Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη : Ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τ. Μαυρίκος ήταν στο pay roll της ΝΔ;
  • [02] Ανοίγουν τα "μπλόκα " των αγροτών σε Τέμπη και τελωνείο Δοϊράνης
  • [03] Συνέντευξη του προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ι. Βλαχάβα για τον ενιαίο χώρο ΑΕΙ - έρευνας
  • [04] Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταγγέλλει τα μέτρα που επιβλήθηκαν από χώρες των Βαλκανίων σε βάρος των προσφύγων
  • [05] Έχασε βαθμούς και διαφορά στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη : Ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τ. Μαυρίκος ήταν στο pay roll της ΝΔ;

    Να απαντήσει η ΝΔ, αν ισχύει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τάκης Μαυρίκος, ήταν στο pay roll της ΝΔ, και μάλιστα με πολύ υψηλές αποδοχές, ζήτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με παρέμβασή της στον τηλεοπτικό σταθμό EPSILLON TV.

    Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη με αφορμή αυριανό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σχολίασε λέγοντας πως «πραγματικά βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, συχνά να αποκαλύπτονται συνδέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ. Εκθέτουν πλήρως το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη. Προφανώς ο κος Μητσοτάκης, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούνται να απαντήσουν εάν αυτά όσα φέρνει στο φως η εφημερίδα και όσα ακούω αυτή τη στιγμή στην εκπομπή σας, εάν όντως ισχύουν. Αν πραγματικά υπάρχουν έγγραφα από τα οποία φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής, κύριος Μαυρίκος, εντοπίζεται στο pay roll της ΝΔ με αστρονομικό, μηνιαίο ποσό. Ποιες υπηρεσίες αγόραζε η ΝΔ με 18.500 ευρώ το μήνα από τον κύριο Τάκη Μαυρίκο; Ποιές αγοράζει; Υπάρχουν άλλες σχέσεις; Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εντυπωσιακό όλο αυτό το οποίο παρακολουθούμε». «Νομίζω ότι το κόμμα της ΝΔ είναι άκρως εκτεθειμένο και θα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις, επί της ουσίας, εις βάθος. Νομίζω ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει στον ελληνικό λαό εξηγήσεις» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

    Στην ερώτηση σχετικά με ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη για συναντήσεις μελών του κυκλώματος των εκβιαστών με κυβερνητικό παράγοντα, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω αν ο κ. Αυγενάκης ξέρει τόσο καλά με ποιους συναντώνται οι εκβιαστές. Δεν το γνωρίζω. Εγώ πραγματικά δεν ξέρω τις συναντήσεις των εκβιαστών ξέρετε, αυτά μένουν να τα δούμε. Ξέρετε όμως, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, ενώ αποκαλύπτονται συνεχώς οι συνδέσεις με στελέχη της ΝΔ, (να είναι διορισμένοι σε θέσεις κλειδιά κλπ), όλο αυτό προσπαθούν κάποιοι να το στρέψουν ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι αστείο αυτό το γεγονός. Ας δουν τον χώρο τους, ας σταθούν σοβαρά, ας δουν το κόμμα τους, τις σχέσεις τους με ανθρώπους που κατηγορούνται ως κοινοί εκβιαστές, ας δώσουν απαντήσεις εάν ισχύουν όλα αυτά, και τον ΣΥΡΙΖΑ ας τον αφήσουν να κάνει την δουλειά του. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

    [02] Ανοίγουν τα "μπλόκα " των αγροτών σε Τέμπη και τελωνείο Δοϊράνης

    Αποχωρούν στις 11 το πρωί συντεταγμένα από τα Τέμπη τα τρακτέρ του εκεί μπλόκου σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν τα μέλη της γενικής συνέλευσης σε συνεδρίαση τους. Μετά από 37 ημέρες στους δρόμους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προχώρησαν σε αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και αποφάσισαν να αποχωρήσουν προειδοποιώντας πάντως την κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Παναγιώτης Καλογιάννης διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να «τελειώσει» τον αγροτικό κόσμο.

    Όπως ανάφερε ο κ Καλογιάννης στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α Τσίπρα που είχαν την περασμένη Δευτέρα, οι αγρότες του κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει με τον αγροτικό κόσμο

    Αποχωρούν και από το «μπλόκο» στο τελωνείο της Δοϊράνης

    Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από το μπλόκο στο τελωνείο της Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έλαβαν στη βραδινή τους γενική συνέλευση οι συμμετέχοντες σε αυτό, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπής, Γιώργος Τερζής, γραμματέας του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς.

    «Φεύγουμε, , απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό που είχαν και οι δύο αντιπροσωπείες και παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που θα τις παρακολουθούμε στενά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Το «μπλόκο» της Νίκαιας

    «Συνεχίζουμε τον αγώνα απαιτώντας να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και το σύνολο των αιτημάτων επιβίωσής μας. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε»

    Με αυτή την χαρακτηριστική φράση-μήνυμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, δηλώνουν την διάθεση τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την δικαίωση των αιτημάτων τους και καλούν και τα υπόλοιπα μπλόκα την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στο Κιλελέρ δηλώνοντας: « Ο φετινός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας στις επάλξεις του αγώνα. Από το χώρο του Μνημείου του αγωνιζόμενου αγρότη στέλνουμε μήνυμα συνέχισης της πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει».

    [03] Συνέντευξη του προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ι. Βλαχάβα για τον ενιαίο χώρο ΑΕΙ - έρευνας

    Τα ελληνικά Πανεπιστήμια παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα στις δημοσιεύσεις και αυτό τους εξασφαλίζει κάποια καλή σειρά στις διεθνείς κατατάξεις, όμως, χάνονται από τις λίστες, όταν στις διεθνείς αξιολογήσεις λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των φοιτητών, ο χρόνος αποφοίτησής τους και η απορρόφησή τους, επισημαίνει ο καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας, πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

    "Δε μπορείς να έχεις αιώνιους φοιτητές με το επιχείρημα ότι δεν κοστίζουν. Για όλα υπάρχει κόστος. Δε γίνεται να κάνεις μάθημα σε αίθουσες των 100 ατόμων, όταν οι φοιτητές που εγγράφονται στο Τμήμα σου είναι πάνω από 200", εξηγεί ο κ.Βλαχάβας, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο "Πρακτορείο 104,9 fm". Τονίζει δε την ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική και χρηματοδότηση της έρευνας, που διεξάγεται στα Πανεπιστήμια και προτείνει τη δημιουργία θερμοκοιτίδων εντός των Ιδρυμάτων, όπου οι φοιτητές και απόφοιτοι των Τμημάτων θα βρίσκουν έναν χώρο φιλόξενο, όπου θα μπορούν να μετουσιώνουν την έρευνα σε αποτέλεσμα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Βλαχάβα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Ερώτηση: Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα προγράμματα σπουδών τους, είναι σήμερα προσανατολισμένα στην καινοτομία, την εφαρμοσμένη έρευνα και στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας; Υπάρχει ανάγκη για θεσμικού χαρακτήρα αλλαγή;

    Απάντηση:Ναι βέβαια. Αυτήν την στιγμή τα πανεπιστήμια λειτουργούν κατά βάση με ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο, με μικρές παραλλαγές, είναι ίδιο εδώ και 30 χρόνια. Αν θέλουμε τα Πανεπιστήμιά μας να είναι πρότυπα Αριστείας και Αξιοκρατίας, να έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα και σύνδεση με την κοινωνία και την αγορά, να έχουν διεθνή χαρακτήρα και να αποτελούν πηγή γνώσης, αλλά και πλούτου για την χώρα, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

    Ερ.: Οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από το πλαίσιο, που ορίζει τον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων;

    Απ.:Νομίζω πως ναι. Αυτήν τη στιγμή η διοίκηση στα Τμήματα και στο Πανεπιστήμιο ασκείται -μετά από εκλογές βέβαια, αλλά εκ περιτροπής- από κάποιον καθηγητή, που καλείται να παίξει το ρόλο του ελεγκτή για 2 χρόνια -στην πρυτανεία τέσσερα- και στη συνέχεια να επιστρέψει και να γίνει πάλι ελεγχόμενος.

    Σκεφτείτε να συνέβαινε αυτό σε μια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, σε ένα υπουργείο για παράδειγμα, όπου διευθυντής θα αναλάμβανε κάθε 2 χρόνια ένας υπάλληλος, ο οποίος στη συνέχεια θα επέστρεφε στην θέση του. Στο εξωτερικό προσλαμβάνουν κάποιον διακεκριμένο να παίξει τον ρόλο του προέδρου και του "διοικητή" του Τμήματος.

    Ερ.: Τι προτείνετε να αλλάξει στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης- έρευνας;

    Απ.:Θα πρέπει να υπάρχει Εθνική Στρατηγική και χρηματοδότηση της έρευνας, που διεξάγεται στα πανεπιστήμια. Θα πρέπει κάθε πανεπιστήμιο και στη συνέχεια κάθε Τμήμα να έχει έναν ικανό αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών θέσεων (δηλ. υποψηφίων διδακτόρων), όπως γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, οι οποίοι θα βοηθούν και στην διεξαγωγή των μαθημάτων.

    Αυτήν τη στιγμή η χρηματοδότηση γίνεται μόνο μέσω ερευνητικών προγραμμάτων -κυρίως ευρωπαϊκών- με αποτέλεσμα να εκλείπει ο Εθνικός σχεδιασμός και να μη γίνεται έρευνα σε Τμήματα, τα οποία λόγω αντικειμένου ή στελέχωσης δυσκολεύονται να πάρουν ερευνητικά προγράμματα. Αυτόν τον ρόλο προσπαθεί να παίξει το ΙΚΥ με ελάχιστα ή μηδενικά κονδύλια. Το κόστος δεν είναι μεγάλο και υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα, που θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος.

    Ερ.: Η έρευνα που παράγεται στα εργαστήρια μετουσιώνεται σε προϊόντα και υπηρεσίες;

    Απ.:Δε μετουσιώνεται στον βαθμό που θα μπορούσε να γίνει, είμαστε πίσω στην υλοποίηση των ερευνητικών ιδεών. Μία λύση είναι η τόνωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, όσον αφορά την απορρόφηση των νέων μας, των αποφοίτων μας. Είναι ένας θεσμός, ο οποίος έχειελάχιστο κόστος και παρόλα αυτά φέτος και τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τονωμένη αυτή η δράση, με αποτέλεσμα να έχουμε λίγες θέσεις στα Πανεπιστήμια και να διαγκωνιζόμαστε μεταξύ μας, ποιος θα πάρει κάποιες θέσεις και γενικά να μη λειτουργεί, στο βαθμό που θα μπορούσε να λειτουργεί, αυτός ο θεσμός της πρακτικής άσκησης.

    Όσον αφορά την υλοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων η λύση είναι μία, οι θερμοκοιτίδες. Θα πρέπει μέσα στα πανεπιστήμια να γίνουν θερμοκοιτίδες, όπου είτε οι φοιτητές μας, είτε οι απόφοιτοί μας να βρίσκουν έναν χώρο φιλόξενο, όπου θα μπορούν να μετουσιώνουν την έρευνα σε αποτέλεσμα, το οποίο μόνο κέρδος θα έχει και για τα Πανεπιστήμια και για τη χώρα. Να μπορούν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι να διευκολύνονται να μετουσιώσουν τις ιδέες τους σε πράξη και να μην χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό για αυτόν τον σκοπό.

    Ερ.:Οι αξιολογήσεις εκτιμάτε ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια;

    Θα έλεγα ότι η Αξιολόγηση είναι μοναδικό εργαλείο. Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή η αξιολόγηση γίνεται μετά κόπων και βασάνων και σε αραιά διαστήματα. Το Τμήμα μας για παράδειγμα αξιολογήθηκε μία και μοναδική φορά το 2011. Το πανεπιστήμιο συνολικά αξιολογήθηκε μία φορά, πρόσφατα.

    Πρέπει να γίνεται σε αυστηρά τακτική βάση και το κυριότερο να γίνεται κατάταξη των πανεπιστημίων της χώρας, η οποία θα βοηθούσε στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα κριτήρια, που λαμβάνονται και στις αξιολογήσεις των ξένων πανεπιστημίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προφανώς οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, το πρόγραμμα σπουδών αλλά και η απορρόφηση των αποφοίτων και ο μέσος χρόνος αποφοίτησης τους.

    Όσον αφορά τις δημοσιεύσεις, είναι γεγονός ότι έχουμε μεγάλη δραστηριότητα και αυτό είναι που εμφανίζει τα Ελληνικά πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις σε κάποια καλή σειρά. Όσον αφορά, όμως, στα προγράμματα σπουδών, υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο σίγουρα θα επισημάνθηκε κατά την αξιολόγησή τους η οποία όμως δεν επαναλήφθηκε, για να διαπιστωθεί σε τι βαθμό ελήφθη υπόψη.

    Και το κύριο, όσον αφορά τον αριθμό των φοιτητών, την απορρόφησή τους, για την οποία δεν έχουμε στοιχεία, ή τον χρόνο αποφοίτησης, όταν λαμβάνονται αυτά υπόψη στις διεθνείς αξιολογήσεις τότε χανόμαστε από τις λίστες. Δεν μπορείς να έχεις αιώνιους φοιτητές με το επιχείρημα ότι δεν κοστίζουν. Για όλα υπάρχει κόστος. Δεν γίνεται να κάνεις μάθημα σε αίθουσες των 100 ατόμων όταν οι φοιτητές που εγγράφονται στο Τμήμα σου είναι πάνω από 200. Δεν γίνεται οι μεταγραφές να βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια και όχι ακαδημαϊκά. Πιστεύω ότι τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με κοινωνικά μέτρα ενίσχυσης των ευαίσθητων ομάδων και όχι με μεταγραφές, που αδειάζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και πνίγουν τα κεντρικά. Συνεπώς θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο που αφορά, τόσο στον αριθμό εισαγωγής φοιτητών, των μεταγραφών, αλλά και τον χρόνο αποφοίτησης.

    [04] Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταγγέλλει τα μέτρα που επιβλήθηκαν από χώρες των Βαλκανίων σε βάρος των προσφύγων

    O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν κατήγγειλε σήμερα τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων.

    Ο Μπαν υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.

    Αυτή η σύμβαση, εξηγεί ο ίδιος σε μία ανακοίνωση, επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες.

    Ο Μπαν τόνισε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων».

    Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

    [05] Έχασε βαθμούς και διαφορά στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός

    Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 82-66 από την Μπαρτσελόνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» για την 8η αγωνιστική στη φάση των «16» της Euroleague, έχασε και τη διαφορά των 12 πόντων με την οποία είχε επικρατήσει των Καταλανών στην πρεμιέρα του Top-16. Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στην προτελευταία θέση του 6ου ομίλου με 3 νίκες - 5 ήττες, μακριά από την προνομιούχο τετράδα που οδηγεί στα πλέι οφ. Οι «μπλαουγκράνα» αύξησαν σε 4 τις νίκες τους με «δήμιους» του Ολυμπιακού δύο πρώην παίκτες της ομάδας του Πειραιά: Ο Στράτος Περπέρογλου ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ ο Τζόι Ντόρσεϊ (μεταγραφικός στόχος και του Ολυμπιακού πριν λίγες ημέρες) είχε συγκομιδή 12 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα. Σατοράνσκι και Ναβάρο πέτυχαν από 14 και 13 πόντους αντίστοιχα, ενώ 11 πόντους πρόσθεσε ο Σάμιουελς. «Κλειδιά» της νίκης των Καταλανών ήταν η υπεροχή τους στα αμυντικά ριμπάουντ (έλλειψε ο ψηλός για τους Πειραιώτες), αλλά και οι 6 περισσότερες ασίστ. Από τον Ολυμπιακό μόνο τρεις παίκτες πέτυχαν διψήφιο νούμερο πόντων και συγκεκριμένα οι Χάκετ 16, Πρίντεζης 12 και Σπανούλης 11.

    Τα δεκάλεπτα: 19-19, 45-31, 71-47, 82-66


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2016 - 23:32:36 UTC