Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ ενός τρίτου πόλου τάχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το συνέδριο του Ποταμιού
  • [02] Όλγα Γεροβασίλη : Ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τ. Μαυρίκος ήταν στο pay roll της ΝΔ;
  • [03] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Blue Star 1» με 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο
  • [04] Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ - Αντάρτες άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς
  • [05] Μπαν Κι-μουν: Η εκεχειρία είναι η "καλύτερη ευκαιρία" για να μειωθεί η βία στη σύγκρουση αυτή

  • [01] Υπέρ ενός τρίτου πόλου τάχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το συνέδριο του Ποταμιού

    Από το βήμα του 2ου Συνέδριου του Ποταμιού, που ξεκίνησε το απόγευμα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατέστησε μεν σαφές ότι το Ποτάμι θα παραμείνει αυτόνομο, εμφανίστηκε όμως θετικός για την προοπτική συγκρότησης ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, χωρίς συμφωνίες κορυφής αλλά με τη συνδρομή της βάσης.

    Στην εισήγησή του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε συγκεκριμένα «το Κοινοβούλιο του Κέντρου», προκειμένου όπως είπε, «να γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες.Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές - από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες - στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά - οι 35αρηδες της πολιτικής-, στελέχη από την πρωτοβουλία των '58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές, λύσεις προς όφελος των πολλών».

    Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε πως «κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από άλλα κόμματα. Και το Κοινοβούλιο του Κέντρου να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει.Εκεί θα μετρηθεί η ανάγκη και η διαθεσιμότητα, για ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής. Εκεί θα φανεί πόσοι πραγματικά το θέλουν, τι προτείνουν και τι θυσιάζουν. Χωρίς στημένες κομματικές συνδιασκέψεις, χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη όμως μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες».

    [02] Όλγα Γεροβασίλη : Ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τ. Μαυρίκος ήταν στο pay roll της ΝΔ;

    Να απαντήσει η ΝΔ, αν ισχύει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τάκης Μαυρίκος, ήταν στο pay roll της ΝΔ, και μάλιστα με πολύ υψηλές αποδοχές, ζήτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με παρέμβασή της στον τηλεοπτικό σταθμό EPSILLON TV.

    Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σχολίασε πως «πραγματικά βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, συχνά να αποκαλύπτονται συνδέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ. Εκθέτουν πλήρως το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη. Προφανώς ο κος Μητσοτάκης, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούνται να απαντήσουν εάν αυτά όσα φέρνει στο φως η εφημερίδα και όσα ακούω αυτή τη στιγμή στην εκπομπή σας, εάν όντως ισχύουν. Αν πραγματικά υπάρχουν έγγραφα από τα οποία φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής, κύριος Μαυρίκος, εντοπίζεται στο pay roll της ΝΔ με αστρονομικό, μηνιαίο ποσό. Ποιες υπηρεσίες αγόραζε η ΝΔ με 18.500 ευρώ το μήνα από τον κύριο Τάκη Μαυρίκο; Ποιές αγοράζει; Υπάρχουν άλλες σχέσεις; Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εντυπωσιακό όλο αυτό το οποίο παρακολουθούμε». «Νομίζω ότι το κόμμα της ΝΔ είναι άκρως εκτεθειμένο και θα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις, επί της ουσίας, εις βάθος. Νομίζω ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει στον ελληνικό λαό εξηγήσεις» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

    Στην ερώτηση σχετικά με ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη για συναντήσεις μελών του κυκλώματος των εκβιαστών με κυβερνητικό παράγοντα, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω αν ο κ. Αυγενάκης ξέρει τόσο καλά με ποιους συναντώνται οι εκβιαστές. Δεν το γνωρίζω. Εγώ πραγματικά δεν ξέρω τις συναντήσεις των εκβιαστών ξέρετε, αυτά μένουν να τα δούμε. Ξέρετε όμως, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, ενώ αποκαλύπτονται συνεχώς οι συνδέσεις με στελέχη της ΝΔ, (να είναι διορισμένοι σε θέσεις κλειδιά κλπ), όλο αυτό προσπαθούν κάποιοι να το στρέψουν ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι αστείο αυτό το γεγονός. Ας δουν τον χώρο τους, ας σταθούν σοβαρά, ας δουν το κόμμα τους, τις σχέσεις τους με ανθρώπους που κατηγορούνται ως κοινοί εκβιαστές, ας δώσουν απαντήσεις εάν ισχύουν όλα αυτά, και τον ΣΥΡΙΖΑ ας τον αφήσουν να κάνει την δουλειά του. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

    [03] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Blue Star 1» με 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο.

    Το πλοίο παρέλαβε 270 πρόσωπα από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο.

    Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 52 μετανάστες από την Κω.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο πλοίο θα παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες και από άλλα νησιά του Αιγαίου.

    [04] Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ - Αντάρτες άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς

    Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας), όμως υπάρχουν και αντάρτες που την αψηφούν.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

    Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση η οποία υιοθετεί τη συμφωνία για την διακοπή των εχθροπραξιών και καλεί όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πριν από την ψηφοφορία πως σκοπεύει να συγκαλέσει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα 7η Μαρτίου.

    Δηλώσεις τουυφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας

    Η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία θα είναι αδύνατη εάν τρομοκράτες συνεχίσουν να δρουν στη χώρα, προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει την 22η Φεβρουαρίου σε μια συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, η εκεχειρία - η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα - εξαιρεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ακόμη πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως, αλλά προειδοποίησε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν εγγυάται την ειρήνη στη Συρία.

    «Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας είναι αδύνατη χωρίς την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας εκεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να κοπούν όλες οι δίοδοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στη χώρα.

    «Πρέπει να εγκατασταθεί ένας φράκτης στα σύνορα της Συρίας εναντίον των παράνομων ροών από τις οποίες συγκεντρώνεται και ακμάζει το κεφάλαιο των εγκληματιών», επέμεινε ο Γκατίλοφ.

    Αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς, αψηφώντας την εκεχειρία

    Οργανώσεις ανταρτών που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία), η οποία έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς, δήλωσε πηγή σε μια παραστρατιωτική οργάνωση που δηλώνει πίστη στην κυβέρνηση.

    «Οι μαχητές άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των συνοικιών Σέιχ, Ασραφίγια και κουρδικών συνοικιών του Χαλεπιού. Ο βομβαρδισμός έγινε από τη Μπιν Ζίγιαντ», μια περιοχή υπό τον έλεγχο «οργανώσεων που δεν συμφωνούν με την εκεχειρία». Στη Χομς, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αντάρτες «άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού» της Συρίας. Οι βομβαρδισμοί αυτοί άρχισαν «αμέσως μετά τα μεσάνυχτα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Οι αντάρτες αυτοί ανήκουν στην οργάνωση Λίουα αλ Σουλτάν Μουράντ, η οποία αρνείται να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς μάχεται στο πλευρό του Μέτωπο Υποστήριξης, ανέφερε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    [05] Μπαν Κι-μουν: Η εκεχειρία είναι η "καλύτερη ευκαιρία" για να μειωθεί η βία στη σύγκρουση αυτή

    Η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η "καλύτερη ευκαιρία" για να περιοριστεί η βία στη χώρα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός στη Συρία στις 22 Φεβρουαρίου. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα, ώρα Δαμασκού. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία αυτή για την παύση των εχθροπραξιών, χθες βράδυ λίγο πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.

    "Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη και ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να περιοριστεί η ωμή βία στη Συρία. Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι η διατύπωση της απόφασης αλλά εάν αυτή θα φέρει πραγματικές αλλαγές επί του πεδίου και θα μειώσει τα δεινά του συριακού λαού για να δημιουργηθεί χώρος και αξιοπιστία για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία για την επανάληψη της πολιτικής διαπραγμάτευσης", αναφέρει ο Μπαν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου και η πρώτη τους φάση αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι η εκεχειρία τηρείται. "Η εκεχειρία είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε ότι είχε και θα έχει ο συριακός λαός κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών ... και η μόνη ελπίδα για κάτι που έχει σχέση με την ειρήνη, τα γεγονότα θα δείξουν", δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 February 2016 - 7:32:30 UTC