Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για εξαγωγές και εξωστρέφεια
  • [02] «Να επιμεριστεί η ευθύνη σε όσους καθυστερούν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας»
  • [03] Αποστάσεις από το ΔΝΤ πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβούλιου
  • [04] Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε Κλ. Ρέγκλινγκ
  • [05] Τα σύνορα στην Ειδομένη δεν θα ξανανοίξουν σύντομα, είπε ο Γ. Μουζάλας - Τι ζήτησε από τους δήμους
  • [06] Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ οι Έλληνες - Δύσπιστοι απέναντι σε ΜΜΕ και θεσμούς
  • [07] Συντρίμμια που πιθανόν ανήκουν στην πτήση MH370 εντοπίστηκαν κοντά στη Μοζαμβίκη
  • [08] Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια του με ένα εντυπωσιακό έργο
  • [09] Οι υποψηφιότητες για το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη»
  • [10] Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για εξαγωγές και εξωστρέφεια
  • [11] Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε Κλ. Ρέγκλινγκ
  • [12] «Διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση»

  • [01] Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για εξαγωγές και εξωστρέφεια

    Η εξωστρέφεια και η προώθηση των εξαγωγών, οι δυνατότητες συνεργασίας με την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών και τα κριτήρια χορήγησης κρατικών εγγυήσεων είναι τα θέματα που απασχόλησαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικών (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

    Συγκεκριμένα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής (letter of intent) της Ελλάδας στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank- AIIB), εκτιμώντας τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών για την ελληνική οικονομία.

    Παράλληλα εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιάννη Σταθάκη σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την εξωστρέφεια και την προώθηση των εξαγωγών καθώς και τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα συνδράμει στο συντονισμό και την ταχύτερη υλοποίηση των διεθνών οικονομικών δράσεων της χώρας και θα διευθετεί ζητήματα που ενδεχομένως θα ανακύπτουν μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και επαγγελματικών φορέων.

    [02] «Να επιμεριστεί η ευθύνη σε όσους καθυστερούν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας»

    Να συνεκτιμηθεί και να επιμεριστεί η ευθύνη σε αυτούς που δυσκολεύουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι πριν από το Πάσχα θα δοθεί αίσιο τέλος στο θέμα της αξιολόγησης.

    "Να μην ζητηθεί από την Ελλάδα το οποιοδήποτε κόστος προκύψει απ' αυτή την καθυστέρηση. Πρέπει να επιμεριστεί σ΄ εκείνους που έχουν την ευθύνη" υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Επεσήμανε δε, ότι όσο καθυστερεί η αξιολόγηση του χρηματοδοτικού προγράμματος προκύπτει κόστος για τη χώρα καθώς -όπως είπε- δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και χρηματοδότηση των παραγωγικών σχεδίων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

    "Είμαι βέβαιος ότι δεν θα περάσει και το Πάσχα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, το οποίο θα είναι Πάσχα - ανάστασης για την οικονομία" σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τηρείται η συμφωνία με τους θεσμούς.

    [03] Αποστάσεις από το ΔΝΤ πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβούλιου

    Σαφείς αποστάσεις από τη στάση του ΔΝΤ πήρε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβούλιου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Ο πρόεδρος την Επιτροπής, αφού άκουσε τον ?Ελληνα υπουργό Οικονομικών να περιγράφει τους κινδύνους από την καθυστέρηση της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στη Αθήνα, σημείωσε ότι είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τους λόγους των καθυστερήσεων αυτών.

    [04] Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε Κλ. Ρέγκλινγκ

    Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος ερευνών Chatham House στο Λονδίνο.

    «Τα πολιτικά ζητήματα είναι δύσκολα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θεωρώ, επίσης, ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Στο τέλος, εάν κλείσει η αξιολόγηση, το Eurogroup έχει δεσμευθεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, όχι ένα κούρεμα, αλλά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

    Ο επικεφαλής του ΕΜΣ πρόσθεσε ότι αναγνωρίζεται σαφώς στην Ευρώπη πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει το κόστος δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες που έρχονται στην Ελλάδα κάθε μήνα.

    [05] Τα σύνορα στην Ειδομένη δεν θα ξανανοίξουν σύντομα, είπε ο Γ. Μουζάλας - Τι ζήτησε από τους δήμους

    Χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και χώρους όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να του υποδείξουν οι δήμοι όλης της χώρας.

    Το αίτημα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε σημερινή έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου ήταν παρών. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του, «κατά την άποψή μου το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο και προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης».

    Όσο η Ειδομένη παραμένει κλειστή «και μέχρι να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας και κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους», συνέχισε. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο υλοποιεί σχέδιο «για πρόχειρη φιλοξενία, αμέσως μετά όμως, αφού μαζευτούν από τους δρόμους, θα υπάρξει μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, «ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης».

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Βασίλης Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για «συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με τους δημάρχους», ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παραμονής μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

    Για απουσία εθνικού σχεδιασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Τόνισε, επίσης, ότι η αυτοδιοίκηση «θα βάλει την πλάτη που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε για να αντιμετωπίσει η χώρα αυτό το ζήτημα». Ωστόσο, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει τις προδιαγραφές, οπότε «να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, ώστε να προτείνουμε χώρους».

    [06] Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ οι Έλληνες - Δύσπιστοι απέναντι σε ΜΜΕ και θεσμούς

    Απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους αλλά και για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Τα στοιχεία της έρευνας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην ΕΕ, σύμφωνα με τις απόψεις των πολιτών της χώρας.

    Στο ελληνικό τμήμα της έρευνας συμμετείχαν 1.002 πολίτες από αντιπροσωπευτικές περιοχές της επικράτειας.

    Σε εθνικό επίπεδο οι Έλληνες εμφανίζονται να μην εμπιστεύονται κανέναν από τους θεσμούς, οι οποίοι σε αξιολογική σειρά είναι οι εξής: πολιτικά κόμματα (EL 92% EU28: 78%), Βουλή των Ελλήνων (EL: 83% ΕU28: 64% αντίστοιχη εθνική Βουλή), η ελληνική κυβέρνηση (EL: 82% EU28: 66% αντίστοιχη εθνική κυβέρνηση), οι περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές (EL: 82% ΕU28: 51%).

    Δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα για την τηλεόραση (EL 80% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας EU28: 47%), τον γραπτό Τύπο (ΕL: 65% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας, EU28: 50%) και το ραδιόφωνο (EL: 61%, 2ο υψηλότερο ποσοστό μετά της Τουρκίας 66%, EU28: 36%). Πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το Διαδίκτυο, καθώς τείνουν να το εμπιστεύονται περισσότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαίων (EL: 43% ΕU28: 35%) αν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται δυσπιστία (EL: 51% Eu28: 55%).

    Ως προς την εικόνα για την ΕΕ, προκύπτει ότι οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης. Ανήσυχοι για την πορεία της ΕΕ είναι 7 στους 10 Έλληνες πολίτες εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει πάρει λάθος δρόμο.

    [07] Συντρίμμια που πιθανόν ανήκουν στην πτήση MH370 εντοπίστηκαν κοντά στη Μοζαμβίκη

    Συντρίμμια που εντοπίστηκαν πλησίον των ακτών της ανατολικής Αφρικής μεταξύ της Μοζαμβίκης και της Μαδαγασκάρης ενδέχεται να προέρχονται από το τμήμα της ουράς του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε πριν από δύο χρόνια, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

    Επικαλούμενο ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Μαλαισία και την Αυστραλία που κοίταξαν φωτογραφίες των ευρημάτων, το NBC μετέδωσε ότι το συντρίμμι αυτό ενδέχεται να είναι ένας οριζόντιος σταθεροποιητής από ένα Μπόινγκ 777, τον ίδιο τύπο αεροπλάνου με εκείνο της πτήσης MH370 που κατευθυνόταν στο Πεκίνο έχοντας αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ όταν οι αρχές έχασαν τα ίχνη του τον Μάρτιο του 2014.

    Σύμφωνα με το NBC, τα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε ένα αμμώδες αβαθές στο Κανάλι της Μοζαμβίκης από έναν Αμερικανό πολίτη που παρακολουθεί τις έρευνες για το χαμένο αεροσκάφος.

    Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε σήμερα ότι βάσει των πρώτων πληροφοριών είναι πολύ πιθανόν το τμήμα που εντοπίστηκε στη Μοζαμβίκη να ανήκει σε ένα Boeing 777.

    Ωστόσο ο Λιου Τιονγκ Λάι προσέθεσε ότι την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συντρίμμια αυτά προέρχονται συγκεκριμένα από τον εξαφανισμένο αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών που πραγματοποιούσε την πτήση MH370.

    [08] Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια του με ένα εντυπωσιακό έργο

    Με ένα εντυπωσιακό έργο από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης συμπληρώνει τον εορτασμό για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για έναν ερυθρόμορφο απουλικό κρατήρα, που αποδίδεται στην Ομάδα της Βοστώνης 00.348, ύψους 51,5 εκ. και χρονολόγησης γύρω στο 360-350 π. Χ., για την προσωρινή εισαγωγή του οποίου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε χτες ομόφωνα το «πράσινο φως». Ο απουλικός κρατήρας, που θα εκτεθεί από τις 9 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού -πιθανότατα στην Αίθουσα του Βωμού-, αποστέλλεται ως αντιδάνειο για τη συμμετοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην έκθεση «Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World» («Η Πέργαμος και τα ελληνιστικά βασίλεια του αρχαίου κόσμου»), που πραγματοποιεί από τις 18 Απριλίου έως 10 Ιουλίου το Μητροπολιτικό Μουσείο, το οποίο και θα αναλάβει όλα τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης του έργου από και προς τη Νέα Υόρκη.

    Τι κάνει, όμως, τόσο ξεχωριστό το συγκεκριμένο αγγείο; Μεταξύ άλλων, η μοναδική παράσταση της, χαμένης σήμερα, τεχνικής διακόσμησης μαρμάρινων γλυπτών με την τεχνική της εγκαυστικής στην εμπρόσθια όψη του: Ένας τεχνίτης με τον βοηθό του διακοσμεί ένα άγαλμα του Ηρακλή, σκηνή που διαδραματίζεται σε εσωτερικό χώρο -όπως δηλώνει ο κίονας αριστερά- και στην οποία παρίστανται επίσης ο Δίας, πατέρας του Ηρακλή, μία Νίκη και στο δεξιό άκρο ο ίδιος ο αποθεωμένος Ηρακλής, που παρακολουθεί τον στολισμό του αγάλματός του. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται η Αθηνά, προστάτιδα του Ηρακλή, να συνομιλεί καθισμένη με έναν από τους Διόσκουρους, παρουσία του Ερμή, του Πάνα και ενός Έρωτα που παίζει με πτηνό.

    [09] Οι υποψηφιότητες για το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη»

    Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη», που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου. Η φετινή απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου στις 20:00, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στην Πλάκα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο είναι:

    - η Αλεξάνδρα Αϊδίνη για την ερμηνεία της στο έργο «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και του Θεάτρου Πορεία.

    - η Ηρώ Μπέζου για το έργο «Ο 'Αρντεν πρέπει να πεθάνει» αγνώστου συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2015, στο Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» και στη συνέχεια στο θέατρο Τέχνης (Υπόγειο).

    - η Κίττυ Παϊτατζόγλου για το έργο «Λίλιομ» του Φέρεντς Μόλναρ, σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα, και

    - η Ιωάννα Παππά για το έργο «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη , συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας - Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ, στα θέατρα Βασιλάκου και Θησείον.

    Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους.

    Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

    Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

    [10] Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για εξαγωγές και εξωστρέφεια

    Η εξωστρέφεια και η προώθηση των εξαγωγών, οι δυνατότητες συνεργασίας με την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών και τα κριτήρια χορήγησης κρατικών εγγυήσεων είναι τα θέματα που απασχόλησαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικών (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

    Συγκεκριμένα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής (letter of intent) της Ελλάδας στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank- AIIB), εκτιμώντας τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών για την ελληνική οικονομία.

    Παράλληλα εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιάννη Σταθάκη σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την εξωστρέφεια και την προώθηση των εξαγωγών καθώς και τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα συνδράμει στο συντονισμό και την ταχύτερη υλοποίηση των διεθνών οικονομικών δράσεων της χώρας και θα διευθετεί ζητήματα που ενδεχομένως θα ανακύπτουν μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και επαγγελματικών φορέων.

    [11] Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε Κλ. Ρέγκλινγκ

    Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος ερευνών Chatham House στο Λονδίνο.

    «Τα πολιτικά ζητήματα είναι δύσκολα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θεωρώ, επίσης, ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Στο τέλος, εάν κλείσει η αξιολόγηση, το Eurogroup έχει δεσμευθεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, όχι ένα κούρεμα, αλλά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

    Ο επικεφαλής του ΕΜΣ πρόσθεσε ότι αναγνωρίζεται σαφώς στην Ευρώπη πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει το κόστος δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες που έρχονται στην Ελλάδα κάθε μήνα.

    [12] «Διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση»

    Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ . "Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα ειναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο", σημείωσε.

    Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό προγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

    Προσπάθεια σύγκλισης ΕΕ - ΔΝΤ για την αξιολόγηση

    Την επίτευξη κοινής θέσης, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρει»η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα επιχειρήσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι συναντώνται το βράδυ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, καθώς η απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 παραμένει, παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις.

    Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το EuroWorking Group της Δευτέρας συμβούλευσε τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να καταβάλουν μια ακόμη προσπάθεια σύγκλισης πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της αξιολόγησης το συντομότερο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2016 - 17:32:35 UTC