Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου
  • [02] Από σήμερα οι αιτήσεις αναπληρωτών για απασχόληση στην ενισχυτική διδασκαλία
  • [03] Οι Βολιβιανοί είπαν «όχι» σε τέταρτη θητεία του Προέδρου Μοράλες
  • [04] Εγκρίθηκε από τη Βουλή της Πορτογαλίας, σε πρώτη ανάγνωση, ο προϋπολογισμός για το 2016
  • [05] Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, ο Ραμόν Κάστρο, μεγαλύτερος αδελφός των Φιδέλ και Ραούλ
  • [06] Αντιμέτωπος με την πρώτη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα, ο Πρόεδρος της Αργεντινής
  • [07] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων
  • [08] Άνετη νίκη Τραμπ στις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τηλεοπτικών δικτύων

  • [01] Στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.Συγκεκριμένα το «Αριάδνη 2» μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το «Βlue star 2»από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

    Στο μεταξύ συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi και αντιπροσωπεία του Οργανισμού θα έχει σήμερα στο υπουργείοΝαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο αρμόδιος υπουργός Θ. Δρίτσας.

    [02] Από σήμερα οι αιτήσεις αναπληρωτών για απασχόληση στην ενισχυτική διδασκαλία

    Από σήμερακαι έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίουμπορούν οι ενδιαφερόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να υποβάλουν αίτηση για απασχόληση στην ενισχυτική διδασκαλία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την αριθμ. 201980/Δ2/10-12-2015 (ΦΕΚ 2737 τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι είναι δυνατόν να υποβάλουν αίτηση σε μία (1) Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) της επιλογής τους. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι, τυχόν, υποβάλουν αιτήσεις σε περισσότερες από μία Δ.Δ.Ε. θα τεθούν εκτός προγράμματος.

    Οι αιτήσεις αφορούν τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04.01 (Φυσικοί) και ΠΕ04.02 (Χημικοί). Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναιεγγεγραμμένοι στους Ενιαίους Πίνακες Προσωρινών Αναπληρωτών Γενικής Παιδείας έτους 2015-2016.

    Η σχετική αίτηση, ο πίνακας θέσεων, αλλά και η σχετική υπουργική απόφαση ειναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr .

    [03] Οι Βολιβιανοί είπαν «όχι» σε τέταρτη θητεία του Προέδρου Μοράλες

    Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία (2020 - 2015), μετά την απόρριψη από τους ψηφοφόρους της αναθεώρησης του Συντάγματος που είχε προτείνει ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα αυτό με το 51,33%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή και έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή με το 99,41% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

    Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη Πρόεδρος της Βολιβίας, το 2006, αλλά και ο αρχαιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στη Λατινική Αμερική, υπέστη την πρώτη του πολιτική ήττα και θα εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2020.Ο 56χρονος Έβο Μοράλες είχε υποσχεθεί τη Δευτέρα ότι θα «σεβαστεί το αποτέλεσμα», όποιο κι αν είναι. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, που υπηρετεί την τρίτη του θητεία, επιδίωκε να θέσει υποψηφιότητα ξανά στις προεδρικές εκλογές του 2019.

    [04] Εγκρίθηκε από τη Βουλή της Πορτογαλίας, σε πρώτη ανάγνωση, ο προϋπολογισμός για το 2016

    Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, όπου η κεντροαριστερά και η αριστερά διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενέκρινε χθες βράδυ σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο έχει επικριθεί από τις Βρυξέλλες λόγω των ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής της Λισαβόνας.

    «Αυτή είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας», διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της Πορτογαλίας (αλλά) και τις πολιτικές συμφωνίες» στις οποίες είχε καταλήξει η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα κόμματα της αριστεράς.

    Η δεξιά αντιπολίτευση ψήφισε εναντίον του προϋπολογισμού, κρίνοντας, διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κουέλιου, ότι «καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη σε εξωτερικές κρίσεις».Η τελική εκδοχή του προϋπολογισμού, η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του οποίου καθυστέρησε λόγω των βουλευτικών εκλογών, θα υποβληθεί στη Βουλή την 16η Μαρτίου.

    [05] Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, ο Ραμόν Κάστρο, μεγαλύτερος αδελφός των Φιδέλ και Ραούλ

    Ο Ραμόν Κάστρο, μεγαλύτερος αδελφός του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο και του σημερινού Προέδρου της χώρας Ραούλ Κάστρο, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, όπως ανέφεραν κουβανικά κρατικά ΜΜΕ.Ο Ραμόν Κάστρο, ο οποίος παρέμενε εκτός του προσκηνίου τα τελευταία χρόνια, πέθανε στην Αβάνα. Οι στάχτες του θα μεταφερθούν μετά την αποτέφρωση της σορού του στο Μπιράν, ένα χωριό της ανατολικής Κούβας που αποτελεί τη γενέτειρα των αδελφών Κάστρο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Cubadebate.

    Αν και βοήθησε στον εφοδιασμό του αντάρτικου του οποίου ηγήθηκαν τα δύο αδέλφια του και κατέλαβε την εξουσία το 1959, ο Ραμόν Κάστρο δεν συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα. Μετά τη νίκη της επανάστασης υπηρέτησε ως κυβερνητικός σύμβουλος στο πεδίο της γεωργίας. Δεν ανέλαβε ποτέ περισσότερα καθήκοντα, όπως ο αδελφός του Φιδέλ, 89 ετών, ή ο Ραούλ, 84 ετών.

    [06] Αντιμέτωπος με την πρώτη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα, ο Πρόεδρος της Αργεντινής

    Με παραμονή μόλις δύο μηνών στην εξουσία, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι είναι αντιμέτωπος σήμερα, με εθνική γενική απεργία στο δημόσιο τομέα, καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την εκτίναξη του πληθωρισμού, αλλά και για τη μείωση των θέσεων εργασίας.Στην απεργία συμμετέχουν οι ενώσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και στις διοικητικές υπηρεσίες, μαζί με τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Είναι η πρώτη απεργία τέτοιας κλίμακας, την οποία καλείται ν' αντιμετωπίσει ο Μάκρι, ο πρώτος μη-Περονιστής πρόεδρος της Αργεντινής για διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία. Ο ίδιος ανέλαβε την εξουσία το Δεκέβριο του 2015, με υποσχέσεις για τον τερματισμό του λαϊκισμού της Αριστεράς, αλλά και για την αναζωογόνηση της ταλαιπωρημένης οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας.

    [07] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων

    «Μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους» χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την συνάντηση εκπροσώπων μπλόκων με τον πρωθυπουργό την Δευτέρα, η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης.

    Παράλληλα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης τα «πυρά» στρέφονται εκτός από την κυβέρνηση και προς τους αγρότες που συμμετείχαν στησυνάντηση και «αλληλοπεδηκλώνονταν στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ποιος θα μπει πρώτος μέσα», και οι οποίοι, όπως αναφέρεται, «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι» και δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για να καταγγείλουν - έστω για τα προσχήματα - την κυβέρνηση βγαίνοντας από την συνάντηση».

    Οι αγρότες, που μετά την σύσκεψη εκπροσώπων 69 μπλόκων την Κυριακή στην Νίκαια, έχουν ζητήσει ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό- χωρίς όμως να έχουν πάρει μέχρις στιγμής απάντηση- επανέρχονται στο θέμα και ζητάνε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση στα πέντε αιτήματα που έχουν θέσει. Τονίζουν δε, ότι «η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εκφράζει τα πραγματικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών κι αυτά θα διεκδικήσει μέχρι τέλους». Ενώ δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και αναφέρονται στην αυριανή μαζική μετάβαση αγροτών τόσο από την Νίκαια όσο και από άλλα μπλόκα στον Προμαχώνα.

    [08] Άνετη νίκη Τραμπ στις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τηλεοπτικών δικτύων

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ότι θα είναι ο νικητής των σημερινών προκριματικών που διεξάγονται στη Νεβάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών τηλεοπτικών δικτύων, όπως, το CNN, το FOX, αλλά και το MSNBC

    Τα προκαταρτικά αποτελέσματα δίνουν μία άνετη νίκη στον Τραμπ, που φαίνεται να προηγείται των συνυποψηφίων του, εξασφαλίζοντας ποσοστό 42% των ψήφων, ενώ ο Τεντ Κρουζ και ο Μάρκο Ρούμπιο φαίνεται να μάχονται ψήφο με ψήφο, για τη δεύτερη θέση.

    Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 February 2016 - 7:32:40 UTC