Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεση σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητά η ΝΔ
  • [02] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προτείνει η Φ. Γεννηματά
  • [03] «Όνειρα θερινής νυκτός» χαρακτηρίζει τα σενάρια για οικουμενική, ο Ν. Παππάς
  • [04] «Είμαι βέβαιη ότι "το απόστημα έσπασε"», αναφέρει το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ Αμ. Κάντζου
  • [05] Στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου και της Χίου 3.150 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και την Καβάλα
  • [06] Συρία: Αεροπορικές επιδρομές σε Χαλέπι και Χάμα αλλά γενικά η εκεχειρία τηρείται
  • [07] Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει θερμά την εκεχειρία στη Συρία
  • [08] Αποχώρησε από το οικονομικό φόρουμ Δελφών ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Αμανατίδης, λόγω ανοχής των διοργανωτών σε προσβλητικές και απαξιωτικές αναφορές
  • [09] Με την υπόσχεση να μείνουν σε εγρήγορση, αποχωρούν οι αγρότες από τα μπλόκα Μουδανιών και Μικροθηβών

  • [01] Άμεση σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητά η ΝΔ

    Την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητά η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα σχέδιο και επισημαίνοντας πως δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό τον οποίο και χαρακτηρίζει «μοιραίο».

    Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνει πως το προσφυγικό- μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου και πως είναι προφανές ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.

    Επισημαίνει πως η ίδια η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες μιλούσε για επικείμενο κλείσιμο των συνόρων μας κάτι που επιβεβαιώνει, όπως λέει, ότι «το μόνο μέλημά της ήταν να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και όχι ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης».

    Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει, τέλος, πως η ΝΔ δεν εμπιστεύεται τον «μοιραίο», όπως τον χαρακτηρίζει, πρωθυπουργό για να αντιμετωπίσει τη δραματική αυτήν κατάσταση και του ζητά να συγκαλέσει άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως οφείλει να κάνει.

    [02] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προτείνει η Φ. Γεννηματά

    Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας των δημοκρατικών κομμάτων με τη συμμετοχή οπωσδήποτε του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, «για να μην πέσουμε στον γκρεμό», προτείνει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής».

    Όπως εξηγεί, «μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει την ισχύ και την αξιοπιστία να βελτιώσει δύσκολους όρους του μνημονίου, να συμφωνήσει νέα απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους και να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο και το κοινωνικό κράτος».

    Για το προσφυγικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, καθώς «δεν μπορεί πλέον να το αντιμετωπίσει εδώ που έχει φέρει τα πράγματα» και σημειώνει ότι ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να υπάρξει άμεσα «συντονισμένη και αποφασιστική δράση, με εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε ως έθνος, ώστε να μην καταλήξει αυτή η κρίση σε εθνική τραγωδία».

    Για τα επόμενα βήματα συνεννόησης με το Ποτάμι, η κ. Γεννηματά τονίζει ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου εξουσίας «με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένος από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του, αλλά και τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες βαλκανικού τύπου και εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ».

    [03] «Όνειρα θερινής νυκτός» χαρακτηρίζει τα σενάρια για οικουμενική, ο Ν. Παππάς

    «Όνειρα θερινής νυκτός όσων ονειρεύονται να επανέλθουν δια της πλαγίας στις καρέκλες που τους στέρησε ο λαός», χαρακτηρίζει τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρόν».

    Δηλώνει βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα εμφανιστεί συμπαγής στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία όπως αναφέρει «είναι χρόνια προβλήματα, που κληρονόμησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναλαμβάνει την ευθύνη να τα λύσει οριστικά και με τον κοινωνικά δικαιότερο τρόπο».

    Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το Συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η διαδικασία «είναι πλήρως σύμφωνη με το Σύνταγμα, πλήρως θωρακισμένη νομικά», ενώ δηλώνει ότι θα σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής "κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί". Υπεραμύνεται της απόφασης της κυβέρνησης να δοθούν άδειες για τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και λέει ότι αυτό έγινε με όρους οικονομικής βιωσιμότητας. Υπογραμμίζει δε, ότι όποιοι από τους σταθμούς που εκπέμπουν σήμερα δεν πάρουν άδεια η Digea υποχρεούται από τον νόμο να διακόψει το σήμα τους και θα μπορούν να παράγουν περιεχόμενο μέσω διαδικτύου, δορυφόρου ή να μπουν στη συνδρομητική τηλεόραση. «Τζάμπα καβαλάρηδες των συχνοτήτων δεν θα έχουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Για το προσφυγικό σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ξεπερνά κάθε μεμονωμένη κυβέρνηση και ότι η ελληνική «έχει κινηθεί σε όλα τα επίπεδα, ώστε αφενός να πιέσει για τη λύση του προβλήματος στις περιοχές της σύρραξης, αφετέρου να εξασφαλίσει τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες για να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές και να απομονωθούν οι λογικές των τειχών στα σύνορα».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση με το κύκλωμα των εκδοτών-δημοσιογράφων που εκβίαζαν για να αποσπούν κρατική διαφήμιση, ο κ. Παππάς ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ επισημαίνοντας ότι αυτή αντιδρά διότι «έχει λερωμένη τη φωλιά της», αφού «κάτω από τις φτερούγες της έβρισκαν κάλυψη πολλοί».

    Για την απόφασή του να καταθέσει μήνυση υπογράμμισε ότι από ορισμένους επιχειρείται «μια συστηματική διαστρέβλωση και μια συκοφάντηση ότι το κύκλωμα αυτό λειτουργούσε δήθεν για λογαριασμό της κυβέρνησης».

    [04] «Είμαι βέβαιη ότι "το απόστημα έσπασε"», αναφέρει το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ Αμ. Κάντζου

    «Η προσφυγή μου στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ήταν η μόνη και υποχρεωτική επιλογή, όταν οι εκβιαστές μου με είχαν οδηγήσει σε καταναγκαστική κατάσταση, με αποκορύφωμα την απειλή για τη ζωή της 13χρονης κόρης μου», αναφέρει σε δήλωσή της η Αμαλία Κάντζου, το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ που με τις ενέργειές της έφερε το θέμα των δημοσιογραφικών εκβιασμών και σημειώνει πως αν «η πρωτοβουλία μου αυτή οδηγήσει στην εξάρθρωση και όλων των όμοιων κυκλωμάτων, που λυμαίνονται το χώρο της δημοσιογραφίας, θα αισθανθώ απόλυτα δικαιωμένη. Είμαι βέβαιη ότι "το απόστημα έσπασε"».

    Αναλυτικά η κ. Κάντζου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

    «Είχα ηθικό καθήκον να σιωπήσω, στον καταιγισμό δηλώσεων-σχολίων κ.λπ., με στόχο την αποδόμηση της προσωπικότητάς μου, κυρίως ως υπερασπιστική επιλογή κατηγορουμένων για την υπόθεση του εκβιασμού μου και άλλα βαριά εγκλήματα, για να μην επιβαρύνω τη δυσχερή θέση των κατηγορουμένων, μέχρι την απολογία τους στη Δικαιοσύνη.

    Μετά, όμως, την έκδοση της 1ης απόφασης της Δικαιοσύνης, την 26.2.2016, για την προσωρινή κράτηση και την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων, θεωρώ αναγκαίο να σημειώσω ότι:

    Η προσφυγή μου στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ήταν η μόνη και υποχρεωτική επιλογή, όταν οι εκβιαστές μου με είχαν οδηγήσει σε καταναγκαστική κατάσταση, με αποκορύφωμα την απειλή για τη ζωή της 13χρονης κόρης μου.

    Η εξιχνίαση της σοβαρής και πολύπλοκης αυτής υπόθεσης ήταν δυνατή μόνο με την απόλυτη συμμόρφωσή μου στις οδηγίες των έμπειρων Αξιωματικών του Τμήματος Εκβιαστών, μεταξύ των οποίων και η επίδειξη φιλικής συμπεριφοράς κατά τις συναντήσεις και συνομιλίες μου με τους εκβιαστές.

    Με, δήθεν, αφορμή φράσεις και λέξεις φιλικές και της καθημερινότητας, που χρησιμοποίησα σε συνομιλίες μου με τους εκβιαστές, επιχειρήθηκε σπίλωσή μου και, ταυτόχρονα, κλονισμός της αξιοπιστίας μου, με την αήθη και ψευδέστατη αναφορά συγκεκριμένου κατηγορουμένου, ότι δήθεν είχα "ερωτική σχέση" με τον προφυλακισθέντα εκβιαστή μου, περί "κοινωνικοπολιτικής θέσης μου" κ.λπ.

    Θλίβομαι βαθύτατα για το γεγονός ότι οι εκβιαστές μου έχουν την ιδιότητα του δημοσιογράφου και για την "υπερασπιστική" αυτή επιλογή τους.

    Δεν λυπάμαι, όμως, για τις βαριές κατηγορίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε βάρος τους, γεγονός από το οποίο προκύπτει και η βαρύτητα των εγκλημάτων τους.

    Απ?την απόφαση της Δικαιοσύνης, για την προσωρινή κράτηση και την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων, ασφαλώς και ικανοποιήθηκα, όπως, υποθέτω, και όλοι οι συνάδελφοί μου, αλλά και η κοινή γνώμη.

    Και εάν, τελικά, η πρωτοβουλία μου αυτή οδηγήσει στην εξάρθρωση και όλων των όμοιων κυκλωμάτων, που λυμαίνονται το χώρο της δημοσιογραφίας, θα αισθανθώ απόλυτα δικαιωμένη.

    Είμαι βέβαιη ότι "το απόστημα έσπασε".».

    [05] Στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου και της Χίου 3.150 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και την Καβάλα

    Με 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες ταυτοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και την Καβάλα βρήκε η Κυριακή τη Λέσβο. Στο σύνολο τους διαμένουν στο χώρο παραμονής του hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

    Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο είναι στους 650 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και διαμένουν στο hot Spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

    Και στα δυο νησιά τα ναυλωμένα από το υπουργείο ναυτιλίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και «Terra Jet» στο λιμάνι της Χίου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

    Εν τω μεταξύ χθες και παρά την καλοκαιρία οι ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν χαμηλές. Στη Λέσβο έφθασαν 900 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μέσα στα ελληνικά χορικά ύδατα, Αντίστοιχα στη Χίο πέρασαν 300 περίπου άτομα.

    [06] Συρία: Αεροπορικές επιδρομές σε Χαλέπι και Χάμα αλλά γενικά η εκεχειρία τηρείται

    Αεροπορικές επιδρομές εναντίον επτά περιοχών της βόρειας και κεντρικής Συρίας πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα, χωρίς ωστόσο τα περιστατικά αυτά να θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία που τηρείται από χθες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Αεροσκάφη, για τα οποία δεν είναι γνωστό αν είναι ρωσικά ή συριακά, βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου και της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που δεν είναι σε θέση να αναφέρει αν τα χωριά που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών είχαν συμπεριληφθεί ή όχι στη συμφωνία εκεχειρίας.

    Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι στις επιδρομές στην επαρχία του Χαλεπίου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

    Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μόνο ένα από τα χωριά αυτά, το Καφάρ Χάμρα, ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, τα άλλα χωριά ελέγχονται από τους αντάρτες.

    Η παύση των εχθροπραξιών --από την οποία έχουν αποκλειστεί οι τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Μέτωπο Αλ-Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος που ελέγχουν πάνω από το 50% του εδάφους-- ωστόσο, φαίνεται να τηρείται σε γενικές γραμμές, δεύτερη ημέρα από την έναρξή της, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στη Συρία.

    Στην πόλη του Χαλεπίου, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι η νύχτα ήταν ήρεμη και δεν υπήρξαν μάχες ή επιδρομές. Οι κάτοικοι ξύπνησαν χωρίς τον θόρυβο από τα πολυβόλα και βγήκαν στους δρόμους για να κάνουν τα ψώνια τους.

    "Υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτή τη ηρεμία. Συνηθίζαμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με τον θόρυβο των επιδρομών και του πυροβολικού", δήλωσε ο 45χρονος Αμπού Ομαρ που έχει αρτοποιείο στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες. "Είμαι ευτυχής αλλά λυπημένος για τις περιοχές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην εκεχειρία και συνεπώς οι κάτοικοί τους συνεχίζουν να υποφέρουν".

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού διαπίστωσε ότι υπήρχε πλήρης ηρεμία, ενώ στη Δαμασκό, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο.

    [07] Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει θερμά την εκεχειρία στη Συρία

    Με ανάρτησή του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε θερμά την εκεχειρία στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι σημασία έχει τώρα να διαρκέσει η κατάπαυση πυρός και πως η Ελλάδα εργάζεται ενεργά για αυτόν τον σκοπό: «Χαιρετίζουμε θερμά την εκεχειρία στη Συρία. Είναι απολύτως αναγκαίο να έχει διάρκεια και η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για αυτόν τον σκοπό».

    [08] Αποχώρησε από το οικονομικό φόρουμ Δελφών ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Αμανατίδης, λόγω ανοχής των διοργανωτών σε προσβλητικές και απαξιωτικές αναφορές του Άδ. Γεωργιάδη κατά του πρωθυπουργού

    Αποχώρησε, πριν από λίγη ώρα, από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ακυρώνοντας τη συμμετοχή του, ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, ο υπουργός αποχώρησε από το φόρουμ «κατόπιν της ανοχής, η οποία επιδείχθηκε από τους διοργανωτές στις προσωπικές, προσβλητικές και απαξιωτικές αναφορές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στελεχών της κυβέρνησης από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ» Άδωνι Γεωργίαδη. «Αναφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιπαράθεση, η οποία διεξάγεται σε fora με επιχειρήματα, όσο αιχμηρά κι αν είναι» προσθέτει ο κ. Αμανατίδης.

    [09] Με την υπόσχεση να μείνουν σε εγρήγορση, αποχωρούν οι αγρότες από τα μπλόκα Μουδανιών και Μικροθηβών

    Σήμερα αποχωρούν «με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα» οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών, «ακριβώς όπως ήρθαμε στο μπλόκο, που το στήσαμε σε χρόνο ρεκόρ, με αγρότες από την ευρύτερη περιοχή (συνολικά 13 χωριά)», όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

    Την απόφαση αυτή πήραν στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους. «Μετά από 43 ημέρες αγώνα ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τους συναδέλφους μας, που ενώ εμείς αγωνιζόμασταν για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, αυτοί παρέμεναν αμετακίνητοι στο καναπέ τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, και στην οποία παραθέτουν την πλούσια δράση τους στη διάρκεια των 43 ημερών του μπλόκου Μουδανίων: γύρισαν με τα αγροτικά τους οχήματα πολλά χωριά του νομού Χαλκιδικής, προχωρούσαν καθημερινά σε πολύωρους αποκλεισμούς, πραγματοποίησαν καταλήψεις σε τράπεζες και την εφορία και έδιναν το «παρών» σε όλες τις συλλογικές δράσεις που πραγματοποιούνταν από όλες τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στον κλάδο.

    Εξάλλου, τις κινητοποιήσεις τους αποκλιμακώνουν και αναστέλλουν και οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, μετά τους συναδέλφους τους στα Τέμπη και άλλες περιοχές της χώρας.Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων έγινε μέσω γενικής συνέλευσης στο μπλόκο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από τις περιοχές του Αλμυρού, των Φαρσάλων και του Βελεστίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 February 2016 - 11:32:33 UTC