Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Βιέννη και Αθήνα είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι
  • [02] Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων
  • [03] Συνέντευξη της καθηγήτριας Μ. Τζεκάκη για τις επιδόσεις των Ελλήνων στα μαθηματικά
  • [04] Ανεστάλησαν οι εργασίες για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων δίπλα από το «Πάρκο Τρίτση»
  • [05] Βλ. Πούτιν: Τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν είναι για τη χρηματοδότηση τρεχόντων οικονομικών προβλημάτων
  • [06] Πτώση στην τηλεθέαση της τελετής απονομής των Όσκαρ
  • [07] «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό»
  • [08] Στις 2 Απριλίου το φετινό TEDxThessaloniki, με θέμα «ένας κόσμος σε κίνηση»
  • [09] Α. Μέρκελ: Να φερθούμε ευρωπαϊκά και να μην αφήνουμε την Ελλάδα να σηκώνει μόνη όλο το βάρος
  • [10] Ινφαντίνο: «Κανονικά τα Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ»

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Βιέννη και Αθήνα είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι

    Η Αυστρία και η Ελλάδα είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι και πρέπει να συνεννοηθούν για την εξεύρεση από κοινού μίας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό και όχι μίας λύσης με την οποία ο ένας θα θέλει να επιβάλλεται στον άλλο, διαμηνύει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί από την περασμένη εβδομάδα στις σχέσεις των δύο χωρών, εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης της αυστριακής κυβέρνησης, με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Στην αμφιλεγόμενη αυτή Διάσκεψη με θέμα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της, τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βιέννη και κριτική της ελληνικής κυβέρνησης με κορύφωση της στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, όσο και με την ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

    [02] Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων

    Τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας, θα ζητήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα τονίσει την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες. Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης.

    «Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε. «Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το καλοκαίρι, ότι πρέπει να τηρούμε τις συμφωνίες, "pacta sunt servanta". Θα πω λοιπόν το ίδιο. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Επί της ουσίας πιστεύω ότι αν δεν θα καταφέρουμε να βρούμε κοινή λύση, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα θέσουμε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κοινό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινή λύση. «Είναι απαράδεκτο να μην θέλει κανείς να μοιραστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλληλεγγύη», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, ενώ προαναγγέλλει ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει μια απόφαση, η οποία θα προβλέπει και οι άλλες χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Τουρκία, «όχι σε εθελοντική βάση, αλλά με την υποχρέωση όλων των χωρών της ΕΕ να υποδεχτούν αριθμό προσφύγων ανάλογο με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμή τους».

    [03] Συνέντευξη της καθηγήτριας Μ. Τζεκάκη για τις επιδόσεις των Ελλήνων στα μαθηματικά

    Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων -μαθητών και πολιτών- στα μαθηματικά, παρά το ότι όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα γνωστικό αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες τρέχουσες εφαρμογές, που ρυθμίζουν τη ζωή. "Όλα τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι μαθητές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ούτε ένα απλό και συνηθισμένο πρόβλημα", αναφέρει σε συνέντευξη στο "Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" και στο "Πρακτορείο 104,9 fm" η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών της Διδακτικής των Μαθηματικών, καθηγήτρια τουΤμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Μαριάννα Τζεκάκη.

    "Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στις διδακτικές προσεγγίσεις από τους εκπαιδευτικούς", επισημαίνει η καθηγήτρια, ενώ για τα βιβλία των Μαθηματικών λέει πως "είναι προ καιρού ξεπερασμένα, εγκλωβίζουν ουσιαστικά τις διδακτικές προσεγγίσεις σε απομνημονευτικές μορφές και τυπικές λύσεις ασκήσεων, χωρίς ουσιαστική κατανόηση και αποτελούν έναν από τους παράγοντες, που καθυστερούν την βασική ανάπτυξη της μαθηματικής εκπαίδευσης και των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών".

    [04] Ανεστάλησαν οι εργασίες για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων δίπλα από το «Πάρκο Τρίτση»

    Αναστέλλονται, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Νίκου Ζενέτου, οι εργασίες για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε χώρο δίπλα από το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον.

    Πρόκειται για χώρο έκτασης 70 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του δήμου Ιλίου, δίπλα σε αθλητικό κέντρο, όπου συνεργεία με μηχανήματα του στρατού από το πρωί της Δευτέρας διαμόρφωναν το χώρο για να εγκατασταθούν σκηνές και προκατασκευασμένοι οικίσκοι. Τελικά 24 ώρες μετά αποχώρησαν.

    Ο κ. Ζενέτος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και ότι είχε προτείνει εναλλακτικούς χώρους για τη δημιουργία του κέντρου.

    Ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλης Παπαδόπουλος είχε ενημερώσει στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το βράδυ της Κυριακής, ότι ο καταυλισμός θα φιλοξενούσε περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα 5-6 εβδομάδων.

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Σκάι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ευθύνη του στρατού εξαντλείτο στην ισοπέδωση του χώρου και μόνο.

    [05] Βλ. Πούτιν: Τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν είναι για τη χρηματοδότηση τρεχόντων οικονομικών προβλημάτων

    Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των τρεχόντων οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

    «Ο χρυσός και τα ξένα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι για άλλους σκοπούς», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με Ρώσους επιχειρηματίες. «Δεν είναι για τη χρηματοδότηση των τρεχόντων οικονομικών προβλημάτων».

    [06] Πτώση στην τηλεθέαση της τελετής απονομής των Όσκαρ

    Η τηλεθέαση της τελετής των 'Οσκαρ ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων οκτώ ετών, παρά την αιχμηρότητα του Κρις Ροκ όσον αφορά το θέμα της αντιπαράθεσης για την απουσία μαύρων ηθοποιών από τον διαγωνισμό, και γενικότερα την περιορισμένη εκπροσώπησή τους στο Χόλιγουντ.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η τελετή της Κυριακής στην οποία θριάμβευσαν το "Spotlight: 'Ολα στο Φως", ταινία εμπνευσμένη από τη μάχιμη δημοσιογραφική ομάδα Spotlight και η οδύσσεια της επιβίωσης "The Revenant", είχε 34,3 εκατομμύρια τηλεθεατές.

    Πέρυσι, η τελετή απονομής, ένα από τα προγράμματα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ που κατά παράδοση αναμεταδίδεται από το ABC, θυγατρική της Disney, είχε 37,3 εκατομμύρια τηλεθεατές με οικοδεσπότη τον Νιλ Πάτρικ Χάρις.

    Την Κυριακή, η βραδιά με οικοδεσπότη τον μαύρο κωμικό Κρις Ροκ, ο οποίος είδε τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και τη Μπρι Λάρσον να φεύγουν με τα χρυσά αγαλματίδια του καλύτερου α΄ανδρικού και α΄γυναικείου ρόλου, είχε τη χειρότερη τηλεθέαση από το 2008.

    Μόνο 32 εκατομμύρια άνθρωποι κατά μέσο όρο παρακολούθησαν το 2008 τη βραδιά με παρουσιαστή τον Τζον Στιούαρτ και κατά τη διάρκεια της το φιλμ "Καμιά πατρίδα για τους Μελλοθάνατους" ανακηρύχθηκε ταινία της χρονιάς.

    Αυτά τα 15 τελευταία χρόνια, η παρουσιάστρια Ελεν ντε Τζενέρις απέσπασε το ρεκόρ τηλεθέασης: 43,7 εκατομμύρια θεατές το 2014, χρονιά που σάρωσε η ταινία "Είκοσι χρόνια σκλάβος".

    [07] «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό»

    Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις της για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, τις οποίες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς την προσεχή Παρασκεύή, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Όπως εξήγησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βασικοί άξονες αυτών των θέσεων είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάτασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

    Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διπλωματικό μέσο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια κ.λπ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί για να καλυφθούν περίπου 100.000 πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά την πορεία επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.

    Στο μέτωπο της εσωτερικής προσφυγικής κρίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις τρέχουν αυτά που έχουν αναλάβει και ταυτόχρονα σιτίζουν περίπου 10.000 ανθρώπους την ημέρα. Επιπλέον, πρόσθεσε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και οργανώσεις για την παροχή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους πρόσφυγες.

    [08] Στις 2 Απριλίου το φετινό TEDxThessaloniki, με θέμα «ένας κόσμος σε κίνηση»

    Να ανακαλύψουμε έναν κόσμο σε κίνηση («A world on the move») μας καλεί το φετινό TEDxThessaloniki 2016, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    «Μαζί θα επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε πτυχές της διαρκούς κίνησης του κόσμου μας, μέσα από ιστορίες και ιδέες ανθρώπων που με τα έργα ή τη στάση ζωής τους σημάδεψαν την πορεία των κοινωνιών τους, των χωρών και του κόσμου ολόκληρου κατά το παρελθόν ή φιλοδοξούν να τη σημαδέψουν στο παρόν και το μέλλον»αναφέρουν οι διοργανωτές στο δελτίο-πρόσκληση στο φετινό TEDxThessaloniki.

    [09] Α. Μέρκελ: Να φερθούμε ευρωπαϊκά και να μην αφήνουμε την Ελλάδα να σηκώνει μόνη όλο το βάρος

    «Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων οφείλει να συνεισφέρει περισσότερο στην προστασία των προσφύγων.

    «Στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση», δηλώνει η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Suedwest Presse και προσθέτει ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο κλειδί, καθώς, ως γείτονας της Συρίας έχει υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έρχεται από εκεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    [10] Ινφαντίνο: «Κανονικά τα Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ»

    Ο νέος πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο καταστρώνει τα σχέδια του για την αναδιοργάνωση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για σκάνδαλα και διαφθορά, ξεκαθάρισε πως καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει όσον αφορά τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2018 και του 2022, τα οποία έχουν αναλάβει να διοργανώσουν η Ρωσία και το Κατάρ αντίστοιχα.

    Μάλιστα υποστήριξε πως κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί, σύμφωνα με το οποίο να αποδεικνύεται διαφθορά και αγορά ψήφων. Ωστόσο, στην έκθεση του πρώην μέλους της επιτροπής ηθικής της FIFA Μάικλ Γκαρσία, είχε αποδειχθεί ότι υπήρξαν περιπτώσεις δωροδοκιών και εξαγοράς ψήφων για τη Ρωσία και το Κατάρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 March 2016 - 13:32:31 UTC