Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό
  • [02] Δύο επιβατηγά πλοία με 1.018 μετανάστες και πρόσφυγες κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά
  • [03] Νίκη Τραμπ στο Κεντάκι στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων
  • [04] Κύπρος: Οι εγγυήσεις δεν θα μείνουν αμετάβλητες, δηλώνει ο Ακιντζί
  • [05] Σλοβακία: Το κόμμα του πρωθυπουργού Φίτσο συγκεντρώνει 29,3%
  • [06] Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Άγκυρα να προστατεύσει την ελευθερία των ΜΜΕ
  • [07] Στόχος η κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό λέει η Μέρκελ

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό

    Συνεδριάζει σήμερα Κυριακή 6 Μαρτίου η Κεντρική Επιτροπή τουΣΥΡΙΖΑστον Πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΪΣ» (Καστοριάς 36, Βοτανικός) με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

    Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10.00 π.μ. με ομιλία του προέδρου τουΣΥΡΙΖΑκαι πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

    [02] Δύο επιβατηγά πλοία με 1.018 μετανάστες και πρόσφυγες κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά

    Δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.018 μετανάστες και πρόσφυγες κατέπλευσαν χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά.

    Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" κατέπλευσε στις 10:25 το βράδυ μεταφέροντας 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και 276 από τη Χίο και το επιβατηγό οχηματαγωγό "Εξπρές Πήγασος" στις 11:15 το βράδυ με 417 άτομα από Αγ.Κήρυκο Βαθύ.

    Στο λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσει σήμερα στις 23:50 το βράδυ επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει από Χίο,Μυτιλήνη και Σάμο.

    [03] Νίκη Τραμπ στο Κεντάκι στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

    Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε στην εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι, καταφέρνοντας τη δεύτερή του νίκη στις τέσσερις πολιτείες όπου διεξήχθησαν διαδικασίες για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, μεταδίδουν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Λίγο μετά τη νίκη του, ο Τραμπ κάλεσε τον Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει σε καμία από τις τέσσερις ψηφοφορίες, να αποσυρθεί από την κούρσα.

    Νίκη Σάντερς στη Νεμπράσκα, η Κλίντον επικρατεί στη Λουιζιάνα

    Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είναι ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας των Δημοκρατικών στη Νεμπράσκα, μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    Η Χίλαρι Κλίντον ωστόσο κερδίζει από τη δική της πλευρά την μάχη στη Λουιζιάνα, σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί νίκης του Σάντερς, γερουσιαστή του Βερμόντ, στο Κάνσας, την τρίτη πολιτεία όπου διεξήχθησαν εσωκομματικές ψηφοφορίες των Δημοκρατικών το Σάββατο.

    [04] Κύπρος: Οι εγγυήσεις δεν θα μείνουν αμετάβλητες, δηλώνει ο Ακιντζί

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνει πως, εάν δεν μπορέσουν να εξεύρουν λύση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η νεότερη γενιά θα αρχίσει «να συζητά διαφορετικά μοντέλα».

    Σε συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο», την πρώτη σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα, ο κ. Ακιντζί στέλνει το μήνυμα πως η παρούσα διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού «είναι η τελευταία ευκαιρία». Ωστόσο σημειώνει: «Συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύση μέσα στο 2016».

    Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στο θέμα των εγγυήσεων, λέγοντας πως «δεν θέλει ένα σύστημα, στο οποίο ο συνεργάτης του θα αισθάνεται υπό την απειλή όσο εκείνος νιώθει ασφαλής».

    Για το θέμα αυτό, αν και αποφεύγει επιμελώς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέρει πως «δεν λέμε ότι οι εγγυήσεις δεν θα αλλάξουν, ότι θα μείνουν αμετάβλητες». Όταν τελειώσουμε όλα τα άλλα θέματα και μια νέα κατάσταση προκύψει, θα καθίσουμε, δηλώνει, με τις εγγυήτριες δυνάμεις και θα βρούμε μια φόρμουλα, «που θα είναι αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες».

    Για το περιουσιακό, ανέφερε πως η μια κοινότητα θα είναι πλειοψηφία στη μια ζώνη. Στη συνέχεια είπε πως οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα διαμονής και θα είναι σε θέση να εγκατασταθούν οπουδήποτε θέλουν. «Ως εκ τούτου, φυσικές συνθήκες ορίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων (Ελληνοκυπρίων) που θα θέλουν να έρθουν και να εγκατασταθούν εδώ (στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο) δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλος».

    Δηλαδή, εξήγησε, «όσο η κατοικία του είναι από την άλλη πλευρά, αν ένας Ελληνοκύπριος θέλει να έρθει και να χτίσει ένα εξοχικό σπίτι εδώ, ή να αγοράσει ένα διαμέρισμα, θα έχει το δικαίωμα να το πράξει».

    [05] Σλοβακία: Το κόμμα του πρωθυπουργού Φίτσο συγκεντρώνει 29,3%

    Το κόμμα Smer-SD του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες συγκεντρώνοντας 29,3% των ψήφων, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με το 50,4% των ψήφων καταμετρημένο.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του, το Smer-SD, κέρδισε μεν, αλλά χάνοντας την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

    Ο Φίτσο έκρινε ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, ειδικά η ανάδειξη τουλάχιστον οκτώ κομμάτων στο σλοβακικό κοινοβούλιο, είναι «πολύ περίπλοκο» κι επισήμανε πως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί χρόνο.

    [06] Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Άγκυρα να προστατεύσει την ελευθερία των ΜΜΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ κάλεσε χθες την Τουρκία να προστατεύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, μία ημέρα αφότου οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κρατικό έλεγχο τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Feza, ο οποίος εκδίδει την αντιπολιτευόμενη, καθημερινή εφημερίδα Ζαμάν.

    Την Παρασκευή δικαστήριο διέταξε να τοποθετηθούν προσωρινοί διαχειριστές στον όμιλο, ο οποίος εκδίδει τη Ζαμάν, την αγγλόφωνη εκδοχή της Today?s Zaman και διαθέτει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Cihan. Η απόφαση πυροδότησε μια μαζική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, οχήματα με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

    «Η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) απόφαση δικαστηρίου να τοποθετηθούν διαχειριστές στον όμιλο μέσων ενημέρωσης της Ζαμάν είναι ακόμη μια ανησυχητική εξέλιξη όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ στην Τουρκία. Τα βίαια επεισόδια μπροστά στα γραφεία της Ζαμάν στην Κωνσταντινούπολη είναι επίσης προκλητικά (...). Καλώ τις τουρκικές αρχές να τηρήσουν την υποχρέωση τους κατά τον νόμο να προστατεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο Γιάγκλαντ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΣτΕ.

    [07] Στόχος η κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό λέει η Μέρκελ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιτέθηκε στο αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κρίνοντας ότι αναμοχλεύει τις προκαταλήψεις και πολώνει την γερμανική κοινωνία.

    Τα σχόλια αυτά, τα οποία η Μέρκελ έκανε σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Bild am Sonntag που κυκλοφορεί σήμερα, αντανακλούν την εντεινόμενη ανησυχία στον γερμανικό πολιτικό κόσμο για την άνοδο του ποσοστού της AfD, η οποία επικρίνει με σφοδρότητα στην πολιτική της καγκελαρίου έναντι των προσφύγων.

    Η Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με μια σκληρή εκλογική δοκιμασία σε τρία ομόσπονδα κρατίδια την 13η Μαρτίου. Η AfD εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη και το 20% των ψήφων στο ανατολικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ και να ισοψηφήσει με τους κυβερνώντες στη Βάδη-Βυρτεμβέργη Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

    «Η AfD είναι ένα κόμμα που δεν ενώνει την κοινωνία, δεν προτείνει τις κατάλληλες λύσεις για τα προβλήματα, αλλά αναμοχλεύει την προκατάληψη και πολώνει», επισήμανε η κεντροδεξιά καγκελάριος.

    Οι εκλογικές αναμετρήσεις στη Σαξονία-Άνχαλτ, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο είναι οι πρώτες στη Γερμανία μετά τον Μάιο του 2015 και αναμένεται να δείξουν τις διαθέσεις των πολιτών μετά την άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών στη χώρα πέρσι.

    Η Μέρκελ τόνισε πως τα κυβερνητικά στελέχη και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την AfD στον δημόσιο διάλογο και να διαχωρίσουν τη θέση τους από την αντιμεταναστευτική στάση αυτού του κόμματος.

    Η καγκελάριος υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της απόφασής να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα της Γερμανίας παρά τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών και επαναβεβαίωσε την προσπάθειά της για την επίτευξη κοινής ευρωπαϊκής λύσης, που προβλέπει την βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη συνεργασία με την Τουρκία ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μη φθάνουν στην Ευρώπη.

    «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση μόνο μαζί», επέμεινε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία αύριο Δευτέρα θα επικεντρωθεί στο πώς η Άγκυρα σχεδιάζει να δαπανήσει μέρος των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευθεί να της χορηγήσουν ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να μειώσει τη ροή των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, είπε ακόμη η Άγγελα Μέρκελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 March 2016 - 7:32:30 UTC