Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Χρειάζεται εθνική συνεννόηση στο προσφυγικό
  • [02] Αποκλειστική δήλωση Μπόργιανς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • [03] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι
  • [04] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
  • [05] Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Δ. Μακεδονία και το Αμύνταιο
  • [06] Πάνω από 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο
  • [07] Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αρνείται ότι το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα αποτελεί «μονομερή απόφαση»
  • [08] Νεπάλ: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του επιβατικού αεροσκάφους που είχε εξαφανιστεί
  • [09] Απάντηση Μ. Σουλτς στους "Φίλους της Μακεδονίας"
  • [10] Με «Άσμα ασμάτων» αρχίζουν οι εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρα στη Ροτόντα
  • [11] Στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του Ουμπέρτο Έκο
  • [12] «Όνειρα ζωής» στα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 18ο Φεστιβάλ
  • [13] Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ 11:00 - 16:00
  • [14] Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Πάνω από 2.500 πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο

  • [01] Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Χρειάζεται εθνική συνεννόηση στο προσφυγικό

    «Τώρα μέχρι τις 6 Μαρτίου πρέπει να κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο από την κυβέρνηση το οποίο ακόμη δεν το έχουμε δει. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα που απαιτείται εθνική συνεννόηση» υπογραμμίζει σε συνεντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

    Δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς τονίζοντας ότι «τώρα έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Τώρα είναι η ώρα για τον "Συνασπισμό της κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης"».

    Ο κ. θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι «η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δημιουργεί νέες αβεβαιότητες και δεν ανοίγει ούτε την παραμικρή χαραμάδα για να εισέλθει έστω και μια μικρή πνοή ανέμου ανάπτυξης» ενώ προσθέτει ότι «κανείς εταίρος δεν θα μας δώσει κάποια μαγική λύση, μόνοι μας θα φτιάξουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

    Σχετικά με την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, υπογραμμίζει ότι «η πρότασή μας είναι σταθερή για μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία» δεν εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στη παρούσα Βουλή χωρίς το πρωτο κόμμα δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση.

    Εκφράζει ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορει να υπερβεί τις συντηρητικές θέσεις της ΝΔ, ενώ για το Ασφαλιστικό θεωρεί πως οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι αποσπασματικές.

    [02] Αποκλειστική δήλωση Μπόργιανς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Προσέφερα συνεργασία και σε θέματα φορολογικών ελέγχων ήδη το 2012 στην τότε ελληνική κυβέρνηση (του Αντώνη Σαμαρά), αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ο υπουργός οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη. Προσθέτει δε χαρακτηριστικά ότι εναπόκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποδεχθεί μια τέτοια συνεργασία.

    «Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο ανέφερα και κατάτην επίσκεψή μου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υφυπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον περασμένο μήνα: Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο. Προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη σημερινή- κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία. Είναι όμως υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να αποδεχθεί την προσφορά για συνεργασία ή να την αρνηθεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς.

    Ο Γερμανός υπουργός είχε και πρόσφατα επισημάνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εννοεί σοβαρά» ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

    Στο ερώτημα αν είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, ο κ. Μπόργιανς απαντά καταφατικά: «ναι μπορεί κανείς ασφαλώς να έχει αυτήν την εντύπωση, αν δει τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την επεξεργασία των δεδομένων, το γεγονός ότι έδρασε αμέσως, το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία συνεργασίας, την οποία υπογράψαμε», ενώ για τη συνεργασία του με τους κ.κ. Αλεξιάδη και Παπαγγελόπουλο λέει χαρακτηριστικά: «συνεπέστερη δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να φανταστεί τη συνεργασία μας».

    Ο κ. Μπόργιανς διευκρινίζει επίσης ότι την προσφορά συνεργασίας την είχε κάνει (το 2012) στον Έλληνα πρέσβυ στη Γερμανία και τον γενικό πρόξενο του Ντίσελντορφ, «αλλά μετά την ενημέρωση της Αθήνας δεν επανήλθαν» και «δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση».

    Για τη λίστα την οποία παρέδωσε ο κ. Μπόργιανς στην κυβέρνηση Τσίπρα εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τη λίστα Λαγκάρντ: «Έχω την εντύπωση μετά από όσα βλέπω ότι θα πετύχει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπόργιανς.

    [03] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι

    Δεκτός από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο θα γίνει ο πρόεδρος της ΝΔΚυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [04] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

    Στην Ελλάδα βρίσκεται ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)Φίλιππο Γκράντι, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει δυσαρέσκεια για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσει τις ομόφωνες αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό. Ο Φίλιππο Γκράντι, που χθες επισκέφθηκε τηΛέσβο, γίνεται δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Στησυνέχεια θα έχει συνομιλίες με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα επισκεφθεί χώρους προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στην Αθήνα και θα συναντηθεί με μέλη διπλωματικών αποστολών και άλλους φορείς που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης.Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Γκράντι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις16:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε,εξέφρασετη δυσαρέσκειάτου για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων για με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Αναφερόμενος στη σημερινήσυνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

    Ν. Κοτζιάς: Εξωθεσμική πρωτοβουλία η Διάσκεψη στη Βιέννη

    Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό.Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ' αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

    Η Ελλάδα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συνάντησης στη Βιέννη.

    Σημειώνεται πως περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα μεανακοίνωσή του ΔιεθνούςΟργανισμούΜετανάστευσης (ΔΟΜ). Συνολικά τουλάχιστον 102.547 έχουν περάσει από την Ελλάδα και 7.507 από την Ιταλία.

    [05] Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Δ. Μακεδονία και το Αμύνταιο

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ενέκριναν ομόφωνα οι γενικές συνελεύσεις στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά.

    Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών Δημήτρη Μόσχο το εξής:

    - Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (δεύτερος 24ωρος αποκλεισμός σήμερα από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την ΠΓΔΜ (10:00-16:00 και 18:00-00:00 αποκλεισμός). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων στα τελωνεία, δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.

    - Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

    - Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

    - Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

    - Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

    Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από προχθές στις 17:00 χθες το απόγευμα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο και τους αυτοκινητιστές, αλλά πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές ότι αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας».

    Τονίζεται ότι από τις προαναφερόμενες περιοχές, εκπρόσωποιτων μπλόκων μεταβαίνουνστο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για εμψύχωση των συναδέλφων τους και συμπαράσταση «στη μάχη που δίνουν καθημερινά, για περισσότερα.

    [06] Πάνω από 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο

    Ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι, σήμερα Τετάρτη από τις 9 το πρωί, 2513 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολο τους αναμένεται να αναχωρήσουν με τα σημερινά πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά.

    Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου χτες και μέχρι σήμερα το πρωί στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1696 άτομα.

    Από το πρωί οι ροές ανθρώπων προς τη Λέσβο δείχνουν να μειώνονται λόγω των νότιων ανέμων που φυσούν στην περιοχή.

    [07] Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αρνείται ότι το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα αποτελεί «μονομερή απόφαση»

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜΝίκολα Πόποσκι αρνείται ότι το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, που παγιδεύει ντε φάκτο στον διάδρομο των Βαλκανίων χιλιάδες πρόσφυγες, αποτελεί «μονομερή απόφαση»των Σκοπίων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.«Δεν πήραμε μία μονομερή απόφαση», λέει ο Νίκολα Πόποσκι, η χώρα του οποίου δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν. «Αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες», που βρίσκονται επί αυτής της επικίνδυνης διαδρομής που ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι , εκκινώντας από τα ελληνικά νησιά, θέλουν να φθάσουν στη βόρεια Ευρώπη, και κυρίως στην Γερμανία.

    «Υπήρξαν αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην Κροατία και τη Σερβία να μην επιτραπεί η διέλευση στους Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δηλώνει.

    Ο Νίκολα Πόποσκι επισημαίνει επίσης τον «ηγετικό ρόλο»της Γερμανίας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τονίζοντας ότι η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ «δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της».Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή είναι επιθυμητό «να ειπωθεί ξεκάθαρα τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης»που βρίσκονται στον διάδρομο των Βαλκανίων.

    [08] Νεπάλ: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του επιβατικού αεροσκάφους που είχε εξαφανιστεί

    Τα συντρίμμια του επιβατικού αεροσκάφους που εξαφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο Νεπάλ με τουλάχιστον 23 επιβαίνοντες, βρέθηκαν στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αεροπορίας του Νεπάλ.

    "Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, εντελώς απανθρακωμένα, βρέθηκαν στο Σολιγκόπτ, στην περιοχή Μγιαγκντί", δήλωσε ο Πρασάντ Ποχαρέλ, προσθέτοντας ότι σοροί διακρίνονταν γύρω από τα συντρίμμια του Twin Otter των αερογραμμών Tara Air. Η αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ότι 23 άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό και όχι 21, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την Ποχάρα ?125 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού? προς τη Τζομσόμ όταν χάθηκε η επικοινωνία των χειριστών του με τον πύργο ελέγχου.

    H Tara Air είναι θυγατρική της Yeti Airlines, ιδιωτικής εταιρίας που ιδρύθηκε το 1998 και εξυπηρετεί πολλές απομακρυσμένες περιοχές του Νεπάλ.

    Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απαγορεύσει σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες του Νεπάλ να πραγματοποιούν πτήσεις στο έδαφός της.

    [09] Απάντηση Μ. Σουλτς στους "Φίλους της Μακεδονίας"

    "Το Κοινοβούλιο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του ονόματος ΠΓΔΜ για όλους τους διπλωματικούς, πολιτικούς και διοικητικούς σκοπούς, η οποία είναι και η διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία αυτής της χώρας", τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΚ Τ. Σουλτς σε απαντητική επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο του ΕΚ Δ. Παπαδημούλη και τους Ευρωβουλευτές Μ. Κεφαλογιάννη, Ε. Καϊλή και Ν. Ανδρουλάκη, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μ. Πετίρ να δημιουργήσει άτυπη ομάδα με την ονομασία «Φίλοι της Μακεδονίας».

    Πιο συγκεκριμένα, τονίζει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσημη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, η οποία και δεν υιοθετεί την ονομασία της M. Πετίρ και ότι «κάθε ανεπίσημη ομάδα βουλευτών θα πρέπει να το σέβεται αυτό και να διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργείται σύγχυση».

    Τέλος, με με δεδομένο ότι για την δημιουργία τέτοιων άτυπων ομάδων και για οποιαδήποτε αίτηση χορήγησης εγκαταστάσεων του Ευρωκοινοβουλίου απαιτείται η στήριξη του αιτήματος από πολιτική ομάδα, υπογραμμίζει πως, "εναπόκειται αποκλειστικά στις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες να αποφασίσουν αν θα χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες αυτών των άτυπων ομάδων και να χορηγήσουν ή να τους αρνηθούν πρόσβαση σε συνεδριακές εγκαταστάσεις."

    Μ? αυτόν τον τρόπο πετάει το μπαλάκι στο ΕΛΚ, σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης, με γραπτή ανακοίνωσή του

    Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Σουλτς:

    Σας ευχαριστώ για τις επιστολές σας στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2016, εκφράζοντας την αντίθεσή σας σε μια πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού κα Μαριάνα Πετίρ, να συστήσει μια άτυπη ομάδα φιλίας στο Κοινοβούλιο με την επωνυμία "Φίλοι της Μακεδονίας".

    Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσημη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η οποία είναι μία από τις πολλές χώρες της περιοχής που επιδιώκουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το επίσημο σώμα μας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη χώρα αυτή και κάθε άλλη ανεπίσημη ομάδα βουλευτών θα πρέπει να το σέβεται αυτό και να διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργείται σύγχυση.

    Γνωρίζω πολύ καλά τις ευαισθησίες γύρω από το όνομα της χώρας και τη διαφωνία με την Ελλάδα για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», που είναι το όνομα μιας μεγάλης περιοχής στη Βόρεια Ελλάδα, ως εκ τούτου, έχει δοθεί η προσωρινή αναφορά στη χώρα ως ΠΓΔΜ έως ότου βρεθεί μια λύση. Το Κοινοβούλιο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του ονόματος ΠΓΔΜ για όλους τους διπλωματικούς, πολιτικούς και διοικητικούς σκοπούς, η οποία είναι και η διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία αυτής της χώρας.

    Το άρθρο 34 του Εσωτερικού μας κανονισμού προβλέπει τη δημιουργία των κοινοβουλευτικών διακομματικών ομάδων, απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον τριών πολιτικών ομάδων και εγκρίνονται κατά την έναρξη κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε στις 11 Δεκεμβρίου 2014, 28 διακομματικές για αυτή τη βουλευτική θητεία, που ενώ δεν αποτελούν επίσημο όργανο του Κοινοβουλίου και δεν δικαιούται να εκπροσωπούν τις απόψεις του Κοινοβουλίου, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και απαιτήσεις.

    Το άρθρο 34 του Κανονισμού αναφέρεται επίσης σε μια άλλη κατηγορία των "λοιπών ανεπίσημων βουλευτικών ομάδων", που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, δεν απολαμβάνουν καμία θεσμική στήριξη και δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις ή θέσεις του Κοινοβουλίου, αλλά είναι απλά μια αναγνώριση ότι οι βουλευτές μπορούν ενίοτε να διοργανώνουν ad hoc ομάδες εργασίας για ειδικά θέματα που τους ενδιαφέρουν. Ως μέρος των υποχρεώσεων διαφάνειάς μας, τέτοιες ομάδες θα πρέπει να δηλώνονται εκ των προτέρων και με την ευθύνη των συμμετεχόντων μελών, στη Διοικητική Μονάδα Ευρωβουλευτών, αν λαμβάνουν κάποια υποστήριξη, σε χρήματα ή σε είδος (π.χ. αποζημίωση γραμματείας), τα οποία, αν προσφέρονται στους Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα δημιουργούν (?) συγκρούσεις συμφερόντων.

    Όλες αυτές οι ανεπίσημες ομάδες, κατά συνέπεια, δεν χορηγούνται χρήση των εγκαταστάσεων του Κοινοβουλίου (δωμάτια, το προσωπικό, τα συμφέροντα κλπ), εκτός εάν η αίτηση γίνεται στο όνομα μιας πολιτικής ομάδας. Επομένως, εναπόκειται αποκλειστικά στις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες να αποφασίσουν αν θα χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες αυτών των άτυπων ομάδων και να χορηγήσουν ή να αρνηθούν τους πρόσβαση σε συνεδριακές εγκαταστάσεις.

    Με εκτίμηση

    Μάρτιν Σουλτς

    [10] Με «Άσμα ασμάτων» αρχίζουν οι εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρα στη Ροτόντα

    Με την απαγγελία του έργου «'Ασμα ασμάτων» του Σολομώντα, που μετέγραψε ο Γεώργιος Σεφέρης, ξεκινούν οι κοσμικού χαρακτήρα εκδηλώσεις στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης γνωμοδότησης του ΚΑΣ και της υπουργικής απόφασης που ακολούθησε.

    Το παραπάνω αίτημα, που συζητήθηκε χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατατέθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), το οποίο στηρίζοντας τις καλλιτεχνικές δράσεις νέων καλλιτεχνών, υιοθέτησε την πρόταση πέντε νέων ποιητών για ανάγνωση του συγκεκριμένου έργου το βράδυ της Κυριακής 13 Μαρτίου 2016, ημέρα γέννησης του Σεφέρη. Την ομάδα των νέων ποιητών απαρτίζουν οι Σταυρούλα Γάτσου, Γεωργία Τρούλη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ειρηναίος Βρούζγος και Ιωάννα Λιούτσια, με τη δραματοποίηση και τη σκηνοθεσία να αναλαμβάνει το ΚΒΘΕ. Στην ανάγνωση θα συμμετέχουν οι τέσσερις από τους νέους ποιητές, ενώ ο πέμπτος, που βρίσκεται στην Αυστραλία, θα λάβει μέρος με ηχογραφημένη απαγγελία. Στην εκδήλωση, διάρκειας το πολύ 75 λεπτών, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως ελαφριά συνοδεία ένα μουσικό όργανο, όπως το ξύλο της βροχής.

    [11] Στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του Ουμπέρτο Έκο

    Στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του Ιταλού καθηγητή και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης Ρέντσι, καθηγητών και πρυτάνεων ιταλικών πανεπιστημίων, εκδοτών, μεταφραστών και εκατοντάδων πολιτών.

    Το «παρών» θέλησε να δώσει και ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι.

    «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ευθυμία, τον αλτρουϊσμό του Ουμπέρτο Έκο, το πόσο αγαπούσε την καλή πολιτική. Ήταν μετρημένος, ειρωνικός, ανθρώπινος», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουλιάνο Πιζαπία.

    Ο δε Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θέλησε να τιμήσει την μνήμη του διεθνούς φήμης αυτού διανοούμενου, τονίζοντας ότι «κατάφερνε να ενώνει, με μοναδική ικανότητα, εντελώς διαφορετικά στοιχεία: την αισθητική και την μουσική ποπ, τα κόμικς και την φιλοσοφία». «Κατά τις παύσεις και σιωπές του ήταν σαφές ότι ξαναδιάβαζε τα βιβλία τις ατέλειωτης βιβλιοθήκης του», συμπλήρωσε ο Φραντσεσκίνι.

    Η Ιταλίδα υπουργός παιδείας Στεφάνια Τζιαννίνι, από την μεριά της, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνεχείς συμβουλές, που έδινε ο Ουμπέρτο Έκο στους φοιτητές του, ζητώντας τους να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις πηγές τους, στην συνειδητή επιλογή τους. Τον χαρακτήρισε «σύμβολο του ανανεωτικού κλασικισμού τον οποίο τόσο χρειαζόμαστε, όλοι, στην εποχή μας».

    [12] «Όνειρα ζωής» στα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 18ο Φεστιβάλ

    Από τη μία το «Όνειρο ζωής» των Σύρων προσφύγων που κινείται στα ...νερά του Αιγαίου μεταξύ των παραλίων της Τουρκίας και αυτών της Μυτιλήνης στο ντοκιμαντέρ του Ιρανού Μορτέζα Τζαφαρί (ζεί και κινηματογραφεί στην Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια) κι απ' την άλλη η επικίνδυνη κοινωνικο-ψυχολογική έρευνα μιας Ελληνίδας απ' το Παρίσι -της δημοσιογράφου Ανζελίκ Κουρούνη- που αναρωτιέται στα 90 λεπτά του ντοκιμαντέρ της («Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση») για το ... «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.

    Το «Όνειρο ζωής» και το «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση» είναι δύο μόνο από τα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν τόσο στο διεθνές πρόγραμμα όσο και στο ελληνικό πανόραμα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 11-20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

    Κοινωνία και πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό, μνήμες από το παρελθόν, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνες, περιβαλλοντικά ζητήματα, εμπνέουν μεταξύ άλλων τους Έλληνες δημιουργούς, συνθέτοντας ένα τολμηρό μωσαϊκό ιστοριών.

    [13] Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ 11:00 - 16:00

    Πεντάωρη στάση εργασίαςκήρυξε η Ένωση Συντακτών, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. όλων των δημοσιογράφων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να παραστούν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ με θέμα το ασφαλιστικό και τους τρόπους αντίδρασης (σχεδιασμός και προγραμματισμός απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων). Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «DIVANI CARAVEL» (Βασιλέως Αλεξάνδρου 2) στις 11 το πρωί.

    [14] Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Πάνω από 2.500 πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο

    Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

    Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, "εγκαινιάσθηκε" η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη.

    Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ' οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

    Διαβάστε επίσης:Πάνω από 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 February 2016 - 9:32:42 UTC