Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: O πρωθυπουργός μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο καταυλισμό
  • [02] «Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη»
  • [03] «Θεμελιώδης αρχή της Ευρώπης η κατανομή της ευθύνης και του βάρους, αλλά και η αλληλεγγύη»
  • [04] Αλεξιάδης: Χωρίς μεγάλες αλλαγές η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [05] BIS: Προβληματισμός για τις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών
  • [06] Ανάλυση της Alpha Bank: Μείωση καταθέσεων κατά 1,15 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο
  • [07] Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς
  • [08] Μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο στην ΠΓΔΜ, από την ουδέτερη ζώνη
  • [09] Τραμπ και Κρουζ, στον προεκλογικό αγώνα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων
  • [10] Η εφαρμογή σχεδίου ανάσχεσης μεταναστευτικών ροών στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας
  • [11] Οι ευρωβουλευτές τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας με την ψήφιση μέτρων για τις γυναίκες-πρόσφυγες παρουσία του Υπατου Αρμοστή Φίλιπο Γκράντι
  • [12] Βίτσας: Εντός της εβδομάδας, 16.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων
  • [13] Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
  • [14] Στο Eurogroup κρίνεται η επανεκκίνηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
  • [15] Ακόμη και το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, η Τάφρος των Μαριανών, είναι θορυβώδης

  • [01] ΝΔ: O πρωθυπουργός μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο καταυλισμό

    Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα είπε ότι ελάχιστες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει και πως τώρα κατασκευάζει νέα τεχνητή γραμμή σύγκρουσης.

    «Ο "ανθρωπισμός"(δικός του) και η "ακροδεξιά"(όλοι οι άλλοι). Προφανώς για τον κ.Τσίπρα ανθρωπισμός είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ανά την Ελλάδα πεινασμένοι, διψασμένοι και αβοήθητοι. Ενώ, κατά τον κ. Τσίπρα, "ακροδεξιά"είναι η αναγκαία φύλαξη των συνόρων της πατρίδας και η αυτονόητη διαμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστούς χώρους για λόγους δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει πως η πολιτική«αφύλακτα σύνορα - ξέφραγο αμπέλι» είναι ακριβώς εκείνη που φτιάχνει τις «Χρυσές Αυγές» της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    «Ανίκανος και αναξιόπιστος, αφού με την ιδεοληψία του μετατρέπει σε απέραντο καταυλισμό την Ελλάδα, προσπαθεί και πάλι να κοροιδέψει και να διχάσει τους Έλληνες. Μάταια όμως. Ένα είναι βέβαιο. Η εποχή του πέρασε», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    Μαξίμου: Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ονειρεύεται άλλες εποχές και δεν το κρύβει

    "Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ονειρεύεται «άλλες» εποχές και δεν το κρύβει. Προφανώς, ονειρεύεται τις εποχές διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του. Αυτές ακριβώς που οδήγησαν τον τόπο στην κατάντια που με κόπο ανατρέπει, μέρα με την ημέρα, η κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτές τις εποχές του «παλιού», στις οποίες τρεις φορές γύρισε την πλάτη -μπροστά στην κάλπη- ο ελληνικός λαός τον τελευταίο χρόνο" αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε απάντησή του στον κ. Γ. Κουμουτσάκο.

    "Δυστυχώς για τον ίδιο," προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου "αντί να απαντήσει επί της ουσίας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το μεσημέρι, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η ακροδεξιού χαρακτήρα ρητορική στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει το σύνολο του κόμματος" θέτοντας εν συνεχεία το ερώτημα "άραγε, θα συμφωνήσει με τον εκπρόσωπό του και ο πρόεδρος της ΝΔ, ομολογώντας ότι το ευρωπαϊκό προφίλ που πασχίζει να χτίσει δεν είναι παρά μία βιτρίνα;"

    "Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τις επιλογές του. Ακόμη και σήμερα, με την πρωτοφανή του ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα, απέρριψε -ξανά- τη λογική της ΝΔ για «κλειστά σύνορα» και κέντρα κλειστού τύπου στη λογική των φυλακών" καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου στην απάντησή του στον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ.

    [02] «Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη»

    Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" , στην οποία εκφράζει την ελπίδα πως κατά την Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό θα υπάρξει πρόοδος, ενώ, διευκρινίζοντας πως δεν έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας, θεωρεί πως σύντομα θα υπάρξει εκ νέου κοινή συναίνεση .

    Απαντώντας στο ερώτημα ως προς την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Ελλάδα ως προς την καταγραφή των προσφύγων και στο περιθώριο που έχει δώσει μέχρι τα μέσα Μαΐου ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Επιτροπή μπορεί να έλθει στην Ελλάδα να ελέγξει και να διαπιστώσει πως το ποσοστό καταγραφής βρίσκεται πάνω από το 90%, στο 98%.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εκείνο που χρειάζεται η ΕΕ είναι μία πλήρης μεταρρύθμιση του συστήματος της για το άσυλο, μία νέα ρύθμιση για το πώς οι άνθρωποι θα αιτούνται άσυλο και πώς θα αποφασίζεται η χορήγησή του, ενώ μία κοινή πολιτική στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται και από τις 28 χώρες-μέλη.

    Κατά την άποψή του, η ΕΕ παύει να υπάρχει όταν δεν ακολουθούνται δύο θεμελιώδεις αρχές της, η αναλογικότητα και η αλληλεγγύη, διότι μετά γίνεται επιστροφή στην πολιτική του εθνικού κράτους με συνοριακούς ελέγχους και διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις, και σε διενέξεις που αυτές προκαλούν.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία είναι η πύλη των προσφύγων προς την Ευρώπη και εάν η Τουρκία και η Ευρώπη συνεργαστούν και η προσφυγική ροή μπορέσει να μειωθεί σε λίγες εκατοντάδες ανθρώπους την ημέρα, τότε αυτοί μπορούν να καταγραφούν, να ελεγχθούν και να ληφθούν οι αποφάσεις ποιος είναι παράτυπος μετανάστης και ποιος χρειάζεται πραγματικά προστασία, και για αυτή τη συνεργασία η Τουρκία θα έχει πολιτικά πλεονεκτήματα, όπως η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους.

    [03] «Θεμελιώδης αρχή της Ευρώπης η κατανομή της ευθύνης και του βάρους, αλλά και η αλληλεγγύη»

    «Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις». «Δυστυχώς» ανέφερε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

    «Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

    «Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [04] Αλεξιάδης: Χωρίς μεγάλες αλλαγές η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης προσθέτοντας ότι εφέτος δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναγνώρισε ότι υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην (σ.σ.έναρξη της διαδικασίας) υποβολή δηλώσεων και τόνισε πως εκκρεμεί η ψήφιση διατάξεων από τη Βουλή που θα ρυθμίζουν λεπτομέρειες όπως για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, για άνεργους και φοιτητές.

    Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις για το 2016 ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να τις ζητούν, τονίζοντας ότι «η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση όλων».

    Αναφερόμενος στο αφορολόγητο είπε υπάρχει κατηγορία πολιτών που το δικαιούται και επανέλαβε πως ετοιμάζεται η σύνδεσή του με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

    «Αυτοί που δικαιούνται αφορολόγητο κρατούν τις αποδείξεις από 1η Ιανουαρίου, όταν όμως η αγορά γίνει με πλαστικό χρήμα, η διάταξη θα ορίζει ότι δεν θα χρειάζεται να κρατά κανείς την απόδειξη, αυτό όμως θα ισχύει τυπικά από την ημερομηνία που θα έρθει η διάταξη στη Βουλή» ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξιάδης.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η χρήση πλαστικού χρήματος δεν θα επιβληθεί από την πρώτη μέρα εφαρμογής, ούτε σε όλες τις ηλικίες, ούτε σε απομακρυσμένες περιοχές.

    [05] BIS: Προβληματισμός για τις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών

    Προβληματισμό για τις συνέπειες της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες - της Ελβετίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ιαπωνίας - εκφράζει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) με το τριμηνιαίο δελτίο της για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Η αναταραχή των τελευταίων μηνών είχε εν μέρει ως βάση την αυξανόμενη αντίληψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν άλλες αποτελεσματικές επιλογές μέτρων πολιτικής», αναφέρει η έκθεση της BIS, στην οποία μετέχουν κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο.

    «Οι αγορές μετέθεσαν περαιτέρω για το μέλλον τις προσδοκίες τους για τη συνέχιση της σταδιακής εξομάλυνσης (σ.σ.: αύξησης των επιτοκίων) της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed). Και καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η ΕΚΤ σηματοδότησαν τη βούλησή της του να επεκτείνουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές έδειξαν μεγαλύτερες ανησυχίες για τις παράπλευρες συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων», σημειώνει η BIS.

    [06] Ανάλυση της Alpha Bank: Μείωση καταθέσεων κατά 1,15 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

    Μειωθήκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, σε μηνιαίες συναλλαγές, τον Ιανουάριο 2016 μετά από αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ που παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2015, όπως αναφέρεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.«Η αισθητή αυτή κάμψη των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα αποδίδεται στην επίταση της αβεβαιότητας σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που στοιχειοθετείται από την μηνιαία πτώση των καταθέσεων όψεως ( -1,4 δισ.ευρώ)», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ανάλυσης «η εντός του Ιανουαρίου 2016 εκροή των ιδιωτικών καταθέσεων προήλθε πρωτίστως από τη μείωση των επιχειρηματικών καταθέσεων ( 1,3 δισ.ευρώ) και κατά πολύ λιγότερο των νοικοκυριών (161 εκατ.ευρώ). Κατά συνέπεια το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στα 122.228 εκατ.ευρώ μειωμένο κατά 25,8 δισ. ευρώ ή κατά - 17,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2015».

    [07] Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς

    Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επανέλθουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων , ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων και τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Ρόιτερς. «Οι επαφές τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν σε μία κατάσταση, όπου φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε ότι η αποστολή για την αξιολόγηση, περιλαμβανομένων των επικεφαλής της, θα μπορούσε να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε αξιωματούχος που είναι κοντά στους δανειστές. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η αποστολή θα μπορούσε να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Οι πιστωτές της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), εν μέσω ανησυχιών ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα κινείται ήδη προς μία κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. «Θα είναι το ΔΝΤ μέσα ή έξω;» ρώτησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις συζητήσεις, προσθέτοντας: «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι αυτό είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ - αλλά το ΔΝΤ γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που θα μπορούσε να θέλει κανείς».

    Τις περασμένες εβδομάδες, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, η αντιπαράθεση έγινε όλο και πιο έντονη, «με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταλλάσσουν κατηγορίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Πιο πρόσφατα, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ελλάδας είχαν έντονο διάλογο στη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group) την περασμένη εβδομάδα».

    [08] Μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο στην ΠΓΔΜ, από την ουδέτερη ζώνη

    Όλο και περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να συρρέει στην Ειδομένη με την ελπίδα να καταφέρει να περάσει από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    Ωστόσο, το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την αστυνομία, μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν στη γειτονική χώρα τη στιγμή που στον καταυλισμό της Ειδομένης υπολογίζεται ότι είναι στην αναμονή, πάνω από 12.000 άτομα.

    [09] Τραμπ και Κρουζ, στον προεκλογικό αγώνα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

    O δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ έδωσαν το στίγμα αλλαγής του προεκλογικού τους αγώνα για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, το Σαββατοκύριακο. Μετά την «ισόπαλη»επικράτησή τους στους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους σε τέσσερις πολιτείες, η προεκλογική εκστρατεία παίρνει χαρακτηριστικά διμέτωπης εκλογικής μάχης, θέτοντας τον έναν υποψήφιο σε πολιτική ή και προσωπική αντιπαράθεση με τον άλλον.

    Ωστόσο, οι νίκες του 69χρονου Τραμπ και του 45χρονου Κρούζ το Σάββατο, απογοήτευσαν την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία αντιτίθεται στον Τραμπ, ενώ δείχνει την προτίμησή της για τον 44χρονο Μάρκο Ρούμπιο, Γερουσιαστή από την Φλόριντα, που ακολουθεί τους δύο βασικούς υποψηφίους. «Νομίζω ότι είναι η ώρα να εγκαταλείψει την προεκλογική του εκστρατεία. Θέλω να είμαστε ένας εναντίον ενός με τον Τεντ»δήλωσε ο Τραμπ για τον Ρούμπιο, αλλά και για την πρόθεσή του ν' αναμετρηθεί προσωπικά με τον Κρουζ.

    Η πολιτική δυναμική του Κρουζ κατά τις τελευταίες εβδομάδας έδινε ένα πολιτικό στίγμα για την τελική κατάληξη της προεκλογικής εκστρατείας του, σε μία προσωπική αναμέτρηση με τον εκκεντρικό Τραμπ.Πρόβλεψη του CNN που δημοσιοποιήθηκε χθες, ανέφερε ότι ο Ρούμπιο θα κερδίσει στο Πουέρτο Ρίκο, διασφαλίζοντας τη δεύτερη νίκη του, από την έναρξη της προεκλογικής κούρσας των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα. Με καταμετρημένο ποσοστό 25% των ψήφων ο Ρούμπιο φέρεται να συμπληρώνει ποσοστό 75% της προτίμησης των ψηφοφόρων.

    [10] Η εφαρμογή σχεδίου ανάσχεσης μεταναστευτικών ροών στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας

    Την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών αναμένεται να ζητήσουν σήμερα οι 28 ηγέτες της ΕΕ από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που ξεκινά σήμερα στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Στις 14:00(ώρα Ελλάδος) ξεκινά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

    Όσον αφορά την Τουρκία, οι 28 θα συμμετάσχουν σε ένα γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

    «Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ.Παράλληλα, η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

    Εξάλλου, οι "28" θα εξετάσουν τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ρόων» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

    Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανα?γκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας,δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους "28" ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

    [11] Οι ευρωβουλευτές τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας με την ψήφιση μέτρων για τις γυναίκες-πρόσφυγες παρουσία του Υπατου Αρμοστή Φίλιπο Γκράντι

    Βίντεο του ΕΚ: Η ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει επίσης σειρά νομοθετημάτων για την προστασία από τιςασθένειεςτων ζώων που μεταδίδονται στον άνθρωπο, για την ανίχνευση τουλαθρεμπόριου τσιγάρων, για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στα Δ. Βαλκάνια και για την κατάσταση στην Ερυθραία απ΄οπου φτάνουν πολλοί πρόσφυγες

    [12] Βίτσας: Εντός της εβδομάδας, 16.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων

    Εντός της εβδομάδας θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας Δ. Βίτσας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη από τους πρόσφυγες.«Oι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσο καιρό βρίσκονται στην χώρα μας» ανέφερε.

    Στη χώρα βρίσκονται, σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σημείωσε πως θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις φιλοξενίας έως την επόμενη εβδομάδα. Για τον Πειραιά τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποσυμπιεστεί πλήρως το λιμάνι, στο οποίο βρίσκονται 2 με 2,5 χιλιάδες άτομα.

    Ο κ. Βίτσας είπε πως από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπου δημιουργήθηκε η κεντρική αποθήκη συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, από την Περιφέρεια Αττικής και τη γγ Εμπορίου, οι προμήθειες θα κατανέμονται με σύστημα σε όλες τις δομές της χώρας, σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας θα παρέχονται όσα χρειάζονται, ενώ θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

    Ανάλογη αποθήκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στη Μακεδονία, καθώς, όπως είπε ο κ. Βίτσας, θα μιλήσει και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα «για να στηθεί άλλο ένα τέτοιο κέντρο εκεί».Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ και τη δράση του στα εθνικά χωρικά ύδατα είπε ότι περιπολεί, καταγράφει και ενημερώνει και τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο , ούτε «γκρίζες ζώνες»σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:Μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο στην ΠΓΔΜ, από την ουδέτερη ζώνη.

    [13] Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

    Την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει ένα κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό και "θα διαλύσει τα δίκτυα των λαθρεμπόρων" εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    Υπογράμμισε ότι "υπάρχουν συμφωνίες που δεν έχουν υιοθετηθεί από όλους" ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίο "να επιταχύνουμε τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων".

    "Μια από τις βασικέςαρχές της Ευρώπης είναι να μοιραστούμε την ευθύνη και την αλληλεγγύη. Αυτό είναι που κυριαρχεί και όλοι πρέπει να εφαρμόσουμε τις κοινές μας αποφάσεις" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Μαραθώνιος επαφών

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα μαραθώνιο επαφώνστις Βρυξέλλες,πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία.Σύμφωνα με το πρόγραμμαο κ. Τσίπραςσυναντάταιμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτεπου έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

    Μετά την συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τηΓερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (11:00) και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας. Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ.

    Η τήρηση των συμφωνιών της ΕΕ για το προσφυγικό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, θα είναι οι βασικές θέσεις του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα, στη σημερινή Σύνοδο.Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που, όπως ανέφερε, αναδεικνύει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει πίεση, σήμερα στις Βρυξέλλες, επί της Τουρκίας ώστε η τελευταία να την βοηθήσει να ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της και μεταφράσθηκε την Κυριακή σε μια νέα τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 25 ναυαγούς στο Αιγαίο.

    Παράλληλα η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία περιμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί έως τα τέλη Μαρτιου 100.000 πρόσφυγες προερχόμενους από τη γείτονα.

    Η ΕΕ πρόκειται να αποδεσμεύσει γρήγορα 700 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια για να βοηθήσει την Αθήνα.

    Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει και θα στηρίξει την Ελλάδα με αλληλεγγύη».

    Παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε το προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, την Παρασκευή 4 Μαρτιου. Συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του.

    «Η Ευρώπη αυταπατάται εάν πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph. Με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο κ.Τόσκας αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.Η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει, δεν μπορεί να σταματήσει τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, με προορισμό τα κράτη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.

    Διαβάστε επίσης:

    Η εφαρμογή σχεδίου ανάσχεσης μεταναστευτικών ροών στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας

    [14] Στο Eurogroup κρίνεται η επανεκκίνηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

    H επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης αναμένεται να κριθεί στο σημερινό Eurogroup που ξεκινάει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παρόν στη συνεδρίαση θα είναι και το ΔΝΤ, που θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή του ευρωπαϊκού Τομέα, Πολ Τόμσεν.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι εντάσεις μεταξύ των θεσμών έχουν αποκλιμακωθεί, παρά τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Παρόλο που το ΔΝΤ εξακολουθεί να προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό της Επιτροπής, παράγοντες της ευρωζώνης εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποί των θεσμών ετοιμάζονται να πάνε στην Αθήνα με κοινή βάση διαπραγμάτευσης και να ανακοινώσουν την έλευσή τους εντός της εβδομάδας. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται σήμερα το Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατό, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης.

    "Εντός και εκτός Ελλάδας όλοι συμφωνούν ότι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς", είχε δηλώσει προ ημερών ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το Eurogroup διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το προσφυγικό και την Ελλάδα. Ως προς το προσφυγικό η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για να φιλοξενήσει στο έδαφός της αριθμό προσφύγων και μεταναστών διπλάσιο από αυτόν στον οποίο έχει ήδη δεσμευτεί (50.000). Ως προς το οικονομικό, όμως οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, στέλνοντας ένα θετικό σήμα ότι η αξιολόγηση προχωράει.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς

    [15] Ακόμη και το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, η Τάφρος των Μαριανών, είναι θορυβώδης

    Αν κανείς βαρέθηκε την κάθε είδους ηχορύπανση και ονειρεύεται τη γαλήνη των βυθών, μάλλον αυταπάται. Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και το πιο βαθύ σημείο των θαλασσών, η Τάφρος των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι γεμάτη θορύβους, από σεισμούς έως ήχους από φάλαινες και προπέλες πλοίων.Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κρυφάκουσαν για καιρό το βαθύτερο σημείο της Γης και προς μεγάλη έκπληξή τους, αντί για ησυχία, ανακάλυψαν μια κακοφωνία από φυσικούς και ανθρωπογενείς ήχους.

    Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον βύθισαν επί τρεις εβδομάδες σε βάθος έως 10.972 μέτρων ένα υδρόφωνο εξωτερικά ενισχυμένο με τιτάνιο για να αντέξει την τρομερή πίεση, που είναι πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της θάλασσας.Όπως διαπιστώθηκε υπάρχει στο υπόβαθρο ένα βουητό που προκαλείται από κοντινούς και μακρινούς υποθαλάσσιους σεισμούς, ενώ παράλληλα ακούγονται οι διακριτοί ήχοι των φαλαινών. Ακόμη και οι τυφώνες που περνάνε από την επιφάνεια της θάλασσας ακούγονται σε μεγάλο βαθμό σε τόσο μεγάλα βάθη, αλλά επίσης τα μεγάλα κύματα. Και βεβαίως, κάθε λίγο και λιγάκι ακούγονται οι ήχοι από τις προπέλες των πλοίων και των υποβρυχίων, αλλά και από διάφορα υποθαλάσσια κατασκευαστικά έργα σε αρκετή απόσταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 March 2016 - 9:32:35 UTC