληση ή επίθεση εναντίον της χώρας δεν θα μείνει αναπάντητη, ενώ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στο προσφυγικό όσο και σε ζητήματα οικονομική πολιτικής.

    Ακόμη ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για προστασία των φοροφυγάδων και τόνισε ότι όλες οι υποθέσεις πουέχουν ανοίξει, όπως της Ζήμενς, θα φθάσουν μέχρι το τέλος.

    Ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ντροπή να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές και σημείωσεότι ηΕΕ βρίσκεται ενώπιον των μεγαλύτερων προκλήσεων από την ίδρυσή της. Παράλληλα , εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας ότι όλοκαι βαθαίνει η κρίσηκαι ο κίνδυνος ο πόλεμος να γενικευθεί στη γειτονιά μαςμε την εμπλοκή Ρωσίας-Τουρκίας. Η ΕΕεμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι από τη μια υπάρχειτο έλλειμμα αλληλεγγύηςκαι από την άλλη η ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων στον πυρήνα της Ευρώπης, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αναφερόμενος κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    Για τη στάση τηςκυβέρνησης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ , τη στιγμή που αναδεικνύονται δυνάμεις που υψώνουν φράχτες. Η Ελλάδα, πρόσθεσε,ο λαός παρά τις δυσκολίες δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, κόντρα σε ακραίες ξενοφοβικές και ακραίες αντιλήψεις, είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους.

    Απαντώντας σε επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό και τις απειλές για το κλείσιμο συνόρων, ο κ. Τσίπρας τόνισεότι στο εξής «όταν θα ομιλούν για την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό, θα πρέπει πρώτα να βουτούν την γλώσσα στο μυαλό τους και μετά να μιλούν». Στο εξής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, καμία επίθεσηδεν θα μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες.

    Σχετικά με τη Σένγκεν, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής μπήκε οριστικό τέλος σ' αυτή τη συζήτηση καιεξέφρασε την πίστηπως θα τεθεί τέλοςσε άθλιες μεθοδεύσεις κύκλων της ΕΕ να στοχοποιηθεί η χώρα μας.

    Για το κλείσιμο των συνόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα Συμπεράσματα καθιστούν σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές. Ωστόσο, τόνισε, πολλές φορές οι αποφάσεις δεν τηρήθηκαν, όπως η απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

    Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ,ο κ . Τσίπρας είπε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παράλληλα, θα σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για λεπτομερή ενημέρωση.

    Για το «παράλληλο πρόγραμμα»

    Η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι το τέλος τηρώντας τις κόκκινες γραμμές της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

    Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πτώση του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι εκλογές έγιναν πριν από τρείς μήνεςμετά από δύσκολη συμφωνία και όχι πριν και ο λαός ήξερεότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και θα μας κρίνει για το αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» μας και στο τέλος της διαδρομής.

    Αυτή τηστιγμή, επισήμανε, «είμαστεστη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, αλλάθα βγάλουμε τη η χώρα από την κρίση κρατώντας τις κόκκινες γραμμέςκαι τη χώρα όρθια».

    Απαντώντας σε άλλες επικρίσεις τουκ. Μητσοτάκη, ότι δεν είναι αριστερή η πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτότητα και είναι η πατριωτική, ενώ επανέλαβεότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της διαδρομής από τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ, από τους αδύναμους και όχι από τα μέσα της διαπλοκής.

    «Θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε και αυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

    Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων επί των άρθρων του ν/σ για το παράλληλο πρόγραμμα

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Μία οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματα

    "Mια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου", δηλώνει σε συνέντευξή του στο BHMAGAZINO, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει μαζί του.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί: "Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον?".

    Όσο για το τι θα γίνει αν προκύψει παρόμοια κατάσταση στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης λέει: "Εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές".

    Ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν ζητά εκλογές καθώς "Δεν συμμετέχω στην εκλογολογία που προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα" αν και προσθέτει ότι "Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσω τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν... αυτό που βλέπω τώρα είναι μια έντονη δυναμική για τη ΝΔ. Βεβαίως θέτω τον πήχη στην αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω συνεργασίες".

    Ο Αλέξης Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα

    Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να προσφύγει ξανά σε δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ", μετά από μία άκαρπη διαπραγμάτευση με τους εταίρους απαντά: "Μια τέτοια πράξη θα ξεπερνούσε ακόμη και τα αποθέματα ανευθυνότητας που δυστυχώς έχει επιδείξει ο κ. Τσίπρας. Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι ο Ελληνικός λαός επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε".

    Ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα της πρώτης περιόδου στην κυβέρνηση λέγοντας: "Ο κ. Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα, το πρώτο εξάμηνο, είτε από άγνοια, είτε από αλαζονεία, είτε επηρεασμένος από το ναρκισσισμό και τη μεγαλομανία του κ. Βαρουφάκη. Οδήγησε τη χώρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή και βέβαια προκάλεσε πολύ σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία και στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου". Προσθέτει ότι "η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί μέσα από μια Εξεταστική που θα μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις" αν και διευκρινίζει ότι "δεν θα ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή".

    Η ΝΔ αλλάζει

    Δηλώνει δε, ότι επιθυμεί να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό ρεύμα στην κοινωνία και προσθέτει ότι η ΝΔ αλλάζει: "ήδη η ΝΔ προτάσσει έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό λόγο από αυτόν που είχαν μάθει οι πολίτες από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Προσθέτει ότι "η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ. Πηγαίνουμε σε τακτικό συνέδριο τον Απρίλιο. Προχωράμε σε μια συγκροτημένη προσπάθεια οικονομικής ανασύνταξης της ΝΔ. Μετακομίζουμε σε νέα γραφεία στο Μοσχάτο που μας στοιχίζουν το 1/8 αυτών που μας στοιχίζουν τα σημερινά?".

    Ερωτηθείς για το αν στην κυβέρνησή του η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υπουργός Εξωτερικών λέει: Σήμερα, στην αντιπολίτευση, δεν υπάρχει καταλληλότερο πρόσωπο από την Ντόρα για τον τομέα Εξωτερικών. Θα ήταν άδικο να μην της αναθέσω τη θέση επειδή είναι αδελφή μου. Όσο για το σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης, ισχύει και είναι γνωστή σε όλους η γενική αρχή ότι οποιαδήποτε κομματική θέση δεν εξασφαλίζει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στον ίδιο τομέα.

    Κυβέρνηση Τσίπρα: φόροι και καθεστωτισμός

    Ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και υποστηρίζει: "η κοινωνία αντιδρά κατά μιας κυβέρνησης που της είπε ψέματα. Δύο πράγματα συνέβησαν: Είτε ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβανόταν τι είπε προεκλογικά και άρα ήταν ανίκανος να γίνει πρωθυπουργός, είτε ήξερε και άρα τίθεται ένα θέμα ηθικής διάστασης ενδεχομένως ακόμα πιο σημαντικό. Εγώ λέω το εξής: Αν φορολογήσουμε κι άλλο την παραγωγική διαδικασία, ποιος θα δουλεύει για να πληρώνει τις συντάξεις; Δεν μπορεί η προσδοκία αυτής της κοινωνίας να είναι πως θα γίνουμε συνταξιούχοι". Κατηγορεί δε την κυβέρνηση για καθεστωτισμό: "Υπάρχει καθεστωτισμός. Δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία στην αδειοδότηση των καναλιών. Είναι ο πόλεμος σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές, που είναι τα «δημοκρατικά αμορτισέρ» που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία. Είναι οι επιλογές στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, η επίσπευση των κρίσεων στην Αστυνομία, στο Λιμενικό. Φτάσαμε στο σημείο υπουργός της Κυβέρνησης να χαρακτηρίζει μέσα στη Βουλή «παθογένεια της Δημοκρατίας» την ύπαρξη ΜΜΕ...".

    [03] Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από τη παρούσα Βουλή, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά

    «Η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα έως την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτή δε μπορεί παρά να είναι κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και με την προϋπόθεση συμμετοχής των δυο σήμερα πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων», τόνισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην πρώτη σύσκεψη στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απ όλη την Αττική.

    Η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε ότι «δεν είναι Εθνική Επιλογή Ευθύνης, την ώρα που η χώρα διαλύεται, η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την εξουσίας της, προκειμένου να ελέγξει την ενημέρωση και να εδραιώσει ένα φαύλο κομματικό κράτος. Δεν είναι Εθνική Επιλογή Ευθύνης, η στάση της ΝΔ, η οποία δηλώνει ότι αν ο κύριος Τσίπρας, δεν μπορεί μόνος του, τότε ας πάμε σε εκλογές.»

    Απευθυνόμενη δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε αν έχει αναλογισθεί ο «δήθεν υπεύθυνος και μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης», όπως είπε «τι θα σημαίνουν οι τυχόν πρόωρες εκλογές, για την οικονομία και τη χώρα; Η αξιολόγηση στις καλένδες, ανάγκη για νέα μέτρα, βαθιά ύφεση, περισσότερη ανεργία. Αντέχει όμως κι' άλλο αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός να στήνονται παιχνίδια εξουσίας και προσωπικές καριέρες πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας;».

    Με επικριτική διάθεση συνέχισε λέγοντας ότι η Ν.Δ., φόρεσε ένα καινούργιο προσωπείο και προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκφραστής της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις. «Καλύπτει όμως απόλυτα και σταθερά την καταστροφική και λαϊκίστικη πολιτική της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009, που οδήγησε σε περιπέτειες τη χώρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

    [04] Η Ρ. Αντωνοπούλου για τις προοπτικές της κοινωνικής οικονομίας

    «Στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση αποτελεί η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των εγχειρημάτων της κοινωνικής οικονομίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας σε ημερίδα, με θέμα «Κοινωνική Οικονομία: Απάντηση στην κρίση. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας-Δημιουργούμε τις δικές μας δουλειές», που διοργάνωσε η Ομάδα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως είπε, η κοινωνική οικονομία είναι υψηλά στους σχεδιασμούς τόσο του κόμματος όσο και της κυβέρνησης, για τους εξής λόγους:

    «Πολιτικά, γιατί εφαρμόζει στην πράξη μια άλλου τύπου συγκρότηση της παραγωγής και της εργασίας. Και αυτό είναι στοιχείο που εισάγει μια καινούργια λογική. Γιατί για μας δεν περιορίζεται απλά σε μια πολιτική ένταξης ειδικών προγραμμάτων για ευάλωτες ομάδες, αλλά απλώνεται σε κάθε οικονομική δραστηριότητα. Δεν αποτελεί έναν τρίτο πυλώνα δίπλα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, γενικά, αλλά έναν τομέα ο οποίος ακριβώς επειδή έχει έντονα τα στοιχεία της δημοκρατίας και του ελέγχου, διεισδύει και επηρεάζει τόσο τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα. Αλλά αποτελεί "όχημα" που μπορεί να μετασχηματίσει τις ίδιες τις σχέσεις παραγωγής.

    Οικονομικά: Γιατί μέσα στην περίοδο της κρίσης μπορεί να συνεισφέρει ένα σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπου οι δραστηριότητες της κοινωνικής οικονομίας καταλαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του ΑΕΠ τους.

    Η δική μας αντίληψη για την κοινωνική οικονομία απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Δεν αντιλαμβανόμαστε την Κοινωνική Οικονομία ως περιφερειακή δραστηριότητα, αλλά ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας».

    Παράλληλα, η κα Αντωνοπούλου τόνισε ότι η ΚΑΟ αποτελεί οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, «γιατί μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσα από τη διεύρυνση εγχειρημάτων της ΚΑΟ σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην παραγωγή και την εργασία».

    [05] Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σε Ca (από C) το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών - Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς - διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση Caa3 για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές, καθώς και στην Attica Bank, ενώ παράλληλα αναβάθμισε σε caa3 (από ca) τη βασική πιστωτική αξιολόγηση των πέντε τραπεζών. Οι προοπτικές για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και τις καταθέσεις είναι σταθερές, διευκρίνισε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

    «Η αναβάθμιση του αξιόχρεου και της βασικής πιστωτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών αντανακλά κυρίως την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης όλων των εξεταζόμενων τραπεζών, η οποία έχει ενισχύσει τους κεφαλαιακούς τους δείκτες, καθώς και την προσδοκία μας για ήπια και σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησής τους», ανέφερε το υψηλόβαθμος στέλεχος του οίκου, Νώντας Νικολαΐδης, προσθέτοντας: «Η αξιολόγησή μας εξισορροπεί αυτές τις βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών έναντι των σημαντικών ακόμη κινδύνων, λόγω του εύθραυστου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

    Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Caa3 για τις καταθέσεις των τραπεζών αντανακλά κυρίως τη διατήρηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Ελλάδα και τις ζημίες για τους καταθέτες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους, αναφέρει ακόμη ο οίκος.

    [06] Β. Αποστόλου: Να δούμε μαζί με τους αγρότες την «επόμενη μέρα»

    Έκκληση οι αγρότες να δουν από κοινού με την κυβέρνηση «τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα» απευθύνει ο Βασίλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

    Ο κ. Αποστόλου επισημαίνει, εν όψει της αυριανής συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό, ότι χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις και τονίζει ότι από πλευράς κυβέρνησης έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

    Ακόμη, ο κ. Αποστόλου προαναγγέλλει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και των οικονομικών μεγεθών του αγροτικού εισοδήματος, για την απόκτηση ρευστότητας, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει τελικά στον παραγωγό και για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον τομέα των εφοδίων, της ενέργειας και της χρήσης νερού.

    Εξάλλου, ο υπουργός προανήγγειλε παρεμβάσεις , ώστε «να φωτιστεί η γκρίζα ζώνη» της διακίνησης των προϊόντων από τους μεσάζοντες. «Θα τελειώσει η διακίνηση με τιμολόγια αγοράς που εκδίδουν οι έμποροι ανεξέλεγκτα. Θα θεσμοθετηθεί συγκεκριμένος υποχρεωτικός μέγιστος χρόνος αποπληρωμής που δεν θα ξεπερνάει τους 1-2 μήνες», τονίζει.

    Ο κ. Αποστόλου, επίσης, αναφέρει ότι με τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» με κριτήριο το 51% των εισοδημάτων του να είναι από τον γεωργικό τομέα, εξασφαλίζεται ότι πρόκειται πράγματι για κατοίκους της υπαίθρου που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το αγροτικό επάγγελμα και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται η ανάγκη να συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα αγροτική και εκείνοι που ζουν στην ύπαιθρο, παράγουν, αλλά έχουν και έσοδα από άλλες δραστηριότητες.

    Τέλος, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση ενισχύει, μέσω κινήτρων, τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, με στόχο, αφ' ενός, «να εξαλειφθούν τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος», θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη μη επανάληψή τους και, αφ' ετέρου, να βοηθηθούν οι αργότερα «να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς, δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις», επιτυγχάνοντας χαμηλό κόσμος παραγωγής και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

    [07] Ν. Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση

    Η βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

    «Το ΝΑΤΟ θα έχει αποστολή την επιτήρηση και την παρατήρηση των μεταναστευτικών ροών και από 'κει και πέρα θα ειδοποιεί την Frontex, που θα ενεργεί κυρίως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβλέπει κατά πόσο οι Τούρκοι τηρούν τη συμφωνία και επιτρέπουν στις βάρκες να έρχονται στα νησιά μας ή όχι», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε ρόλους ταυτοποίησης και ότι δεν υπάρχει θέμα επαναπροωθήσεων (pushbacks).

    Απαντώντας στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ τη στιγμή που η προγραμματική του θέση είναι η απεμπλοκή από την βορειοατλαντική συμμαχία, τονίζει ότι προκειμένου να αποτραπεί το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και να διατηρηθούν οι ισορροπίες μέσα στη χώρα και εκτός αυτής, επιλέχθηκε η εκμετάλλευση των ευκαιριών στη διεθνή πολιτική για να επιτευχθεί «το καλύτερο αποτέλεσμα για τον λαό και τη χώρα».

    Ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ότι έχει αποφασιστεί να είναι σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Τουρκίας. «Δεν πρόκειται τα τουρκικά πλοία να ενεργούν στα δικά μας χωρικά ύδατα ούτε κι εμείς στα δικά τους», δηλώνει.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, τα hotspots στα νησιά και τους καταυλισμούς στον ηπειρωτικό χώρο.

    Για το ενδεχόμενο επιστροφής προσφύγων, ο κ. Τόσκας αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά ρευστά σημεία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλο αυτόν τον κόσμο. Εμείς έχουμε κάθε διάθεση για ανθρωπιστική υποδοχή αυτών των ανθρώπων, από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες επιστροφής είτε στην Τουρκία είτε σε άλλες χώρες. Γι' αυτούς που αιτούνται άσυλο δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, μιλάμε για τους οικονομικούς μετανάστες», προσθέτει.

    [08] Μπουτάρης: «Ξενοφοβικές» οι αντιδράσεις για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά

    Έχουν ξεπεράσει τα όρια οι αντιδράσεις κατοίκων για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τις χαρακτήρισε «ξενοφοβικές».

    «Νομίζω ότι αυτό ξεπερνάει τα όρια. Δηλαδή το έχω πει επανειλημμένα, οι πρόσφυγες όποιοι και αν είναι αυτοί δεν τρώνε ανθρώπους. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις οι οποίες είναι ξενοφοβικές, λες και θα μας χαλάσουν την κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να τους φροντίσουμε, να τους περιθάλψουμε και να τους δώσουμε μια δυνατότητα να στήσουν πάλι τη ζωή τους», απάντησε ο κ. Μπουτάρης σε ερώτηση δημοσιογράφους για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στα Διαβατά.

    Ο δήμαρχος τόνισε πως υπάρχουν χώροι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων και υπογράμμισε: «Εγώ έκανα μια πρόταση για την Αποθήκη 9. Εξ όσων μαθαίνω κρίθηκε ότι δεν είναι κατάλληλη, αλλά προκρίνονται άλλοι χώροι μέσα στο λιμάνι. Με τον πόλεμο του Κοσόβου το μισό λιμάνι ήταν στρατιωτικοί καταυλισμοί. Δεν μπορούν να μας λένε τώρα ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας στην κρουαζιέρα. Ποια κρουαζιέρα; Τριανταπέντε κρουαζιερόπλοια τον χρόνο έρχονται. Αυτά είναι που θα μας τυραννήσουν, δηλαδή; Είναι δυσάρεστο να αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά έκτακτο γεγονός, όπως είναι αυτό των προσφύγων, λες και έρχονται εγκληματίες».

    [09] Ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία στο τελωνείο της Εξοχής

    Στις 16.00 ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινητιστών και στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου επί ελληνικού εδάφους, Βασίλης Καστίδης.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι στις 18.00 θα «έχουμε γενική συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας».

    [10] Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τελωνείο του Προμαχώνα

    Τέλος στην πολυήμερη ταλαιπωρία των αυτοκινητιστών στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στο τελωνείο του Προμαχώνα.

    Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των αγροτών στον Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος «εδώ και πέντε λεπτά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε» και πρόσθεσε «εμείς υπενθυμίζω ότι από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου έχουμε ανοιχτά, αλλά η κυκλοφορία δεν διεξαγόταν λόγω του αντιμπλόκου που έστησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές στα Κούλατα».

    [11] Σύσκεψη Νίκαιας: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη ζητούν οι αγρότες

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν ομόφωνα, να ζητήσουν για μεθαύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων που μετείχαν σήμερα στην αγροτική σύσκεψη της Νίκαιας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.

    Αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε ότι, το πρώτο αφορά την απόσυρση του ασφαλιστικού, που όπως σχολίασε έχει προς το παρόν καταστεί ανενεργό και προειδοποίησε ότι όταν θα κατατεθεί στη βουλή οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.

    Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν προς συζήτηση είναι:

    - κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,

    - κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,

    - αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,

    - αφορολόγητο πετρέλαιο,

    - μείωση του αγροτικού ρεύματος,

    - κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια

    - καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων

    - κατάργηση του φόρου στο κρασί και

    - απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.

    Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι οι αγρότες που συνεδρίασαν σήμερα στη Νίκαια δεν συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες καθώς δεν έχουν τα ίδια αιτήματα.

    Δεν βγήκαμε στο δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συνάντηση, βγήκαμε ενάντια στην πολιτική που μας παίρνει τα 8 από τα 10 ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρότι αντιπροσωπεία πέντε ατόμων από το μπλόκο έχει αναχωρήσει ήδη για την Αθήνα. Οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας των αγροτών που θα δουν αύριο τον πρωθυπουργό, καθώς οι ίδιοι επιθυμούν να είναι μόνο εκπρόσωποι μπλόκων που βρίσκονται στους δρόμους. Ως εκ τούτου αναμένουν εντός του απογεύματος να ξεκαθαριστεί η σύνθεση της αυριανής συνάντησης προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Από την απόφαση που θα λάβουν θα εξαρτηθεί και αν θα ανοίξουν απόψε τα Τέμπη ή όχι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία και στο τελωνείο της Εξοχής

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τελωνείο του Προμαχώνα

    Επαφές αγροτών με πολιτικούς αρχηγούς, αύριο και μεθαύριο

    Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ, στο αγροτικό μπλόκο των Μικροθηβών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 February 2016 - 15:32:41 UTC